Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ječmenov slad v zrnju?
V slo bolj težko direktno količine pod 100kg!
Za manj imaš opcijo:
a. se zapelješ na češko/slovaško (mislim da je v bratislavi najbližje) in kupiš v specializiranih trgovinah
b. naročiš prek neta iz tujine, ampak ker je slad težek boš dal cca. 2x toliko za poštnino
c. pišeš po mailu majstru na sam-svoj-pivovar pa ti dobavi ob naslednjem uvozu (glej ponudbo na mr-malt.it) [verjetno enako velja tudi za drugo spletno štacuno, tam dobavljajo sicer iz češke, za več info domacimikropivovary.cz]
Pa če koga zanima, klasičen dodatek za izrazitejši okus piva tudi za ekstrakt pivovarstvo je "flaked barley" (po domače: ječmenovi kosmiči), pri nas jih imaš v ponudbi od Nature, skupina Žito (Bio ječmenovi kosmiči, 500g).
Pozdravljeni domači pivovarji. Z veseljem sem naletel na tole temo in me veseli, da vas je še nekaj tam zunaj na Sončni strani Alp. Utisevalec, tvoje teoretično znanje je dobro in mu nimam kaj dodat, samo s tole trditvijo se pa ne strinjam.
Slad v zrnju, kvas in hmelj se dobi tudi v količinah pod 100 kg tudi v Sloveniji, natančneje v Hmezadu, ki ima v ponudbi lepo paleto belgijskega slada po zelo ugodnih cenah (dosti cenejše od mr malta, ki ima oderuške cene tako za opremo kot za slad). Pakiranja so 25 in 5 kilogramska, hmelj je pa pakiran najmanj po 1 kg. Hmezad je šel tako nasproti nam domačim pivovarjem. Velik problem je pa še vedno oprema, ki jo je potrebno naročat iz Amerike, predvsem mlin za slad.
Sam se že dve leti ukvarjam z ekstrakt pivovarstvom, to jesen sem pa prešaltal na all grain, tako da bomo lahko tudi na tole temo kakšno rekli. Moje zanimanje je seveda za piva zgornjega vrenja, ker smo z lagerjem že preveč nasičeni, vsaj za moj okus. Zori pa moj prvi batch all grain dry Stouta, ki bo pripravljen za degustacijo nekje v petek. V fermentorjih je pa tudi Pale ale. V načrtih pa vse živo, piva je nešteto stilov in vrst.
Velik problem pri nas je, ker je kultura pitja piva na zelo nizkem nivoju in večina ljudi pri nas se kot pijanec plota drži ustaljenih lager stilov in primerja svoje zvarke z dvema izmed velikih...Union in Laško. Moja vizija je, da bi staknili ljubitelji piva glave skupaj in si olajšali varjenje piva z recepti, izkušnjami in razširili ponudbo in povpraševanje po produktih za domače pivovarstvo.
Sam bi dal tri nasvete:
Bodite potrpežljivi, čistoča je zelo pomembna, ne skrbite in si odprite pivo...
LP Kalbo
PS:
Pišem tudi blog, ne vem pa, če je dovoljeno dajat linke do svojih blogov na tem forumu. Stric google bo pomagal, če vpišete domače pivovarstvo.