Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Kot sem videl imate nekateri lažna dna, zanima me sledeče:
1. kakšen je optimalni premer luknjic na dnu
2. kakšen je najboljhši razmak med luknjicami
3. ali naj bo dno ravno, ali ukrivljeno navzdol/navzgor
Lp
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Sedaj ko sta mi malo razložila besede, lahko opišem kako bom čez kak mesec jaz delal.
Cisterno za vino sem predelal. Čisto na dno sem montiral izhodni ventil. Na vrhu imam pa vhodnega.
2cm pod dnom bo lažno dno. Na dnu in nakje na sredi bosta dva bimetalna termometra.
Druga posoda je kotel (na drva ). Vmes bo pretočna črpalka, ki bo prečrpavala sladico/vodo.
Zrnje bo šlo v prvo posodo, zalil ga bom z vročo vodo (infusion drozganje). Po kaki uri, ga bom precedil in sladico segrel za par stopinj (delal bom dvostopenjski mash) Po pol ure dodatnega drozganja na višji temperaturi, bom začel fly sparge. Počasi odprem pipico da začne odtekati pivina, na vrhu pa počasi polivam z vročo vodo. Bi to šlo? kaki popravki?
Lp
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Ok. Najbrz imas prav glede oksidacije. Sklepal sem po tem, ker sem velikokrat zasledil na tujih forumih kjer povdarijo, da naj drozgo ko dodajemo zito v vodo pocasi mesamo, da ne povzrocimo oksidacije. Zanimiv projekt si si zadal, porocaj kako se obnese. Sam bom pa cisterno uporabil samo za precejanje in izpiranje z fly sparge. Drozganje pa v kotlu.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Ok. Najbrz imas prav glede oksidacije. Sklepal sem po tem, ker sem velikokrat zasledil na tujih forumih kjer povdarijo, da naj drozgo ko dodajemo zito v vodo pocasi mesamo, da ne povzrocimo oksidacije. Zanimiv projekt si si zadal, porocaj kako se obnese. Sam bom pa cisterno uporabil samo za precejanje in izpiranje z fly sparge. Drozganje pa v kotlu.
Ja tudi drozga se lahko oksidira kar povzroči nepravilno oz. drugačno delovanje encimov od optimalnega + kisik se lahko veže še na kakšne druge snovi v sladu in tvori "okside" ki lahko vplivajo na kočno kakovost in tudi izgled piva. Vendar ko sladica ni več v stiku z sladom problem oksidacije ni več prisoten v taki količini da bi imel vpliv. Torej po končanem drozgaju / med izpiranjem se lahko sladico izpostavi zraku ker bo med 60 min vrenjem kisik itak šel povečini ven.
Se je pa oksidaciji piva vedno potrebno izogibat oz. jo omejit na "hot side" ker pri višjih temperaturah se kisik raje in bolj "trdo" veže na snovi. Ampak po drugi strani če se spomnimo koliko dela je potrebnega za aeracijo pivine pred dodajanjem kvasa, potem še tako nerodno in neprimerno pretakanje ne more vnesti veliko kisika!