Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.779
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kaj potem to pomeni, da ne smemo doma piva kuhat pa ga pit?
smile-1.gif

Varjenje piva kot tako in pitje domačega piva ni nikjer prepovedano. Problem nastane ker kot rečeno je strogo po zakonu potrebno za to pivo plačat trošarino. Ker to potegne za sabo en kup drugih zadev (od tega da je potrebno pivo dajat v analize, da morajo bit surovine in obrat ustrezen) je logično da domač pivovar tega ne more zagotovit.

Zato je to sivo področje, preganjal te ne bo noben oz. četudi bi te vprašanje kako bi se stvar odvijala če bi začel malce opletat naokoli z zakonodajo. Prav povsem legalno pa tudi ni zaradi zgoraj napisanega.
Kako da se potem nihče ne spravi nad trgovine s pivovarsko opremo
confused-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Ker to ni nelegalno, kot ni direktno nelegalno proizvajat pivo. Recimo v skandinaviji (ne vem katere države) imajo embargo tudi na surovine za alkohol, pa zakone ki to dopuščajo.

Treba ločit splošno legalnost in pa davčno utajo/prekršek.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Ja, ampak vino je izrecno izvzeto, prav tako je izvzeto kuhanje žganja v manjših kotlih. Pivo pa tu ni omenjeno, torej ni izrecno prepovedano. Je sivo področje, ni pa prepovedi.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.522
113
Sivo področje je toliko problem, da ne moremo imet odprtega homebrew prvenstva. Drugače je pa proizvodnja za lastne potrebe neka ustavna pravica al nekak tko, je to uspel dokazat že enmu ki so ga zezal. Si pa ne predstavljam, da bi res carina pršla v bajto in začela odpirat fermentorje.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Da še malo pripomorem k boljši pivovarski skupnosti, ter opozorim na nevarnosti ki se sprehajajo na trgu :D
Ker mi je zmanjkalo zalog slada. Uporabljam Castle malting iz Hmezada in se je mudilo z varjenjem, sem kupil eno vrečo Mouterij dingemans (moje pivo). Govorimo seveda o pale ale sladu.
Že med samim mletjem mi je čudno, vendar prijetno dišal. Slad ima namreč izjemno meden vonj in okus. Naredil sem klasičen pale ale in med samim samplanjem ni bilo zaznati priokusa. Sedaj ko je pivo dozorelo, ma to je že skoraj medeno pivo. Med tako zelo seka ven da kar ni za verjeti, pa je bil procent karamelnih sladov res nizek.
Tako da če bi kdo delal medeno pivo ima za to na našem trgu odličen slad, za navadne pale ale je pa po mojem okusu preveč izstopajoč.

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Si kupil samo nekaj kg ali original zapakirano 25 kg vrečo?

Lahko, da je prišlo do napake pri pakiranju in si dejansko kakšno karamelo fasal

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Si kupil samo nekaj kg ali original zapakirano 25 kg vrečo?

Lahko, da je prišlo do napake pri pakiranju in si dejansko kakšno karamelo fasal

Ah ne, če bi bil cara 100%, nebi mogel zvarit ven piva. Bila je 25 original vreča. Pa tud če bi bila viena alpa munich bi opazil...
Sem se pa pogovarjal z pivovarji in so mi rekli da gre pri dotični firmi za zelo zmodificirane slade in se to pozna na okusu.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Meden okus/aromo ima munich, vienna, aroma ipd. sladi .... ni 3x za rečt da je dejansko prišlo do zamenjave če ni 25kg vreča pa še ta mora bit originalno zaprta!
grin1.gif

Sam sem sicer porabil vrečo MDja pale ale pa par vreč pilsen sladu pa nisem zaznal nekih razlik napram ostalim znamkam (belgijskimi).

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
hm nevem. Vreča je bila original zapakirana 25kg. Veliko delam tudi z aromatici, vienami in munchni, sam ta je bil res ekstremno meden.
Pomoje je prav pakiran, in je cela serija taka, verjamem da niso pa vse serije take. Mah tej belgijci so itq za standardizacijo španska vas :D, za razliko od nemcev

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Od MD sem prišel na medeno aromo samo z njihovim pilsen sladom, ko sem delal Kõlsch, samo to je normalno za stil...

Sicer dokaj pogosto jemljem pri njemu in do sedaj še nisem pri pale maltu tega zaznal. Verjetno res serija...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.522
113
V predlogu zakona, ki gre v DZ je priznana lastna raba piva 500 litrov, tako da nekaj smo dosegli. Mogoče pa le nekaj naredimo s tisto članarino
smile-1.gif

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
V predlogu zakona, ki gre v DZ je priznana lastna raba piva 500 litrov, tako da nekaj smo dosegli. Mogoče pa le nekaj naredimo s tisto članarino
smile-1.gif

nahrung002.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
smile-1.gif

Bravo!

To bo treba zalit ko bo sprejeto!
grin1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Bo treba počasi prit kam spet pogledat ja! Sicer pa sedaj se začenja še sezona festivalov tako da mislim da bo več kot preveč priložnosti za srečanja!
nahrung002.gif

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Obetajo se trki v Ajdovščini...upam, da prideš.

wow, kul! nism vedu da je v ajdovščini tako zanimanje, poznam samo kake 3 homebrewerje.
Se bom potrudil priti, čeprav je hudič, ker sem čez teden v lj.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.