Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Takrat, ko razkužiš steklenice vliješ v pipico malo razkužila in to je to. Fermentorje in ostale stvari splaknem z vročo vodo, kar pa ne gre z vodo uporabim pa gobico in navaden pril. Paziti moraš samo to, da plastičnega fermentorja ne drgneš z grobo stranjo gobice, ker si notranjosti fermentorja nikakor nočeš spraskat. Paziti moraš tudi pri mešanju. Praske so leglo bakterij, ki se najlažje izognejo razkužilu ravno v praskah. Vsaketoliko ne škodi tudi kopel fermentorja v 5 procentni razstopini varekine, da res potolče vse kar je živega v fermentorju.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik Naabo pravi:
Eno vprašanje za Utisevalca in ostale majstre: priporoča se, da potem opremo po rabi umijes z neodisavljenim detergentom (npr. za ostanke, ki ne grejo stran samo z vodo) - se da kaj takega pri nas dobiti in kje? Kako vi čistite opremo?

Čiščenje po končanem vretju jst delam tako da na hitro parkrat sperem z vodo da se losam usedline in tisto kar gre takoj stran, potem pa natočim toplo vodo do vrha in pustim urco ali dve. Več ali manj se vsa zasušena svinjarija sama odlepi in če je že sila potem malce podrgnem z gobico (mehka stran), ni pa priporočljivo plastike preveč drsat s krtačo ali pa grobim delom vilede ker nastanejo raze v katerih se potem nabira svinjarija.

Lahko uporabiš tudi detergent, v bistvo bilokateri samo "daj ga po kaplicah" ravno toliko da se malce speni in nato čimhitreje splakni. Vonj detergenta ne bo problematičen če ga ne boš namakal 3 tedne noter!

Sam vedno na koncu ko je fizično čiščenje končano natočim cca 5% raztopino varekine (z mrzlo vodo) do nivoja vrha pipice, noter vržem tudi ostalo opremo (cevi, tesnila, veho) in pustim tako 1h, vmes parkrat pretresem da gre varekina tudi po stenah in pokrovu. Na koncu izpustim vsebino skozi pipico, na hitro sperem s toplo vodo in dam sušit. Ko se vse suho samo posravim do naslednje uporabe.

Pred uporabo se VEDNO vse še 1x razkuži! Najprej splaknem s toplo vodo in potem do nivoja pipice vlijem "nesplakljivo razkužilo" (Chemipro Oxi+vrela voda), pustim toliko da voda ni več "nevarno vroča" in potem začnem ene 2-3 minutke pretresat vsebino. Na koncu odlijem razkužilo skozi pipico, pipco zaprem in postavim sod na glavo (na neko sterilno čisto podlago), ter ga tako pustim dokler ni pripravljen za sprejem piva!

Max. čas med razkuževanjem opreme in pa samim stikom s pivom naj ne bi bil daljši od 1h!

Za steklenice se lahko uporabi "nesplakljivo razkužilo",! Lahko ga naliješ do cca. 1/5 v flaško in nato pretreseš, odliješ v drugo flaško in postaviš prvo flaško nekam na glavo (zato da se čimveč odteče + da noter ne more nič). Tu je res zelo dobro če imaš "razkuževalec steklenic" ki je v bistvu neke vrste ročna fontana na katero pritisneš flaško in ti notri nabrizga razkužilo pa fino je imeti tudi "drevo za sušenje".

Po končanem vretju ko stekleničiš je nujno fino opucat/razkužit pipco. Če si vmes jemal vzorce ven je tam gor kup nekega kužnega sranja (fino je da po vsakem jemanju vzorca pipico čimbolj očistiš z neko papirnato brisačo). Pipico pred točenjem sam razkužim tako da jo obrnem na glavo (ga gleda gor), notri v cevko natočim razkužilni alkohol in pustim tako dokler ne priključim cevi + prve 2dcl vzameš za končen vzorec ali pa vliješ stran.

Pri teh stvareh je včasih tako da se zdi da so pretirane, ampak jebiga ko imaš 20l kislice namesto pira je 5 min dela več nepomembno!
grims-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Pa še nekaj. Osnovna čistoča opreme in delovnega okolja je najpomembnejša, razkuževanje je samo pika na i. V čistem okolju je dejansko izredno težko okužit pivino, sploh z novo opremo. To pa ne pomeni, da razkuževanju ne rabimo posvečat pozornosti. Podobno je tu kot pri meritvah, napake se seštevajo. in 1+1 je potem kislica
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Ni za kaj, pivovarji mormo skup držat.

Drugače je pa najboljši nasvet, ki sem ga prebral...Dont worry and have a homebrew
smile-1.gif


Na začetku se itak tava malo v temi. Cel kup podatkov iz neta, iz knjig, potem si pa poln adrenalina vržen pred svoj prvi batch. Pol nardiš in se sprašuješ, je vse OK, bo delalo, ne bo delalo....svoj prvi kit batch sem itak sflaširal ful prezgodaj, ker mi žilca ni dala, pa je bil vseeno užiten. No naslednjega sem pozabil kar nekaj časa (tri tedne), pa sem mislil, da bo kislica, pa je ratal dosti boljše kot prvi. No potem se pa navadiš, tud ob zalogi piva ti neučakanost da mir, tko da stvar steče.

Zanimivo pa je, ko sem zdaj prešaltal na all gain mi stvar spet ne da miru, ker sem spet malo nesiguren. Po štirih dneh sem ofnal že 4 flaše, ker me skrbi spet dajejo. Pa včeraj je bil še flet pa brez pene, mene pa skrbi da bo tak ostal, v resnici pa kit pira nisem odprl pred tednom dni, zakaj za hudiča mi ta ne da mira že po treh dneh, čeprav vem, da all grain rabi od 1 do 3 tedne, da skarbonizira pravilno. Pa je zanimivo, da tud če ostane tkole flet je zlo podoben Guinnessu, kar je bil cilj, sam mi še vedno žilca ne da, da me nebi skrbel. V glavnem zanimiv hobi, ki te nauči potrpljenja.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ni za kaj, pivovarji mormo skup držat.

Drugače je pa najboljši nasvet, ki sem ga prebral...Dont worry and have a homebrew
smile-1.gif


Na začetku se itak tava malo v temi. Cel kup podatkov iz neta, iz knjig, potem si pa poln adrenalina vržen pred svoj prvi batch. Pol nardiš in se sprašuješ, je vse OK, bo delalo, ne bo delalo....svoj prvi kit batch sem itak sflaširal ful prezgodaj, ker mi žilca ni dala, pa je bil vseeno užiten. No naslednjega sem pozabil kar nekaj časa (tri tedne), pa sem mislil, da bo kislica, pa je ratal dosti boljše kot prvi. No potem se pa navadiš, tud ob zalogi piva ti neučakanost da mir, tko da stvar steče.

Zanimivo pa je, ko sem zdaj prešaltal na all gain mi stvar spet ne da miru, ker sem spet malo nesiguren. Po štirih dneh sem ofnal že 4 flaše, ker me skrbi spet dajejo. Pa včeraj je bil še flet pa brez pene, mene pa skrbi da bo tak ostal, v resnici pa kit pira nisem odprl pred tednom dni, zakaj za hudiča mi ta ne da mira že po treh dneh, čeprav vem, da all grain rabi od 1 do 3 tedne, da skarbonizira pravilno. Pa je zanimivo, da tud če ostane tkole flet je zlo podoben Guinnessu, kar je bil cilj, sam mi še vedno žilca ne da, da me nebi skrbel. V glavnem zanimiv hobi, ki te nauči potrpljenja.

Čisto jasni znaki zasvojenosti!
evil.gif


Poleg potpljenja bi dodal še da je potrebno it postopoma, ker stvari je veliko in z danes na jutri začet delat pivo iz popolne nule je ključ do neuspeha. Se pa da danes za vsako stopnjo na trgu dobit surovine in opremo, tako da ni problema.

Kar se tiče sterlilnosti in čistoče je pa tudi lepo napisano. Bi še dodal da je pivo (pa tudi vino, medica ipd.) zgodovinsko gledano itak postopek konzervacije živila. Dokler nima stika z zrakom se tudi ne more neposredno pokvarit; pokvari se lahko samo okus, pa še to se ga je v končni fazi večinoma (vedno) možno popit!
grin1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Zasvojenost je itak, pa ne samo s pivovarstvom, ampak s pivom nasploh. Uživam v različnih stilih in okusih in zanimivo, to pišem kot človek, ki je leta prisegal na Union direkt s flaše, pa da ni blo pene
smile-1.gif
 

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Za steklenice se lahko uporabi "nesplakljivo razkužilo",! Lahko ga naliješ do cca. 1/5 v flaško in nato pretreseš, odliješ v drugo flaško in postaviš prvo flaško nekam na glavo (zato da se čimveč odteče + da noter ne more nič). Tu je res zelo dobro če imaš "razkuževalec steklenic" ki je v bistvu neke vrste ročna fontana na katero pritisneš flaško in ti notri nabrizga razkužilo pa fino je imeti tudi "drevo za sušenje".

Po končanem vretju ko stekleničiš je nujno fino opucat/razkužit pipco. Če si vmes jemal vzorce ven je tam gor kup nekega kužnega sranja (fino je da po vsakem jemanju vzorca pipico čimbolj očistiš z neko papirnato brisačo). Pipico pred točenjem sam razkužim tako da jo obrnem na glavo (ga gleda gor), notri v cevko natočim razkužilni alkohol in pustim tako dokler ne priključim cevi + prve 2dcl vzameš za končen vzorec ali pa vliješ stran.

Pri teh stvareh je včasih tako da se zdi da so pretirane, ampak jebiga ko imaš 20l kislice namesto pira je 5 min dela več nepomembno!
grims-1.gif

Koliko brizgov je potrebno. Jaz jih dam 15. Pretiravam?
confused-1.gif


Očitno sem pri pripravi prejšnje serije bil površen pri razkuževanju fermentacijske posode, pa je zadeva sedaj nepitna
frown-1.gif


bles
 

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Citat:
Uporabnik bles pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik bles pravi:
Temperatura je 21.

Do sedaj je vedno po treh do štirih dnevih pena na vrhi izginila oz. se je zadeve usedla, sedaj pa je še vedno gor. Temperatura je za stopinjo nižja od dosedanjih vretij, pa prvič sem uporabil US-05.

Je kaj narobe?



Torej malce potrpljenja pa bo!
grims-1.gif

To "potrpljenje" me malo spominja na one čase, ko sem še dela v IT podpori in je bil prvi odgovor "ali ste že ponovno zagnali računalnik"
hysterical-1.gif


Ja seveda bom počakal, pač prvič sem doživel, da je pena več kot 5 dni. Zgleda je ta US-05 res tako drugačen kot pa kvasi ki so priloženi kitom. Še danes je isto pena gor.
confused-1.gif


Aja še glede potrpljenja: zaloge piva so skoraj pošle, tako da ni dosti manevrskega prostora.
frown-1.gif



bles


Sedaj po dveh tednih pena počasi izginja. SG je 1006, tako da počasi bo
nahrung002.gif


bles
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
En nasvetek. Štirinajst dni je itak minimum ko naj bi blo pivo v fermentorju. Okužba je lahko prišla v pivo tudi zarad stalnega odpiranja in merjenja gostote. Piva z nizko gravitacijo itak niso tako zahtevna za fermentiranje.
Sam delam tako, da pustim zadevo pri miru 14 dni, seveda spremljam dogajanje, vendar ne odpiram fermentorja. Sobota je moj dan v tednu za pivovarske aktivnosti, zato ponavad v petek zvečer (če je seveda veha pri miru vsaj nekaj dni ) naredim meritve in če so blizu predvidenih vrednosti naslednji dan pivo roma v steklenice.

Meni ta hip US-05 pri 19-20 stopinjah in začetni gravitaciji 1043 spušča mehurčke že 17. dan, oziroma danes zjutraj je bil en fermentor pri miru, tadrugi bo pa pomojem ko pridem domov, pivo gre v steklenice v petek, se pravi 20. dan, ker v soboto rabim fermentorje, bo nova kuha
nahrung002.gif


Torej čim manj odpiranja, če že moraš delat meritve odstrani veho (previdno) in spusti nekaj tekočine v valj. Nikar pa ne odpiraj fermentorja.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik bles pravi:
Koliko brizgov je potrebno. Jaz jih dam 15. Pretiravam?
confused-1.gif

Če so stekelnice čiste potem ni potrebe po pretiravanju, jst dam tri močne brizge, steklenico vmes med vsakim brizgom malce postavim pod kotom (vsakič v drugo smer) tako da se celotna površina zmoči. Razkužilo bo itak delovalo dokler bo na podlagi, in torej 15x ponavljat nima smisla.

Citat:
Uporabnik bles pravi:
Očitno sem pri pripravi prejšnje serije bil površen pri razkuževanju fermentacijske posode, pa je zadeva sedaj nepitna
frown-1.gif

Ne bit tako gotov. Kakšen je okus? Divje kvasovke ki so največja nevarnost za okužbo sicer dajo na začetku tak "trpek okus" ampak naj bi se s staranjem stvar popravila. Je pa potrebno nadzirat tlak v steklenicah ker če gre za zaostalo okužbo (ni bila prisotna že ob glavni fermentaciji) se zna tvorit CO2.

Pri okužbah z mlečnokislinskimi bakterijami dobiš sicer kisel okus ki se nikoli ne popravi, ampak te mlečnokislinske bakterije če niso prisotne že v primarni fermentaciji zelo rekdo dominirajo (kar se lepo vidi že na vrhu piva, ko naredijo belo skorjo).

Okužbe z raznimi ostalimi plesnimi in bakterijami so precej redke in pa dosti jih ima samo "vizualni" efekt (naredi se skorja na vrhu steklenice ali pa se pojavijo motne "nitke" v samem pivu).

Sam sicer nisem še imel kakšne zaznavne okužbe, ampak po branju tujih forumov se pivo ne more pokvarit tako da bi bilo popolnoma zanič!
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Meni ta hip US-05 pri 19-20 stopinjah in začetni gravitaciji 1043 spušča mehurčke že 17. dan, oziroma danes zjutraj je bil en fermentor pri miru, tadrugi bo pa pomojem ko pridem domov, pivo gre v steklenice v petek, se pravi 20. dan, ker v soboto rabim fermentorje, bo nova kuha
nahrung002.gif

Na mehurčke se ne gre ravno zanašat, moje opažanje na 10l sodčkih je da sprememba temperature za par desetink stopinje povzroči raztezanje/krčenje materiala (zrak in pivo) v fermentacijski posodi in posledica je nihanje ali celo brbotanje vehe. Recimo sedaj imam poleg sebe pivo ki brobta na ven, ko odprem okno da luftam začne po 5 min brbotat na noter, takoj ko okno zaprem pa spet nazaj na ven!
grin1.gif


Glede meritev, sam itak jemljem vzorec iz pipice. Pomerim pa 1x ko se pivo v fermentorju umiri (cca. 1-2h po pretakanju) in nato nikoli več dokler ni pripravljeno za točenje v flaške (preden dodam sladkor za karbonizacijo). Pri 8.5l piva je pač potrebno šparat!
grin1.gif


(izjema je ležak, ker je D-rest potrebno naredit pri cca. 80% končne gravitacije, no tudi tam sem se zverziral da je vzorčenja čimmanj, razmišljam pa tudi o refraktometru)
 

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sam sicer nisem še imel kakšne zaznavne okužbe, ampak po branju tujih forumov se pivo ne more pokvarit tako da bi bilo popolnoma zanič!
grin1.gif

Se kar strinjam, da se bo vedno našel kdo, ki mu bo še tako zavoženo pivo všeč. Če je res okuženo, ga lahko skušaš prodati kot kaj posebej odbitega, morda kot lambic beer ali kaj podobnega
cool-1.gif


Seveda se malo hecam, ampak zadeva ni povsem iz trte izvita.
Moja boljša polovica je za Duchesse De Bourgogne rekla dobesedno naslednje: "Je kot pokvarjeno skisano vino v starem neumitem sodu."
Meni pa je po drugi strani zelo všeč.
nahrung002.gif
 

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Okužba je lahko prišla v pivo tudi zarad stalnega odpiranja in merjenja gostote.

Tudi jaz ne razumem, zakaj bi za merjenje gostote odpiral fermentor, če lahko natočim preko pipce.
Pri tem le pazim, da mi slučajno ne potegne vode iz vehe (sifona) v pivino.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.059
-8.755
113
Kje dobiti plastično 15l posodo, ki bo dejansko uporabna?
confused-1.gif

Tole kar trenutno prodajajo po Merkurjih/Baumaxih/Živex itd ni vredno mastnega pljunca. Šlampasto narejeno, slabo tesni, razmeroma ozka odprtina itd
bonk.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Kje dobiti plastično 15l posodo, ki bo dejansko uporabna?
confused-1.gif

Tole kar trenutno prodajajo po Merkurjih/Baumaxih/Živex itd ni vredno mastnega pljunca. Šlampasto narejeno, slabo tesni, razmeroma ozka odprtina itd
bonk.gif

Sam imam takega in je kar soliden (kupljen v KZ). Ne vem če je čisto enaka stvar, ampak zraven mojega sem dobil poleg pipice še zamašek z ekstra tesnilom. Stvar ima tesnilo tudi na vrhnjem pokrovu. Vsa tesnila (na pipici in pokrovu) se lahko odstrani. Luknja je zadosti velika da greš z roko noter tako da pucanje ni problem.

Za staranje imam pa kar 10l kante s pipico in z ročko.

Te klasične pipice NOBENA ne drži 100% oz. recimo če pustiš da naraste pritisk začne čez pipico puščat. Ena opcija je da zamenjaš pipico s kovinsko "kroglično", obstajajo neki adapterji ki omogočajo priklop klasičnih colskih navojev.

Sicer naslednje pivo bo verjetno šlo v steklen flaškon (bo šlo za božicno pivo (dopplebock) malce višje gravitacije, predvideno staranje v sekundarcu bo pa tam do božiča).
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.