Citat:
Uporabnik fondriest pravi:
Imam pa še en problem.
Hm že 3 zadnje batche imam zelo slabo vrenje, pravzaprav niti ne vem kaj bi lahko blo narobe. Delam popolnoma isto kot pred tem. Se pravi, ko vlijem pivino v fermentor, dodam rehidrirane kvasovke, vse zaprem dodam veho, preverim s stiskom fermentorja če voda v vehi zaniha. Vse ok. pol pa ni nobene "muzike". Sicer se v vehi pozna da je tisti izhodni del z več vode in da je del ki prihaja iz fermentorja orošen muzike pa ni. Prvi od teh trh batchov sem odpru in premešal in se je takoj začelo prnit da je pena že skoraj ušla, zato sem druga dva kar pustil, ker očitno se notri dogaja. Pa tut temperatura je ok 22-24. delal pa sem 1- Porter, 2-APA, 3- IPA.prvega sem že probal pa je ok. Ima kdo kakšno teorijo??? hvala za odgovor
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
V nedeljo imam v planu da naredim 20l pale ale z cascade hmeljem za aromo in 20l z citro hmeljem za aromo.
Drozgal bi celo količino (40l) naenkrat. Potem bi prelil polovico pivine v drugo posodo in pričel z vrenjem prve polovice.
Po hlajenju in prelivanju v fermentor pa bi začel kuhati drugo polovico.
Ali bi bilo to ok?
S tem ni nič narobe. Eni celo pustijo cel dan. Daljši časi bi sicer znali hitro pospešit rast mlečnokislinskih bakterij tako da je pametno potem dat na hladno. V tvojem primeru kjer mine vmes urca ali dve pa še to ni problem.
Citat:
Uporabnik fondriest pravi:
me pa zanima če lohk z LMA, z dodatkom kvasovk Saflager S-23 in temperaturo 12 C, narediš spodoben lager ali pilsner?? LP
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
V nedeljo imam v planu da naredim 20l pale ale z cascade hmeljem za aromo in 20l z citro hmeljem za aromo.
Drozgal bi celo količino (40l) naenkrat. Potem bi prelil polovico pivine v drugo posodo in pričel z vrenjem prve polovice.
Po hlajenju in prelivanju v fermentor pa bi začel kuhati drugo polovico.
Ali bi bilo to ok?
S tem ni nič narobe. Eni celo pustijo cel dan. Daljši časi bi sicer znali hitro pospešit rast mlečnokislinskih bakterij tako da je pametno potem dat na hladno. V tvojem primeru kjer mine vmes urca ali dve pa še to ni problem.
Verjetno je treba upoštevati tudi izhlapevanje.
Če na celotno količino izhlapi 4 litre vode pri vretju je potrebno v vsako polovico doliti še 2 litra vode pred vrtjem.
Imam prav?
Citat:
Uporabnik fondriest pravi:
se pravi če te prav razumem je LMA fake lager, in nima smisla,ali ni končnega dobrega rezultata tudi če bi delal s kvasovkami W-34/70 in pri12C....
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
V nedeljo imam v planu da naredim 20l pale ale z cascade hmeljem za aromo in 20l z citro hmeljem za aromo.
Drozgal bi celo količino (40l) naenkrat. Potem bi prelil polovico pivine v drugo posodo in pričel z vrenjem prve polovice.
Po hlajenju in prelivanju v fermentor pa bi začel kuhati drugo polovico.
Ali bi bilo to ok?
S tem ni nič narobe. Eni celo pustijo cel dan. Daljši časi bi sicer znali hitro pospešit rast mlečnokislinskih bakterij tako da je pametno potem dat na hladno. V tvojem primeru kjer mine vmes urca ali dve pa še to ni problem.
Verjetno je treba upoštevati tudi izhlapevanje.
Če na celotno količino izhlapi 4 litre vode pri vretju je potrebno v vsako polovico doliti še 2 litra vode pred vrtjem.
Imam prav?
Če daš na pol boš imel v obeh polovicah enako izhlapevanje če boš enako kuhal tako da vode bo šlo enako za obe polovice.
Glede kalkulacije je izhlapevanje odvisno samo od površine piva ki je v stiku z zrakom (površina lonca) tako da če kuhaš 40l 1h in ti izhlapi 4l, boš pri 2x kuhanjih 20l za 1h izgubil skupno 8l. Torej kalkulacija je malce drugačna. (če dodaš 2l v vsak batch kot si omenil dobiš enak OG ven kot če bi kuhal 40l naenkrat)
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
ampak za tole ceno, dobim že dva flaškona http://trgovina.zupan.si/izdelek/879/Krtaca-za-flaskone?nodeid=32
Maš kakšno cenejšo varianto?
Lp
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
V nedeljo imam v planu da naredim 20l pale ale z cascade hmeljem za aromo in 20l z citro hmeljem za aromo.
Drozgal bi celo količino (40l) naenkrat. Potem bi prelil polovico pivine v drugo posodo in pričel z vrenjem prve polovice.
Po hlajenju in prelivanju v fermentor pa bi začel kuhati drugo polovico.
Ali bi bilo to ok?
S tem ni nič narobe. Eni celo pustijo cel dan. Daljši časi bi sicer znali hitro pospešit rast mlečnokislinskih bakterij tako da je pametno potem dat na hladno. V tvojem primeru kjer mine vmes urca ali dve pa še to ni problem.
Verjetno je treba upoštevati tudi izhlapevanje.
Če na celotno količino izhlapi 4 litre vode pri vretju je potrebno v vsako polovico doliti še 2 litra vode pred vrtjem.
Imam prav?
Če daš na pol boš imel v obeh polovicah enako izhlapevanje če boš enako kuhal tako da vode bo šlo enako za obe polovice.
Glede kalkulacije je izhlapevanje odvisno samo od površine piva ki je v stiku z zrakom (površina lonca) tako da če kuhaš 40l 1h in ti izhlapi 4l, boš pri 2x kuhanjih 20l za 1h izgubil skupno 8l. Torej kalkulacija je malce drugačna. (če dodaš 2l v vsak batch kot si omenil dobiš enak OG ven kot če bi kuhal 40l naenkrat)
Saj namen je tak, da bo OG v obeh tak kot, če bi kuhal 40l naenkrat.
Osnova je 44l pri izhlapevanju 4l/h. Razdelim na 2x po 22l in dodam v oba po 2l, da dobim 24l. Po vrenju dobim 20 pivine, ki naj bi imela enak OG kot, če bi kuhal 44l naenkrat.
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Pozdravljeni sem nov na forumu in tudi začetnik v proizvodnji domačega piva.
Imam pa vprašanje za utiševalca iz naslednjih sestavin katere sem zasledil na forumu od utisevalca bom varil pivo zanima me par nasvetov:
1.8 kg sladnega ekstrakta muntons wheat pšenični
1kg DME pšenični
0,5kg DME svetli
kvasovke WB-06 safbrew
10g hmelja mittelfruh za aromo.
zanima me koliko časa pustim v primarni posodi na 20C ?
koliko časa pustim v flašah in na kakšni temperaturi?
Pa če maš še kakšen dober nasvet bi prišel prav.
Hvala za odgovor.
No lahko bi pozabil na vljudnost. Če ne drugega, da kakšenj manj uk ve, koga jemati z veliko rezerveCitat:
Uporabnik fondriest pravi:
Očitno maš prav, sam vseno iz vljudnosti ne bom izdal kdo mi je to rekel.
Citat:
Uporabnik fondriest pravi:
Imam pa še en problem.
Hm že 3 zadnje batche imam zelo slabo vrenje, pravzaprav niti ne vem kaj bi lahko blo narobe. Delam popolnoma isto kot pred tem. Se pravi, ko vlijem pivino v fermentor, dodam rehidrirane kvasovke, vse zaprem dodam veho, preverim s stiskom fermentorja če voda v vehi zaniha. Vse ok. pol pa ni nobene "muzike". Sicer se v vehi pozna da je tisti izhodni del z več vode in da je del ki prihaja iz fermentorja orošen muzike pa ni. Prvi od teh trh batchov sem odpru in premešal in se je takoj začelo prnit da je pena že skoraj ušla, zato sem druga dva kar pustil, ker očitno se notri dogaja. Pa tut temperatura je ok 22-24. delal pa sem 1- Porter, 2-APA, 3- IPA.prvega sem že probal pa je ok. Ima kdo kakšno teorijo??? hvala za odgovor