Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Za allgrain je potem osnova itak "pilsner" slad.

Če želiš bolj nemški tip piva, ki ima bolj povdarjen "ječmenov" okus dodaš Munich slad. Odvisno od želja nekje od 10-50% se ga dodaja.

Če želiš bolj "češki" karamelni okus dodaš svetli karamelni (crystal) slad. Tu je doza od 5-20%.

Za bolj ameriški tip lagerja (light lager) se lahko doda tudi neslajena žita, ki ne dajejo ekstra okusa. Večinoma se uporablja koruza (daje malo okusa) oz. riž. Riževe kosmiče, ki se dobijo v naših trgovinah se lahko BP uporabi tja od 5 do 20% v mešanici.

Za efekt dobre pene brez pretiranega priokusa se lahko uporabi pšenični slad (cca. 5%).

Drozganje pri relativno nizki temperaturi, 65C max. in vsaj 90 min.

Naredil sem fake lager z kvasom US-05 po zgornjem receptu - češki stil. Fermentacija je 10 dni potekala pri 16°c potem pa sem fermentor prestavil v prostor kjer je 20°c. Po 14 fermentacije sem malo poizkusil pivo in ima malo kiselkast - vinski okus.
Ali je posledica fermentacije ali je možna okužba pivine?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
A pivo tudi diši po kisu? Ima mogoče kakšne vidne znake okužbe (beli fleki na vrhu piva, motnost)?

Zaradi nizke temperature je vsekakor kvas pridelal malce drugačne stranske produkte kot pa pri fermentaciji pri višji temperaturi. Če je pivo sestavljeno samo iz osnovnega sladu oz. sladov ki ne dajejo okusov se take produkte fermentacije lahko bolj občuti. Načeloma je lahko to kar si opisal normalno, lahko pa gre tudi za okužbo.

Po 14 dneh sploh če si delal na nizki temperaturi pivo še ni končalo oblikovanje okusa, kvasovke bodo neželene priodukte ki so nastali na začetku pospravile tekom staranja. Tako da lahko se zgodi da pivo ne bo imelo več priokusov ko se bo postaralo.

Če lahko bolj definiraš okus imaš tule dobro osnovo kaj je normalno in kaj ni, ter tudi kaj se bo popravilo s staranjem in kaj se ne bo.
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
A pivo tudi diši po kisu? Ima mogoče kakšne vidne znake okužbe (beli fleki na vrhu piva, motnost)?

Zaradi nizke temperature je vsekakor kvas pridelal malce drugačne stranske produkte kot pa pri fermentaciji pri višji temperaturi. Če je pivo sestavljeno samo iz osnovnega sladu oz. sladov ki ne dajejo okusov se take produkte fermentacije lahko bolj občuti. Načeloma je lahko to kar si opisal normalno, lahko pa gre tudi za okužbo.

Po 14 dneh sploh če si delal na nizki temperaturi pivo še ni končalo oblikovanje okusa, kvasovke bodo neželene priodukte ki so nastali na začetku pospravile tekom staranja. Tako da lahko se zgodi da pivo ne bo imelo več priokusov ko se bo postaralo.

Če lahko bolj definiraš okus imaš tule dobro osnovo kaj je normalno in kaj ni, ter tudi kaj se bo popravilo s staranjem in kaj se ne bo.

Pivo ima čisto normalen vonj in tudi ni nobenih flekov.
Pravkar sem naredil meritev z hidrometrom. Iz OG 1044 je sedaj po 14 dneh 1008. Meritev sem naredil tudi z refraktometrom in sta meritvi po kalkulaciji povsem enaki!!! Sedaj ko je bilo iztočene malo več pivine sem jo poizkusil spet pa pivo nima več tistega vinskega priokusa! Počakal bom še malo, da se pivo malo izčisti pa bom spet poizkusil.
 

Gasperus

Zelenc'
12. feb 2014
18
0
1
Nekdo je spraševal za laktozni sladkor, ima ga DM, prodajajo kot Milch Zuker, 500g malo pod 3 evriče, kupil danes in imam vse setstavine za kloniranje Youngs Double chocolate
wink-1.gif
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Par vprašanj za Utiševalca in vse ostale, ki za fermentor uporabljate steklene flaškone.

Kako je s čiščenjem in kako pretakate glede na to, da pipca odpade.

Pol me pa še zanima, kako zagotovite, da se pivina ne okuži pri pretakanju v sekundarni fermentor. Rad bi sprobal par receptov z dry hopingom, pa mi to ni najbolj jasno.
A to potem hmelj kar namečete noter, da plava po flaškonu ali je kak drug boljši sistem. Kako se potem znebiš teh usedlin pri flaširanju.
 

Gasperus

Zelenc'
12. feb 2014
18
0
1
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Par vprašanj za Utiševalca in vse ostale, ki za fermentor uporabljate steklene flaškone.

Kako je s čiščenjem in kako pretakate glede na to, da pipca odpade.

Pol me pa še zanima, kako zagotovite, da se pivina ne okuži pri pretakanju v sekundarni fermentor. Rad bi sprobal par receptov z dry hopingom, pa mi to ni najbolj jasno.
A to potem hmelj kar namečete noter, da plava po flaškonu ali je kak drug boljši sistem. Kako se potem znebiš teh usedlin pri flaširanju.

Za čiščenje uporabljam malo večjo ščetko za steklenice, ki jo po potrebi upognem, da dosežem vse stene. Če je res zelo zasušeno namočim za kakšno uro. Pretekam z plastično cevjo za tekočine, katero namočim v sterilizator (oxi pro) in jo napolnim z tekočino. En konec potopim v fermentor na mizi, drugega držim zaprtega s prstom in ga dam v posodo kmor pretakam. Najprej steče slab deci oxija, ki ga prestrežem, naprej pa teče pivina. Cevko položiš na dno, da ne vnašaš dodatnega kisika. Načeloma pipco uporabljam samo pri stekleničenju, z cevjo za stekleničenje. Ohlajeno pivino pretočim z cevjo, ampak pustim da pivina pada z višine, da se peni. Pena=kisik v pivini. V sekundarno posodo uporabljam cev in nočem pene.

Za hmelj pa priporočam vrečko. Jaz sem kupil material za zavese in mi je moja gospodična zašila vrečo za BIAB in eno 3l za hmelj. Vrečko namočim v oxi, dodam hmelj, zavešem z dolgim trakom, stlačim v posodo in trak "zapnem" z čepom posode, da lahko potegnem vrečko ven. Tkanina je gosta, zato sem naredil večjo vrečko in ko se razleze po pivini, zgleda kot meduza, ampak zadrži tudi delce briketiranega hmelja.

Btw, steklene posode moraš skrivati pred direktno sončno svetlobo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Par vprašanj za Utiševalca in vse ostale, ki za fermentor uporabljate steklene flaškone.

Kako je s čiščenjem in kako pretakate glede na to, da pipca odpade.

Pol me pa še zanima, kako zagotovite, da se pivina ne okuži pri pretakanju v sekundarni fermentor. Rad bi sprobal par receptov z dry hopingom, pa mi to ni najbolj jasno.
A to potem hmelj kar namečete noter, da plava po flaškonu ali je kak drug boljši sistem. Kako se potem znebiš teh usedlin pri flaširanju.

Jst pretakam takole:

Prednost uprabe sifona/natege je v tem da dobiš ven še bolj čisto pivo če paziš, pri pretakanju čez pipico vedno zauga malo usedline z dna.

Glede dry hopinga, sam vržem hmelj dirketno noter v primarca ko se konča taglavno vrenje. Potem pustim notri toliko časa kolikor mislim (vsaj ene 3 dni, v tem času namreč potone večina hmelja na dno) naredim "cold crash" s čimer se ves preostali hmelj spravi na dno in potem pretočim v sekundarca. Lahko sicer uporabiš tudi vrečke, samo tam je treba pazit na higieno.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Na žalost je res tako. Kupil sem ga na Hops and grapes in se zmenil po mailu za razumno poštnino.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
A pa se da s tem večjim sifonom pretakat tudi iz manjših (nižjih) posod, npr. med 10-15 L?
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Pomoje se da dokler imaš razliko v višini med posodama.

Mene pa zanima za lager yeast, delam yeast starter in ne vem pri kakšni temperaturi in za koliko kaša ga moram hraniti pred pitchanjem. Do sedaj sem delal to na temperaturi pitchanja naprimer 12 stopinj čez noč. Ali je smiselno dvigniti temperaturo (20 stopinj) da postane kvas bolj aktiven in potem spet počasi spustiti na temperaturo pitchanja (12 stopinj)
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Mogoce kdo ve kje kupiti steklenice 1L z mehanskim zamaškom? Pri vse za pivo jih sicer imajo, vendar je ena 2 eura. Ve kdo kje jih nabavlja ta model? Lp
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Citat:
Uporabnik dobro_pivo pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
A pivo tudi diši po kisu? Ima mogoče kakšne vidne znake okužbe (beli fleki na vrhu piva, motnost)?

Zaradi nizke temperature je vsekakor kvas pridelal malce drugačne stranske produkte kot pa pri fermentaciji pri višji temperaturi. Če je pivo sestavljeno samo iz osnovnega sladu oz. sladov ki ne dajejo okusov se take produkte fermentacije lahko bolj občuti. Načeloma je lahko to kar si opisal normalno, lahko pa gre tudi za okužbo.

Po 14 dneh sploh če si delal na nizki temperaturi pivo še ni končalo oblikovanje okusa, kvasovke bodo neželene priodukte ki so nastali na začetku pospravile tekom staranja. Tako da lahko se zgodi da pivo ne bo imelo več priokusov ko se bo postaralo.

Če lahko bolj definiraš okus imaš tule dobro osnovo kaj je normalno in kaj ni, ter tudi kaj se bo popravilo s staranjem in kaj se ne bo.

Pivo ima čisto normalen vonj in tudi ni nobenih flekov.
Pravkar sem naredil meritev z hidrometrom. Iz OG 1044 je sedaj po 14 dneh 1008. Meritev sem naredil tudi z refraktometrom in sta meritvi po kalkulaciji povsem enaki!!! Sedaj ko je bilo iztočene malo več pivine sem jo poizkusil spet pa pivo nima več tistega vinskega priokusa! Počakal bom še malo, da se pivo malo izčisti pa bom spet poizkusil.

Danes sem stekleničil pivo in ima čisto normalem okus in vonj! Očitno sem malo prehitro zganjal paniko.
Sedaj je pivo zelo svetle barve? Kateri slad pa lahko naslednjič dodam, da bo "fake" lager bolj zlate barve. Po tem receptu sem dodal 10% cara blond slada.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Cara gold
smile-1.gif


Me pa moti tale izraz fake lager. Imaš kvečjemu light ale, ker lager je lager, ale je ale, v vseh možnih oblikah, ki jih je nešteto.

PS: Upam, da se vidimo 5. aprila
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Cara gold
smile-1.gif


Me pa moti tale izraz fake lager. Imaš kvečjemu light ale, ker lager je lager, ale je ale, v vseh možnih oblikah, ki jih je nešteto.

PS: Upam, da se vidimo 5. aprila
smile-1.gif

Fake lager je sicer ustaljen homebrewing izraz za ale pivo ki se skuša približat lagerju po karakteristikah. Danes obstaja že precej kvasovk ki so sposobne dati dober rezultat tudi pri višjih temperaturah in brez daljšega obdobja lageringa.

Če smo natančni se za taka piva lahko uporablja izraz "hybrid beer" to so načeloma piva ki so nekaj vmes med lagerji in aleji. V ameriki je poznan "steam beer" ki je dejansko po repecturi in kvasu lager, ki pa se je moral pri prehodu iz evrope v ameriko zaradi pomankanja ledenih jam in nizkih temperatur delat na višjih temperaturah.

V evropi pa je poznan "Kolsch" ki je dejansko altbier (nemško staro pivo aka nemški ale) ki se z ale kvasom fermentira pri nižjih temperaturah (vendar višjih od lagerja) in se ga nato vseeno stara kot lagerje.

Glede 5. aprila bom pa skušal dobit čas!
cheer.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Sej vem, da je ustaljen, sam men gre izraz še vedno mal na, sej veš kaj, pivo seveda ne
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
počasi končujem svoj DIY projekt braumajstra in se pripravljam na kuhanje prvega all grain-a.
Želel bi en dober recept za prvo kuhanje, recimo kakšen belgijski pale ale. Količina bi bila nekje 25-30l pivine za v fermentor.
Mojstre prosim za recept
tnx
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
U, belgijski ale. žal nimam nobenga recepta na lagerju za to. Moj nasvet za prvo pivo je, naj bo nizke gravitacije in stout, ker odpušča napake. Toliko, da se spoznaš z opremo in procesom, potem pa naprej.

Recept:
70 odstotkov Pale ale slad
10 odstotkov Ječmenovih kosmičev
10 odstotkov chocolate
10 odstotkov black malt ali roasted barley
Nahmeljiš z auroro, ali katerimkoli hmeljem za grenčino na okol40 IBU, stout se načeloma za aromo ne hmelji.
MASH 66 stopinj 90 minut

OG naj bo okol 1040-1042, tako priredi recept v beersmithu ali kakem sorodnem programu. Tale sistem dela po principu BIAB, zato to pri receptu upoštevaj. Če ti zažgan okus ni všeč in bi res rad Guinnessa, potem zamenjaj chocolate z 10 odstotki pale ale se pravi 80/10/10

če pa na vsak način želiš pale ale, pa poizkusi to:

90 odstotkov pale ale
10 odstotkov cara gold ali cara ruby
MASH 66 stopinj 60 minut
Hmeljiš na začetku za grenčico, na koncu za aromo. Za glavo lahko dodaš nekaj kosmičev, ni pa nujno. Aja, gravitacija podobna kot pri zgornjem receptu.

LP Kalbo
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.