Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Borut62, če si slučajno z obale, imam eno vrečko Safbrew T-58, ki je ne mislim uporabit, tako da ti jo dam.
najlepša hvala, sem z obale Panonskega morja
smile-1.gif
 

fruto

Zelenc'
24. mar 2014
5
0
1
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Če imaš plastični fermentor, ti zagotovo ne dihta v redu. Mene moja dva ta plastična vedno jezita, eden dihta, drugi malo manj. Ta drugi je v fade out fazi vedno pri miru, pivo pa vedno identične gravitacije v obeh. Ne dviguj temperature, dokler zagotovo ne določiš, da je fermentacija ustavljena. zanesi se izključno na meritve, brbotanje vehe je bolj slab pokazatelj.

Sem imel tudi sam težave s tesnenjem plastičnega fermentorja tako pri pokrovu kot tudi pri pipici. Navoje sem obvil s teflonskim trakom za vodovodne cevi nekaj plasti na debelo, tako da pri zapiranju čutiš da se pokrov malo težje privija in je sedaj popolnoma diht. Gre tudi proti koncu sekundarne parkrat na dan kakšen mehurček čez veho tako da sigurno ni drugega izhoda
smile-1.gif
Kolutek z 12m traku je pa v merkurju mislim da manj kot pol evra tako da te ubistvu nič ne stane poizkusiti.
 

strasni

Pripravnik
16. mar 2011
103
5
18
Se bo kdo udeležil?

EDIT: me zaj... link.
upam da zdaj dela - priponka.
 

Priponke

  • 1982715-tekmovanje.pdf
    220,3 KB · Ogledi: 978
Nazadnje urejeno:

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
danes skuhal 1. allgrain s svojo mašinco. Mašinca sicer dela kot treba, a vse ostalo je bilo katastrofa.
Najprej nisem uspel dobiti prave zrnatosti z mletjem. Po dolgi telovadbi z vrtalnim strojem, ko sem zmlel že polovico slada v moko, sem prišel do ugotovitve, da je edino prava stvar ročno mletje in obvezno navlažiti slad.
Zamočil sem verjetno tudi s količino vode, mislim da sem je del premalo, za batch od 27 l, sem dal 35l vode.
Drozganje mi ni uspelo, pri 68 C, sem drozgal 90 min., jodni test ni bil kot bi treba, OG 1035, hotel sem 1050.
Barva bi naj bila nekje 12, meni se zdi full temno, kot bi zokne pral. Končna količina je nekje 20l, od planiranih 27l.
Najbolj efikasno je bilo hlajenje, zdaj pa je v božjih rokah v fermentorju.
Sem pa siguren da bo naslednjič bolje. Mater sen zmatran, lahko noč.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
danes skuhal 1. allgrain s svojo mašinco. Mašinca sicer dela kot treba, a vse ostalo je bilo katastrofa.
Najprej nisem uspel dobiti prave zrnatosti z mletjem. Po dolgi telovadbi z vrtalnim strojem, ko sem zmlel že polovico slada v moko, sem prišel do ugotovitve, da je edino prava stvar ročno mletje in obvezno navlažiti slad.
Zamočil sem verjetno tudi s količino vode, mislim da sem je del premalo, za batch od 27 l, sem dal 35l vode.
Drozganje mi ni uspelo, pri 68 C, sem drozgal 90 min., jodni test ni bil kot bi treba, OG 1035, hotel sem 1050.
Barva bi naj bila nekje 12, meni se zdi full temno, kot bi zokne pral. Končna količina je nekje 20l, od planiranih 27l.
Najbolj efikasno je bilo hlajenje, zdaj pa je v božjih rokah v fermentorju.
Sem pa siguren da bo naslednjič bolje. Mater sen zmatran, lahko noč.

Dobrodošel v klub
smile-1.gif
Krstni batch je vedno tak.

Valje mlina si imel pomojem nastavljene preblizu.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
danes skuhal 1. allgrain s svojo mašinco. Mašinca sicer dela kot treba, a vse ostalo je bilo katastrofa.
Najprej nisem uspel dobiti prave zrnatosti z mletjem. Po dolgi telovadbi z vrtalnim strojem, ko sem zmlel že polovico slada v moko, sem prišel do ugotovitve, da je edino prava stvar ročno mletje in obvezno navlažiti slad.
Zamočil sem verjetno tudi s količino vode, mislim da sem je del premalo, za batch od 27 l, sem dal 35l vode.
Drozganje mi ni uspelo, pri 68 C, sem drozgal 90 min., jodni test ni bil kot bi treba, OG 1035, hotel sem 1050.
Barva bi naj bila nekje 12, meni se zdi full temno, kot bi zokne pral. Končna količina je nekje 20l, od planiranih 27l.
Najbolj efikasno je bilo hlajenje, zdaj pa je v božjih rokah v fermentorju.
Sem pa siguren da bo naslednjič bolje. Mater sen zmatran, lahko noč.

No kar se tiče prakse je tako da je itak potrebno PRECEJ malenkosti da se vse skupaj konča kot se mora.

Glede mletja sladu, mlinček mislim da bi moral delovat, ampak razmak moraš dobit taprav. Mogoče je pa mlinček preveč nazobčan? V glavnem bistvo je da se zrnje loči od "ovoja" in da ga še zdrobi (vsaj na pol), za to rabiš relativno velik razmak če je premajhen dobiš polnozrnato sladko moko pa še mletje bo 5x bolj naporno.

Če je slad bolj mlet bo vpil več vode kar pomeni da moraš to vzet v kalkulacijo. Da drozganje po 90 min nebi uspelo je lahko odvisno od več stvari, sam bi za 100% najprej preveril termometer (sicer ker si šel na neko srednjo temperaturo imaš v obe skrajnosti še precej tolerance, torej bi moral termometer kazat 10C narobe). Slad ne sme biti sprijet oz. če se naredijo "sprijemki" jih moraš fizično raztopit v vodi (z žlico). Pri zelo finem mletju lahko večina "sladnega" dela (moka) potone na dno in se zgosti kar močno zmanjša efektivnost (pomaga da vsakih 20 min pomešaš drozgo). Če imaš zelo bazično in mehko vodo je lahko pH drozganja pri svetlem pivu previsok, efektivnost drozganja začne padat nad 5.8 pH, nekje 6.2 je pa meja ko je lahko že neuspešno (ni 100% pretvorbe škroba).

OG je posledica slabega drozganja, če praviš da je bil škrobni test bil še lepo pozitiven (viola/črna barva) potem je to logično. V končnem izdelku boš imel posledično verjetno precej motnosti ker je ostal škrob.

Glede barve jo ocenjuješ v kozarcu na koncu ali pa merilne valju. V fermentorju ali pa loncu je še svetlo pivo sploh ko je še motno zelo "temno". Sicer pa če si naredil manj piva glede na slad bo barva zagotovo bolj temna.

No za popit bo, opremo si pa tudi sprobal in deluje!
zmaga.gif
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
ja mletje se mi zdi najpomembnejši korak, valjčke sem že nastavljal ampak mislim da so najpomembnejši obrati in vrtalni stroj pri malih obratih ni imel moči ali pa je bil vseeno prehiter. Evo še dve slikici strojno in ročno mleto, pa še mashing.
1987377-IMG_20140401_165708.jpg
 

Priponke

  • 1987377-IMG_20140401_165708.jpg
    1987377-IMG_20140401_165708.jpg
    94,2 KB · Ogledi: 293
Nazadnje urejeno:

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
še mashing
1987379-IMG_20140401_174934.jpg
 

Priponke

  • 1987379-IMG_20140401_174934.jpg
    1987379-IMG_20140401_174934.jpg
    48,9 KB · Ogledi: 302
Nazadnje urejeno:

Jashuel

Zelenc'
2. apr 2014
2
0
1
Lep pozdrav,

Sam sem se odločil da začnem z varjenjem piva. Ker imamo doma že praktično vse pripomočke ki jih potrebujem (mlinček, fermitizacijska posoda, merilniki..) me najbolj skrbi kje bi dobil vse surovine.
Za svoj prvi batch mislim narediti Double chocolate scout po tejle recepturi
https://www.youtube.com/watch?v=WVDuZuhTrsM
seveda mislim vse sestavine povečati za 3x tako da bom na koncu dobil okoli 20L piva.
Zanima me kaj točno in kje lahko surovine nabavim.

Hvala lepa za odgovore!
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Ekstrakte dobiš na mojepivo.si, ali pa pri sam svoj pivovar. Izbral si si precej zahtevno pivo za prvi batch. Sam bi raje vzel recept za kak enostavni stout, da se spoznaš z opremo, postopkom fermentacije in podobno. Youngs double chocolate definitivno ni recept za prvič.
 

Jashuel

Zelenc'
2. apr 2014
2
0
1
Nezgleda mi praktično zapleteno (najverjetneje se motim :D )
Vendar kolikor razumem najprej vre zdrobljene chocolate in crystal slad za 30 min. medtem v hladni vodi raztopi pale/light sladni extrakt, dektozo in laktozo, nato po 30 min kuhanju chocolate in crystal slada prelije in precedi v posodo kjer je pred tem raztopil pale/light sladni extrakt dektozo in laktozo pusti nekaj časa da se sok dokoncno izteče iz cedila nato zavre in doda fuggles hmelj paletni? in nato pusti vreti 30 min, nato doda raztopljen kakav v prahu in vre še 15 min. Po tem ohladi v hladni kopeli in doda hladno vodo do označbe primer pri njemu do 6.5L, potem odčita z hidrometrom, Za zaključek še v tea bag da kakavova jedrca in pitch kvas zapre in pusti stati. Zanimajo me še bol temperature vseega skupaj.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Meni leva stran zgleda čisto OK. Važno je, da imaš cele ovoje zrna.
leva slika je mleto z vrtalnim strojem in je po moje prefino mleto. Masa se nabije in pumpe ne filtrirajo kot je treba.
Mislim da je prava stvar na desni sliki.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Če imaš ovoje zrna cele na levi sliki je to to, če nimaš je druga stvar, ker si imel zelo nizko efektivnost. Kako se ti pa vrtita oba valja, lepo z enako hitrostjo, ali je tisti ki ni gnan pri miru. Poizkusi povečati razmak tako, da zrno v bistvu spolzi med obema valjema tako, da požene negnani valj, zrno se mora zdrobiti tako, da ostane lupina čimbolj cela, ker ti v bistvu lupina dela filter, potem pa počasi na obratih vrtalnega stroja. Vlaženje se mi zdi nesmiselno .Tudi cirkulacija naj bo počasna, ne prehitra. Tvoj sistem je v bistbu velik BIAB sistem s cirkulacijo, tako da moraš kalkulacije priredit na BIAB sistem.
 
Nazadnje urejeno:

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Kako pa si vzel toliko vode za tako količino? Ali ni ponavadi 2x količini slada?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.