Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
hehe guliver, malo si me prehitel
tudi jaz bi en recept, ki je dokaj hvaležen za spremembe. Ali imate kak recept z limonino lupino? Ali pa z dodatkom kakih zanimivih začimb? Ali je za eksperimentiranje najbolje, da vzamem samo en osnovni slad in po želji dodajam začimbe?
Hvala!
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Čeprav se mogoče sliši čudno, ampak za odlično pivo sploh ni tako važen recept, ampak bolj sam postopek in razumevanje vsega skupaj. Jaz se po enem letu varjenja vračam nazaj in zadeve (kar se receptov tiče) začenjam poenostavljati, ker sem opazil, da komplicirani recepti z veliko različnimi sladi, sploh ne dajo nujno boljšega rezultata. Nič ti ne pomaga 10 različnih sladov in hmeljev, če se jih pa v končnem produktu ne da razločit. Opažam pa tudi, da je precej težje skriti napake in narediti okusen lahek pale ale z okrog 4.5-5% alkohola in razmeroma malo hmelja, kot pa neko IPO močno, grenko in nahmeljeno, ali pa nek sladek stout.
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Čeprav se mogoče sliši čudno, ampak za odlično pivo sploh ni tako važen recept, ampak bolj sam postopek in razumevanje vsega skupaj. Jaz se po enem letu varjenja vračam nazaj in zadeve (kar se receptov tiče) začenjam poenostavljati, ker sem opazil, da komplicirani recepti z veliko različnimi sladi, sploh ne dajo nujno boljšega rezultata. Nič ti ne pomaga 10 različnih sladov in hmeljev, če se jih pa v končnem produktu ne da razločit. Opažam pa tudi, da je precej težje skriti napake in narediti okusen lahek pale ale z okrog 4.5-5% alkohola in razmeroma malo hmelja, kot pa neko IPO močno, grenko in nahmeljeno, ali pa nek sladek stout.
... pa saj zato pa sprašujem za kako enostavno svetlo varianto, da dobim osnovne smernice. IPA in Stout lahko vse skrijeta, za poleti bi pa rad kako bolj pitno oz. lažjo varianto naredil z manj močnim okusom .... Eksperimentirati bom moral pa itak, ker tisto, v kar se zapičim, itak potrebuje hmelj, ki ga trenutno ni doma. Potem pa improviziram s tem, kar se "pomete" po frižiderju ....
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ne, popolnoma enako je s pivom.
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Ali ima že kdo kakšne izkušnje s HopsiShop-om?
http://slovenianhops.si/
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Trenutno imam v obeh fermentorjih beer kit varianto IPA, ki sem ji namesto sladkorja dodal DME, pa še vsaki 35g hmelja (tea bag varianta) - v vsak fermentor drugačen hmelj. S stroškovnega vidika ugotavljam, da me pride enako, če bi se lotil ekstakt variante (torej slad+DME+hmelj) - pa še več lahko eksperimentiram. Zanima me, kje nabavljate DME/LME (pri naših on line trtgovcih je bolj slaba založenost) pa tudi, kje se dobi irish moss (če je kak dober on line evropski brew shop po zmernih cenah - vse kar najdem so neke ameriške ali UK variante). Za hmelj in slad sem ugotovil, da ga imajo pri nas v zadovoljivih količinah na več lokacijah/trgovinah.
Pa še podvprašanje: ogledal sem si precej video posnetkov ter prebral par tutorialov glede extraxt brewa, v osnovi precej podobno, ampak hudič je v detajlih. Predvsem me zanima, ali je potrebno slad še zvaljati (sem nekje zasledil), da se zdrobi, ali ne?
Hvala v naprej za odgovor-e.