Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Po dveh dneh sekundarne fermentacije v corny sodu, sem slišal da je CO2 pr veliki dihtungi začel puščati (dihtunge so stare in jih bom zamenjal pri naslednjem polnjenju). Najprej je nastala panika, kaj narediti, nato sem pa dodal CO2 z jeklenko in je pritisk potisnil pokrov proti dihtungi, jo posledično pritisnil ob rob in začepil luknjico, kjer je prej uhajal CO2, tako za zdej drži, upam da tako ostane
tongue-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Stokrat hvala. Imam pa še en problemčič, rad bi šel na dihto kupit dihtunge za sod, pa imam sod doma, jaz sem pa v lj. Da nebi hodil domov po sod, bi rad dimenzije dihtung, Iskal sem po netu, pa sem dobil take mere, da jih še pretvort ne znam :S
A se komu kaj sanja, kake so dimenzije v cm, prilagam link z dimenzijami.
http://www.mojepivo.si/catalog/product/gallery/id/532/image/1017/
+ kiro mazilo uporabljate in kje se ga dobi, jz sem improviziral kar z jedilnim oljem :D

Nimam pojma, vse moje dihtunge so pa na sodih.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik miskon pravi:
Da še jaz dodam svoj "sodček".

Varim že pol leta po sistemu allgrain, s predelano hladilno torbo in 30l loncem.
Končni izdelek je dober in celo boljši kakor sem pričakoval, je še veliko prostora za izboljšave, predvsem pa me moti trenuten postopek kuhanja, zaradi dvigovanja loncev, pretakanja iz posode v posodo, razmetani kuhinji ipd.

Zaradi več razlogov, sem se odločil za t.i. "brewing gravity system", pri katerem brez pump omogočiš da se voda, sladica in nato pivina pretakata iz ene posode v drugo. S sistem bom lahko zvaril do 60l piva, brez da bi dvigoval lonce, v skoraj zaprtem sistemu, kjer bom samo reguliral jakost plina in odpiral in zapiral ventile. Trenutno še nimam potrebe po električnem avtomatiziranem sistemu kakor tudi financ ne.

Lonce 70l sem že kupil pri cetering portal, par strani nazaj, iskat pa sem jih šel v kurirski center v Celovec (schwarzerkater.at), plani za stojalo so že v polnem teku, skico dodajam spodaj.



Tako nekako na hitro, prilepim kakšno sliko končnega izdelka, če ne že kaj vmes.

Tole je pa hudo, vsa čast.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Sej ko izpraznim sod, bom nesel kar stare dihtunge tja, da mi nove naredijo, pa poročam kako in kaj.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Zdravo,

zanima me vaše mnenje za nabavo mlina za mletje sladu. Za potrebe majhne mikropivovarne kapacitet do 200 litrov. Pomembna mi je tudi kvaliteta zmletega sladu. Najbolj se nagibam k monster mill varianti, vendar me odbije plačevanje poštnine in carine. Je bistvena razlika med mlinom z dvema valjema in mlinom s tremi valji? Na moje pivo prodaja malt mill compakt... ima kdo izkušnje s tem mlinom? Res nevem kaj se bi najbolj splačalo. Ne želim preplačat zadeve. Hvala, Lp
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Ja... kakšen mlin pa misliš, da ima noter? meni se zdi, da je kot tri valjni monster mill ali crankenstein. Mogoce se bi najbolj splacalo vzet tri valjni mlin in zmontirat motor gor posebej. Vendar ni nikjer za dobit takih mlinov s tremi valji, tudi v nemciji nisem zasledil. Potem pa ostanejo te hobi variante. Tudi ce meljem pol ure 30kg sladu je ok. Samo da je kvalitetno zmleto...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Za 30kg sladu ni potrebno pretiravat, recimo industrijski mlini s cca. 1kw motorji (to so najšvohnejši) zmeljejo okoli 150kg sladu na uro. 3-fazni mlini pa gredo tja do 1500kg/h. Cene so seveda temu prijazne.

Za primerjavo klasičen corona mlin ima pri nazivnih obratih (ročno delo) med 20-30kg/h. Z vrtalnim strojem na nekih normalnih obratih (da se ne preobremeni) gre tja do 50kg/h. Kratkotrjano lahko melje tudi z 100kg/h ampak pomojem že trpi konstrukcija.

Klasični poceni mlini za slad z dvema valjema večinoma dosegajo z ročko podobno hitrost kot corona mlin. Pa tja do 100kg/h pri motornih variantah ker imajo širše "sipališče".

Če bi res rad kupil industrijskega pa ne ravno najdražjega specialnega za pivovarje, dobiš tudi pri nas mline ki so namenjeni drobljenju žitaric za prehrano živali. Pomojem bi morali v vsaki kmetijski trgovini oz. uvozniku kmetijske mehanizacije imeti kaj takega v ponudbi. (hint: take večinoma uporabljajo majhne komercialne pivovarne, vsaj kar sem zasledil po tujih forumih v sekcijah "craft brewery")
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Za 30kg sladu ni potrebno pretiravat, recimo industrijski mlini s cca. 1kw motorji (to so najšvohnejši) zmeljejo okoli 150kg sladu na uro. 3-fazni mlini pa gredo tja do 1500kg/h. Cene so seveda temu prijazne.

Za primerjavo klasičen corona mlin ima pri nazivnih obratih (ročno delo) med 20-30kg/h. Z vrtalnim strojem na nekih normalnih obratih (da se ne preobremeni) gre tja do 50kg/h. Kratkotrjano lahko melje tudi z 100kg/h ampak pomojem že trpi konstrukcija.

Klasični poceni mlini za slad z dvema valjema večinoma dosegajo z ročko podobno hitrost kot corona mlin. Pa tja do 100kg/h pri motornih variantah ker imajo širše "sipališče".

Če bi res rad kupil industrijskega pa ne ravno najdražjega specialnega za pivovarje, dobiš tudi pri nas mline ki so namenjeni drobljenju žitaric za prehrano živali. Pomojem bi morali v vsaki kmetijski trgovini oz. uvozniku kmetijske mehanizacije imeti kaj takega v ponudbi. (hint: take večinoma uporabljajo majhne komercialne pivovarne, vsaj kar sem zasledil po tujih forumih v sekcijah "craft brewery")

Hvala, to me je zanimalo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Aja še to sem pozabil dodat, poleg hitrosti je pomemben faktor obraba. Corona mlin (plošče) naj bi zdržal 5000kg+ mletja kar domnevam da povprečen domač pivovar ne bo nikoli premlel!
grin1.gif


Za tele male dvovaljčne mlinčke ne najdem podatka, ampak pomojem ker imajo precej večjo "drobilno" površino bi se morali valjčki uničit vsaj 3-5x kasneje. Torej 15-20 ton ječmena (ha, to je že veliko piva).

Industrijski so pa še par rangov višje.

Sicer je tole tako tako, dokler melješ normalen slad bo podatek držal. Specialni sladi (sploh temni karamelni, žgani, ...) so občutno bolj trdi in posledično uničujejo bolj kot navaden slad. Enako je v sladu še en kup svinjarije, recimo sam sem dobil že nekaj koruze (ki je trda kot kamen), pa neke ostanke lesa pa tudi že kamenček. Vse te sestavine niso ravno blagodejne za življenjsko dobo mlinčka. Tu pride potem v poštev preprosta zgradba oz. nadomestni deli, večina industrijskih ima v dodatni ponudbi valjčke, ležaje in osi tako da pri resnem delu je tole dokaj pomemben faktor.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
SIcer ti je utiševalec že večino odgovoril.
Sam nism še mlel na trovaljni mlin, imam pa dvovaljni barley crusher in je za moje potrebe (40L na enkrat- cca 8kg) odličen.
Če bi imel večje količine, se nanj nebi matral, ker je kar dolgotrajno mletje. Sam mlejem na roke, ker z bor mašino sem zaradi prevelikih obratov imel kar nekaj težav. Če se valjčki prehitro vrtijo, se velikokrat zgodi da zrnja ne zagrabi lepo in se vse skp vrti v prazno. Mogoče bi se dalo to rešiti z počasnimi vrtljaji. Če bi se šel bol profi, bi zagotovo kupil mlin, ki bi poganjal obe drobilni kolesi!
Glede svinjarije kot je rekel utiševalec. Jaz imam vedno, v vsakem žaklju (25kg) kašne kamenčke in je prav slišat ko ti zagrabi kamen, tudi koruza ne izostane
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Idealni rpmji za tele mlinčke so okoli 300-500 na bormašinah, tako da so najbolj uporabni accu vrtalniki. Električni imajo pa ponavadi problem da z zmanševanjem vrtljajev (na potenciometru) ponavadi pada moč/navor vralnika in na koncu ne more obračat vsegaskupaj ali pa se pokadi ven z njega.

Je pa 300rpm še vedno daleč nad "človeškim pogonom" ker 5x na sec dvomim da ti rata zavrtet mlinček. Corono se recimo da dejansko precej hitreje vrtet, pri teh z valčki pa je že problem sila ker je enostavno prenaporno.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Evo, obljubil sem, da bom poročal o moji beer fridge avanturi. Avantura je uspela, pivo, katerega sem pustil dva dni na 2 bara in potem še 5 dni na 1,5 bara ima ravno prav karbonizacije. Tud moj dolgotrajen dry hopping je uspel, seveda je vedno lahko bolje, samo tale bach je definitivno boljši od prejšnjega. Lahki poletni ale je pa prekleto podoben kakemu dobremu lagerju.
Kaj bo s sodoma, ki se karbonizirata s sladkorjem poročam po dopustu čez kakih 20 dni.

Stvar deluje zelo dobro že s temi piknik plastičnimi pipicami, sam je treba pritisk kar zmanjšat (tud moj manometer ni med natančnimi, bo treba zamenjat) Po dopustu grem na kovinske pipe. Montiral jih bom v notranjost hladilnika (je treba razumevajočo ženo upoštevat, pa še v nov hladilnik fejst boli vrtat.

PS: Domače točeno pivo in nogometno prvenstvo zmagata
smile-1.gif
 

fondriest

Zelenc'
9. maj 2014
21
0
1
Pozdravljeni.
Na netu sem našel nek Bio Kosmičnik, s katerim lahko drobiš žitarice in si s tem sam pripraviš kosmiče. Zanima me če ima kdo izkušnje z njim in ali bi se ga dalo uporabit za drobljenje ječmena za varjenje piva. Zadeva sicer nima velikih kapacitet, je pa poceni okol 25e. lp
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
O tem se je par strani nazaj že nekaj govorilo, če se ne motim.
Po moje bi šlo, rezultati najbrž nebi bili popolnoma primerljivi z kašnim namenskim mlinom, ampak nekaj bi ratalo.
Kot vidim iz miniaturne slikice stvar zrnja spešta. To je vredu, ker tako prideš do potrebnih sladkorjev, vprašanje pa koliko uniči tudi lupino zrnja, katera ima pri samem procesu tudi vlogo. Aja, pa stvar mi ne deluje ravno trdno narejena
wink-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Moj manometer najbrž ni namenjen ravno točenju piva. Ali mi lahko kdo razloži enote na desnem števcu, ker nevem do kje naj bi naštelal pritisk, za točenje piva.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Tudi o manometrih smo že govorili!
grims-1.gif


Tvoj je varilski in ima enote za pretok, torej l/min. Dobra stvar je da so to itak tlačni regulatorji in tudi pretok se regulira preko "tlaka" pa če vzame neko "kalkulacijo" iz plinske enačbe in lastnosti plina (zato pa imaš skalo za argon in pa co2 posebej). Lahko zamenjaš manometer s tlačnim (v barih) pa bo problem rešen, ali pa najdeš specifikacijo (datasheet) za tvoj regulator kjer piše ponavadi tudi okvirne tlačne vrednosti glede na pretoke.

(obstajajo tudi bolj sofisticirani pretočni regulatorji, tistih se NE da uporabljat za pivo ker ne delujejo po principu tlačnih)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik fondriest pravi:
Pozabu dodat povezavo, za Bio kosmičnik. Evo tle je če koga zanima.
http://www.makspro.si/index.php/pocajt-bio-kosmicnik.html

Kosmičniki niso ok ker imajo gladke valčke ki ne drobijo pač pa stiskajo (kosmičijo). Teoretično bi ga lahko predelal če so valjčki kovinski tako da bi jih s pilo/fleksarco/dremelnom nazobčal, predpogoj je tudi da se da nastavljat razmak med njimi. Če valjčki niso kovinski in če se ne da nastavljat razmaka potem pozabi.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.