Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Jest pa samo na zamašek napišem zaporedno številko runde, že tko imam preveč dela s temi flašami.

Kege se dobi, težko, cena pa okol 50 EUR. Potem pa računaj še par EURčkov za nove dihtunge.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Kaj pa nove? V tujini sem gledal je cena cca.70-80€. ali pa funtov se ne spomnim zdaj.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
So pa na moje pivo nabavili par sestavnih delov za cornye, res pa da po takih cenah da te srat prime :S
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
O jezus, dihtunga za corney keg 4 EUR. Upam, da ni kdo tok nor, da bo tole kupil. Al pa regulator za 104,99, ko dobiš regulator za 40 EUR. Dihtunge nardi vsak, ki se s tem ukvarja za đaparac. Komplet dihtung pride pa v ameriki 3 dolarje.

Ne vem, a tale res misli, da zlato prodaja.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Glej da imaš pravi manometer oz. regulator ker načeloma obstajata dva tipa. Na vhodni strani imaš pri vseh prikazan tlak v jeklenki, ta je samo za kontrolo da je jeklenka polna. Na izhodni strani imaš pa manometer ali pa merilec pretoka (varilski), en ima podan pritisk drugi pa pretok l/min.

Za pivo rabiš manometer, torej prikaz tlaka .. vendar tudi če imaš varilskega se da na enih (odvisno od tipa) regulirat tlak. Za to moraš vedet bodisi tehnične podatke kjer je ponavadi podana tabela za pretvorbo pretoka v tlak, ali pa imeti dodaten manometer s katerim nadziraš tlak.

Če imaš to kar si dal v linku je to varilski regulator, imaš pa dve skali eno za argon in eno za co2.

V osnovi pa je uporaba enostavna, priključiš regulator na jeklenko (ne pozabit dihtunge) in potem začneš pri zaprtem ventilu povečevat tlak (odpirat ventil) dokler ne prideš do željene vrednosti.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Ja, v bistvu je tisto manometer z zelo približno skalo v litrih na minuto, varilski. Enostavno zamenjaš ta manometer s takim, ki ima psi ali bar skalo in to je to. Imaš pa pomojem pravega, in ima skalo v barih, ker pomojem vem od koga si kupil komplet. Eden je seveda za jeklenko in so vrednosti visoke, tadrug je pa za izhodni tlak, ki ga pošlješ v sod.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Tako je kalbo, kupil sem iz bolhe, o čemer sem pisal par postov višje.

Torej prvi me ne zanima, vsaj dokler je CO2 v jeklenki
cool-1.gif

Regulator dam na nulo, odprem ventil in počasi povečujem tlak na regulatorju do željene vrednosti. Ker bom CO2 generalno rabil samo za potisk pira, najbrž nimam kaj zafrknit? Če bo premalo pritiska bo slabo teklo, če bo pa preveč, se bo pa penilo....ali je možnost da mi kaj raznese?
10.gif

Sicer pa hvala obema
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Za točit imaš dovolj 0,8 bar. Ja, nastaviš lepo počasi, ker rabi nekaj sekund, da sod nafila, če ti uide previsoko (nič ne bo razgnalo brez skrbi) samo pazi, da boš spustil pritisk ali skozi ventilček (če ga imaš ali pa skozi in priključek) da ti slučajno ne potegne piva v to inštalaciojo, ki je za co2, se pravi prej odklopi in potem ponovno priklopi in seveda prej obrni gumb v minus.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Se pravi: ko bo sekundarna fermentacija narejena. Ne smem nič priklapljat (ne pipe ne jeklenke), brez da bi na varnostnem ventilu spustil pritisk, šele ko spustim pritisk, priklopim gor jeklenko z manometrom, na drugi strani pa pipo, pa poženem jeklenko in točim, bo vredu?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Stokrat hvala. Imam pa še en problemčič, rad bi šel na dihto kupit dihtunge za sod, pa imam sod doma, jaz sem pa v lj. Da nebi hodil domov po sod, bi rad dimenzije dihtung, Iskal sem po netu, pa sem dobil take mere, da jih še pretvort ne znam :S
A se komu kaj sanja, kake so dimenzije v cm, prilagam link z dimenzijami.
http://www.mojepivo.si/catalog/product/gallery/id/532/image/1017/
+ kiro mazilo uporabljate in kje se ga dobi, jz sem improviziral kar z jedilnim oljem :D
 
Nazadnje urejeno:

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
V fermentor sen dal pivo:
1.8 kg sladnega ekstrakta muntons wheat pšenični
1kg DME pšenični
0,5kg DME svetli
11,5g kvasovke WB-06 safbrew
10g hmelja mittelfruh za aromo
po 13 dnevih sem izmeril FG 1,005 zanima me ali flaširam pivino ali jo pustim še kakšen dan v fermentorju veha še vsako toliko malo dela?!
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Pir se ti v tej fazi nebo pokvaril, če ga pustiš še kak slab teden v fermentorju, tako da raje pusti da odbrbota.
Nebi blo pa nobene škode če bi že zdej flaširal.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Malce nizek FG ima, si prepričan da si prav izmeril?

Pusti še par dni in ponovno izmeri FG, če ni sprememb lahko stekleničiš. Če pa so spremembe pusti spet 3 dni in ponavljaj po potrebi! Sicer kot rečeno zelo nizek FG, takega bi dobil z malo sreče če bi delal z navadnim sladkorjem ne pa z DMEjem lahko si fasal tudi kakšno okužbo (poskusi pivo pred stekleničenjem, če je ok potem je vse ok).
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Danes sem izmeril in FG je 1.005 isto kot včeraj pivino sem probal in je po okusu OK ni kisla, diši tudi lepo.
Če bo jutri FG enak bom ustekleničil. Upam da bo OK.
 

miskon

Pripravnik
8. apr 2014
34
1
6
Da še jaz dodam svoj "sodček".

Varim že pol leta po sistemu allgrain, s predelano hladilno torbo in 30l loncem.
Končni izdelek je dober in celo boljši kakor sem pričakoval, je še veliko prostora za izboljšave, predvsem pa me moti trenuten postopek kuhanja, zaradi dvigovanja loncev, pretakanja iz posode v posodo, razmetani kuhinji ipd.

Zaradi več razlogov, sem se odločil za t.i. "brewing gravity system", pri katerem brez pump omogočiš da se voda, sladica in nato pivina pretakata iz ene posode v drugo. S sistem bom lahko zvaril do 60l piva, brez da bi dvigoval lonce, v skoraj zaprtem sistemu, kjer bom samo reguliral jakost plina in odpiral in zapiral ventile. Trenutno še nimam potrebe po električnem avtomatiziranem sistemu kakor tudi financ ne.

Lonce 70l sem že kupil pri cetering portal, par strani nazaj, iskat pa sem jih šel v kurirski center v Celovec (schwarzerkater.at), plani za stojalo so že v polnem teku, skico dodajam spodaj.



Tako nekako na hitro, prilepim kakšno sliko končnega izdelka, če ne že kaj vmes.
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.