Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Žal imam tudi jaz prazne fermentorje. Moram kupiti nov grelnik, ker je ta stari šel v maloro. Pol se pa lotim cream aleja, katerega sem videl na HBT strani od uporabnika BierMuncher, da imam nekaj lahkega za prvi val vročine.
 
Nazadnje urejeno:

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Citat:
Uporabnik header pravi:
Mene zanima ta hmelj (smaragd). Ima mogoče kdo izkušnje z njim za pale ale?

Jaz ga bom sedaj prvič uporabil na pšeničnem in kasneje na ale.

No saj nekaj pa se dela
smile-1.gif
Tisti ki imate mlinčke, ali se vrti samo en valj ali sta povezana?
 

Gasperus

Zelenc'
12. feb 2014
18
0
1
Fermentorji se luftajo in čakajo.... Ustekleničil Dark chocolate stout, pšeničnega in strong belgian ale v preteklih dneh, vsega skupaj krepko čez 100 flaškonov. BTW, lapsang souchong ne daje dimljenega okusa. Iz 50g sem naredil čaj in ga dodal v 5l stouta in se je okus popolnoma izgubil. V soboto ponovno napolnim fermentorje, upam da bo šlo skozi, IPA, kolsch in dry stout.

Citat:
Uporabnik miskon pravi:
Trenutno imam v fermentatorju pšenično pivo s medom in temno pšenično pivo, v planu pa je ječmenovo vino in american brown.
Moram izkoristit čas dokler ga je še kaj.

Prosim poročaj o okusu in aromi, katera pusti med za seboj. Imam honey ale na TO DO listi.

Ima kdo kakšne izkušnje z hmeljnim čajem (hop tea), namesto suhega hmeliranja (dry hopping)? Koliko manj je poraba hmelja, koliko IBU-jev doda....
 

miskon

Pripravnik
8. apr 2014
34
1
6
Že nekaj časa si želim kupiti irish moss in mineralne dodatke za kvas, ki se mi zdijo nekako logičen dodatek za kvaliteto piva.

Kupil bi jih na brouwland.com ampak me pride poštnina več kot izdelki, zato me zanima če bi bil kdo zainterisiran za kakšen od njihovih izdelkov in si delimo poštnino.

V kolikor ne poznate Irish moss-a, to je zelišče v suhi obliki ki ga dodaš proti koncu kuhanja in pomaga pri koagulaciji beljakovin in tako pomaga s končnno bistrino piva.

Dodatki za kvas pa naj bi pomagali pospešiti fermentacijo, omogočali kvasu boljše življensko okolje in doseči boljšo FG.

Še linka:

http://tinyurl.com/k3qe3q6
http://tinyurl.com/k94czs7

Predlagam, da prvič preko foruma predebateramo če je kdo za in se potem privat zmenimo.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Drugače je za manjše stvari do 500 g zelo primeren tudi maltmiller, ker ima znosno poštnino.
Isti učinek dobiš tudi s Protofloc tabletami. Imajo kar široko ponudbo predvsem glede hmelja in kvasa (tle se da z znosno poštnino priti skozi).
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik miskon pravi:
Že nekaj časa si želim kupiti irish moss in mineralne dodatke za kvas, ki se mi zdijo nekako logičen dodatek za kvaliteto piva.

Kupil bi jih na brouwland.com ampak me pride poštnina več kot izdelki, zato me zanima če bi bil kdo zainterisiran za kakšen od njihovih izdelkov in si delimo poštnino.

V kolikor ne poznate Irish moss-a, to je zelišče v suhi obliki ki ga dodaš proti koncu kuhanja in pomaga pri koagulaciji beljakovin in tako pomaga s končnno bistrino piva.

Dodatki za kvas pa naj bi pomagali pospešiti fermentacijo, omogočali kvasu boljše življensko okolje in doseči boljšo FG.

Še linka:

http://tinyurl.com/k3qe3q6
http://tinyurl.com/k94czs7

Predlagam, da prvič preko foruma predebateramo če je kdo za in se potem privat zmenimo.

Jaz grem čez cca 3 tedne v Italijo v Ikeo in sproti potegnem še do Udin do Mr. Malta iskat nekaj hmelja in par drobnarij zase. Če hočeš vzamem še Irish moss zate, je pa cena (trenutno) 3,66 eur za 25 g (http://www.mr-malt.it/catalog/product/view/id/2940/s/irish-moss-25-g/category/99/).

Sem pa z obale, lahko pa dam prijatelju, ki dela v Lj da pripelje v Ljubljano, če ti kaj pomaga.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
danes poskusil mojo prvo all grain packarijo, kjer mi je vse šlo naopak, ampak sem kar pozitivno presenečen. Moj belgian pale ale sploh ni tak slab, edino ni bister.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Ali je že kdo naredil pivo iz ekstrakta Brewferm Kriek (ocena)?
Ženi sem kupil dve različni steklenici kriek piva in ji je bil zelo všeč pa bi ji ga rad naredil!
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Upam da se čez dva tedna uspem spravit in naredim nekaj podobnega aleju, ki jih točijo po pubih v Angliji (saj veste, tiste katere pumpajo).
Če ima kdo kakšen predlog za popravek mojega recepta bom vesel:
Količina 12 litrov
OG: 1,038
Pričakovan FG: 1,009
ABV 3,8 %
IBU: 27,6
EBC: 18,1

1 kg (47,4%) Light DME
0,35 kg (16,6%) Pale Ale - tega bom popekel v pečici (upam da že jutri, tako da bi čez dva tedna moral biti dober)
0,16 kg (7,6%) Flaked oats
0,16 kg (7,6%) Flaked wheat
0,16 kg (7,6%) Crystall 60L
0,16 kg (7,6%) Cara-Pils
0,12 kg (5,7%) rjavi sladkor

21 g East Kent Goldings 60 min
14 g Easte Kent Goldings 5 min

žličko Irish Moss 10 min

Wyeast 1187 - Ringwood Ale

Na 66 stopinj C 30 min.

Včeraj zvečer sva probala s kolegom prvo flašo. Uff, res ni bilo dobro (ustekleničila sva ga 1.4.2014). Niti slučajno ne spominja na kakšen angleški pub ale. Sicer ne vem kje sva ga polomila, upam da se okus še kaj izboljša s starostjo, vendar sem izgubil upanje o kakem dobrem zvarku tokrat.

Sedaj me čaka all grain cram ale (tle je precej enostaven recept, tako da mora uspeti), pol če ne bo prevroče, pa spet probam naredit kakšen pub ale (all grain) in upam da bo uspel.
 

Gasperus

Zelenc'
12. feb 2014
18
0
1
Hrano za kvasovke dobiš v kmetijskh zadrugah. Prodaja se kot vrelna sol ali hrana za kvasovke....Uporabljajo jo pa vinarji. Evo prepisano z embalaže: sestava: amonijev sulfat, diamonijev fosfat, B1. 100g 1.65evričev v kmetijski zadrugi Laško.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Pri allgrain se ne rabi hrane za kvasovke ker jo je dovolj, minerali, vitamini (Bx), aminokisline in pa maščobne kisline se nahajajo v ovojnici ječmena in zadostujejo potrebam kvasovk. Del mineralov pride iz vode.

Preveč dodatkov ima lahko kontraučinek tako da je pametno preračunat koliko česa se rabi glede na vnose iz surovin. Na splošno pa all-grain in pa neka povprečna voda iz pipe zadostuje za večino potreb. Eventuelno se v sloveniji dobi relativno trdo vodo na določenih območjih in tam ima smisel zaradi presežka kalcija dodajat magnezij ki je ključen za gradnjo novih celic kvasa. Mg-ja je ogromno in v solidnem razmerju do drugih mineralov v donatu, tako da se lahko doda dcl ali dva donata na batch.

Pri DME/LME je smiselno dodat manjšo količino dodatka za kvasovke, vendar je spet tako da je pri kvalitetnem DMEju/LMEju večinoma dovolj vsega, pri manj kvalitetnem pa zna biti pomankanje (predvsem ker je pocen dejansko dostikrat zmešan z čistim sladkorjem -> maltozo oz. celo z dekstrozo/glukozo).
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
včerajšnje 2. kuhanje je pa šlo 300% boljše kot moje 1. kuhanje
brown ale prav lepo brca
2006850-IMG_20140501_141617.jpg
 

Priponke

  • 2006850-IMG_20140501_141617.jpg
    2006850-IMG_20140501_141617.jpg
    98,7 KB · Ogledi: 368
Nazadnje urejeno:

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
eno vprašanje; npr. postopek drozganaja, 10min na 56 C, 60 min na 67 C, 10 min, na 76 C , skupni čas torej 80 min.
Dejstvo pa je v tem, da temperatura ne skoči takoj iz 56 na 67 C in ne iz 67 na 76 C, ampak rabi vmes kar nekaj časa, torej recimo dodatnih 20 min.
Vprašanje je torej ali je skupni čas drozganja 80 min., ali 100 min.???
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.