Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Bolje je pivino predhodno pretresati in potem dodaš kvas ter vrelno veho.

Ko boš rehidriral kvas, pazi da ga boš premešal z razkuženo žličko. Da ne boš tak kot jaz. Stresem suh kvas v osladkano vodo in vse plava na vrhu. Pol pa panika in prva žlička v roke ter mešat. Na srečo ni bilo hujšega.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Rehidrira se v vodi. Nobenega cukra, ker je to potem praktično isti drek, kot če bi vsipal direktno v pivino.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Točno. Rehidrira se v vodi.
Ni pa čisto isto, saj s tem testiraš sam kvas, zato je to (sladko tekočino) dobro dodati že prej v redidriran kvas, da preveriš ali je še aktiven.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Ja cukr lahko dodaš, ampak šele ko je kvas že rehidriran.
Čeprav je to pri suhem kvasu brez veze, ker bi se moral res že izživljati nad paketkom, da bi kvasovke pocrkale. Ajd, recimo če si glih blizu ali čez rok trajanja...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Cukra pa res ne no. Rehidrira se s prekuhano vodo in sicer tako, da se kvas potrese po vrhu vode in šele potem pomeša. Starter se dela pa s sladnim ekstraktom in nikakor ne s cukrom.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Včeraj sem bil v kopru na tržnici mikropivovarjev. Matr je blo lušno....pohvalil bi vse kar sem degustiral.
Aja, pil sem Bevogovo duble IPO. Ki je vbistvu Kramah na steroidih (tisti ki poznate navadnega si probajte predstavljat kaki okus ma....bomba :D)
Aja, pa Deetz, eden redkih lagerjev, ki lepo sede!
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Prvič si sestavljam recept na Brewersfrined. Pa imam pri kvasovkah opcijo Custom Attenuation, pa naj bi določil procente, a mi lahko kdo pove, kaj to v praksi pomeni, ter kako se to določi, izračuna...
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
Prvo pivo končno zvarjeno. Načeloma je šlo vse po planu, bo pa par stvari za popravit. Predvsem sem ga usral čisto na koncu, ko sem imel sod že zaprt z veho in vsem in sem ga hotel odnesti v klet, pa mi je ob dviganju (sprememba tlaka) v sod potegnilo nekaj tekočine (oxi raztopina). Upam, da s tem nisem uničil pivine? Potem sem veho snel, prestavil sod in nazaj namontiral veho. Ostalo je šlo po planu, edino ohlajanje v mrzli kadi je malo sitno.
Ko sem ohlajeno pivino pretakal v fermentor so se hmelj in beljakovine lepo usedle na dno in tega nisem zlil skozi cedilo. Je to ok, ali bi moral tudi tisto precediti?
OG je bil 1042. To bi moralo potem skupaj z drugo fermentacijo dati 4,8-5,0% alc.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Tisto malo oxija ti nebo nč pokvarlo.
Prav je da si usedlino pustil na dnu, tudi če bi jo prelil, ti nebi naredila nobene škode, samo prenesel jo bi v fermntor in bi ti potem nagajala pri stekleničenju.
Načeloma je tako da se poskušaš med vsakim prelivanjem (drozgalnik-kotel-primarni ferm-sekundarni ferm(če ga uporabljaš)-flaše/sod znebiti čimveč usedline, kot sem pa že omenil, usedlina ne bo vplivala na okus, kvečjemu videz.
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
Kriza! Fermentor oz. pipica pušča. Oprema (nova) očitno ni brezhibna, opazil sem namreč, da čisto na koncu pipice(tam kjer se vrti okoli svoje osi) ta pušča. Resda zelo malo, kapljica na minuto ,ampak se bo pa nabralo v 14 dneh. Predvsem pa me skrbi ali bo fermentacija sploh potekala in ali se ne bo okužila pivina. Poizkusil sem s selotejpom, ampak je mesto tako nedostopno, da ne pomaga. Fermentor sicer tesni ok.
Kaj lahko sploh storim, ali lahko pivino še prelijem?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Pusti tako, kot je, pipica bo nehala puščat, ko se bo s cukrom zaštofala. In ne, ne more se okužit preko tega
smile-1.gif
Brez panike je reku švejk.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Jaz na vsake 3 varjenja pipico razdrem in podmažem z labelo. Potem dobro drži
wink-1.gif
Jasno imam to labelo le za ta namen.
Jasno ti ta nasvet trenutno ne bo nič koristil...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Če močno stisneš (govorim o mr. malt femrntorju) notranji navoj, tako da z drugo roko držiš pipico odzunaj in imaš vmes dve dihtungi, nebi smelo puščati!
Sicer pa dont panic, spuščal ti bo kak dcL ali dva, nato se bo pa tam slad strdil in bo vse skup zapru.
Tudi meni se je to dogajal, pa je vse lepo uspel
wink-1.gif
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik larsson pravi:
... Ostalo je šlo po planu, edino ohlajanje v mrzli kadi je malo sitno. ...

To sem si jaz tudi rekel in investiral v bakreno cev, ki mi zdaj 19l pivine ohladi v pičlih 5 minutah. Sicer je investicija 40-50€, a imaš to potem za vedno.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Navadne vrtne od herca. Samo pazi, odstranit moraš mrežico.

Hvala!
Sprašujem zato, ker mi je nekdo rekel, da mora biti nujno iz inox materiala.
Se pravi navadna pipa bo ok.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Dobil sem hmelja citra in cascade. Najprej mislim probati cascade.
@kalbo čas, ki ga ti uporabljaš pri doziranju hmelja je kot si sporočil 10min in 0 min.
Koliko pa ga priporočaš za 40l batch? Zaenkrat brez dry hopinga.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Vse je odvisno, kako grenčico bi rad dosegel.
Tako od oka: za 40L, za eno srednjo grenčico, bi jz dal:
Začetno (torej 60 min)- bi dal kake 100g enega grenčičnega (škoda dat cascade ali citre, ker se bo aroma izgubila)
Končno (torej zadnjih 10 do 1 minute) okrog 80g cascade ali citre ali mešanice njih samih.

Z tem boš dobil srednje grenak, lepo dišeč pale ale
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.