KSZ.
Dejte ko omenjate slab mashing dat vse podatke. Če imate že narjeno kalkulacijo potem je najbolje podat % efektivnosti, ampak pazite da je prav zračunano ker če imaš na koncu pri 20l batchu 3l piva več je jasno da bo OG nižji od kalkulacijskega (in obratno). OG se meri ko je pivo ohlajeno in ko zaseda končni volumen (v fermentorju), merjenje pre-boil OGja ipd, je samo okvirno, vmes med kuhanjem piva se lahko še marsikaj spermeni.
Sem napisal par strani nazaj kaj je krivo za slabo efektivnost, še 1x ponovim po točkah:
- slabo mletje (premalo)
- premalo encimske moči (premalo osnovnega sladu, zanič slad, star slad)
- neustrezna temperatura (manj od 62 in več od 72)
- neustrezen pH drozge (manj od 5 in več od 6)
- prekratek čas drozganja glede na encimsko moč pri dani temperaturi
- uničenje encimov zaradi previsoke temperature (nad 78C, tu pazite ker eni bi kar v vrelo vodo usuvali slad potem pa korigirali s mrzlo vodo ... kar pomeni da najprej uničiš vse encime in potem se v času drozganja dela samo "župa" ker encimske pretvorbe ne more bit)
- slaba topnost drozge (premalo vode [vsaj 2.5:1], slabo začetno mešanje, tvorba kep)
- slabo izpiranje sladice na koncu (počasno izpiranje) - uporabiti mashout (izpiranje pri temperaturi čimbližje 78C)
Če sešteješ vse manjše napake ki so odmik od idealne bi še vedno moralo ven past 60% efektivnost, z odpravo malih napakic pa se potem efektivnost viša. Če je efektivnost pod 60% pomeni da se škrob ni pretvoril v sladkor in so nekje ene od kritičnih napak.
Glede same kemije vode in pHja zagotovo nebi smelo biti problema razen če kuhate pivo iz "donata" ali pa podobnih "ekstremnih" vod ali pa če se uporablja samo osnovni slad v kombinaciji z mehko vodo. Temperatura je velikokrat problem ker v rangu 70C je težko dobit dober termometer, vseeno sam še nisem dobil takega ki bi lagal več kot 3C pa imam vse od najcenejših do laboratorijskih (ni pa nujno, možno da kakšen kitajski termometer kaže 10C napake). Voda ki se uporablja za drozganje oz. ki pride v stik z zrnjem naj nikoli ne preseže 78C, NIKOLI. Delež osnovnega sladu (pale ale ali pilsner) naj bo 70% ali več, če so težave z efektivnostjo raje 10% več (torej vsaj 80% grainbilla). Izpiranje sladice naj bo pri višji temperaturi, čimbolj blizu 78C. Pač v okviru logike da raje par C manj kot 78C, ampak vsekakor nad 70C.
.. če je po vsem tem še vedno efektivnost nikakva se lahko osumi tudi zunanje dejavnike. Recimo slab slad. Slad s starostjo ali/in nepravilnim skladiščenjem namreč izgublja encimsko moč. Se lahko zgodi da je kak slad pokvarjen, pač probajte s kakšnim drugim.
Sicer pa na začetku je dobro vse kar naredi dovolj sladkorja za fermentacijo, tako da se ne preveč sekirat ker "vaja dela mojstra" in vsak batch bo boljši!