Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
V bistvu je šlo za eno piksno pripravljenega sladnega ekstrakta (Muntons 1.8kg) + 1kg DME pšeničnega + 0.5kg svetlega DMEja. Ker je grenkoba za pšenično pivo dokaj nizka nisem dodajal nič hmelja za grenčino (ga je dovolj že v piksni), sem pa cca. 20 min vrel vse skupaj in na koncu dodal 10g hmelja za aromo (Hallertau Mittelfrüh). Aroma hmelja se s kuhanjem namreč uničuje (kar pomeni da če hmeljen ekstrakt kuhaš predolgo izgubiš aromo [grenčina ostane], tako da se jo lahko nadomesti z lastno).
OG=1050, FG=1014, predviden alkohol na koncu 5-5.1
Trenutno leži v fermentacijski posodi (primarni) že 2 tedna (temperatura 19-20), glede na to da je motnost zaželjena ne bom pretiraval in bom verjetno začetek naslednjega tedna dal v steklenice.
@jest5 - motnost piva je kar precej v domeni kvasa! Sicer pa tudi ko boš 3 tedne odležano pivo dal v steklenice bo še vedno motno (oz. bo spet postalo ker boš dodal sladkor). Šele v steklenicah in hladilniku se dokončno zbistri do končne stopnje .. ta stopnja pa je odvisna od surovin, temperature in pa jasno kvasa. Pšenično pivo ima itak večji beljakovinski delež (ta povzroča motnost) in s pravimi kvasovkami se potem nikoli ne zbistri.
Za popolno zbistritev imaš "lagering" proceduro katere glavni del je "cold crush", to sicer lahko dosežeš z vsakim pivom tako da ga daš na čimbolj hladno. Pač fizika oz. kemija, v mrzli vodi se namreč absorbira manj "trdne" snovi kot v topli in če imaš trdne snovi že prej v raztopini se jasno začnejo izločat.
Za popolno čistino nekateri uporabljajo tudi dodatne produkte ki vežejo trdne delce, te se ponavadi dodaja po kuhanju (sploh če se igraš s hmeljem in pa pravim žitom dobiš veliko "smeti").
Tudi jaz sem za mojo tretjo serijo uporabil Muntons Wheat in 1kg pšeničnega DME. Rezultat me je navdušil. Še posebej sedaj, ko zadeva zori že skoraj dva meseca. Še malo pa ne bo imelo kaj zoreti. Všeč mi je ker ni grenak. Ostale serije so bile vsaj za moj okus skoraj malo pregrenke. Naslednjič bom vzel namenske kvasovke za pšenično.
Glede "cold crush". Se to dela v (primarni) fermentacijski posodi ali potem ko je zadeva že v steklenicah?
Kako vpliva temperatura na zorenje? Recimo razlika med zorenjem pri 3 stopinjah v hladilniku ali 21 stopinjah v kleti.
bles