Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Kje dobiti sadike hmelja? Najrajr styrian golding, morem zarast pergolo pa bi rad mel se kaj poleg sence
wink-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik usy pravi:
Prav z mlinčkom za drobljenje zrnja namenjenemu mletju slada. Pomoje je bila res ta temperatura čudna in mogoče premalo vode za mash?

Gledam moj recept, pa imam na 8,5 kil zrnja in dam po beersmithu 26 litrov vode, tko da vode je blo dovolj.
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Kje bi najceneje dobil posodo/lonec primeren za mashing (full-grain, za začetek BIAB) se pravi vsaj dobrih 30L? Nekako gledam, da bi najceneje dobil iz UK (.themaltmiller.co.uk) za cca 80€ s poštnino.
 

strasni

Pripravnik
16. mar 2011
103
5
18
Kontaktiraj to firmo naj ti dajo ponudbo
http://www.ebay.de/itm/Topf-Ed...=item51bbba8251

Imajo 50, 70 in 100 litrste lonce (verjetno tudi manjše, ampak ne kupuj manjših
smile-1.gif
).

Jaz sem 70l dobil za 45? + 17? poštnine (za 3 kose!). mi je pa žal da nisem vzel 100 l
Drugače so inox, je malo tanek pleh ampak za moje potrebe ok. Sploh za to ceno.
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Citat:
Uporabnik strasni pravi:
Kontaktiraj to firmo naj ti dajo ponudbo
http://www.ebay.de/itm/Topf-Ed...=item51bbba8251

Imajo 50, 70 in 100 litrste lonce (verjetno tudi manjše, ampak ne kupuj manjših
smile-1.gif
).

Jaz sem 70l dobil za 45? + 17? poštnine (za 3 kose!). mi je pa žal da nisem vzel 100 l
Drugače so inox, je malo tanek pleh ampak za moje potrebe ok. Sploh za to ceno.

Žal ne pošiljajo v Slo (opcija torej Cheaper&More, kar znese dodatnih 32€).
 
Nazadnje urejeno:

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Citat:
Uporabnik Naabo pravi:
Citat:
Uporabnik strasni pravi:
Kontaktiraj to firmo naj ti dajo ponudbo
http://www.ebay.de/itm/Topf-Ed...=item51bbba8251

Imajo 50, 70 in 100 litrste lonce (verjetno tudi manjše, ampak ne kupuj manjših
smile-1.gif
).

Jaz sem 70l dobil za 45? + 17? poštnine (za 3 kose!). mi je pa žal da nisem vzel 100 l
Drugače so inox, je malo tanek pleh ampak za moje potrebe ok. Sploh za to ceno.

Žal ne pošiljajo v Slo (opcija torej Cheaper&More, kar znese dodatnih 32€).

meni so poslali , zakaj nebi pošiljali?? ne ustraši se tistega napisa da ne pošiljajo v SLO, ko pisker zlicitiraš ti hitro pošlejo št.računa.
smile-1.gif
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Sem jih vprašal preden sem licitiral in so mi odgovorili, da žal ne pošiljajo in če imam kakšen alternativni naslov v Nemčiji ali Avstriji.
 

strasni

Pripravnik
16. mar 2011
103
5
18
Meni so tudi poslali, vendar sem se dogovarjal mimo Ebaya, plačal pa po Paypal-u.

Pošlji jim mail na: catering-portal@bergland24.de

Evo, še mušter:
Sehr geehrte Damen und Herren,


Ich habe Interesse an Ihren Edelstahl Kochtopf xy Liter mit Deckel. Konnten Sie mir da ein Angebot für x Stuck mit Versand nach Slowenien machen?
Ich wurde gerne per Paypal bezahlen.

Danke.

Mit freundlichen Grüssen
Podpis
Tel: 00386 xx xxx xxx
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik Mr_Globus pravi:
Kje dobiti sadike hmelja? Najrajr styrian golding, morem zarast pergolo pa bi rad mel se kaj poleg sence
wink-1.gif

Kultivati hmelja so malce jeba, S. golding boš najbolj verjetno dobil na inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo ker so edini ki se s tem ukvarjajo pri nas. Vprašanje pa če ga sploh lahko dobiš kot "nepridelovalec".

Divji hmelj se dobi v vrtnih centrih kot okrasne plezake, raste pa tudi kje v divjini. Divji hmelj je osnova starim angleškim sortam (Fuggle) in je po specifikah okusa ponavadi podoben s tem da ima ustrezno manj arome in aa.

Kultivat še ne pomeni avtomatično da boš dobil ustrezno kvaliteto hmelja, večina kultivatov je namreč geografsko omejena in iz te omejitve se potem tudi razvije zahtevan okus. Torej s. golding ki bo rastel na primorskem bo verjetno dobil drugačne atribute arome/okusa kot pa jih ima pravi savinjski golding!
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Jaz sem si naredil lonec za drozganje kar sam. sicer je bolj majhen, 23l in 4cm izolacije potem pa še zunanja posoda.

Sadike sem jaz kupil kar na nekem italjanskem sejmu za okoli 3-4 eur eno. Je pa običajni hmelj. Humulus lupolus. Če izveš kaj glede naših sort se priporočam za info.

Kalbo kaj misliš da še ostane za slab mashing? Verjetno res samo temperatura še?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Najprej moram povedat, da tud sam fermentiram šele svojo 12. all grain rundo. Res pa je, da so do sedaj vse uspele Če ni temperatura, je lahko slabo mletje, lahko je prehiter sparge. Faktorjev je veliko.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
KSZ.

Dejte ko omenjate slab mashing dat vse podatke. Če imate že narjeno kalkulacijo potem je najbolje podat % efektivnosti, ampak pazite da je prav zračunano ker če imaš na koncu pri 20l batchu 3l piva več je jasno da bo OG nižji od kalkulacijskega (in obratno). OG se meri ko je pivo ohlajeno in ko zaseda končni volumen (v fermentorju), merjenje pre-boil OGja ipd, je samo okvirno, vmes med kuhanjem piva se lahko še marsikaj spermeni.

Sem napisal par strani nazaj kaj je krivo za slabo efektivnost, še 1x ponovim po točkah:
- slabo mletje (premalo)
- premalo encimske moči (premalo osnovnega sladu, zanič slad, star slad)
- neustrezna temperatura (manj od 62 in več od 72)
- neustrezen pH drozge (manj od 5 in več od 6)
- prekratek čas drozganja glede na encimsko moč pri dani temperaturi
- uničenje encimov zaradi previsoke temperature (nad 78C, tu pazite ker eni bi kar v vrelo vodo usuvali slad potem pa korigirali s mrzlo vodo ... kar pomeni da najprej uničiš vse encime in potem se v času drozganja dela samo "župa" ker encimske pretvorbe ne more bit)
- slaba topnost drozge (premalo vode [vsaj 2.5:1], slabo začetno mešanje, tvorba kep)
- slabo izpiranje sladice na koncu (počasno izpiranje) - uporabiti mashout (izpiranje pri temperaturi čimbližje 78C)


Če sešteješ vse manjše napake ki so odmik od idealne bi še vedno moralo ven past 60% efektivnost, z odpravo malih napakic pa se potem efektivnost viša. Če je efektivnost pod 60% pomeni da se škrob ni pretvoril v sladkor in so nekje ene od kritičnih napak.

Glede same kemije vode in pHja zagotovo nebi smelo biti problema razen če kuhate pivo iz "donata" ali pa podobnih "ekstremnih" vod ali pa če se uporablja samo osnovni slad v kombinaciji z mehko vodo. Temperatura je velikokrat problem ker v rangu 70C je težko dobit dober termometer, vseeno sam še nisem dobil takega ki bi lagal več kot 3C pa imam vse od najcenejših do laboratorijskih (ni pa nujno, možno da kakšen kitajski termometer kaže 10C napake). Voda ki se uporablja za drozganje oz. ki pride v stik z zrnjem naj nikoli ne preseže 78C, NIKOLI. Delež osnovnega sladu (pale ale ali pilsner) naj bo 70% ali več, če so težave z efektivnostjo raje 10% več (torej vsaj 80% grainbilla). Izpiranje sladice naj bo pri višji temperaturi, čimbolj blizu 78C. Pač v okviru logike da raje par C manj kot 78C, ampak vsekakor nad 70C.

.. če je po vsem tem še vedno efektivnost nikakva se lahko osumi tudi zunanje dejavnike. Recimo slab slad. Slad s starostjo ali/in nepravilnim skladiščenjem namreč izgublja encimsko moč. Se lahko zgodi da je kak slad pokvarjen, pač probajte s kakšnim drugim.

Sicer pa na začetku je dobro vse kar naredi dovolj sladkorja za fermentacijo, tako da se ne preveč sekirat ker "vaja dela mojstra" in vsak batch bo boljši!
grin1.gif
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Že vidim kje sem ga lahko zafrknil. Bomo naslednjič bolj pazljivi pri teh temperaturah ker možno je da sem imel več kot 78, saj sem s to temp "uravnaval" temperaturo ker sem pozabil vkalkulirati nižjo temperaturo zrnja.... Hvala in upam da bo naslednji res že boljši
smile-1.gif


Utiševalec, Kalbo oziroma kdorkoli, ki ima beersmith. Doma imam 1,5kg pilsner sladu in 700g light DME, kakšen recept za pšenično pivo da porabim vse te sestavine? 21L in ajde efektivnost 75%
smile-1.gif
 

fruto

Zelenc'
24. mar 2014
5
0
1
Citat:
Uporabnik Mr_Globus pravi:
Kje dobiti sadike hmelja? Najrajr styrian golding, morem zarast pergolo pa bi rad mel se kaj poleg sence
wink-1.gif

Lahko kupiš v hmeljarskem inštitutu v Žalcu. Ni problem tudi če prideš kupit samo eno oziroma par sadik. Sam sem kupil auroro ampak imajo sigurno tudi ostale sorte. Dobiš zraven tudi fitosanitarno potrdilo z zagotovilom o čistosti sorte. Če si od daleč jih prej pokliči in se pozanimaj so zelo prijazni.
 

miskon

Pripravnik
8. apr 2014
34
1
6
Za vse tiste, ki nimate nobenega pripomočka za ustvarjanje receptov priporočam http://www.brewtoad.com/

Sicer pa sem tudi sam letos kupil 5 sadik aurore in 2 bobka in jih posadil 3 tedne nazaj, ker ni še nič ven prišlo se počasi bojim da ne bo nič s domačim hmeljem.

Usy, jaz bi takole naredil en osnoven pšečnični, https://www.brewtoad.com/recipes/usy-p-eni-no
Za pšenično je fino da se kuha 90 minut in ne 60, osebno mu tudi rad dodam Med, kakšno minuto pred koncem kuhanja, ampak potem ga je pomembno všteti v recept.

Pomembni del pšeničnega piva je fermentacija, osebno ga pustim aktivni del fermentacije (4-5dni) na višji temperaturi 22/23 stopinj, potem pa ga dam na kletno temperaturo 18stopinj do konca fermentacije, to počnem zato, da se ne razvijejo preveč estrov in da ni preveč bananastega okusa.
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.