Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

fondriest

Zelenc'
9. maj 2014
21
0
1
Očitno maš prav, sam vseno iz vljudnosti ne bom izdal kdo mi je to rekel. me pa zanima če lohk z LMA, z dodatkom kvasovk Saflager S-23 in temperaturo 12 C, narediš spodoben lager ali pilsner?? LP
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik fondriest pravi:
Imam pa še en problem.
Hm že 3 zadnje batche imam zelo slabo vrenje, pravzaprav niti ne vem kaj bi lahko blo narobe. Delam popolnoma isto kot pred tem. Se pravi, ko vlijem pivino v fermentor, dodam rehidrirane kvasovke, vse zaprem dodam veho, preverim s stiskom fermentorja če voda v vehi zaniha. Vse ok. pol pa ni nobene "muzike". Sicer se v vehi pozna da je tisti izhodni del z več vode in da je del ki prihaja iz fermentorja orošen muzike pa ni. Prvi od teh trh batchov sem odpru in premešal in se je takoj začelo prnit da je pena že skoraj ušla, zato sem druga dva kar pustil, ker očitno se notri dogaja. Pa tut temperatura je ok 22-24. delal pa sem 1- Porter, 2-APA, 3- IPA.prvega sem že probal pa je ok. Ima kdo kakšno teorijo??? hvala za odgovor

Se pravi sploh ni mehurčkov v vehi? Verjetno kje po malem pušča fermentor. To da veha zaniha če ga stisneš je znak da tesni približno ok ne pa da tesni 100%. Da tesni 100% moraš fermentor stisnit da se tekočina dvigne in ga potem držat. Če malo pušča se bo veha počasi izravnala.

Pa glede ostalega ko dodaš rehidrirane kvasovke ne pozabi 5 min zračenja pivine, torej napornega tresenja piva v fermentorju!
grin1.gif


24C je previsoka temperatura za večino kvasovk za večino tipov piva. Če imaš opcijo skušaj držati tudi ale prve 3 dni pod 20C (potem lahko tudi malce dvigneš). S tako visokimi temperaturami dobiš veliko sadnih estrov (okus "belega vina") in pa višje alkohole (čudna alkoholna aroma [šmarnica], glava boli če naslednji dan če preveč popiješ). Glede same fermentacije bo visoka temperatura samo pospešila delo tako da v tem kontekstu nima vpliva.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
V nedeljo imam v planu da naredim 20l pale ale z cascade hmeljem za aromo in 20l z citro hmeljem za aromo.
Drozgal bi celo količino (40l) naenkrat. Potem bi prelil polovico pivine v drugo posodo in pričel z vrenjem prve polovice.
Po hlajenju in prelivanju v fermentor pa bi začel kuhati drugo polovico.
Ali bi bilo to ok?



S tem ni nič narobe. Eni celo pustijo cel dan. Daljši časi bi sicer znali hitro pospešit rast mlečnokislinskih bakterij tako da je pametno potem dat na hladno. V tvojem primeru kjer mine vmes urca ali dve pa še to ni problem.

Verjetno je treba upoštevati tudi izhlapevanje.
Če na celotno količino izhlapi 4 litre vode pri vretju je potrebno v vsako polovico doliti še 2 litra vode pred vrtjem.
Imam prav?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik fondriest pravi:
me pa zanima če lohk z LMA, z dodatkom kvasovk Saflager S-23 in temperaturo 12 C, narediš spodoben lager ali pilsner?? LP

Lahko.

Vseeno S-23 so dokaj specifične kvasovke ki lahko dajo čudne okuse in za začetnike niso primerne.

Za pravi lager imaš W-34/70, temperatura fermentacije 12C, v zadnji fazi dvigneš na 16C (potem sledi obvezen lagering na nizki temperaturi, bodisi v sodu ali pa v steklenicah).

Za fake lager lahko uporabiš ameriške ale kvasovke US-05 pri temperaturi fermentacije 15-16C. Pustiš da delajo malce dalj časa. Vse ostalo potem narediš enako kot pri aleju.

V vsakem primeru ne pozabit da se za uspešno fermentacijo pri nizkih temperaturah rabi več kvasa (na klasičen 20l batch vsaj 2 paketa).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
V nedeljo imam v planu da naredim 20l pale ale z cascade hmeljem za aromo in 20l z citro hmeljem za aromo.
Drozgal bi celo količino (40l) naenkrat. Potem bi prelil polovico pivine v drugo posodo in pričel z vrenjem prve polovice.
Po hlajenju in prelivanju v fermentor pa bi začel kuhati drugo polovico.
Ali bi bilo to ok?



S tem ni nič narobe. Eni celo pustijo cel dan. Daljši časi bi sicer znali hitro pospešit rast mlečnokislinskih bakterij tako da je pametno potem dat na hladno. V tvojem primeru kjer mine vmes urca ali dve pa še to ni problem.

Verjetno je treba upoštevati tudi izhlapevanje.
Če na celotno količino izhlapi 4 litre vode pri vretju je potrebno v vsako polovico doliti še 2 litra vode pred vrtjem.
Imam prav?

Če daš na pol boš imel v obeh polovicah enako izhlapevanje če boš enako kuhal tako da vode bo šlo enako za obe polovice.

Glede kalkulacije je izhlapevanje odvisno samo od površine piva ki je v stiku z zrakom (površina lonca) tako da če kuhaš 40l 1h in ti izhlapi 4l, boš pri 2x kuhanjih 20l za 1h izgubil skupno 8l. Torej kalkulacija je malce drugačna. (če dodaš 2l v vsak batch kot si omenil dobiš enak OG ven kot če bi kuhal 40l naenkrat)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Ja teoretično znanje Utisevalca je na mestu. Kar pa nakladajo teli naši prodajalci je pa katastrofa in pol se gredo še tečaje pivovarstva.

Kaj pa meritve pokažejo? Čisto možno je, da ti fermentor ne dihta.
 

fondriest

Zelenc'
9. maj 2014
21
0
1
Sem preveril še enkrat in stisnil batch in ga nekaj časa držel pa ni popustilo,hm se pravi da tesni. Pa tut pri zadnjem IPA sem dodal posebaj kupljene kvasovke s-04, pa je isto. Hvala za informacije o temperaturi, ker v navodilih nikjer ne omenjajo drugega kot od 18 do 24 c, in res sem pri nekaterih pivih začutil "šmarnico" ha ha ha in res je bolela glava.
smile-1.gif


se pravi če te prav razumem je LMA fake lager, in nima smisla,ali ni končnega dobrega rezultata tudi če bi delal s kvasovkami W-34/70 in pri12C....
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik fondriest pravi:
se pravi če te prav razumem je LMA fake lager, in nima smisla,ali ni končnega dobrega rezultata tudi če bi delal s kvasovkami W-34/70 in pri12C....

Vprašanje je kaj razumeš kot lager. Lager je pivo ki je delano po postopkih za lager piva, kvasovke so samo en del, Načeloma vhodne surovine so še najmanj pomembne ker so lahko bilokakšne (tudi določeni porterji, stouti so včasih delani na lager način kar pomeni enake vhodne surovine ampak precej drugačen končni izdelek).

Vsekakor bo kvalitetna konzerva ekstrakta ki se oglašuje kot lager dala dobro lager pivo če ga narediš prav. Če ga delaš z ale kvasovkami boš dobil pa navaden pale ale.
 

fondriest

Zelenc'
9. maj 2014
21
0
1
ok utiševalec, zdaj razumem.Ker sem začetnik mi še marsikaj ni jasno, ampak prebiranje tega foruma mi odpira oči.
smile-1.gif
hvala za nasvete
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
V nedeljo imam v planu da naredim 20l pale ale z cascade hmeljem za aromo in 20l z citro hmeljem za aromo.
Drozgal bi celo količino (40l) naenkrat. Potem bi prelil polovico pivine v drugo posodo in pričel z vrenjem prve polovice.
Po hlajenju in prelivanju v fermentor pa bi začel kuhati drugo polovico.
Ali bi bilo to ok?



S tem ni nič narobe. Eni celo pustijo cel dan. Daljši časi bi sicer znali hitro pospešit rast mlečnokislinskih bakterij tako da je pametno potem dat na hladno. V tvojem primeru kjer mine vmes urca ali dve pa še to ni problem.

Verjetno je treba upoštevati tudi izhlapevanje.
Če na celotno količino izhlapi 4 litre vode pri vretju je potrebno v vsako polovico doliti še 2 litra vode pred vrtjem.
Imam prav?

Če daš na pol boš imel v obeh polovicah enako izhlapevanje če boš enako kuhal tako da vode bo šlo enako za obe polovice.

Glede kalkulacije je izhlapevanje odvisno samo od površine piva ki je v stiku z zrakom (površina lonca) tako da če kuhaš 40l 1h in ti izhlapi 4l, boš pri 2x kuhanjih 20l za 1h izgubil skupno 8l. Torej kalkulacija je malce drugačna. (če dodaš 2l v vsak batch kot si omenil dobiš enak OG ven kot če bi kuhal 40l naenkrat)

Saj namen je tak, da bo OG v obeh tak kot, če bi kuhal 40l naenkrat.

Osnova je 44l pri izhlapevanju 4l/h. Razdelim na 2x po 22l in dodam v oba po 2l, da dobim 24l. Po vrenju dobim 20 pivine, ki naj bi imela enak OG kot, če bi kuhal 44l naenkrat.
 

mzupan20

Zelenc'
27. jan 2014
7
0
1
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
ampak za tole ceno, dobim že dva flaškona http://trgovina.zupan.si/izdelek/879/Krtaca-za-flaskone?nodeid=32
Maš kakšno cenejšo varianto?

Lp

Na navojno palico M8 z dvema maticama pričvrstiš krpo, ki je malo daljša kot najširši del steklenega balona in sicer tako, da je palica na sredini krpe (oblika črke T) . Na zgornji del palice daš bužirko ali kakšno gumi ali plastično cev, da ne poškoduješ grla flaškona in vpneš v glavo vrtalnega stroja. V flaškon naliješ nekaj litrov vode in detergent, nato pa z vrtalnim strojem in vrtečo se krpo z lahkoto očistiš vse strjene nečistoče.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
V nedeljo imam v planu da naredim 20l pale ale z cascade hmeljem za aromo in 20l z citro hmeljem za aromo.
Drozgal bi celo količino (40l) naenkrat. Potem bi prelil polovico pivine v drugo posodo in pričel z vrenjem prve polovice.
Po hlajenju in prelivanju v fermentor pa bi začel kuhati drugo polovico.
Ali bi bilo to ok?



S tem ni nič narobe. Eni celo pustijo cel dan. Daljši časi bi sicer znali hitro pospešit rast mlečnokislinskih bakterij tako da je pametno potem dat na hladno. V tvojem primeru kjer mine vmes urca ali dve pa še to ni problem.

Verjetno je treba upoštevati tudi izhlapevanje.
Če na celotno količino izhlapi 4 litre vode pri vretju je potrebno v vsako polovico doliti še 2 litra vode pred vrtjem.
Imam prav?

Če daš na pol boš imel v obeh polovicah enako izhlapevanje če boš enako kuhal tako da vode bo šlo enako za obe polovice.

Glede kalkulacije je izhlapevanje odvisno samo od površine piva ki je v stiku z zrakom (površina lonca) tako da če kuhaš 40l 1h in ti izhlapi 4l, boš pri 2x kuhanjih 20l za 1h izgubil skupno 8l. Torej kalkulacija je malce drugačna. (če dodaš 2l v vsak batch kot si omenil dobiš enak OG ven kot če bi kuhal 40l naenkrat)

Saj namen je tak, da bo OG v obeh tak kot, če bi kuhal 40l naenkrat.

Osnova je 44l pri izhlapevanju 4l/h. Razdelim na 2x po 22l in dodam v oba po 2l, da dobim 24l. Po vrenju dobim 20 pivine, ki naj bi imela enak OG kot, če bi kuhal 44l naenkrat.

Ja to je to ob predpostavki da je izhlapevanje res tako. Vodo lahko dodaš tudi na koncu zadnjih 5 min kuhanja ali pa v fermentor (prekuhano) bilokdaj kasneje.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Pozdravljeni sem nov na forumu in tudi začetnik v proizvodnji domačega piva.
Imam pa vprašanje za utiševalca iz naslednjih sestavin katere sem zasledil na forumu od utisevalca bom varil pivo zanima me par nasvetov:
1.8 kg sladnega ekstrakta muntons wheat pšenični
1kg DME pšenični
0,5kg DME svetli
kvasovke WB-06 safbrew
10g hmelja mittelfruh za aromo.
zanima me koliko časa pustim v primarni posodi na 20C ?
koliko časa pustim v flašah in na kakšni temperaturi?
Pa če maš še kakšen dober nasvet bi prišel prav.
Hvala za odgovor.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Pozdravljeni sem nov na forumu in tudi začetnik v proizvodnji domačega piva.
Imam pa vprašanje za utiševalca iz naslednjih sestavin katere sem zasledil na forumu od utisevalca bom varil pivo zanima me par nasvetov:
1.8 kg sladnega ekstrakta muntons wheat pšenični
1kg DME pšenični
0,5kg DME svetli
kvasovke WB-06 safbrew
10g hmelja mittelfruh za aromo.
zanima me koliko časa pustim v primarni posodi na 20C ?
koliko časa pustim v flašah in na kakšni temperaturi?
Pa če maš še kakšen dober nasvet bi prišel prav.
Hvala za odgovor.

Predlagam ti, da se prebiješ skozi cel forum Sam svoj pivovar, kjer boš našel veliko nasvetov in vse odgovore na tvoja vprašanja!
Na prvih straneh foruma pa boš našel vse odgovore na tvoja sedaj zastavljena vprašanja.

Pa veliko užitkov pri pripravi in kasneje ob kozarcu domačega piva!
nahrung002.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Živjo.

Pšenično lahko daš v flaške relativno kmalu, jst bi rekel da ima 2 tedna čisto dovolj časa če je v posodi. Torej pustiš 2 tedna v fermentorju, stekleničiš, pustiš en teden steklenice na sobni temperaturi, prestaviš na hladno in začneš konzumirat.

Glede temperature fermentacije si poglej podatke za kvasovke, WB-06 ti naredi različne okuse na različnih temperaturnih območjih.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Hvala za vajine odgovore jutri dobim materjal in veselo na delo.
Še nekaj kje vi pustiste fermentor v kakšnih prostorih na začetku foruma sem zasledil hladilnik pa me zanima če ste ga kaj predelali da greje jest mam kar v dnevni sobi saj imamo tam temperaturo nekje konstantnih 20ÿC.
Uživejte !
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Citat:
Uporabnik fondriest pravi:
Očitno maš prav, sam vseno iz vljudnosti ne bom izdal kdo mi je to rekel.
No lahko bi pozabil na vljudnost. Če ne drugega, da kakšenj manj uk ve, koga jemati z veliko rezerve
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Pa pazi, WB06 zna tudi po 2 tednih še malo vreti(meni je max 16 dni). Tako da res ne pozabi na meritve, da ne boš dobil preveč mehurčkastega pira ali kako počeno flašo. Če ne meriš, pa raje pusti v fermentorju 3 tedne, da boš čisto zihr.
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
Citat:
Uporabnik fondriest pravi:
Imam pa še en problem.
Hm že 3 zadnje batche imam zelo slabo vrenje, pravzaprav niti ne vem kaj bi lahko blo narobe. Delam popolnoma isto kot pred tem. Se pravi, ko vlijem pivino v fermentor, dodam rehidrirane kvasovke, vse zaprem dodam veho, preverim s stiskom fermentorja če voda v vehi zaniha. Vse ok. pol pa ni nobene "muzike". Sicer se v vehi pozna da je tisti izhodni del z več vode in da je del ki prihaja iz fermentorja orošen muzike pa ni. Prvi od teh trh batchov sem odpru in premešal in se je takoj začelo prnit da je pena že skoraj ušla, zato sem druga dva kar pustil, ker očitno se notri dogaja. Pa tut temperatura je ok 22-24. delal pa sem 1- Porter, 2-APA, 3- IPA.prvega sem že probal pa je ok. Ima kdo kakšno teorijo??? hvala za odgovor

Ja, imel sem enak problem. Kot se je izkazalo spet problemi z opremo. Pipica je nehala puščati drugi dan, se pa v vehi ni nič dogajalo niti po 24 urah. Voda se sicer je dvignila, toda le do roba, ko bi morala spustiti mehurček, nato pa se je umirila. Seveda sem pomislil, da slabo tesni, zato sem odstranil veho, še enkrat odvil in privil pokrov, ter zraven še enkrat premešal, če slučajno ni bilo dovolj kisika v pivini. Nato končno mehurčki, ki pa so po petih minutah spet izginili. Počakal sem do danes (48ur) in še vedno nič mehurčkov, čeprav se je pena v fermentorju nabrala in tudi slišalo se je dogajanje. Očitno je nekje spet puščalo zato sem še enkrat odvil pokrov in ga zelo močno privil nazaj. Pivino sem s tresenjem še enkrat tudi premešal. Sedaj veha že pol ure veselo brbota, sem pa v strahu, da se bo spet ustavilo.
Očitno je problem v pokrovu, ki mora biti res močno privit, pa še ne vem, če bo dobro tesnil. Samo upam, da z vso kolobocijo še nisem okužil pivine in bo ratalo kaj pitnega.
Sicer pa je vonj odličen, zelo diši po cascadi, ko bi vohal Sierro Nevado.
aplauz.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
smile-1.gif
si že pečen, to so očitni znaki zasvojenosti z varjenjem piva.

Malo ti fermentor slabo dihta. po 24 urah je pa normalno, da imaš še bolj blago fermentacijo, predvsem, če si pod 20 stopinj. Višek fermentacije se bo zgodil šele drugi ali tretji dan. Če je pena na vrhu fermentacija poteka in nikar več ne odpiraj fermentorja in nikakor več ne mešaj. Je pa težko zdržat, verjemi, vem
grims-1.gif


Ko boš končal in opral fermentor vzemi pilico za nohte in pobrusi neravnine na vratu fermentorja, da bo dihtunga lažje nalegla, če jo pa s parafinom namažeš bo pa še bolje. Meni eden izmed dveh takih dihta in se vidi tudi mehurčke, ki izhajajo minuto po eden, drugi ne in brbota samo ko je višek fermentacije, pa poteka v obeh identična fermentacija, ker imata oba po 14 dneh enake meritve. Me pa to vedno jezi
smile-1.gif


Vso srečo in ne pozabi, pusti pri miru vsaj 1o-14 dni, nato flaširaj. Prve runde tako ne boš uspel postarat. Pa ne pozabi, meritve so pokazatelj fermentacije, ne veha pri plastičnem mr malt fermentorju.

PS: Toplo priporočam od opreme še stojalo za steklenice, razkuževalec steklenic in cevko za flaširanje. Malo mi je žal, da ti tega nisem že prej svetoval, pišem vmes ko mi je dovolj dopisov in mailov v službi, pa gre vse na hitro.
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.