Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
prelitje v sekundarca, nizke temperature in čas....sam vprašanje kok bo učinkovito....prav bistro pivo boš brez želatine ali irisha težko dosegel
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.986
9.526
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Včeraj sem varil irish red ale in sem pozabil dati irish moss zadnjih 15 minut vrenja.
Ali je še kakšna druga možnost za bistrenje piva razen tega , da pivo čimbolj ohladim in v keg dodam želatino?

Pusti tako kot je. Mogoče te pa preseneti kristalno čisto pivo brez dodatkov.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Pivo ne bo zanič, bo pa imelo malo priokusov, odvisno tudi od kvasovk ki si jih uporabil. Pač bo nekaj sadnih estrov, vendar bo pivo pitno, brez skrbi.
Če ti fermentira na 26, lahko delno rešiš težavo, da fermentor postaviš v mrzel prostor in počakaš da pade na okrog 20, Je pa res da se večina estrov sprosti v prvih dveh dneh fermentacije, tako da si mogoče za ta postopek že malo pozen.
Še enkrat, zaradi te napakice bo pivo vseeno dobro

Uporabil sem US-05. Vem, da lahko fermentirajo na visokih temperaturah pa me je vseeno malenkost skrbelo
smile-1.gif


Zanima še nekaj glede fermentacije na splošno. Če prav vem, je ponavadi dobro imeti čim bolj konstantno temperaturo fermentacije, da kvasovk ne šokiramo,... Temperatura pivine je ponavadi nekaj stopinj (2-4 °C) nad temperaturo okolice, ko pa se fermentacija konča, pa ta pade na temeraturo prostora. Ali bi bilo bolje, če bi bilo pivo tudi po tem, ko se konča fermentacija, vsaj tista najbolj burna, ki dvigne temperaturo, še vedno na tistih, recimo 19 °C, ali ni problem, če temperatura pade? Ali se zato lahko pojavijo kaki neželeni priokusi?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.986
9.526
113
V bistvu bi bilo bolje, če bi se temperatura po višku fermentacije mal dvignila, da kvasovke ostanejo aktivne in lepše pospravijo za sabo. Vsi, ki nimamo privilegija kontrole temperature imamo s tem težave, saj držimo okolico vedno tako, da nam višek vermentacije ne zleze čez 20 stopinj, potem ko je konec burne fermentacije pa temperatura pade v bistvu bi blo pa za to fazo bolje držat malo višje.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.986
9.526
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Jaz po 1 tednu premaknem fermentor v prostor, ki ima okoli 21 stopinj.

To je idealno. Seveda se bo treba počas lotit fermentacijske komore za vsaj 4 fermentorje.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik header pravi:
Včeraj sem varil irish red ale in sem pozabil dati irish moss zadnjih 15 minut vrenja.
Ali je še kakšna druga možnost za bistrenje piva razen tega , da pivo čimbolj ohladim in v keg dodam želatino?

Odvisno od kvasa karterega si uporabil. Jaz ne uporabljam nic od tega, pa z us05 dobim kristalno cisto pivo, z us04 pa malo malo manj...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.986
9.526
113
Zanimivo je, da nekateri dobijo ravno obratno
smile-1.gif
. Sam imam enake izkušnje kot ti. Z US-05 pride ven pivo kot bi bilo filtrirano (seveda če je vse tehnično pravilno), z S 04 je vedno meglica.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Včeraj sem varil irish red ale in sem pozabil dati irish moss zadnjih 15 minut vrenja.
Ali je še kakšna druga možnost za bistrenje piva razen tega , da pivo čimbolj ohladim in v keg dodam želatino?

Odvisno od kvasa karterega si uporabil. Jaz ne uporabljam nic od tega, pa z us05 dobim kristalno cisto pivo, z us04 pa malo malo manj...

Prvič sem za test uporabil kvas Mangrove Jack's New World Strong Ale (M42).
Drugače največ uporabljam s-04 pa skoraj vedno dobim čisto pivo.
Ponavadi se v merilnem valju pivo v parih urah že precej ščisti sedaj pa je še zelo motno.
Bom videl kaj bo po končani fermentaciji.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Prosil bi nekoga, da mi razloži kako je z dopopolnilno dejavnostjo na kmetiji kar se pivovarstva tiče. Vem, da sem nekje prebral da je potrebno imet eno lastno surovino... Je dovolj, da samo posadis jecmen in da je potem samo prikazan na papirju? Obstaja kakšna jasna razlaga kje na internetu? Hvala
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Prosil bi nekoga, da mi razloži kako je z dopopolnilno dejavnostjo na kmetiji kar se pivovarstva tiče. Vem, da sem nekje prebral da je potrebno imet eno lastno surovino... Je dovolj, da samo posadis jecmen in da je potem samo prikazan na papirju? Obstaja kakšna jasna razlaga kje na internetu? Hvala

po novem ne rabis lastne surovine.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Imam vprašanje glede kvasovk. Jutri imam namen začeti s fermentiranjem dry Stouta(ekstrakt), pri katerem so priložene kvasovke v količini 5g. Sam bi rad uporabil kupljene in ne priložene, jih je pa 11.5g. Količina v fermentorju bo okoli 15l. Ali je lahko kaj narobe zaradi večje količine kvasovk?
 
Nazadnje urejeno:

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Prosil bi nekoga, da mi razloži kako je z dopopolnilno dejavnostjo na kmetiji kar se pivovarstva tiče. Vem, da sem nekje prebral da je potrebno imet eno lastno surovino... Je dovolj, da samo posadis jecmen in da je potem samo prikazan na papirju? Obstaja kakšna jasna razlaga kje na internetu? Hvala

po novem ne rabis lastne surovine.

Da ne rabiš? A zaupaš vir tega podatka?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
To mi je na lanjskem izobraževanju sodnikov povedal en od "sošolcev", ki si je urejal te papirje.
Baje da so tole spremenili in je sedaj samo omejitev kmetija, količina, pa prodaja neposredno kupcu.
Za kaj več pobrskaj po uradnih listih...sicer pa ne vidim problema ene lastne surovine. Ali nasadiš par sadik hmelja ali pa vržeš v lonec eno pest domačih zelišč
wink-1.gif
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Vsem, ki ste se zanimali za kege sporočam, da danes dobim ponudbo in jo potem sporočim.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Včeraj sem varil irish red ale in sem pozabil dati irish moss zadnjih 15 minut vrenja.
Ali je še kakšna druga možnost za bistrenje piva razen tega , da pivo čimbolj ohladim in v keg dodam želatino?

Odvisno od kvasa karterega si uporabil. Jaz ne uporabljam nic od tega, pa z us05 dobim kristalno cisto pivo, z us04 pa malo malo manj...

Z us05 jaz tudi vedno dobim kristalno pivo... zal pa sem z 04 ponavadi dobil bolj motno. Zato us04 uporabljam za stoute ;-) .

Zdaj mi ravno fermentira pilsner s saflager W-34/70, pa je pivina po 8. dneh se vedno "motna", kot most ;-) Ko bo cas, bom naredil cold crash in pa gelatino v sod, pa bo ok.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.