Si ziher da fermentacija še ni začela? Če gledaš mehurčke iz vehe lahko zavajajo, mogoče nisi dobro zaprl posode in uhaja co2 kje drugje. Preveri če je nastalo kaj pene oz. poskusi bolj zapret pokrov.
36ur je že kriza. Si kvasovke prej "testiral"? Če uporabljaš kvasovke, ki so neznanega porekla ali pa blizu konca roka trajanja, potem jih vedno prej daj v sterilno vodo v kateri je žlička sladkorja. Po cca. 30 min moraš opazit peno, ki jo tvorijo aktivne kvasovke.
Če imaš dobro zaprto posodo in je res bil kvas zanič ne odlašaj in dodaj nov kvas, če imaš kje blizu kakšno vrečko pivovarskega. Če nimaš je malce kriza ker ga pri nas ne boš dobil v 24h. Rešitev je več:
- čakaš če mogoče kaj bo
- vliješ vse skupaj stran
- uporabiš navaden suhi pekovski kvas
- spraviš pivo na (čimbolj) mrzlo oz. ga ohladiš čimprej in upaš da se še ni notri razvijo kaj "tujega" (potem pred dodajanjem novega kvasa bi ga bilo fino pa še 1x zavret in nato hitro ohladit ter dodat kvas, vprašanje če imaš opcijo kuhanja in ohlajanja 20l+ piva)
... kakorkoli že, pri kvasovkah zgornjega vrenja je lag time nad 12h že kritičen. Če po 12h ni nič aktivnosti se splača takoj dodat nov kvas. Več čakanja, več možnosti da pivo načnejo nezaželjeni organizmi. Lager (kvasovke spodnjega vrenja) na mrzlem zna trajat 36h pa še tam dober kvas začne v 12h veselo delat.
Glede pekovskega kvasa. Ni optimalna rešitev, ampak gre dejansko za pivovarske kvasovke zgornjega vrenja. Po vsej verjetnosti bo tak kvas pridelal veliko priokusov ampak za piva z močnim osnovnim okusom (kar stout je) bi mogoče izpadlo komaj opazno.