Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Ali lahko narediš pale ale pivo iz pils slada? Imam namreč še 5 kg pils slada in bi rad naredil pale ale pivo.

Nazadnje urejeno:

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Ali je kakšna velika razlika v okusu, če uporabim pils slad oz. na kaj moram paziti ko pripravljam recept?

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Ali je kakšna velika razlika v okusu, če uporabim pils slad oz. na kaj moram paziti ko pripravljam recept?

Če bi uporabljal samo 100% slad potem je razlika. Pale ale je temnejši od pilsnerja. Glede okusa ima pale ale malenkost več okusa, če definiramo ta okus gre za blag okus "sladu" ki je pri pilsnerju manj očiten. Torej razlike so malenkostne tudi pri 100% uporabi obeh sladov. Ko pa prideš do mešanja večino okusa dodajo specialni sladi, bodisi karamelni ali pa praženi in osnovni slad nima več pomena.

Encimsko moč imata oba približno enako, mogoče pale ale malo manjšo ker je sušen na višji temperaturi ampak razlike so minimalne.

S pils sladu lahko narediš pale ale slad, bodisi tako da ga pogreješ malce v pečici na ustrezni temperaturi ali pa da dodaš bolj okusen (aromatičen) specialni slad. Recimo pravo razmerje municha + pilsnerja bo dalo ven zelo dober približek pale ale.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
No se mi je zdel, da bo Utisevalec to razložil tko kot je treba. Se vidmo jutri?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Jst odhajam sedaj v tujino tako da me ne bo, popijte se zame kaksnega!
tongue-1.gif

Lahko pa napises kaksno porocilo da bomo neudelezeni vedeli kaj/koga/zakaj!
zmaga.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Evo, bit na srečanju, ljudi je bilo ogromno, kar pomeni, da scena raste in se razvija. Fantje so mladi, zagnani in sedaj sem tudi sam član društva. Na začetku sem se malo bal, da je to bolj poslovna ideja, pa temu ni tako. Super druženje beerfreakov
smile-1.gif

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Včeraj sem naredil po temu receptu svoj prvi allgrain v doma narejeni posodi za drozganje.

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Recept za 21l batch s tvojimi razmerji bi bil:
3.0 kg pale ale (71.4%)
0.8 kg ječmenovih kosmičev (19.0%)
0.4 kg praženi ječmen (9.5%)

Torej dodal sem še
18g magnum hmelj 60min
20g savinjski golding 15min
1g irski mah 5min
kvas safale 04

Drozganje pri 67 stopinjah 90min v 13l vode
Fermentacija 24 stopinj pri pitching in zdaj na 20 stopinjah
----------

Sladica je bila zelo grenka na okus
smile-1.gif
in gostota je bila zelo slaba 1030 pri končnih 21l. Sumim da je tak OG zaradi nehomogenega merjenja temperature tako da bom naslednjič v posodo za drozganje dodal še 2 termometra za boljše odčitavanje, naredil še "sparging" z hladno vodo na koncu in več mešal sladico vmes.

In ko se je sladica kuhala, ko sem jo pretakal v lonec za vretje je imela ogrooomno finih usedlin ki sem jih prestregel z cedilom.

No naslednjič bo boljše
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Ali se še kdo zanima za auto syphonna https://www.hopandgrape.co.uk/auto-syphon.html (60 cm £12.15)

Poštnina pride za dva komada £14.90 in bi so ji lahko delili.

Razen ,če kdo ve za še cenejšo varijanto.

Mene bi mogoče zanimalo. Ampak poštnina sem videl, da pride 31,5 £. Kje si dobil tvoj izračun?

Poštnina pride za dva komada približno 18€. Ta znesek sem dobil ko sem vprašal za znesek poštnine preko maila.

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Ali se še kdo zanima za auto syphonna https://www.hopandgrape.co.uk/auto-syphon.html (60 cm £12.15)

Mene bi mogoče zanimalo. Ampak poštnina sem videl, da pride 31,5 £. Kje si dobil tvoj izračun?

Poštnina pride za dva komada približno 18€. Ta znesek sem dobil ko sem vprašal za znesek poštnine preko maila.

Za tega ebay.co.uk je poštnina 4.5 funta.

Razen če je v samem izdelku tako velika razlika?

bles

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik bles pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:

Za tega ebay.co.uk je poštnina 4.5 funta.

Razen če je v samem izdelku tako velika razlika?

bles

Mislim, da ta ni za 23l fermentor. Piše da je za 4.5l.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik usy pravi:
Včeraj sem naredil po temu receptu svoj prvi allgrain v doma narejeni posodi za drozganje.

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Recept za 21l batch s tvojimi razmerji bi bil:
3.0 kg pale ale (71.4%)
0.8 kg ječmenovih kosmičev (19.0%)
0.4 kg praženi ječmen (9.5%)

Torej dodal sem še
18g magnum hmelj 60min
20g savinjski golding 15min
1g irski mah 5min
kvas safale 04

Drozganje pri 67 stopinjah 90min v 13l vode
Fermentacija 24 stopinj pri pitching in zdaj na 20 stopinjah
----------

Sladica je bila zelo grenka na okus
smile-1.gif
in gostota je bila zelo slaba 1030 pri končnih 21l. Sumim da je tak OG zaradi nehomogenega merjenja temperature tako da bom naslednjič v posodo za drozganje dodal še 2 termometra za boljše odčitavanje, naredil še "sparging" z hladno vodo na koncu in več mešal sladico vmes.

In ko se je sladica kuhala, ko sem jo pretakal v lonec za vretje je imela ogrooomno finih usedlin ki sem jih prestregel z cedilom.

No naslednjič bo boljše
smile-1.gif

Mlel si pa z?

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Prav z mlinčkom za drobljenje zrnja namenjenemu mletju slada. Pomoje je bila res ta temperatura čudna in mogoče premalo vode za mash?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.