Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Cool bo če mene vprašaš!
evil.gif


A delaš škrobni test po koncu drozganja mogoče? En od razlogov da se ti naredi oborina je tudi ostanek škorba ki je posledica nepopolne encimske pretvorbe.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Kako pa testiras? Samo tista oborina in skrob nebi smela unicit pivo je samo vizuelno videti?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Na okusu se načeloma škrob lahko pozna, ampak nebi smelo bit pivo zaradi tega "pokvarjeno".

Testira se z jodom (kupiš v lekarni). Vzameš eno malo žličko drozge po koncu drozganja in jo razmažeš po belem (čistem) krožniku nato na tist flek kapneš kapljico joda. Če je škrob prisoten v večji količini bo v minutki postal temno viola barve, če škroba ni ostane jod rjav/oranžen.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Torej 5kg ječmena v 14l vode. Ko končam iztiskat iz vreče slad po 1h ali 1h 15 min in ko ima ca 60°C ga dam malo na krožnik in naredim po opisanem postopku.
Kaj je za naredit če postane temno viola barve? Imam celi slad ki sem ga iztisnil skupaj z vodo za v smeti?
smile-1.gif


Drugače pa imam temp okoli 68°C samo ni povsod enaka rečmo v sredini je taka pri straneh je malo manj ali več po večini med 66 in 69°C se vrti vse skupaj.

Še to, ko je konec prve fermentacije okoli 20°C kar priporoča Safale S-04 flaširam in na kateri temp mora biti sekundarec v flašah? Isto na 20°C in v temnem prostoru? Koliko časa mora biti na določeni temp preden dam flaše v bolj hladnem prostor ali v hladilnik?
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Kdo pozna slad Amber?
Ali je tole ista podskupina kot Cara? Ali ima iste lastnosti (izboljša strukturo pene, da karamelni okus)?
Vem samo to, da da bolj rdečo barvo...
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Torej 5kg ječmena v 14l vode. Ko končam iztiskat iz vreče slad po 1h ali 1h 15 min in ko ima ca 60°C ga dam malo na krožnik in naredim po opisanem postopku.
Kaj je za naredit če postane temno viola barve? Imam celi slad ki sem ga iztisnil skupaj z vodo za v smeti?
smile-1.gif


Drugače pa imam temp okoli 68°C samo ni povsod enaka rečmo v sredini je taka pri straneh je malo manj ali več po večini med 66 in 69°C se vrti vse skupaj.

Še to, ko je konec prve fermentacije okoli 20°C kar priporoča Safale S-04 flaširam in na kateri temp mora biti sekundarec v flašah? Isto na 20°C in v temnem prostoru? Koliko časa mora biti na določeni temp preden dam flaše v bolj hladnem prostor ali v hladilnik?

Še tole Utiševalec, da kar jutri poizkusim naredit pivo
smile-1.gif


A je pravilen postopek z brewzor pro beta da določiš litražo vode, temp ječmena, final temp pa teža ječmena? Tako nekako dobim za 68°C targeta okol 75°C. Ko je voda segreta na 75°C ruknem not vrečo in 5kg ječmena in ga mešam z kuhalnico par minut da ni kakih kep in pokrijem z pokrovko in zadekam. Takrat je not okol 68°C in v roku 1h oz 1h 15 min kolikor pustim je ca. 67°C.
A so to OK temperature in postopek? A je prav 1h?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Torej 5kg ječmena v 14l vode. Ko končam iztiskat iz vreče slad po 1h ali 1h 15 min in ko ima ca 60°C ga dam malo na krožnik in naredim po opisanem postopku.
Kaj je za naredit če postane temno viola barve? Imam celi slad ki sem ga iztisnil skupaj z vodo za v smeti?
smile-1.gif

to narediš predne misliš slad oz. vodo odcedit. Torej če je jodov test pozitiven potem pustiš še pol urce in upaš da bo boljše!
evil.gif


Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Še to, ko je konec prve fermentacije okoli 20°C kar priporoča Safale S-04 flaširam in na kateri temp mora biti sekundarec v flašah? Isto na 20°C in v temnem prostoru? Koliko časa mora biti na določeni temp preden dam flaše v bolj hladnem prostor ali v hladilnik?

Načeloma tisto malo fermentacije v steklenicah ne vpliva na okus tako da temperatura ni pomebna oz. celo boljše da je višja ker bo hitreje nastal co2. Ok tam pod 30C je vseeno fino držat. Glede časa odvisno kakšno pivo imaš, ampak fermentacija za co2 v steklenicah bo pri zdraven kvasu končana po 3h dneh. Če si prej imel pivo dovolj časa v fermentorju (1 mesec ali več) lahko po enem tednu pivo daš v klet na hladno/temno in začneš počasi pit, če si pa flaširal dosti zgodaj pustiš pa flaške na femrnetacijski temperaturi še par tednov ker lahko kvas še malo ščisti okuse.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
A je pravilen postopek z brewzor pro beta da določiš litražo vode, temp ječmena, final temp pa teža ječmena? Tako nekako dobim za 68°C targeta okol 75°C. Ko je voda segreta na 75°C ruknem not vrečo in 5kg ječmena in ga mešam z kuhalnico par minut da ni kakih kep in pokrijem z pokrovko in zadekam. Takrat je not okol 68°C in v roku 1h oz 1h 15 min kolikor pustim je ca. 67°C.
A so to OK temperature in postopek? A je prav 1h?

Ja če dobiš na koncu približno pravo temperaturo potem je vse ok. 1h pri 68-67C je čisto dovolj, sam redko pustim več, kdaj celo manj pa je vse ok.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Kako pa nadziraš glede škroba? A je to odvisno glede na mešanje, tip ječmena, temperature al koga?

Torej pozitiven test škroba pomeni, da je obarvan vijola in bi v tem primeru moral pustiti še kake 15min oz. 30 min dodatno v loncu?

Torej škrob nastaja pri nižji ali višji temp?

Načeloma če imaš 1h od 65 do 68°C neb smelo bit nič škroba not oz. neb se obarvalo viojola al nima to veze temperatura?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Kdo pozna slad Amber?
Ali je tole ista podskupina kot Cara? Ali ima iste lastnosti (izboljša strukturo pene, da karamelni okus)?
Vem samo to, da da bolj rdečo barvo...

Ne, amber je samo blago pražen slad. Skratka malo več sušen/pražen kot munich, piškotni, ... in s tem bolj povdarjena jačemenova sladkoba pa malenkost se čuti "zažganega". Nekam vmes skratka med rjavimi sladi in pa aromatičnimi sladi.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kako pa nadziraš glede škroba? A je to odvisno glede na mešanje, tip ječmena, temperature al koga?

Torej pozitiven test škroba pomeni, da je obarvan vijola in bi v tem primeru moral pustiti še kake 15min oz. 30 min dodatno v loncu?

Torej škrob nastaja pri nižji ali višji temp?

Načeloma če imaš 1h od 65 do 68°C neb smelo bit nič škroba not oz. neb se obarvalo viojola al nima to veze temperatura?

Osnove!
grims-1.gif


Škorb je stvar ki je v ječmenu v večini (moka recimo je škrob) in kvasovke škroba ne morejo prebavit v sladkor. Ti torej z drozganjem (segrevanjem ječmenovega sladu na ustrezno temperaturo) sprožiš delovanje encimov ki škrob predelajo v sladkorje. Če je vse ok potem škroba v pivu ne sme bit.

Če je prtvorba škoroba neustreza je lahko krivo marsikaj, od temperature (pod 60C nad 75C) do slabega ječmenovega sladu. Ponavadi pa je problem samo v tem da je slad slabo zmlet oz. slabo premešan in se pač po podalšanem času drozganja vseeno uspešno pretvori ves škrob.

Ti se ne sekirat, če imaš doma jod lahko narediš naslednjič test in verjetno bo negativen in to samo pomeni da delaš prav in je ena kljukica več da to ni krivo!
zmaga.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Torej, če bi se rad izognil škrobu bi za zihr lahko samo podaljšjal kuhanje iz 1h na recimo 1h 20 min? Pa pazit da je temp od 65 do 68 kar je najbolj optimalno? Pa v roku 1h in 20 min vmes ene 3x odprt pokrov lonca pa premešat?

Še to... jao kok težim :D
Rekli ste poln fermentor vode pa oxi. Če je 28l vode v fermentorju to pomeni, da rabim za optimalno 112g oxija, ker 1l je 4g... ?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Torej, če bi se rad izognil škrobu bi za zihr lahko samo podaljšjal kuhanje iz 1h na recimo 1h 20 min? Pa pazit da je temp od 65 do 68 kar je najbolj optimalno? Pa v roku 1h in 20 min vmes ene 3x odprt pokrov lonca pa premešat?

Še to... jao kok težim :D
Rekli ste poln fermentor vode pa oxi. Če je 28l vode v fermentorju to pomeni, da rabim za optimalno 112g oxija, ker 1l je 4g... ?

Velika verjetnost je da pri takih temperaturah škroba nimaš že po 20min, ampak ker se nikoli ne ve se dela 60 min pa še efektivnost (izločanje sladkorja iz sladu) se poveča z daljšim časom. Tako da daljši čas škodit ne more dokler držiš temperaturo v območju kot si napisal.

Jst sem napisal za oxi 8-10 velkih žlic, ena žlica je cca. 15g. Ja če vagaš lahko doziraš pa še bolj natančno, ni pa sedaj treba do g natančno!
grims-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ok štekam
smile-1.gif


Ej še lih tko k smo v elementu
smile-1.gif


K piše za zadnje hmeljanje 1min hmelja za aromo, ker jaz bi je rad full imel pa ne rata?
To pomeni, da ko kuham na 100°C vržem hmelj not in ga pol vzamem čez 1 min in potem pivino hladim?
Al mišljeno, da ko ugasnem in začnem iz 100°C hladiti takrat vržem za 1 min hmelj?

Rad bi samo dosegel full arome, ker kakor sem bral da se pri visokih temp izgubi aroma iz hmelja...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Hmeljna aroma se izgublja med vretjem, to drži. Ti vrži noter zadnjo minuto in pusti noter do pretakanja v fermentor s tem boš dobil največ arome ven.

Lahko probaš pa še suho hmeljanje (dry hopping), pri tem vržeš hmelj direktno v fermentor in pustiš noter par dni (tam 3-7 dni odvisno od temperature pa tudi od vrste hmelja), potem pa stekleničiš. Na tak način dobiš najbolj intenzivno aromo ven.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Zdej pa še nek čist drugega. Kje najceneje kupite večje količine oxija, ker 1kg pomoje je premalo, če moraš doskrat veliko prat?
Kje pa dobite ječmen, hmelj pa kvas?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Oxija sam porabim na en batch cca. 5l (20g), pol na začetku in pol na koncu vključno s stekleničenjem. Uporabljam pa steklene fermentorje ki nimajo problemov z razami kot plastika. Tudi pri plastiki ni potrebe vedno namakat celega fermentorja v oxiju, ampak če sumiš na okužbo pa je vseeno pametno to naredit. Drugače pa 2-3l pa malo pljuskanja 5 min preden natočiš noter pivo čisto zadostuje.

Glede surovin pa različno, sam malo tu malo tam! Imaš dve spletni trgovini s to robo, pa Hmezad v Žalcu .. kar se tu ne dobi pa preko tujine.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.