Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ječmenov slad v zrnju?

V slo bolj težko direktno količine pod 100kg!
evil.gif


Za manj imaš opcijo:
a. se zapelješ na češko/slovaško (mislim da je v bratislavi najbližje) in kupiš v specializiranih trgovinah
b. naročiš prek neta iz tujine, ampak ker je slad težek boš dal cca. 2x toliko za poštnino
c. pišeš po mailu majstru na sam-svoj-pivovar pa ti dobavi ob naslednjem uvozu (glej ponudbo na mr-malt.it) [verjetno enako velja tudi za drugo spletno štacuno, tam dobavljajo sicer iz češke, za več info domacimikropivovary.cz]

Pa če koga zanima, klasičen dodatek za izrazitejši okus piva tudi za ekstrakt pivovarstvo je "flaked barley" (po domače: ječmenovi kosmiči), pri nas jih imaš v ponudbi od Nature, skupina Žito (Bio ječmenovi kosmiči, 500g).

Pozdravljeni domači pivovarji. Z veseljem sem naletel na tole temo in me veseli, da vas je še nekaj tam zunaj na Sončni strani Alp. Utisevalec, tvoje teoretično znanje je dobro in mu nimam kaj dodat, samo s tole trditvijo se pa ne strinjam.

Slad v zrnju, kvas in hmelj se dobi tudi v količinah pod 100 kg tudi v Sloveniji, natančneje v Hmezadu, ki ima v ponudbi lepo paleto belgijskega slada po zelo ugodnih cenah (dosti cenejše od mr malta, ki ima oderuške cene tako za opremo kot za slad). Pakiranja so 25 in 5 kilogramska, hmelj je pa pakiran najmanj po 1 kg. Hmezad je šel tako nasproti nam domačim pivovarjem. Velik problem je pa še vedno oprema, ki jo je potrebno naročat iz Amerike, predvsem mlin za slad.

Sam se že dve leti ukvarjam z ekstrakt pivovarstvom, to jesen sem pa prešaltal na all grain, tako da bomo lahko tudi na tole temo kakšno rekli. Moje zanimanje je seveda za piva zgornjega vrenja, ker smo z lagerjem že preveč nasičeni, vsaj za moj okus. Zori pa moj prvi batch all grain dry Stouta, ki bo pripravljen za degustacijo nekje v petek. V fermentorjih je pa tudi Pale ale. V načrtih pa vse živo, piva je nešteto stilov in vrst.

Velik problem pri nas je, ker je kultura pitja piva na zelo nizkem nivoju in večina ljudi pri nas se kot pijanec plota drži ustaljenih lager stilov in primerja svoje zvarke z dvema izmed velikih...Union in Laško. Moja vizija je, da bi staknili ljubitelji piva glave skupaj in si olajšali varjenje piva z recepti, izkušnjami in razširili ponudbo in povpraševanje po produktih za domače pivovarstvo.

Sam bi dal tri nasvete:
Bodite potrpežljivi, čistoča je zelo pomembna, ne skrbite in si odprite pivo...

LP Kalbo

PS:
Pišem tudi blog, ne vem pa, če je dovoljeno dajat linke do svojih blogov na tem forumu. Stric google bo pomagal, če vpišete domače pivovarstvo.

Oj Kalbo, kako se je obnesel tvoj dry stout? Je bila žena zadovoljna? Na slikah s tvoje bloga jeseni je zgledal res lepo...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Oj, že druge generacije tistega stouta ni več in obnesel se je OK, zdaj je na zalogi malo spremenjen recept, ker je mene motil malo preveč zažgan okus, ženi je blo pa ravno to všeč. Žena je bila zadovoljna in je zadovoljna z vsem, kar spacam
smile-1.gif
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
O aeraciji s kisikom je bilo že nekaj napisanega, zanima me sledeče;
Ali kupiti 2l ali 5l flašo??
Kaj pomeni da ji je TUV že potekel-ali se da pregled obnoviti in koliko stane, ali flaša ni več za uporabo?
tnx
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Ma glede na to da rabiš par 10 sec aeracije s čistim kisikom pri regulaciji med 3-5 l/min bi rekel da je 2kg več kot dovolj! Se mi sedaj ne da seštevat molskih masi n iskati podatka o tlaku v jeklenki ampak pomojem je v 2kg par 100l kisika.

Pri jeklenkah je enako za vse plinske jeklenke. Za uporabo jeklenke rabiš certificirano jeklenko in a-test, ustreznost jeklenke je vtisnjena/vgravirana na vrhu (in je stalna), a-test oz. varnostni test mislim da velja za 10 let nato ga moraš obnovit. A-test naredijo tako da nafilajo jeklenko s kontrolnim pritiskom + zamenja se varnostni ventil, to lahko stane par 10 EUR odvisno od plina. Pozanimaj se pri podjetjih ki te teste opravljajo preden kupiš jeklenko brez a-testa. Neustrezna jeklenka oz. jeklenka ki ne opravi a-testa se uniči (dejansko že med a-testom eksplodira na 1000 koscev), tako da kupovat kakšen zarjeval šrot nima smisla!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
+ bi samo dodal da aeracija s čistim kisikom prinaša poleg stroška jeklenke, pretočnega regulatorja in pa "absorbicijskega kamna" še dodatne problem ki se tiče doziranja.

Pri klasičnih metodah aeracije z zrakom je stopnja kisika v pivu avtomatično "omejena" ker se pač v zraku nahaja več plinov in posledično se kisik absorbira samo do določene stopnje. Ta stopnja dosega nekako skoraj idelano stopnjo za povprečna piva oz. malo pod idealno za bolj močna piva.

Pri vpihovanju kisika pa se BP v pivo vnese tudi nekajkrat več kisika in to lahko preseže idealno stopnjo oz. gre celo v negativne ekstreme. Preveč kisika ki ga kvasovke ne bodo porabile bo pomenilo da bo pivo imelo še vedno kisik po koncu fermentacije in se bo hitreje kvarilo oz. se bo okus lahko precej pokvaril že med samo fermentacijo. Enako se lahko z daljšimi časi vpihovanja čistega kisika ubije kvasovke (v bistvu jih ubiješ nekaj z vsako sekundo vpihovanja, zato se priporoča da se kvas doda po tem ko se vpiha kisik).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
No, tale aretacija je moj naslednji korak k izboljšanju. Šejkanje 2x20 litrov pivine odpade, sem zadnjič skor dušo pustil v pivovarni, bormašina mi nekak ne sede, ostane edino akvarijski kamen. Imaš mogoče že kaj naštudiranega, kaj pride v poštev ali ne. Ena črpalka in dva kamna, za vsak fermentor svojega in seveda filter, se mi zdi, da bi blo dovolj.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Ena opcija je da pivo delaš na hribu in ga potem do doma prikotališ oz. se samo!
evil.gif


Sicer košarkarska žoga pod posodo, zraven stol pa en pir pa zibaš dokaj enostavno. Skratka nekaj rabiš kar ti drži nihanje in potem porabiš 5x manj sile.

Glede prisilnega zračenja. Črpalka je opcija ampak je ena jeba več za razkuževanje + rabiš HEPA filter da ne boš v pivo spravljal vse nesnage (predvsem žive) iz okolice. Tisti akvarijski porozni "kamni" so ok za vpihovanje, ampak spet so lahko leglo mikroogranizmov in jih moraš lepo očistit po vsaki uporabi po parih uporabah pa zavrečt. Dobiš tudi fine inox mrežice ki delujejo še bolje (bolj fina granulacija) ampak rabiš močnejšo črpalko ker je upor večji. Čas zračenja je tudi precej dalši kot z zibanjem, tam par 10min za akvarijske črpalke, če imaš pa kakšne industrijske močnejše gre seveda hitreje.

Meni te ideje s črpalkam niso všeč, raje se držim tistega fizičnega dela. Če že bi hotel poenostavitev potem bi izbral opcijo s čistim kisikom, ampak je takoj zraven 100EUR+ strošek.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
No tole s košarkarsko žogo bom sprobal jutri, al pa v nedeljo, pa da vidmo
smile-1.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Zdravo!

Zanima me kakšno je vaše mnenje o sestavi domače pivovarne 200L cenovno najbolj ugodno?

Razmišljal sem o 100 liternemu 'bojlerju' za gretje vode, ki se jo uporabi za mash in in za fly sparge. Potem izoliran plastični 200 literni škaf ali sod kot mash tun in lonec za kuhanje z ventilom in filtrom oz dvojnim dnom. Za hlajenje bi uporabil plate chiller in seveda potrebne pumpe.... ma mogoče kdo izkušnje s takšnim ali podobnim sistemom? Je za večje količine slada mogoče boljše pridobivat pivino z dodajanjem toplote v loncu? Sistemi za micropivovarno so mi finančno nedostopni, zato me zanima kaj je najboljša opcija za sestavo takega sistema 200 litrov doma? Hvala!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Za 200l batche boš rabil kar konkretne predelave če ne želiš industrijskih sistemov. Bojlerji za mash & sparge water niso primerni brez modifikacije, bojler namreč (tudi če ga odklopiš od svežega dovoda vode) lepo razplasti vodo in je brez stalnega mešanja težko zadet temperaturo dovolj natančno.

Za gretje 200l vode elektrika s hišnimi grelci skoraj ni primerna, max. moči 3 faznih električnih grelcev so okoli 10kW kar je še vedno premalo za normalno delo. Močnejši plinski gorilniki so tja do 12kW, za večje moči rabiš že posebne regulatorje pa verjetno tudi jeklenke ker navadni ne zmorejo tako velikih pretokov.

Skratka če nimaš industrijskega el. priklopa oz. vsaj 3 faznega večje moči potem elektrika za gretje vode odpade. Alternativa je potem plin, kar acvtomatično pomeni da rabiš dovolj velike "kotle" v katerih se greje voda. Če je mash tun ločena posoda je dovolj en lonec/sod/kotel in vso drozganje ter potem lovljenje vode delaš v cenejšo plastično posodo oz. zbiralne inox sode. Pri velikih količinah je potem potrebno za pretakanje uporabit črpalke, za hlajenje pretočne hladilnike, higeno je potrebno vzdrževati na drug način. Tu je še mletje in dalje do stekleničenja/keginga kjer se vse stvari potencirajo.

Torej za količine nad 50l se stvari močno zakomplicirajo in podražijo kar pomeni da investicija v "mikropivoarno" po končnem preračunu niti ni tako velika!
grin1.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Se strinjam, hvala za odgovor. Vendar se mi zdi še vedno veliko cenejše kot mikropivovarna, je pa veliko več dela. Glede bojlerja sem se narobe izrazil, v mislih sem imel kotel s segrevanjem vode na plin. Mislim, da lahko s tem in z mash tunom veliko prišparaš.

Lp
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Imaš dva, ki delata mikropivovarne pri nas, eden je Plevnik, drugi pa lastnik pivovarne Vizir. Malo se pozanimaj o ceni. Pomojem boš s svojo improvizacijo tam tam s ceno, pa še delalo ne bo, kot mora. Tako kot je napisal Utisevalec, se pri količinah nad 50 litrov stvari močno spremenijo.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Speidel Braumeister izdeluje 200l mašino, na elektro grelce, uporablja 3 grelce po 3kW, pri 400V,
ceno pa si poglej na njihovi strani in razmisli.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Ja, tale braumeister zgleda res enostaven. Od plevnika se mi tudi dopade sistem. Zaenkrat bom o 200 liternem sistemu še malo razmišljal ob 50 liternem loncu
smile-1.gif


Ima mogoče kdo izkušnje s party kegih? Tistih s pipico odspodaj? Na mojepivo prodajejo vendar so brez pipice. Se jih da kje v slo dobit? Kratofil ima takšne...
 

nartin

Zelenc'
4. jan 2014
18
0
1
Kaj pa 5l kantice, ki imajo že montirane pipice vem da sem jih videl po smešni ceni mislim da so bile manj kot 5€ samo nevem če bi zdržale pritisk?
 

msus

Zelenc'
18. feb 2014
3
0
1
Ali ima slučajno kdo izkušnje z stekleničenjem v steklenice s patentnimi zamaški oz. bolj natančno s stekleničenjem pšeničnega piva v njih. Glede na to da so vsa piva, ki sem jih do sedaj videl s takšnim zamaškom ležaki nisem pa še videl pšeničnega, me zanima, če so sploh primerne, saj so pri pšeničnih pritiski precej večji, kot pri ležakih.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Te steklenice zgledajo super, v resnici so pa nerodne in nezanesljive. Kronski zamašek prime ziher, patentna steklenica ima lahko pa hitro zanič dihtungo.
 

msus

Zelenc'
18. feb 2014
3
0
1
Torej ne priporočaš uporabe. Drugače imam momentalno v takšnih flašah pale ale-a, in je zaenkrat vse v redu... Vse ki sem jih odprl so bili v redu. Lepo so pihnili in karbonizacija je bila v redu, je pa res, da nimam nobene flaše s kronski zamaškom za primerjavo...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Če jih imaš, so čist OK, nakupa pa ne priporočam. Samo zamenjaj dihtunge od časa do časa. Sam uporabljam čist obične Unionske
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.