Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik usy pravi:
Ali kdo ve če imajo v hmezadu fiksno ceno poštnine? Tudi če naročim 70 kg?

Citiram od Hmezada... "stroški za 25kg so 5,18 eur + ddv, 50kg 7,78 eur + ddv.

3,92 eur + ddv sem dal pa ponavadi do 10kg...
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
V bistvu je super mix aurore in wolfa

A to misliš cardinal ima vonj mixa wolfa pa aurore?
Al, da je kombinacija za auroro in wolfa skupaj prijetna?
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Meni pa kardinal full čudno potegne, sploh mi ni saden, ampak tak zeliščno čokoladni (je pa res da ga imam iz prejšnje sezone, sicer ustrezno shranjenega).
Probal sem še sty Wolfa, pa me je po začetnem navdušenju pustil hladnega, saj res da je saden (melona itd...), sam nevem...postane mi naporen. Glede "sadnih" hmeljev dvomim da se kakšen približa američanom, pomoje bo krivo podnebje in zemlja.
Glede naših sta mi pa Aurora in Dana top!

Evo, včeraj se je že mal bolj zbalansiralo. Od sadja na citruse, ampak bolj na limonini in grejp strani in seveda zelišča, sej je Styrian golding izpeljanka. Probam prinest na trke, če bom prišel. Američanom se pa itak v tem težko približa katerikoli hmelj, tud evropski Cascade ni to, kar je ameriški. Bomo videli, kaj bo se bo trazvilo z leti.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Meni pa kardinal full čudno potegne, sploh mi ni saden, ampak tak zeliščno čokoladni (je pa res da ga imam iz prejšnje sezone, sicer ustrezno shranjenega).
Probal sem še sty Wolfa, pa me je po začetnem navdušenju pustil hladnega, saj res da je saden (melona itd...), sam nevem...postane mi naporen. Glede "sadnih" hmeljev dvomim da se kakšen približa američanom, pomoje bo krivo podnebje in zemlja.
Glede naših sta mi pa Aurora in Dana top!

Evo, včeraj se je že mal bolj zbalansiralo. Od sadja na citruse, ampak bolj na limonini in grejp strani in seveda zelišča, sej je Styrian golding izpeljanka. Probam prinest na trke, če bom prišel. Američanom se pa itak v tem težko približa katerikoli hmelj, tud evropski Cascade ni to, kar je ameriški. Bomo videli, kaj bo se bo trazvilo z leti.

Hah, to pa sploh, enkrat sem kupil nemški cascade....sej nisem pričakoval da bo kot ameriški, tud cena je bila precej nižja. Arome? ma sama zelišča, niti enga agruma :D
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.120
113
Mislim da so nemški novi hmelji vseeno eno stopnjo pod temi novimi slovenskimi. Wolf je recimo prijetno saden, sladek, jasna aroma ribeza in ostalega jagodičevja. Je pa res da v ozadju sloni na pikatno-zeliščni tradiciji goldinga in ima to vedno v ozadju. Če ga nabutaš preveč bo zanič.

Konkretno Wolf je pomojem odličen za kombinacijo z bolj polnimi (karamelnimi) aleji. Dobiš "sladko" aromatično pivo z dobro izraženo sladko sadno noto in malenkostjo pikantnosti in zelišči v ozadju. Torej recimo temu advanced angleški stil, mogoče tudi bolj ameriški amber. Bistvo je da se aromo podpira s sladom ker v "light" pivu bo zanič izpadlo.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Wolf mi je edini najbolj nabit. Do sedaj sem naredil 3x iste stile piva in istimi količinami hmelja in Wolf najbol seka... podoben Sorachi Ace... vsaj tako jaz voham
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Wolfa bom sprobal. Od ameriških mi je pa Galaxy največja uganka. Diši noro lepo, ampak greni ko svinja. Bom moral prilagodit recept tko, da bo hmelja za grenčico občutno manj, pa da vidmo kaj pride ven. Pa zbalansirat ga bo treba s sladom.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Pozdravljeni,
najprej bi pohvalil vse, ki aktivno sodelujete in prispevate v tej temi. Ogromno koristnih informacij.

Imam vprašanje, ki je morda že bilo odgovorjeno pa odgovora nisem zasledil. Lahko, da sem ga spregledal. Torej zanima me ali je morda kakšno nepisano pravilo koliko hmelja uporabiti za dry-hopping na določen volumen piva? Ali je za pale ale 10 g na 10 l občutno premalo ali občutno preveč in koliko hmelja bi bilo potem potrebno dodati za ipo? Verjamem, da se težko poda točen odgovor vendar pa verjetno obstajajo neke smernice po katerih se ravnati, da pivo ostane prijetno aromatično. Tukaj mislim predvsem na izkušnje. Torej, če imate kaka priporočila, jih bom zelo vesel.

Najlepša hvala!
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Vse je odvisno od hmelja, ki ga uporabiš in tega, kaj bi rad dosegel. Za american pale ale stresem v fermentor 160g citra/cascade na 40l.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.778
113
Seveda moraš prilagoditi, saj imajo različni hmelji različne arome in različno intenzivnost arom. Pa prilagoditi moraš tudi glede na telo piva.

edit.
Koliko katerega hmelja boš pogruntal le s probavanjem. Imamo različne okuse. Boš pač imel čez poletje več fešt, da se bo hitreje popilo tvoje poizkuse in bo prostor za nove
grin1.gif
 
Nazadnje urejeno:

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Moji začetki so bili 1,5 do 2 g na liter piva. To je fajn za prvi poskus, preveč ne bo, prej premalo. Pol pa povečaš ali zmanjšaš, to drugo je malo verjetno. Nazadnje sem v ipo vrgel 120 g simcoe/citra/cascade kombinacije v 20 litrov za 1 teden. Zna bit še vedno premalo
lp.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Seveda moraš prilagoditi, saj imajo različni hmelji različne arome in različno intenzivnost arom. Pa prilagoditi moraš tudi glede na telo piva.

edit.
Koliko katerega hmelja boš pogruntal le s probavanjem. Imamo različne okuse. Boš pač imel čez poletje več fešt, da se bo hitreje popilo tvoje poizkuse in bo prostor za nove
grin1.gif

Ja, s tem, da si prilagodiš recept da je perfektno, pol pa zamenjaš vrečo hmelja in hop, ni več isto, saj je odvisno od tega, kako je bil skladiščen, od kje je prišel in podobno. Pa zamenjaš kvas oziroma začneš z njim delat drugače in imaš hitro drugačno telo in spet je potrebno prilagajat recept...skratka polno enih spremenljivk in pivo je fejst težko ponovit, sploh doma z analognim merjenjem in uravnavanjem temperatur kot jih po večini mi uravnavamo.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Moji začetki so bili 1,5 do 2 g na liter piva. To je fajn za prvi poskus, preveč ne bo, prej premalo. Pol pa povečaš ali zmanjšaš, to drugo je malo verjetno. Nazadnje sem v ipo vrgel 120 g simcoe/citra/cascade kombinacije v 20 litrov za 1 teden. Zna bit še vedno premalo
lp.

Pa ne dobite nikoli harsh zaradi take količine hmelja pri dry hopu?
Po mojih izkušnjah naredu chinook full harsh na dr hopu pa še kateri drugi ampak bi moral pogledati.
Jaz sem to malo testiral različne hmelje in dal npr po 120g dry hopa na ca. 23 litrov.
 
Nazadnje urejeno:

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Ja, ta je bila 8% alk., pa sem jo zato bolj izdatno dry hopal. Pri pivih do 1,055 OG oz. do 6% alk. sem bolj nežen, kake 3 do 4 g hmelja na liter piva. Mi ni bilo nikdar preveč...
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Seveda moraš prilagoditi, saj imajo različni hmelji različne arome in različno intenzivnost arom. Pa prilagoditi moraš tudi glede na telo piva.

edit.
Koliko katerega hmelja boš pogruntal le s probavanjem. Imamo različne okuse. Boš pač imel čez poletje več fešt, da se bo hitreje popilo tvoje poizkuse in bo prostor za nove
grin1.gif

Ja, s tem, da si prilagodiš recept da je perfektno, pol pa zamenjaš vrečo hmelja in hop, ni več isto, saj je odvisno od tega, kako je bil skladiščen, od kje je prišel in podobno. Pa zamenjaš kvas oziroma začneš z njim delat drugače in imaš hitro drugačno telo in spet je potrebno prilagajat recept...skratka polno enih spremenljivk in pivo je fejst težko ponovit, sploh doma z analognim merjenjem in uravnavanjem temperatur kot jih po večini mi uravnavamo.

A prilagodiš z beer smithom ali kakim drugim programom ali po feelingu?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Vprašanje: ali kdo ve, kje imajo silikonska tesnila za 1/2 colske pipe? Začel sem sestavljati lonce in grelce za moj BrewHiFi, pa ne bi ravno vsega v teflonski trak ovijal ....
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.