Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

winko

Zelenc'
8. apr 2016
3
0
1
NG
Pozdravljeni. Še en zagnani domači pivovar tukaj
smile-1.gif
Sicer sem zvaril šele nekaj serij, metoda BIAB, trenutno v fazi nabave večjega lonca ker se poletje hitro bliža. Kar sem iskal na internetu je to verjetno najbol aktiven slovenski forum na temo domačega pivovarstva pri nas, informacij pa ogromno. Za te se vam lepo zahvaljujem! Mogoče je vseskupaj malce nepregledno, ker so vse nametane v eno samo temo, verjetno ne bi bilo slabo imeti lastnega podforuma, kjer bi se lahko ločeno pogovarjali o receptih/opremi/hmelju,... ?

Ko smo že pri tem, letos si bomo doma posadili par rastlin, sicer smo jih nabavili iz Nemčije (eickelmann.de), sem se pa po telefonu pogovarjal tudi z Moniko Oset Luskar, vodjo oddelka pod katero spada tudi hmelj. Na kratko, v prosti prodaji so na voljo sadike savinjskega goldinga in Aurore, po 3.6€ na sadiko. Celeia, Dana in še par slovenskih sort ni v prosti prodaji, zaradi nekih pravilnikov o fotofarmacevtskih preparatih (škropivih), tega dela nisem ravno razumel, ampak se tudi dogovoriti za prodajo 15+ sadik. Trenutno najbol aktualne za domače pivovarje, sadne/aromatične sorte npr. wolf, cardinal in ostale niso v prodaji. Mi je pa še zaupala, da aktivno delajo na tem, da jih vnesejo v katalog slovenskih sort, po katerem jih bodo lahko tudi prodajali. Mogoče že naslednje leto, verjetno pa še kakšno pozneje...
pa lp vsem!
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Pozdravljeni ponovno. Moja prva runda Czech Pilsnerja (ekstrakt) je sedaj v fermentorju 14 dni, mehurčkov ni več dober teden (v vehi). Danes izmerim gostoto in mi pokaže 1016, tekočina ima kar precej mehurčkov, tudi pena je na vrhu (kot "pravo" pivo) - po domače - ni flat. Hidrometer sem za test dal v vodo iz pipe pri 20 °C in kaže okoli 1005. Dve vprašanji:
1- Ali naj upoštevam odstopanje (torej odštejem 5) ali naj raje poizkusim še z destilirano vodo (ali nabavim nov hidrometer)
2- Ali je normalno, da je pivo že sedaj mehurčkasto in se dela pena

Hvala in lp,
Aleš
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
1. Odštej teh 5 pa je.
2. Je normalno. Nekaj CO2 je raztopljenega v pivini od fermentacije in se počasi izloča. Če bi pustil zadevo v fermentorju še ene 2 tedna, bi šla že večina ven.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali je komu že uspelo zatesnit takle 60 lit sod z zateznim pokrovom in narediti iz njega fermentor?
Potreboval bi verjetno 33cm o-ring, ker ne dihta najboljš ...

oprema-za-kletarje-plastik-sod-pvc-s-pokrovom-120-l_257199_.jpg
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Ali je komu že uspelo zatesnit takle 60 lit sod z zateznim pokrovom in narediti iz njega fermentor?
Potreboval bi verjetno 33cm o-ring, ker ne dihta najboljš ...

oprema-za-kletarje-plastik-sod-pvc-s-pokrovom-120-l_257199_.jpg

Jaz sem ravno danes kupil v Petrolovi spletni trgovini 60 l zeleni plana fermentor z veho in pipico za 27 €. Ceneje kot v merkurju. Imam tudi takega zelenega volumna 30 l in zelo lepo tesni. Prvic ga je sicer bilo tezko zatesniti, ker je bilo tesnilo trdo ampak zdaj se je ze vnesel.
 
Nazadnje urejeno:

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ja, tega. Glede usedlin se nisem imel problema. Vsaj pri 30 l ne. 60 l pa sem ravnokar napolnil in se ne vem kako je. Pri 30 l sem ponavadi moral se malo nagnit, da sem lahko pretocil vse pa nikoli ni bilo problema.
 

machnau

Pripravnik
5. apr 2015
40
0
6
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Ali je komu že uspelo zatesnit takle 60 lit sod z zateznim pokrovom in narediti iz njega fermentor?
Potreboval bi verjetno 33cm o-ring, ker ne dihta najboljš ...

oprema-za-kletarje-plastik-sod-pvc-s-pokrovom-120-l_257199_.jpg

Jaz sem ravno danes kupil v Petrolovi spletni trgovini 60 l zeleni plana fermentor z veho in pipico za 27 €. Ceneje kot v merkurju. Imam tudi takega zelenega volumna 30 l in zelo lepo tesni. Prvic ga je sicer bilo tezko zatesniti, ker je bilo tesnilo trdo ampak zdaj se je ze vnesel.

Jaz ga samo še s stretch folijo (za vsak slučaj) še ovijem in je to to,...
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik machnau pravi:
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Ali je komu že uspelo zatesnit takle 60 lit sod z zateznim pokrovom in narediti iz njega fermentor?
Potreboval bi verjetno 33cm o-ring, ker ne dihta najboljš ...

oprema-za-kletarje-plastik-sod-pvc-s-pokrovom-120-l_257199_.jpg

Jaz sem ravno danes kupil v Petrolovi spletni trgovini 60 l zeleni plana fermentor z veho in pipico za 27 €. Ceneje kot v merkurju. Imam tudi takega zelenega volumna 30 l in zelo lepo tesni. Prvic ga je sicer bilo tezko zatesniti, ker je bilo tesnilo trdo ampak zdaj se je ze vnesel.

Jaz ga samo še s stretch folijo (za vsak slučaj) še ovijem in je to to,...

Jaz doma samo s temi delam prozornimi z zelenim pokrovom 30L.
Jih imam 6 kos in vsi lepo tesnijo ampak jaz jih zatesnim tako, da jih dam med noge in fino stisnem tako, da ga lahko obrneš na glavo pa ne teče nič ven
smile-1.gif
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Imam vprasanje glede fermentacije. Včeraj sem namreč varil pivo, nato pa sem ga hitro ohladil. Med tem sem pripravil kvas, prelil pivino v fermentor in nato na termometru na fermentorju opazil, da i.ma pivina 28 stopinj. Ker nisem imel drugega kvasa in da te kvasovke, ki so bile ze zbujene v vodi, ne bi sestradale, sem jih zlil v malo toplejso pivino. Cez noc je temperatura sicer padla na 22 stopinj. Veha pa je zacela poskakovati pri okoli 26 stopinjah. Ali bo to pivo zanic? Bojo razni priokusi? Ali lahko naredim kaj, da to popravim?
Hvala za pomoc.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Pivo ne bo zanič, bo pa imelo malo priokusov, odvisno tudi od kvasovk ki si jih uporabil. Pač bo nekaj sadnih estrov, vendar bo pivo pitno, brez skrbi.
Če ti fermentira na 26, lahko delno rešiš težavo, da fermentor postaviš v mrzel prostor in počakaš da pade na okrog 20, Je pa res da se večina estrov sprosti v prvih dveh dneh fermentacije, tako da si mogoče za ta postopek že malo pozen.
Še enkrat, zaradi te napakice bo pivo vseeno dobro
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Že pred časom je header spraševal. Sedaj sem pa jaz v situaciji, da bi rabil še kak dodaten keg, zato sprašujem, če bi bil še kdo za skupinski nakup, da dobimo nižjo ceno.
 

CrazyAndrej

Zelenc'
8. mar 2016
8
0
1
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Že pred časom je header spraševal. Sedaj sem pa jaz v situaciji, da bi rabil še kak dodaten keg, zato sprašujem, če bi bil še kdo za skupinski nakup, da dobimo nižjo ceno.

Mene zanima
smile-1.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Včeraj sem varil irish red ale in sem pozabil dati irish moss zadnjih 15 minut vrenja.
Ali je še kakšna druga možnost za bistrenje piva razen tega , da pivo čimbolj ohladim in v keg dodam želatino?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.