Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Res pa še probej par dni z višjo temperaturo in da malo prerukaš fermentor, da se usedlina premeša, pa mogoče da dodaš kake 50-100g cukra.
Ker če se slučajno kasneje v flašah kvasovke odločijo še malo pobrcati, lahko dobiš pokajoče presenečenje
evil.gif
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Zanima me katere kvasovke bi bile najbolj primerne za ekstrakt:
COOPERS-original real ale ali COOPERS international australian Pale Ale jaz bi dal od fermentisa safALE US-05 fermentiral bi na 20°C . V pivino bi umešel še od COOPERS Brew Enhancer1.
Ali ima kdo kakšno bolšo idejo za ta recept!
 

http403

Zelenc'
20. jun 2014
5
0
1
Pozdrav!
Sem velik ljubitelj piva, in po prebližno pol leta kuhanja iz celovitih pripravkov, sem se odločil, da začnem z all grain!
Ker sem kar nekaj informacij dobil na tem forumu, je pošteno, da vsaj nekaterim malo olajšam denarnico!
Ravno danes sem iskal ročni mlin Corona in ga našel/naročil z 51% popustom na irskem (22€ postnine do 31KG) - www.thehomebrewcompany.ie .


lp
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Evo, sm kupil en corny keg z pipo in jeklenko (gasilni aparat), v sredo gre noter moja IPA.
Mislim da bom probal kar naravno karbonizacijo. Pelicon mi je rekle da naj bi dal 2,1g cukra/L.
Me pa zanima kaj nej pol naredim?
Razmišljal sem tako: najprej cukr in zaprem sod, ter počakam ene 3 dni, potem bi pa mal popustu varnostni ventil da gre morebiten zrak ven, pa ga nadomestu z CO2, to bi ponovil ene parkrat, nato pa dal pir starat v klet na 15 stopinj celzija, bi šlo?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Sam sem naredil tako. Zamenjal sem dihtunge na sodu, najomembnejša je velika, tamale itak z gedoro pritegneš. Potem sem sod razstavil in vse temeljito očistil. Potem sem v sod nalil oxi in dobro pretresel in seveda vse kose tudi namočil v oxi in sod sestavil. Potem sem sod priklopil na co2 in stočil oxi ven (v kegu ostane res za pol štamperla) in še nekaj časa pihal co2 ven skozi cev, da se res komplet sod nafila s co2. Potem sem dal cev na dno in štartal sifon. Notri sem stresel sladkor (polovico količine, ki bi jo dodal za flaširanje) ko je bil sod poln (kratka cev mora bit zunaj piva, da ne fašeš povratkov) sem sod zaprl, ga parkrat nafilal in potem popustil, da gre res ves kisik ven in ga potem nabutal na 4 bare, da dihtunga prime in ga postavil na temperaturo fermentacije, še prej sem pa z milnico preizkusil, če je res dobro zaprt. Na temperaturi fermentacije mora bit 2 do tri tedne in šele potem gre na hladno (bolje 8 kot 15)

Za prisilno je postopek podoben, le izpustiš sladkor, daš stvar v hladilnik in priklopiš na ene 2-3 bare in čičaš pa čakaš. kako je ratalo pa poročam.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Nekaj mi ni čisto jasno. Ti si dodal sladkor za naravna karbonizacijo + prisilno karboniiral do 4 bare?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Ne, na 4 bare sem pritisnil sod in ga potem odklopil. Prisilna karbonizacija zahteva priklopljen co2, ker ga kar nekaj steče v sod skozi dneve in od teh 4 barov ne bo kaj prida karbonizacije, bo pa pomagal držat sod pod pritiskom do co2ja od kvasovk.
V bistvu sem imel dve rundi, Light summer ale in Cascade ale. Po en sod od vsake sem dal na prisilno in sta v hladilniku na 2,5 bara. Po en sod od vsake sem dal pa naravno za probo.

Če hočeš hitrejšo prisilno, pivo čimbolj ohladiš, pritisneš na 3-4 bare, daš sod ležat in ga zibaš ene 20 minut. Prav slišiš, kako co2 teče not.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Aha. Nisem vedel da mora biti za prisilno več časa priključen na jeklenko. Torej za naravno: cukr, potem pa najprej mal prezračevanja, nato pa CO2 na 4 bare in na zorenje

Hvala
wink-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Al pa dej na 3 bare. prisilno pa na 1,5, sej je tega polno po netu, se pa tud sam še učim
sprasujem se.gif
.

Kolikor sem pa prebral je najbolje dat na pruitisk, ki se ujema s stopnjo karbonizacije, ki jo želiš (pomojem imaš kako tabelo kje na netu) in pozabit sod kak teden v hladilniku, potem spustit tlak na postrežno vrednost 12 psi in to je to, tisti hitri postopki pomojem ne dajo pravih rezultatov.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Je pa neki res, včeraj sem poravil 4 urce za spakirat cca 75 litrov piva. Za pol te količine porabim tok sam za flaše oprat, tko da kegging je moja prihodnost.
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
Moj prvi Pale Ale je tretji dan v steklenicah in glede na pokušanje ob stekleničenju bo odličen.
Seveda bi pa rad steklenice primerno okrasil, zato me zanima na kakšen način delate in lepite etikete (če jih). Na spletu vidim, da je kar nekaj programov za ta namen (večinoma plačljivih) ne vem pa na kakšen papir bi potem printal in kako pritrdil, da ne bom porabil nato pol dneva za odstranjevanje. :)
Kakšni predlogi?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Maš na prvih straneh ogromno tega za prebrat.
Sicer pa jaz delam tako: navaden papir, črno bel printer, pa vodotopno lepilo (mekol ali uhu stick...)
Potem pa prazne flaše namočiš v topli vodi in samo odstopi.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.