Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Imam sicer omejene izkušnje. Do zdaj samo 1 batch z no-chill metodo, pa še ta ni fertik. Ampak, kolikor berem, so večino tega, kar si napisal ovrgli.

- Oksidacija naj ne bi bila problematična na tem nivoju. Če normalno pretočiš pivino v fermentor ali drugo posodo je izpostavljenost zraku minimalna.
- Cold break baje vseeno nastane, samo počasneje. Ljudje, ki se poslužujejo te metode, pravijo, da je pivo enako čisto.
- Bakterij načeloma ni zraven, ker je posoda, v kateri se pivina ohlaja, zaprta. Vrela tekočina pobije vse, kar je bilo prej v posodi.

Bomo videli. Poročam o rezultatih, ko dam čez par batchov. Če kuham manjše batche sicer ohlajanje ni problem. Za 20l in več, bom pa verjento kar prakticiral tole, sploh zdaj, ko bodo temperature malo nižje.

Res je da je absorbcija kisika pri visokih temperaturah zelo slaba, ampak to ne pomeni da je ni. Sem že večkrat napisal da oksidacija ni binarna opcija (torej da je ali pa je ni) ampak analogna spremenljivka in bilokje se da omejiti vnos kisika v pivo je to pametno naredit ker bo v vsakem primeru na koncu pivo manj podvrženo oksidaciji. Lahko jasno tudi mešaš pa točiš v flaške z veliko kisika pa to načeloma ne bo vplivalo kratkoročno na okus, ampak realno bo pa pivo vsak dan slabše ker bo kisik naredil svoje (* ena piva dejansko celo rabijo nekaj oksidacije da postanejo dobra, recimo močnejša piva).

Za cold break je spet enako kot zgoraj, nastane vedno oz. z znižanjem temperature se beljakovine in ostali trdi delci posedejo na dno. Ampak bistvo pravega cold breaka je "termalni šok", torej je ohlajanje tako hitro da se beljakovine zgostijo preden potonejo na dno. Če povem po domače, če počasi ohlajaš padajo beljakovine na dno kot sneg pozimi, cold break pa naredi to da padajo na tla snežaki (in od padajočih snežakov boš težje sčistil dovoz ker bodo bolj zbiti kot pa od lepega suhega snega)!
grims-1.gif


Glede tvoje prakse, 5l piva se shladi v parih urcah kar ni noben problem. 30l vrelega piva boš pri sobni temperaturi hladil pa par dni!
grin1.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
V redu, potem sem pa naredil premočno mešanico v premalo vroči vodi, kar je povzročilo priokus. V samem fermentorju je ostajalo tudi nekaj oxija. Tudi dosti masten pride na otip. V glavnem ga ne uporabljam več kot razkužilo, ampak samo kot čistilo. Pa naj bo to predsodek ali kaj drugega.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
V glavnem tisti beli obročki so se pojavali nekje na sredi pa delam skozi na istem postopku in iste estrakta recimo Stout coopers sem naredil že 6x in povsod enako po 1kg sladkorja dodatnega. Isti FG in OG so imeli ampak 2x rundi sta bila brez obročkov, 4 runde pa z tistimi belimi pikicami in obročki pa je bi postopek enak tako, da dvomim, da je tisti obroček zaradi kvasa.

Torej mogoče bi si res za eno rundo kupil stekleni fermentor, da vidim, če je v fermentorju problem ali pa novo plastično posodo.

Moj postopek je. Ko je 15l pivine na 100°C dam cel lonec v drugi večji lonec ter šlauf in voda, ki kroži in gre ven iz lonca hladi pivino v loncu. Tukaj sem že imenil, da, ko hladim pivino je tisti lonec odprt in nima pokrovke in se v iz 100 na 20°C ohladi torej odprto. Ko ima pivina 20°C (pomerim z laserskim termometrom) jo prelijem v fermentor ter dodam še 7l mrzle prekuhane vode, ki sem jo zavrel prejšnji dan in jo pustil pokrito z pokrovko, da se je v kuhinji ohladila iz 100°C na ca. 22°C. Ko imam v fermentorju ca. 23l dodam kvas. Tukaj sem spet omenil, da ponavadi sem rehidriral zdej ene parkrat sem dal pa kar kvas iz vrečke not ter premešal z tisto plastično kuhalnico s katero sem tudi mešal pivino samo, da jo prej še enkrat operem in v oxi pomočim preden zmešam pivino z kvasom. Ko fino premešam zaprem fermentor in dodam veho v katero nalijem 100°C vodo, ki se nato ohladi na hitro saj je majhna količina.

Sedaj pa rabim nekaj pomoči.

1. Kaj pomeni aeriranje?
smile-1.gif

2. Ali je OK, da je pokrov odprt, ko hladim iz 100 na 20°C? Lonec je v tuš kabini tako, da verjetno tam ni lih ozračje čisto saj je vlaga
smile-1.gif

3. Ali ima kak vplih, da ne rata piva, če kvas kar vržem v fermentor namesto, da bi rehidriral, ker nekje prakticirajo to in tudi piše na kvasu, da se lahko tudi to opcijo uporabi.
4. Ali je dovolj, da ko flašim operem fermentor z gobico pod tušem in nato ene 3x prešejkam z ene 3 litre vode in nato vse skupaj not nalijem oxi in spet prešejkam parkrat in pustim da se fermentor odcedi recimo kako urco in potem dam pivino v fermentor (ponavadi sem čakal 1 ali 2 dni)?
5. Jaz uporabljam oxi za večkrat sprati flaše in fermentor... hm... ALi bi bilo potem bolje, da uporabim 1liter pa 4g oxija samo za 1x sprat posodo ali pa 1x sprat vse flaše in nato zavržem?
6. Torej priprava oxija 1l vode in 4g koliko °C mora imeti voda, ki jo nato zlijem v fermentor ali očistim flaše ? Vse skupaj ponavadi zaprem v steklen kozarec z volumnom 1l.
7. Kje se dobi kake steklene fermentorje, da bi pouzkusil narediti tam not?
8. Ali je kak postopek, ki bi moram popraviti pri temu, da 100°C ohladim na 20°C in nato dam v fermentor? A bi moral tuki kaj mešati ali na kaj paziti ali nekaj fino premešati da pride kisik not al ne vem kaj neko prezračevanje pivine sem bral?
smile-1.gif

9. Ali je fermentiranje v temnem prostoru pa med 16 in 24°C ok? Sicer pazim da je okoli 20°C ampak tako natančtno se ne da zmeraj dobit.
10. Ali imam kje opcijo, da bi prišel enkrat h komu da vidim točno cel postopek, da kje ne kiksam?
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Inox fermentorje imajo na www.mojepivo.si med drugim. Niso pa ravno najcenejši. Se pomoje bolj splača kupovati nove plastične posode. 25 literski sodčki s pipico so okoli 15€.

Kje že dobiš te plastične, da bi enga za preizkus kupil?
 
Nazadnje urejeno:

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Ko sem še uporabil oxi sem v fermentor nalil dva litra vroče vode v katero sem raztopil oxi dobro pretresel oz. oblil ves fermentor in pustil , da se odteče. To sem storil kakšno uro preden sem fermentor napolnil. Je pa ta fermentor zelo lahko po uporabi očistiti. Jaz ga z mehko gobico in malo detergenta umijem dobro sperem in je že pripravljen za naslednjo uporabo.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik header pravi:
Ko sem še uporabil oxi sem v fermentor nalil dva litra vroče vode v katero sem raztopil oxi dobro pretresel oz. oblil ves fermentor in pustil , da se odteče. To sem storil kakšno uro preden sem fermentor napolnil. Je pa ta fermentor zelo lahko po uporabi očistiti. Jaz ga z mehko gobico in malo detergenta umijem dobro sperem in je že pripravljen za naslednjo uporabo.

Ok bom reskiral 20 eur pa ga kupil in na tak način umil, da končno lociram napako pive, ker sem že čisto obupan
smile-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
V glavnem tisti beli obročki so se pojavali nekje na sredi pa delam skozi na istem postopku in iste estrakta recimo Stout coopers sem naredil že 6x in povsod enako po 1kg sladkorja dodatnega. Isti FG in OG so imeli ampak 2x rundi sta bila brez obročkov, 4 runde pa z tistimi belimi pikicami in obročki pa je bi postopek enak tako, da dvomim, da je tisti obroček zaradi kvasa.

Torej mogoče bi si res za eno rundo kupil stekleni fermentor, da vidim, če je v fermentorju problem ali pa novo plastično posodo.

Moj postopek je. Ko je 15l pivine na 100°C dam cel lonec v drugi večji lonec ter šlauf in voda, ki kroži in gre ven iz lonca hladi pivino v loncu. Tukaj sem že imenil, da, ko hladim pivino je tisti lonec odprt in nima pokrovke in se v iz 100 na 20°C ohladi torej odprto. Ko ima pivina 20°C (pomerim z laserskim termometrom) jo prelijem v fermentor ter dodam še 7l mrzle prekuhane vode, ki sem jo zavrel prejšnji dan in jo pustil pokrito z pokrovko, da se je v kuhinji ohladila iz 100°C na ca. 22°C. Ko imam v fermentorju ca. 23l dodam kvas. Tukaj sem spet omenil, da ponavadi sem rehidriral zdej ene parkrat sem dal pa kar kvas iz vrečke not ter premešal z tisto plastično kuhalnico s katero sem tudi mešal pivino samo, da jo prej še enkrat operem in v oxi pomočim preden zmešam pivino z kvasom. Ko fino premešam zaprem fermentor in dodam veho v katero nalijem 100°C vodo, ki se nato ohladi na hitro saj je majhna količina.

Sedaj pa rabim nekaj pomoči.

1. Kaj pomeni aeriranje?
smile-1.gif

2. Ali je OK, da je pokrov odprt, ko hladim iz 100 na 20°C? Lonec je v tuš kabini tako, da verjetno tam ni lih ozračje čisto saj je vlaga
smile-1.gif

3. Ali ima kak vplih, da ne rata piva, če kvas kar vržem v fermentor namesto, da bi rehidriral, ker nekje prakticirajo to in tudi piše na kvasu, da se lahko tudi to opcijo uporabi.
4. Ali je dovolj, da ko flašim operem fermentor z gobico pod tušem in nato ene 3x prešejkam z ene 3 litre vode in nato vse skupaj not nalijem oxi in spet prešejkam parkrat in pustim da se fermentor odcedi recimo kako urco in potem dam pivino v fermentor (ponavadi sem čakal 1 ali 2 dni)?
5. Jaz uporabljam oxi za večkrat sprati flaše in fermentor... hm... ALi bi bilo potem bolje, da uporabim 1liter pa 4g oxija samo za 1x sprat posodo ali pa 1x sprat vse flaše in nato zavržem?
6. Torej priprava oxija 1l vode in 4g koliko °C mora imeti voda, ki jo nato zlijem v fermentor ali očistim flaše ? Vse skupaj ponavadi zaprem v steklen kozarec z volumnom 1l.
7. Kje se dobi kake steklene fermentorje, da bi pouzkusil narediti tam not?
8. Ali je kak postopek, ki bi moram popraviti pri temu, da 100°C ohladim na 20°C in nato dam v fermentor? A bi moral tuki kaj mešati ali na kaj paziti ali nekaj fino premešati da pride kisik not al ne vem kaj neko prezračevanje pivine sem bral?
smile-1.gif

9. Ali je fermentiranje v temnem prostoru pa med 16 in 24°C ok? Sicer pazim da je okoli 20°C ampak tako natančtno se ne da zmeraj dobit.
10. Ali imam kje opcijo, da bi prišel enkrat h komu da vidim točno cel postopek, da kje ne kiksam?
smile-1.gif


Še teh par informacij pa preizkusim srečo
smile-1.gif
 

mzupan20

Zelenc'
27. jan 2014
7
0
1
1. Dodajanje kisika v pivino pred dodajanjem kvasa. To lahko narediš z vrtalnim strojem, v katerega vpneš mešalo za barvo in mešaš pivino do 10minut.
2.Pokrov naj bo odprt, zaradi hitrejše izmenjave toplote.
3.Kvas je potrebno rehidrirati. V prevrelo in ohlajeno vodo vsuješ kvas in počakaš kake pol ure. Po aeriranju iz prve točke, vse skupaj vliješ v fermentor.
4.Z razkužilom preliješ vse površine, ki pridejo v stik s pivom. Kontakt razkužila in površine naj traja cca 20 sekund. (Jaz uporabljam Starsan)
5.Glej točko 4
6.Voda naj bo vroča iz bojlerja. Ne obremenjuj se preveč s točno temperaturo. Če uporabiš Starsan, naj bo voda destilirana in ni potrebno, da je vroča.
7. V vsaki kmetijski prodajalni, vendar je steklene demižone težje čistiti, zato brez skrbi uporabi plastične. Svetujem ti, da kupiš novega, saj je lahko stari okužen in le tako boš lahko to preveril.
8. Uporabi spiralo iz bakrene cevi, jo postavi v lonec z vročo pivino in spusti skozi hladno vodo. Za hitrejše hlajenje, lahko mešaš z razkuženo inox lopatico.
9. Fermentiranje naj poteka v temnem prostoru, temperatura 24°C pa je že previsoka. Drži se temperatur od 16-20°C.(sicer pa so temperature odvisne od kvasa, ki ga dodajaš)
10.To se boš moral pa dogovoriti. Povej s kje si in verjetno se ti bo javil kdo iz tvoje bližine.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ali se oxi po enkratni uporabi, ko čistim flaše ali razkužim fermentor raje zavrže?

Drugače imam pa plastično kuhalnico, ki sem jo dobil zraven. Kaj se zgodi, če ne aeriram pivine, ker je nisem nikoli? Verjetno ni tukaj razlog, da je okuženo? Saj, ko premešam z tisto kuhalnico, ki ima reže in tako hitro mešam, da se kar peni. Pa tudi, ko pivino ohlajeno prelijem v fermentor se fino zmeša med sabo?

Pa recimo, ko ohlajam pivino in je pokrov odprt a ni možnost, da takrat, ko je odprta posoda pride kaka bakterija not saj se recimo hladi kake 30 min?

A je kaj narobe če prejšnji dan zavrem recimo 10l vode in jo v zaprti posodi ohladim iz 100 na 20°C in jo potem ohlajeno vodo naslednji dan uporabim, da dofilam fermentor? To lahko? Ker je lažje kot pa da hladim 23l vroče pivine iz 100 na 20°C rabim več časa pa se mi zdi škoda in še dlje časa je pivina v loncu v odprtem stanju in se bojim, da pride kaj not?

Sem iz Postojne
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Ali se oxi po enkratni uporabi, ko čistim flaše ali razkužim fermentor raje zavrže?
Zavrži, smo eno stran nazaj napisali da peroksid razpada in izgublja "razkužilne" lastnosti. Načeloma oxy daš v toplo vodo (največ kar dobiš iz domače pipe, ni potrebe da posebej vreš) in ko se enkrat ohladi na sobno temperaturo je zanič. Je pa še vedno tudi brez kisika oxy dober detergent, tako da če ti je škoda ga zavrečt potem ga lahko uporabiš za pomivanje opreme. Načeloma je cca. 2l oxija dovolj za eno pomivanje/razkuževanje vse opreme, pač najprej ga daš v fermentor, pretreseš ene 5 min, preliješ čez pipico (da se razkuži) v kakšno drugo posodo in notri namočiš še ostale zadeve (žlice, cevke, ...).

Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Drugače imam pa plastično kuhalnico, ki sem jo dobil zraven. Kaj se zgodi, če ne aeriram pivine, ker je nisem nikoli? Verjetno ni tukaj razlog, da je okuženo? Saj, ko premešam z tisto kuhalnico, ki ima reže in tako hitro mešam, da se kar peni. Pa tudi, ko pivino ohlajeno prelijem v fermentor se fino zmeša med sabo?

Aeracija je nujna za rast in obnovo kvasa; 1. kvas ki ga ti daš v pivo NI prilagojen tvojemu pivu in se mora prilagodi novemu okolju kar naredi tako da se deli in obnovi "celično membrano" (bistveni del prilagoditve kvasa na novo okolje). 2. kvas ki ga daš v pivo je sam premalo da bi uspešno predelal ves sladkor zato se ob pomoči kisika množi in ga nastane dovolj za uspešno fermentacijo

Najlažja aeracije je taka da cca. 5 min (ja 5 min, več je le več) stresaš zaprt fermentor po tistem ko si dodal kvas in vse skupaj zaprl. Nujno je da je temperatura pivine v času aeracije pod 25C oz. nižja kot je več kisika se lahko/hitreje raztopi! Z mešanjem s kuhalnico boš sicer dobil nekaj kisika, ampak dvomim da dovolj sploh ker verjetno ne mešaš 5 min kot nor!

In ja aeracije je lahko tvoj problem, za foro sporoči kakšne OGje/FGje imaš za par piv kjer imaš problem z "obročki". Recimo če pivo ne aeriraš potem bo kvas slabo opravil svoje delo in potonil preden bo pojedel ves/večino uporabih sladkorjev. Ker ostane visok FG to pomeni da jep ivo bolj gosto kar pomeni da lahko nastane oborina v flaškah, drugi problem je da je pivo ki ima malo alkohola in visok FG zelo dovzetno za okužbe (= veliko hrane za ostale organizme / premalo alkohola za uspšeno zaščito).

Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Pa recimo, ko ohlajam pivino in je pokrov odprt a ni možnost, da takrat, ko je odprta posoda pride kaka bakterija not saj se recimo hladi kake 30 min?
Bakterija bo tako ali drugače prišla v pivo, to niti ni bistveno ker jih bo napram kvasu še vedno malo. Bistveno je da se ohladi čimprej ker s tem najbolj nevarnim bakterijam daješ manj možnosti za optimalno "delo". LAhko sicer tudi pokriješ s pokrovko pa vmes recimo vsakih 10 min pomešaš. Ni pa nič od tega nujno oz. bistveno ne vpliva na vse skupaj.

Citat:
Uporabnik smarty pravi:
A je kaj narobe če prejšnji dan zavrem recimo 10l vode in jo v zaprti posodi ohladim iz 100 na 20°C in jo potem ohlajeno vodo naslednji dan uporabim, da dofilam fermentor? To lahko? Ker je lažje kot pa da hladim 23l vroče pivine iz 100 na 20°C rabim več časa pa se mi zdi škoda in še dlje časa je pivina v loncu v odprtem stanju in se bojim, da pride kaj not?

To ni problem samo poskrbi da je vse kar pride v stik z vodo sterilno oz. razkuženo. Sama voda nima (skoraj) nič hranilnih snovi in karkoli bi že prišlo v njo iz zraka se nebi moglo namnožiti do zadovoljive vrednosti.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Super hvala!

Pive si pišem vse v excel in sem imel sledeče.

Pri teh pirih se mi je začelo kvarit ampak povprečje sem imel zmeraj okoli 1040 OG in na koncu med 1004 do 1012 FG pri ekstraktih.
Pred temi stouti sem nareil yorkshire bitter, draught, lager, ki so se mi začeli že kvarit ampak nisem si pisal gostot. Je pa res, da sem vedno z kuhalnico zmešal in to je to... Na začetku sem cel fermentor zaprl in tresel par minut da se je vse zmešalo potem sem pa videl, da je cel pokrov in tesnilo vse usrano in sem samo z lopatko mešal, da bo čimmanj za pucat
smile-1.gif


Spodaj imaš po datumih narejeni.

- Coopers Stout ekstrakt 1038 / 1006 obročki (1,2 belega sladkorja) tukaj mi je tudi peno butnilo ven,ker sem imel 26°C v fermentorju
- Coopers Stout ekstrakt 1038 / 1016 obročki (1,2 karameliziranega sladkorja) tukaj mi je tudi peno butnilo ven,ker sem imel 26°C v fermentorju
- Coopers Stout ekstrakt 1038 / 1005 mislim, da so bli ampak ne veliko nisem zihr... (600g kostanjevega meda ter 600g rjavega sladkorja )
- Coopers IPA ekstrakt 1040 / 1004 tale nima nič obročkov in je čist ko solza
smile-1.gif
(1,2 rjavega sladkorja)
- Black rock BOCK ekstrakt 1038 / 1006 obročki (1,2 rjavega sladkorja)

- IPA AG 1050 / 1016 full obročki
- Wheat AG 1038 / 1006 zelo malo obročkov skoraj nič
- Red Ale AG 1052/1014 obročki

V AG ne dajam nič sladkorja, ker naredim ponavadi iz 5 oz 6kg ječmena 23 do 25 litrov in je dovolj alkohola zame, ki pride med 4,5 in 5,5%.


"To ni problem samo poskrbi da je vse kar pride v stik z vodo sterilno oz. razkuženo. Sama voda nima (skoraj) nič hranilnih snovi in karkoli bi že prišlo v njo iz zraka se nebi moglo namnožiti do zadovoljive vrednosti. "

1. Torej to kar si napisal za vodo... jaz imam doma 0,02 mcr filter za vodo in zmeraj sem dotočil kar iz pipe mrzlo vodo saj takšna filtracija vse prefiltrira kakor sem prebral. Od takrat, ko imam probleme sem pa dodajal kupljeno vodo ali pa prekuhano, da sem izločil opcijo, da je voda iz pine sranje pa očitno ni. A lahko v tem primeru raje dolijem vodo iz pipe saj ima 0,02mcr filter?

2. Ali lahko takole naredim. Ko imam 24l pivine na 20 do 22°C vržem iz vrečke kvas v pivine brez rehidrirat. Zaprem pokrov in fino prešejkam, da se kvas pomeša. Počakam še ene 30 min in še enkrat fino premešam, da se kvas fino zmeša, ker se je v teh 30 min že malo rehidriral? Torej 5 min fino zaprt fermentor mešat ko opica tako, da namesto vehe imam prst (prej pošprican z alkoholom za dezinfekcijo zaradi sterilnosti) , da ne šprica pivina ven? A bo sploh prišel kisik v fermentor, če ga bom zaprtega šejkal 5 min? Pomoje bi moral imeti odprt sistem pa mešat, da pride iz okolice kisik al kako?

 
Nazadnje urejeno:

mzupan20

Zelenc'
27. jan 2014
7
0
1
Lahko narediš tudi tako, ampak ni pravilno. Ne vem zakaj se tako braniš rehidracije kvasa po pravilnem postopku. Opisal sem ti tudi postopek aeracije z mešalom za barvo, brez da se mučiš s šejkanjem. Če boš kdaj delal 100 ali več litrov piva, bi te rad videl kako premetavaš fermentor 5 minut.
Če nočeš sprejeti pravilnega postopka lahko seveda delaš po svoje, vendar ne pričakuj, da bo pivo takšno kot bi lahko bilo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Mešalo je opcija ampak dejansko ni tako učinkovito kot pljuskanje fermentorja, ponavadi z mešanjem nastane na vrhu penca ki uspešno preprečuje vnos kisika dalje v pivino, pri pljuskanju pa se celotna "površina" pivine sreča s kisikom. Če delaš z mešalom moraš tudi malce ročno mešat da se pivo uspešno izmenja in da penca izgine. Jasno pa pri 100l odpade pljuskanje fermentorja, ampak pri 100l imaš tudi že bolj sofisticirane metode vnašanja kisika.

Smarty, rehidracija kvase se mora delati v navadni vodi. Kvas je suh, celična membrana je zgubana in "pretok" snovi preko take membrane je zelo počasen. Ker deluje prenos snovi preko celične membrane po principu osmoze je voda najbolj idealno sredstvo za pretok, višja kot je gostota slabše prehaja voda v celico/kvas. V praksi pa tako da za bolj švoh piva (OG pod 1.050) lahko vržeš kvas dirketno v fermentor saj bo rehidracija potekala dovolj solidno da bo kvas uspešno oživel, pri močnejših pivih pa lahko kvas namesto da se rehidrira samo potone, večji kot je OG manj kvasa bo tako preživelo in dobesedno s takim načinom mečeš "dragocen kvas" stran. Stane te pa nič če zmešaš kvas v 1dcl sterilne vode 30 min preden ga vržež v fermentor.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Super hvala!

Pive si pišem vse v excel in sem imel sledeče.

Pri teh pirih se mi je začelo kvarit ampak povprečje sem imel zmeraj okoli 1040 OG in na koncu med 1004 do 1012 FG pri ekstraktih.
Pred temi stouti sem nareil yorkshire bitter, draught, lager, ki so se mi začeli že kvarit ampak nisem si pisal gostot. Je pa res, da sem vedno z kuhalnico zmešal in to je to... Na začetku sem cel fermentor zaprl in tresel par minut da se je vse zmešalo potem sem pa videl, da je cel pokrov in tesnilo vse usrano in sem samo z lopatko mešal, da bo čimmanj za pucat
smile-1.gif


Spodaj imaš po datumih narejeni.

- Coopers Stout ekstrakt 1038 / 1006 obročki (1,2 belega sladkorja) tukaj mi je tudi peno butnilo ven,ker sem imel 26°C v fermentorju
- Coopers Stout ekstrakt 1038 / 1016 obročki (1,2 karameliziranega sladkorja) tukaj mi je tudi peno butnilo ven,ker sem imel 26°C v fermentorju
- Coopers Stout ekstrakt 1038 / 1005 mislim, da so bli ampak ne veliko nisem zihr... (600g kostanjevega meda ter 600g rjavega sladkorja )
- Coopers IPA ekstrakt 1040 / 1004 tale nima nič obročkov in je čist ko solza
smile-1.gif
(1,2 rjavega sladkorja)
- Black rock BOCK ekstrakt 1038 / 1006 obročki (1,2 rjavega sladkorja)

- IPA AG 1050 / 1016 full obročki
- Wheat AG 1038 / 1006 zelo malo obročkov skoraj nič
- Red Ale AG 1052/1014 obročki

V AG ne dajam nič sladkorja, ker naredim ponavadi iz 5 oz 6kg ječmena 23 do 25 litrov in je dovolj alkohola zame, ki pride med 4,5 in 5,5%.


"To ni problem samo poskrbi da je vse kar pride v stik z vodo sterilno oz. razkuženo. Sama voda nima (skoraj) nič hranilnih snovi in karkoli bi že prišlo v njo iz zraka se nebi moglo namnožiti do zadovoljive vrednosti. "

1. Torej to kar si napisal za vodo... jaz imam doma 0,02 mcr filter za vodo in zmeraj sem dotočil kar iz pipe mrzlo vodo saj takšna filtracija vse prefiltrira kakor sem prebral. Od takrat, ko imam probleme sem pa dodajal kupljeno vodo ali pa prekuhano, da sem izločil opcijo, da je voda iz pine sranje pa očitno ni. A lahko v tem primeru raje dolijem vodo iz pipe saj ima 0,02mcr filter?

2. Ali lahko takole naredim. Ko imam 24l pivine na 20 do 22°C vržem iz vrečke kvas v pivine brez rehidrirat. Zaprem pokrov in fino prešejkam, da se kvas pomeša. Počakam še ene 30 min in še enkrat fino premešam, da se kvas fino zmeša, ker se je v teh 30 min že malo rehidriral? Torej 5 min fino zaprt fermentor mešat ko opica tako, da namesto vehe imam prst (prej pošprican z alkoholom za dezinfekcijo zaradi sterilnosti) , da ne šprica pivina ven? A bo sploh prišel kisik v fermentor, če ga bom zaprtega šejkal 5 min? Pomoje bi moral imeti odprt sistem pa mešat, da pride iz okolice kisik al kako?

Ja delam 24l max. Tako, da bom šejkal fermentor.

Kaj pa s tem Utiševalec, da preizkusim, če mi bo uspelo?
 

mzupan20

Zelenc'
27. jan 2014
7
0
1
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Mešalo je opcija ampak dejansko ni tako učinkovito kot pljuskanje fermentorja, ponavadi z mešanjem nastane na vrhu penca ki uspešno preprečuje vnos kisika dalje v pivino, pri pljuskanju pa se celotna "površina" pivine sreča s kisikom. Če delaš z mešalom moraš tudi malce ročno mešat da se pivo uspešno izmenja in da penca izgine. Jasno pa pri 100l odpade pljuskanje fermentorja, ampak pri 100l imaš tudi že bolj sofisticirane metode vnašanja kisika.

Smarty, rehidracija kvase se mora delati v navadni vodi. Kvas je suh, celična membrana je zgubana in "pretok" snovi preko take membrane je zelo počasen. Ker deluje prenos snovi preko celične membrane po principu osmoze je voda najbolj idealno sredstvo za pretok, višja kot je gostota slabše prehaja voda v celico/kvas. V praksi pa tako da za bolj švoh piva (OG pod 1.050) lahko vržeš kvas dirketno v fermentor saj bo rehidracija potekala dovolj solidno da bo kvas uspešno oživel, pri močnejših pivih pa lahko kvas namesto da se rehidrira samo potone, večji kot je OG manj kvasa bo tako preživelo in dobesedno s takim načinom mečeš "dragocen kvas" stran. Stane te pa nič če zmešaš kvas v 1dcl sterilne vode 30 min preden ga vržež v fermentor.

Če pravilno mešaš z mešalom, se ustvari vrtinec, ki nastalo peno z veliko hitrostjo pogoltne na dno, kjer se mehurčki razbijejo in pomešajo s pivino, seveda pa obstajajo tudi druge opcije, od akvarijskih pripomočkov, do dodajanja čistega kisika iz jeklenke.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
30 min rehidracije je že veliko. Jaz mu dam 5 min namakanja, pol 5min mešam, da se vse "raztopi" in fliknem v fermentor. Kaj bo počival, naj dela
evil.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.