Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Prereži krompir in namaži sok na keramični krožnik ter čez kapni jod. V par sec boš dobil viola/črno barvo oz. pozitivno rekacijo na škrob. Hitrost reakcije je odvisna od količine škroba.

Velikokrat postane jod samo rdečkasto rjav in to ni pozitiven test, sam sem ugotovil da je očitno nekaj v povezavi z detergentom oz. "sredstvom za blesk" iz pomivalca. Tudi zelo male količine škroba vplivajo na to, recimo včasih niti veš ne da imaš od 1ga tedna nazaj prah od moke na krožnikih (ali pa od mletja sladu prah) pa ti bo to delalo rekacijo. Tako da z jodom vedno naredit vzporedno kontrolo, recimo pol krožnika pokapaš samo jod in pol daš sladico, če se oba obarvata je test neveljaven ker nekaj drugega povzroča viola barvo.
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Hvala, sem precej bolj enostavno vzel ta test. Bom probal s tehniko opisano na prejšnji strani in poskusil narediti še kontrolo. Škoda mogoče sem pa brezveze 2h mashal, zdaj pa ne bo dry
frown-1.gif
No za naslednjič vem.
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
Od moje pivo trgovine:

Yakima Chief – Hopunion so postali naši novi partnerji - dobavitelji ameriških hmeljev. YCH je podjetje, katerega lastniki so proizvajalci hmeljev. Torej brez posrednikov in na zalogi tudi večje količine po ugodnejših cenah:
- Cascade (trgatev 2015)
- Columbus (trgatev 2015)
- Mosaic (trgatev 2015)
- Nugget (trgatev 2015)
- Palisade (trgatev 2015)
- Simcoe (trgatev 2015)
Ostali še pridejo..

Jest ne vidm da bi mel kej na zalogi od tega, kje je cenik?

To je bilo v newslettru
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Če si najprej 60min drozgal na nižji temperaturi (in je bila pretvorba več ali manj uspešna, samo test ni uspel) potem dodatno drozganje na 70C ne spremeni skoraj ničesar. Preprosti sladkorji ki jih dobiš v prvi fazi se namreč ne bodo kar sestavili nazaj v kompleksne tako da bo pivo še vedno dry!
zmaga.gif
 

kure

Zelenc'
8. dec 2015
24
0
1
Pozdravljeni,

rad bi delal različne single hop pale ale in me zanima koliko hmelja naj bi dal v pivino. Jasno mi je kako se določi količina hmelja za grenkobo, ne vem pa kako se določi količina za okus in aromo. Ali je edina rešitev, da daš neko količino in potem pri naslednjih batchih manjšaš ali večaš količino, glede na okus?
Povsod se govori samo o določitvi količine za grenkobo in da se da okoli 20 minut pred koncem hmelj za okus in čisto na koncu hmelj za aromo, o količinah pa nič, zato se obračam na vas.

Hvala
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Količine so različne že zaradi različnih stopenj arome ki jo ima različen hmelj, dalje so nekateri hmelji bolj "prijetni" v manjših količinah z določenimi pa lahko pretiravaš (hop tea) pa bo še vedno ok. Seveda tudi osnova piva (telo in arome sladu) ter grenkoba vplivajo na izražanje hmeljnih arom v pivu.

Tako da pravila kako in kaj naj bi delovalo ni, za spoznavanje hmelja imam sam nek nevtralen normiran recept ki mu dodajam 60g hmelja na cca. 10l piva v doziranju 15+15+30 (15-10 min, 0 min, dry hop). Seveda lahko narediš pa tudi IPA z dvojno dozo, ali pa bitter s pol doze, določeni hmelji bodo namreč šele ob spremebi doziranja zaživeli (v pravem stilu jasno).
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Ko smo ravno pri hmeljih. Jaz imam svojega lanskoletnega, pojma nimam katere sorte je, zato ga bom uporabil za dry hop. po "trgatvi" sem ga posušil in spravil v zračno papirnato vrečko. Ali moram ta hmelj kaj posebej pripraviti preden ga bom dal v sekundarni fermentor? malo se bojim da bi lahko prišlo do okužbe glede na to da sem to sušil na zraku in je bil izpostavljen vsemu kar prinese zrak v 4 mesecih.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Karkoli boš dodatno procesiral boš izgubil aromo. Načeloma ima hmelj antibakterijske in antifugicidne lastnosti, torej možnosti za okužbo s plesnimi ali bakterijmi takorekoč ni. Tehnično bi bil najbolj verjetna okužba z divjim kvasom, ampak na suhem hmelju ni imel ravno idealnih pogojev preživetja tako da je kvečjemu v "neživi" obliki in bi se med dodajanjem v dokaj alkoholno vodo z malo uporabne hrane težko zbudil za infekcijo.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Iz hmezada so mi po nesreči poslali 1kg chinook hmelja preveč.

Če je kdo zainteresiran mu ga odstopim. Kg-35€ (toliko me pride hmelj plus poštnina)
Lahko ga odstopim tudi v manjše pakiranja (500, 250, 100g). Hmelj vakumsko zapakiram. Seveda je takrat cena malo dražja.

Če se kdo oglasi do jutri, sicer jim ga pošljem nazaj. Aja, hmelj je star eno leto, ustrezno skladiščen.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Iz hmezada so mi po nesreči poslali 1kg chinook hmelja preveč.

Če je kdo zainteresiran mu ga odstopim. Kg-35€ (toliko me pride hmelj plus poštnina)
Lahko ga odstopim tudi v manjše pakiranja (500, 250, 100g). Hmelj vakumsko zapakiram. Seveda je takrat cena malo dražja.

Če se kdo oglasi do jutri, sicer jim ga pošljem nazaj. Aja, hmelj je star eno leto, ustrezno skladiščen.

Je že šel
zmaga.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik kure pravi:
Pozdravljeni,

rad bi delal različne single hop pale ale in me zanima koliko hmelja naj bi dal v pivino. Jasno mi je kako se določi količina hmelja za grenkobo, ne vem pa kako se določi količina za okus in aromo. Ali je edina rešitev, da daš neko količino in potem pri naslednjih batchih manjšaš ali večaš količino, glede na okus?
Povsod se govori samo o določitvi količine za grenkobo in da se da okoli 20 minut pred koncem hmelj za okus in čisto na koncu hmelj za aromo, o količinah pa nič, zato se obračam na vas.

Hvala

Mogoče ti bo tole kaj pomagalo...

http://beerandwinejournal.com/hoppy-ales-hop-amounts/
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
KSZ,

eno vprašanje. Kaj bi se zgodilo, če bi vzel par peletov enega tipično ameriškega hmelja, jih dal pol deci vroče vode za par minut in vse skupaj zlil v pol litra nekega svetlega, čim bolj brezokusnega lagerja?

Bi lahko iz cheap hofer piva dobil nekaj, kar spominja na IPA. Ok, vem, da barva ni prava, da ni okusa, ki ga prispeva kvas itd. Ampak pri west coast IPA je itak hmelj glavna zvezda.

Je kdo že počel kaj podobnega?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Sej lahko daš tudi par peletov v steklenico pri nekem lastnem nevtralnem dovolj grenkem pale ale-ju. Uporabnik Smarty vem da je to počel. Uporabno za testirat različne hmelje, če pa pričakuješ da bo brozga komercialnega piva postala IPA je pa malce preveč. Lahko pa poskusiš pa poveš kakšni so rezultati!
zmaga.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Tak je plan ja. Mercator svetlo IPA
smile-1.gif


Če direktno v steklenici dry hopaš verjetno traja, da kakšno aromo spravi hmelj iz sebe. Če bi pa na nekih 70 stopinj pogrel vodo, bi pa verjetno dobil v minuti ven dovolj arome.

Se bom malo poigral s tem, pa poročam.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Za direktno na keg (pred pipo) dobiš namenske "hmeljnike" (randalizer), pa še za kaj drugega jih lahko uporabiš (hmeljenje med pretakanjem do pretočnega hladilnika in dalje v fermentor, hmeljenje med pretakanjem med kegi). Recimo HopRocket od Blichmana je precej popularna zadeva čez lužo ...

Dejansko imaš folk ki kuha piva brez hmelja za aromo in potem toči čez tele gizmote da dobi aromo/okus! Ko se naveliča okusa oz. se izčrpa samo zamenja "filter" in gas dalje!
grin1.gif
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Tnx obema. Tole zgleda kul, zdaj moram sam stuhtat, kako nardit verzijo primerno za steklenice
smile-1.gif


Btw, hop rocket poznam, oz. sem večkrat videl na youtube. Samo so ga vedno uporabljali med samim varjenjem, pred fermentacijo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Načinov uporabe je več tako da si omejen samo z domišljijo.

Za tvoj problem mogoče vseeno poskusi pelete stlačit v tista cedilca za čaj pa potem preilj s pivom v kozarcu. Vsaj nekaj arome bi moralo potegnit ven, če jo premalo daš pač več.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.