Citat:
Uporabnik larsson pravi:
Oprema in sestavine pripravljene, danes pričnem s prvim varjenjem. Popravite me prosim, če sem kje mimo usekal.
Ekstrakt Coopers Australian Pale ale 1,7kg
DME - svetli 1kg
safale us05
cascade 30g
Najprej bom prevrel 15l vode in jo kar zlil v steriliziran fermentor, kjer se bo ohladila na sobno temperaturo Nato bom zavrel še 8l vode v katero bom zamešal predhodno segreti ekstrakt in DME, ter vse skupaj vrel ca 30 min, da dosežem hot break, proti koncu (5min?) bom dodal cascade za aromo. Po vretju bom pivino ohladil v mrzli kopeli (vprašanje: kako vem kdaj je primerno ohlajena, brez da v pivino posegam s termometrom?). Ohlajeno pivino bom prelil v fermentor, na koncu bom dodal še kvasovke, ki jih bom prej rehidriral.
Komentarji dobrodošli.
Če računaš na močnejše pivo daj manj vode, ti imaš sedaj recept kjer si sladkor zamenjal z DMEjem ampak DME da precej manj uporabnega sladkorja tako da bo na koncu alkoholna stopnja nižja (že tako iz kitov dobiš cca. 4% realno). Torej realno boš za 22l dobil cca. 3.8% alkohola če bo vse ok.
Če misliš dat ves hmelj (30g) boš imel kar precej arome, lahko pivo + precej arome bo mogoče moteče. Sam dam za klasični lahki ale med 5-8g hmelja za aromo na 10l. Močnejši ale malce več, pri IPA gre pa 30g v 10l!
Glede na to da boš imel v fermentorju že vodo je najbolje da tisto vodo shladiš čimbolj (hlajenje 15l vode na sobni temperaturi iz 100C na 20C bo trajalo par ur, tako da se pripravi na to oz. naredi en dan prej). Če imaš opcijo vodo ko se ohladi na sobno temperaturo daj v hladilnik ali pa v kakšno klet. S tem lahko dejansko pivino ohladiš z mešanjem s to hladno vodo.
Okoli merjenja temperature pivine v loncu, T približno ugotoviš tako da z roko potipaš pokrov (s kontra stranjo od dlani), če je vroč ni ok, če je mlačen je T okoli 30-40C, če je hladen potem je temperatura pod 30C kar je ok da vliješ v fermentacijsko posodo.
S safale US-05 drži temperaturo fermentacije pod 20C. Začetna temperatura ob prelivanju max. 5C višja pa še to je najbolje če je čimbližje fermentacijski.