Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Trenutno imam v obeh fermentorjih beer kit varianto IPA, ki sem ji namesto sladkorja dodal DME, pa še vsaki 35g hmelja (tea bag varianta) - v vsak fermentor drugačen hmelj. S stroškovnega vidika ugotavljam, da me pride enako, če bi se lotil ekstakt variante (torej slad+DME+hmelj) - pa še več lahko eksperimentiram. Zanima me, kje nabavljate DME/LME (pri naših on line trtgovcih je bolj slaba založenost) pa tudi, kje se dobi irish moss (če je kak dober on line evropski brew shop po zmernih cenah - vse kar najdem so neke ameriške ali UK variante). Za hmelj in slad sem ugotovil, da ga imajo pri nas v zadovoljivih količinah na več lokacijah/trgovinah.
Pa še podvprašanje: ogledal sem si precej video posnetkov ter prebral par tutorialov glede extraxt brewa, v osnovi precej podobno, ampak hudič je v detajlih. Predvsem me zanima, ali je potrebno slad še zvaljati (sem nekje zasledil), da se zdrobi, ali ne?
Hvala v naprej za odgovor-e.
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Odvisno koliko l piva hočeš narediti v eni rundi.
Z nekaj telovadbe ga lahko ene 5l manj, kot drži lonec. Z več zajebancije lahko jasno narediš tudi več piva, kot gre v lonec, če ga razrečiš pri vlivanju v fermentor, samo trpi efektivnost.
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če imaš mehurčke v cevi (in cev/spoji ne puščajo) pomeni da se izloča CO2 kar je posledica:
- prenizkega pritiska med točenjem (pritisk pri točenju je nižji kot je karbonacija)
- ovira v cevi, prikjučkih oz. kako drugače defrormirana cev ki "agitira" pivo in povzroča izločanje CO2jai
... seveda je to ob predostavki da si dobro odzračil cev (ne sme bit CO2 žepov). Če imaš regulator pretoka na pipi moraš cev preluftat na max. pretoku, če pri priprtem pretoku to delaš bo najbrž še vedno ostalo nekaj žepkov.
Preveri vizualno kje nastajajo mehurčki, če so že na začetku cevi potem je lahko problem v pritisku oz. lahko bi bil tudi regulator. Sicer je normalno da se manometer malo trese ker regulatorji delajo po membranskem principu in ta na mejnih točkah "trese" (membrana se odpira in zapira).
Hvala!
Verjetno je regulator oz. manjši pritisk med točenjem glede na karbonacijo, ker se mehurčki najprej pojavijo na cevi takoj iz sodčka.
Cev sem že večkrat prezračil , da ni bilo nobenih mehurčkov vendar so se čez čas spet začeli nabirati mehurčki.
Regulator pa trese vedno ko spremenim tlak.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če imaš dva soda in T kos (brez nepovratnega vnetila) potem ti pobira pritisk iz obeh kegov in je logično da ne bo začel delovat regulator takoj ker pritisk pada zelo počasi. Tudi meni rabi par dcl da se regulator štarta, sploh pri prvem točenju, potem je malce hitreje.
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Ali ima že kdo kakšne izkušnje s HopsiShop-om?
http://slovenianhops.si/
Kull tip, dobra roba, korektno poslovanje, je pa kar drag...
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pozdravljeni pivovarji in pivovarke. 4. junij se hitro bliža in z njim Hrvaško homebrew prvenstvo. Podobno kot lani bo DLDP organiziral drop point v Sir Williams pubu v Ljubljani. Piva poberemo 27.5.2016 ob 15. uri in jih odpeljemo v Zagreb.
Osebje Sir Williams puba ne bo pobiralo denarja za prijavnino, zato naj bo vsaka vrečka ali škatla opremljena s kuverto, kjer naj bo točen znesek (3 EUR na prijavljeno pivo), steklenice pa seveda označene v skladu s pravili organizatorja.
Piva, ki ne bodo opremljena s prijavnino bodo sicer pobrana iz lokala, vendar jih ne bomo oddali, ampak spili. Podobno se bo zgodilo s pivi, ki ne bodo označena v skladu s pravili tekmovanja.
PS: Piva peljem jaz osebno.
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Eno mnenje bi rabil... oziroma... samo kot potrditev, ker se prvič lotevam pivovarništva
Na prvi pogled sta mi v oči padla dva ekstrakta... kateri ima boljši potencial, da mi uspe nek pitni zvarek pripravit:
black-rock-craft-colonial-lager
ali
coopers-original-real-ale
za k prvem bi vzel brew-enhancer.
Za priming lahko vzamem to-isto dekstrozo in jo primerno doziram (če piše 1žličko na flašo in mi bo prišlo 23l kar je 46 flaš, torej ~230g, če ga vlijem direktno v fermentator). Berem, da je pametno zveti ekstra kvasovke, torej, ne uporabit teh, ki pridejo zraven. Tu sem še malo bos, kak predlog za tip/količina?
Ok, če pustimo detajle, da me pride ena kombinacija dražje (21€ vs. 27,5€), rad bi, da mi rata na koncu "nekaj pametnega". ČE je kdo poskusil katerega izmed omenjenih dveh ter če se izkaže "ok", se priporočam za info, ter seveda, če sem napisal kako bedarijo tudi.