Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Pa še tole. Tale možakar opiše vse v nulo:

https://www.youtube.com/watch?v=p9J0MXDUwXg

Joe je pa car
smile-1.gif


https://www.youtube.com/watch?v=2pA0UJCtWNA

Pa mogoče še to, pivovarstvo gre lepo po stopničkah, najprej osnove in potem dalje.
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
@Kalbo - hvala za nasvete in tolažbo.
smile-1.gif


Veha veselo brbota, prav užitek je gledati in poslušati. Sedaj bom pustil 14 dni in upam na najboljše. Vsekakor bom nabavil tudi cevko za polnjenje steklenic in stojalo za sušenje. Praktična zadeva.
Za način polnjenja se še nisem čisto odločil. Namesto karbonizacijskih tabletk bom verjetno izvedel batch priming, da bi se dobro premešalo pa bi moral sladkor s pivino zmešati v drugi posodi. Seveda gre tudi tu lahko marsikaj narobe, zato bom mogoče prvič izbral lažjo pot in vseeno dodal tabletke.
grin1.gif


Filmčki so pa za začetnika super.
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Jaz ti priporočam da kupiš en opleteni balon tako lahko delaš še sekundarno fermentacijo, dry hopping, batch priming in manj usedlin dobiš na koncu.

Ko je bila ravno debata o W-34/70 jaz imam zelo dobre izkušnje s tem kvasom - res super. Ob fermentaciji smrdi po gnilih jajcih sedaj po 3-4 mesecih pa se je povsem izgubil ta vonj, ene par sem jih že spil in je kar vredu, bom pa še počakal ker mislim da bo s časom še boljši, Naredil sem 3 batche.

Kar se tiče wb-06 sem naredil 2 batcha. Enega 22-23 stopinjah in drugega pri 20. Tisti prvi ima res aromo po bananah, nevem meni je všeč
smile-1.gif
Drugega pa še nisem probal.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Sam sem na začetku delal tako, da sem v vsako steklenico dal eno merico pivovarskega sladkorja, tabletke se mi zdijo predrage. Ta način bo za prvič čist OK. Karbonizacija je bla vedno uspešna in OK, samo jezilo me je, ker se je preveč penilo. Tudi moje prve all graine sem lep čas delal tako. Potem sem prešaltal na batch priming in sicer tako, da sem vlil sirup kar v fermentor in počakal pol ure. No ta runda je bla polovica over karbonizirana in polovica premalo, ker sem premalo počakal in se še ni zmešalo. No te runde nimam več, oziroma še ene par steklenic. Po tem sem si nabavil 30 litrski čeber v merkurju, mu namontiral pipico in zdaj vlijem na poden sirup in čez spustim pivo. Karbonizira se enakomerno in v nulo.

Steklenice imam pa unionske in od žuje. Mal me je matral, ker so zelene, sam so poceni, močne in original kište precej olajšajo zadevo, pivo se pa itak stara v temni kleti.
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
No, da se ne bi preveč penilo bi bil mogoče priming v drug sodček najbolj primeren. Kako se pri pretakanju izogneš penjenju in okuženju pivine?

Steklenice pa bom nabavil nove. Klasične po 20 centov ali s kronskim zamaškom po 30 centov.
 
Nazadnje urejeno:

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik larsson pravi:
No, da se ne bi preveč penilo bi bil mogoče priming v drug sodček najbolj primeren. Kako se pri pretakanju izogneš penjenju in okuženju pivine?

Steklenice pa bom nabavil nove. Klasične po 20 centov ali s kronskim zamaškom po 30 centov.

Jaz cev za pretakanje tekočin (sterilizirano) dvakrat ovijem okoli dna inox soda vlijem raztopina sladkorja in odprem pipico na fermentorju. Čez vrh soda pa napnem folijo, da ne more nič pasti notri.

Kje pa boš nabavil steklenice?
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1

Kje pa boš nabavil steklenice?

[/QUOTE]

Neka trgovina (mislim, da Senko) v industrijski coni v Trzinu. Sem iskal steklenice za viljamovko. :)
Cene so precej nižje kot pri online pivovarjih.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Zanima me kolko dekstroze morem dodati v 22l pivine za karbonizacijo muntons -wheat pšeničnega piva.
Po kalkulatorju je napisano od 3,3-4,5 volumna. Kolikšna je najboljša vrednost.
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Jaz sem kupil v stenkotu kar nekaj steklenic s patentnim zamaškom. Cene niso ravno nizke. Mislim da 30 centov steklenica in 30 zamašek. Union steklenice so super zadeva!

Pivovarcek jaz bi rekel okoli 300g.

Jaz delam povečini tako: V primarcu plastični z pipco naredim prvo fermentacijo po končani stočim v sekundarca dodam hmelj pustim še kakšen teden. Pomijem in steriliziram ponovno primarnega dodam sladkor za batch priming in prelijem nazaj iz sekundarnega. Počakam kakšnih 10min in stočim preko pipce v steklenice.


Ta metoda je najbolj ekonomična saj ne rabiš nobene dodatne posode
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Zanima me kolko dekstroze morem dodati v 22l pivine za karbonizacijo muntons -wheat pšeničnega piva.
Po kalkulatorju je napisano od 3,3-4,5 volumna. Kolikšna je najboljša vrednost.

Če pogledaš v to temo nekoliko nazaj smo o tem že pisali na široko. Vse je odvisno od steklenic ker vrednosti CO2ja ki si jih ti napisal so lahko že na meji. Osebno bi ti priporočal da začneš z manj, do max. 3.0 (cca 200g dextroze) pa če boš imel občutek da je premalo in pa da boš imel dobre steklenice boš šel drugič na več.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Utisevalec, eno vprašanje. Prvič sem se šel dry hopping in dal hmelj malo prehitro not, ker sem računal, da bodo s04 v 14 dneh opravile, se pravi, da sem ciljal na 7 dni, zdaj pa vrag ne neha vret, nimam kam pretočit, do nedelje pa nimam časa flaširat. Bo vse zanič, če pustim do nedelje, ko bo hmelj 14 dni not?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Kaj vem, hmelj ki dalj časa leži da tako "zelno" aromo. Jst sem en IPA pustil 12 dni od planiranih 5 dni ker enostavno nisem imel časa pretakat in je bil na začetku res malce čuden. Po enem mesecu ko je odležal svoje v flaškah je postal pa res dober.

Trenutno imam tudi en IPA ki to še ni že skoraj 6 tednov v primarcu ker se mi ni dalo vrečt hmelja noter, sedaj ko si me spomnil bom mogoče to naredil pa če bo sreča čez en teden pretočil in potem stekleničil!

Glede na to da tisti ki "kegajo" pivo dajejo hmelj kar v keg-e in ga tam pustijo mislim da ni panike. Sicer temperatura vpliva na aromo, ampak bistvene razlike pa tudi ni.

History mode ON: tradicionalni IPA je nastal ko so vozili pivo angleškim vojakom iz anglije v indijo (angleška kolonija o.p.), da se nebi pokvarilo so že na začetku poti dodali zajetno količino hmelja v sode. Pot od anglije do indije okoli afrike je trajala 4-6 mesecev. Tako da zgodovinsko gledano imaš do pravega IPA še par mesecev časa!
grims-1.gif


Ko smo že pri ladjah in potovanjih ter pivu. Ruski ali imperialni stout je nastal ko so vozili ruskemu carju (ne vem kateri je že bil, ljubitelj piva pač) najboljši angleški stout iz anglije preko baltika v st. petersburg. Ker je pivo pozimi zmrzovalo in so sodi pokali so se pač spomnili da če dajo "malce" močnejše pivo, bo zdržalo tudi nizke temperature.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

History mode ON: tradicionalni IPA je nastal ko so vozili pivo angleškim vojakom iz anglije v indijo (angleška kolonija o.p.), da se nebi pokvarilo so že na začetku poti dodali zajetno količino hmelja v sode. Pot od anglije do indije okoli afrike je trajala 4-6 mesecev. Tako da zgodovinsko gledano imaš do pravega IPA še par mesecev časa!
grims-1.gif


Se strinjam, bi pa še malo dodal
wink-1.gif

Kot vem so ipo zares delali za indijo, in kot si rekel, so se bali da bi se pokvarila, zato je bil to bolj močen alkohol cca 6-7% + močno hmeljen . In sicer tako hmeljen, da so hmelj našopali kar v transportne sode skupaj z pivo (predhodnik dry hoppinga). Tako pivo so pred konzumiranjem redčili z vodo. Se je pa enkrat "po nesreči" en sod na poti odpru, mornarji so pil zadevo in ugotovili da je to neki najbl top od pira ever!c
evil.gif
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Utisevalec hvala. Ravno zaradi te grassy arome me je mal skrbelo, pa sem prebral tvoj odgovor, potem pa še Bradlyev članek o tem, pa me je minilo
smile-1.gif


Zgodovina IPA je pa zanimiva. Nekatere legende pravijo, da je ladja nasedla v zalivu takoj po izplutju in so sodi čudežno poniknili med prebivalci, ki so se navlekli na hmelj, spet druga, da so za vojake redčili z vodo, oficirji so mel pa pravo stvar.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Pripravljam se na varjenje tega piva:
1.8 kg sladnega ekstrakta muntons wheat pšenični
1kg DME pšenični
0,5kg DME svetli
11,5g kvasovke WB-06 safbrew
10g hmelja mittelfruh za aromo

Zanima me ali mi bo količina pivine 23l v fermentorju veličine 28L zaradi kvasovk in vretja premajhna?
Da mi bo peno ven metalo?
Fermentor je kupljen pri sam svoj pivovar 28L.
 
Nazadnje urejeno:

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Meni je s 3kg pšeničnega DMEja in wyeast 3068 kvasom ter okoli 20l pivine (sod 30l) ven metalo kot za stavo. Res pa da so bile temperature na začetku čez 20C.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Ima pa pšenično pivo precej beljakovin in posledično dela kar lepe pene (mehurčki ne pokajo) tudi med fementacijo. Tako da odvisno od pogojev, ampak skoraj zagotovo bi morala na začetku nastat precej visoka pena.

Tudi če jo pomeče ven ni problema, čimprej oprat veho, razkužit in ponovno vtaknit (če ni rezervne na zalogi).
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.