Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Temu kao kmalu začne slabo tesniti pokrov.(v bistvu staremu Coopers fermentorju, ki pa je vsaj na prvi pogled identičen temu)
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Pol bom pa takole naredu in poizkusil en bitter allgrain narest. Prvo bom fermentor obstoječi spucal v nulo in nalil vroč oxi v fermentor do vrha. A ne dam nč pokrova na fermentor pa pustim kar odprto pa do vrha nafilano z oxijem pa dam raje tisti pokrov z gumico in veho narazen v kako posodo močit čez noč in nato še tisti pipico in gumico?
 
Nazadnje urejeno:

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
A imaš mogoče doma še kakšno drugo posodo, ki jo lahko uporabiš kot fermentor?

Jaz imam trenutno na mizi eno 5 litersko steklenico, v katerih prodajajo vino. Sem jo našel v kleti, dobro očistil, razkužil s starsanom in zdaj služi kot mini fermentor. Mogoče lahko v lokalni trgovini ali pri kakšnem kolegu dobiš kaj podobnega, pa malo testiraš na manjših batchih, da ne kupuješ brezveze in ne tratiš preveč sestavin.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Bom kaj pogledal. Glede za očistit je tisto, kar sem napisal OK odprt pokrov pa do vrha oxi pa ostale dele posebi namakane?

Še to me zanima, ko ne prdi več in tisti dan ko misliš flaširat in da recimo daš dol veho pa pofohaš iz tiste odprtine kamor je veha pa malo stisneš fermentor kak volj mora biti pivine? Ponavadi je pri meni tak, da te hoče zadušit pa tak bl pekoč v nosu na momente kdaj pride kot da bi hotel bit malo kisel k kako jabolko. Kak vonj torej pride?
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Glede čiščenja ti žal ne znam svetovati. Jaz naredim tako, da najprej podoso res dobro očistim z vročo vodo, običajno tudi z detergentom, potem pa nalijem not razkužilo (starsan, varikino, oxi...) in dobro pretresem, da razkužilo prekrije vse dele posode. To ponovim parkrat v razmaku nekaj minut, potem pa posodo obrnem na glavo, da se počasi odcedi. Zaenkrat mi tak postopek zadošča.

Kar se pa vonja tiče. Nad pivom se naredi plast CO2. Tisto "pekoče" je CO2. Sicer je pa vonj zelo odvisen od sestavin in predvsem od kvasa.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Pokrovu odstrani gumico pa vrži v fermentor, pipico pusto gor, natoči do vrha tople vode in usuj noter 8-10 jedilnih žlic oxya. Zraven vrzi še vso ostalo opremo ki jo uporabljaš (žlice, lije, cevke, vehe, gumjasta tesnila, ...). Pokrov malo oplakni s tisto raztopino in potem samo malo privij. Tako pustiš urco/dve potem odtoči vsebino čez pipico oz odpiraj/zapiraj pipico ker se svinjarija rada ujame na gibljivem "spoju". Potem obrni fermentor na glavo da se odteče (pazi na kakšno površino ga daš, mora bit "čisto"), in sestavi vse nazaj. S tem boš imel vse razkuženo, v max. 1h notri natoči pir in je to to.

Če misliš delat to čez noč in ne uporabit takoj je bolje da uporabiš varekino, enak postopek s tem da daš noter mrzlo vodo in 2dcl varekine. Fino postavit nekam izven bivalnih prostorov ker bo hlapel klor. Po koncu postopka bo fernentor razkužen, če ga misliš uporabit takoj moraš sprat opremo s toplo vodo da se rešiš vonja po kloru, nato pred uporabo uporabiš oxi v manjši količini (samo oplakneš).

Če imaš kje svinjarijo ki povzroča okužbo je verjetno v razah v plastiki, varekina bo v parih urah svinjarijo pobila. Moraš pa vedet da če imaš take raze se bo notri vedno nabirala svinjarija, najboljše je fermentor očistit takoj ko ga nehaš uporabljat, če počakaš par urc se svinjarija že zasuši in jo je težje spravit ven. Tudi po uporabi in očiščenju je pametno fermentor pred "skladiščenjem" na hitro sterilizirat, s tem ubiješ kvasovke (in morebitne bakterije) že takoj in jim tako ne nudiš toplega doma. Pa fino je da vse dele posušiš pred skladiščenjem, ker če bo kje ostala voda je to pogoj za razvoj mikroogranizmov, brez vode ne bo nastalo nič.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
"Če imaš kje svinjarijo ki povzroča okužbo je verjetno v razah v plastiki, varekina bo v parih urah svinjarijo pobila"
Kaj pa v dveh urah bo oxi tudi pobil to svinjarijo, ker jaz mislim Oxi uporabit.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Super hvala!

Pive si pišem vse v excel in sem imel sledeče.

Pri teh pirih se mi je začelo kvarit ampak povprečje sem imel zmeraj okoli 1040 OG in na koncu med 1004 do 1012 FG pri ekstraktih.
Pred temi stouti sem nareil yorkshire bitter, draught, lager, ki so se mi začeli že kvarit ampak nisem si pisal gostot. Je pa res, da sem vedno z kuhalnico zmešal in to je to... Na začetku sem cel fermentor zaprl in tresel par minut da se je vse zmešalo potem sem pa videl, da je cel pokrov in tesnilo vse usrano in sem samo z lopatko mešal, da bo čimmanj za pucat
smile-1.gif


Spodaj imaš po datumih narejeni.

- Coopers Stout ekstrakt 1038 / 1006 obročki (1,2 belega sladkorja) tukaj mi je tudi peno butnilo ven,ker sem imel 26°C v fermentorju
- Coopers Stout ekstrakt 1038 / 1016 obročki (1,2 karameliziranega sladkorja) tukaj mi je tudi peno butnilo ven,ker sem imel 26°C v fermentorju
- Coopers Stout ekstrakt 1038 / 1005 mislim, da so bli ampak ne veliko nisem zihr... (600g kostanjevega meda ter 600g rjavega sladkorja )
- Coopers IPA ekstrakt 1040 / 1004 tale nima nič obročkov in je čist ko solza
smile-1.gif
(1,2 rjavega sladkorja)
- Black rock BOCK ekstrakt 1038 / 1006 obročki (1,2 rjavega sladkorja)

- IPA AG 1050 / 1016 full obročki
- Wheat AG 1038 / 1006 zelo malo obročkov skoraj nič
- Red Ale AG 1052/1014 obročki

V AG ne dajam nič sladkorja, ker naredim ponavadi iz 5 oz 6kg ječmena 23 do 25 litrov in je dovolj alkohola zame, ki pride med 4,5 in 5,5%.


"To ni problem samo poskrbi da je vse kar pride v stik z vodo sterilno oz. razkuženo. Sama voda nima (skoraj) nič hranilnih snovi in karkoli bi že prišlo v njo iz zraka se nebi moglo namnožiti do zadovoljive vrednosti. "

1. Torej to kar si napisal za vodo... jaz imam doma 0,02 mcr filter za vodo in zmeraj sem dotočil kar iz pipe mrzlo vodo saj takšna filtracija vse prefiltrira kakor sem prebral. Od takrat, ko imam probleme sem pa dodajal kupljeno vodo ali pa prekuhano, da sem izločil opcijo, da je voda iz pine sranje pa očitno ni. A lahko v tem primeru raje dolijem vodo iz pipe saj ima 0,02mcr filter?

2. Ali lahko takole naredim. Ko imam 24l pivine na 20 do 22°C vržem iz vrečke kvas v pivine brez rehidrirat. Zaprem pokrov in fino prešejkam, da se kvas pomeša. Počakam še ene 30 min in še enkrat fino premešam, da se kvas fino zmeša, ker se je v teh 30 min že malo rehidriral? Torej 5 min fino zaprt fermentor mešat ko opica tako, da namesto vehe imam prst (prej pošprican z alkoholom za dezinfekcijo zaradi sterilnosti) , da ne šprica pivina ven? A bo sploh prišel kisik v fermentor, če ga bom zaprtega šejkal 5 min? Pomoje bi moral imeti odprt sistem pa mešat, da pride iz okolice kisik al kako?

Ja delam 24l max. Tako, da bom šejkal fermentor.

Kaj pa s tem Utiševalec, da preizkusim, če mi bo uspelo?

Pa še na tole mi daj kak komentar, da začnem
smile-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Jaz recimo pol ure pred vlitjem pivine splaknem plastični fermentor z vodo in nato par minutk stresam v njem bogato oksi mešanico(4-5 žlic na 5l vode).
Po uporabi pa spucam z vodo in wc papirjem/robci, parkrat splaknem in nato spet bogata oksi mešanica. Gumico in veho razkužim posebej.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kaj pa v dveh urah bo oxi tudi pobil to svinjarijo, ker jaz mislim Oxi uporabit.

Moral bi pobit tistih 99% bakterij/plesnii tako da s tem nebi smel imeti težav!

Glede stresanja fermentorja, večina tule nas stresa oz. ziba fermentorje da dosežemo dobro aeracijo. Za količine do 30l ni to noben problem. Važno da delaš dovolj časa, sam se držim pravila 5 min.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kaj pa v dveh urah bo oxi tudi pobil to svinjarijo, ker jaz mislim Oxi uporabit.

Moral bi pobit tistih 99% bakterij/plesnii tako da s tem nebi smel imeti težav!

Glede stresanja fermentorja, večina tule nas stresa oz. ziba fermentorje da dosežemo dobro aeracijo. Za količine do 30l ni to noben problem. Važno da delaš dovolj časa, sam se držim pravila 5 min.

Še zate imam vprašanje in fetik.
Prosim še za te odgovore Utiševalec
smile-1.gif


1. Kvas rehidriram tako, da da prevrem 2dl vode in, ko se ohladi na 18 do 24°C dodam ves kvas iz vrečke (Safale S-04). Ko stresem z razkuženo žličko premešam in pustim 30 min. Po 30 min spet fino premešam in vse skupaj stresem v fermentor?
2. Ali je potrebno ta čas 30 min pokriti z kako folijo kozarec kamor je kvas ali ne rabi?
3. Ali lahko potem z 0,02mcr filtrom kar dotočim v fermentor tukaj ni bojazni da bi bilo kaj že psloh zaradi filtra ane?
4. Ko vsujem kvas v fermentor fino zaprem, odstranim veho in z razkuženim prstom dam prst na odprtino za veho ter fino premešam fermentor torej 5 min mešanja?
5. Ali fermentor samo vrtim ali ga prav gor in dol mešam na vse strani, da pivino čisto prešejkam?
6. Če res tako mešam in imam prst na odprtini od kje potem pride kisik v pivino, če je povsod zaprt sistem?

Sedaj ne bom pa več moril upam in full hvala za pomoč. Bomo videli kaj bo ratalo iz Bitterja AG 24l
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
1. Kvas rehidriram tako, da da prevrem 2dl vode in, ko se ohladi na 18 do 24°C dodam ves kvas iz vrečke (Safale S-04). Ko stresem z razkuženo žličko premešam in pustim 30 min. Po 30 min spet fino premešam in vse skupaj stresem v fermentor?
Da, temperatura je lahko oz. naj bo višja (25-30) ko daješ kvas noter. Tule si poglej kaj pravi proizvajalec.

Citat:
Uporabnik smarty pravi:
2. Ali je potrebno ta čas 30 min pokriti z kako folijo kozarec kamor je kvas ali ne rabi?
Da, lahko alufoljo ipd. jst dam ko zavrem vodo gor krožniček od kavne šalce in cca. 5 min vrem tisto vodo (para razkuži krožniček).

Citat:
Uporabnik smarty pravi:
3. Ali lahko potem z 0,02mcr filtrom kar dotočim v fermentor tukaj ni bojazni da bi bilo kaj že psloh zaradi filtra ane?
Nimam pojma kako ti filtri filtrirajo, če je voda sicer "čista" (ni kakšen domač vodovod) je itak v njen tako malo stvari da načeloma prekuhavanje ni potrebno. Če je vodo "klorirana" ali pa zelo trda jo je vseeno pametno prekuhat.

Citat:
Uporabnik smarty pravi:
4. Ko vsujem kvas v fermentor fino zaprem, odstranim veho in z razkuženim prstom dam prst na odprtino za veho ter fino premešam fermentor torej 5 min mešanja?

Nekako tako ja, daš prst na luknjico in čimbolj divje mešaš vsebino. Bistveno je da pljuska in se peni, takrat veš da se bo kisik vmešal med pivino. Najlažje je naredit tako da fermnentor nagneš na stolu/mizi za cca. 30 stopinj in ga potem zibaš naprej in nazaj.

Citat:
Uporabnik smarty pravi:
5. Ali fermentor samo vrtim ali ga prav gor in dol mešam na vse strani, da pivino čisto prešejkam?

Glej prejšnjo točko, čimbolj divje (na poskok)!
grin1.gif


Citat:
Uporabnik smarty pravi:
6. Če res tako mešam in imam prst na odprtini od kje potem pride kisik v pivino, če je povsod zaprt sistem?

Kisik je v zraku ki ga imaš v fermentorju, brez skrbi v tistem zraku je veliko kisika in tudi 1% ga ne bo šel v pivo ampak tisti 1% je zelo pomemben. Skratka ni potrebe po odpiranju in vnašanju novega zraka ker je tisti ki je noter dosti dober in ga je več kot dovolj.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Naredil bom:

Ječmen
4,6kg Pale Ale Malt; Briess
0,4kg Caramel Malt; Briess
0,1kg Black Malt; Bairds Malt

Hmelj
35g Styrian 60min
35g Styrian 10min
25g Cascade 1min

Kvas S-04
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.534
113
Manjkata ti vsaj dva ključna podatka, in sicer batch size in seveda mash temperatura in čas.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ponavadi delam 1h pri 67°C
Za 5kg ječmena uporabim 14l vode.
Skupaj bo ene 23l v fermentorju.

Še kaj?
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Lepo pozdravljeni vsi !

Sem nov tukaj, oz. sem nov tudi na področju homebrewinga. Zanimati me je vse skupaj začelo ko sem poskusil ale piva. Takrat sem tudi začel vse skupaj raziskovati. Sem v fazi nabavljanja materiala potrebnega za all grain varianto (BIAB). Zanima me par sledečih stvari:

1.) Kje nabaviti kvalitetno vrečo za drozganje, za lonec velikosti 30 l. Notri bo max. 6 kg. ječmena. Ta pri moje pivo se mi zdi malo draga, na ang.straneh kjer prodajajo homebrewing opremo pa ne najdem podatkov o vrečah.
2.) Koliko vode in ječmena lahko spravim v takšen lonec? Lonec je 30 l.
3.)Mlin imam, me pa zanima ali je to kakšno pisano pravilo za kakšen razmak se gre med valjema. Bral sem da ne sme biti preveč skupaj pa niti premalo. Se pravi toliko da odlušči lupino in ga malo še zmelje.
4.Ali moram uporabiti false bottom pri tej biab metodi?

Zaenkrat me to najbolj muči, se pa spravljam kuhati med temi prazniki ki prihajajo
smile-1.gif


Lp, Mario
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.