Prereži krompir in namaži sok na keramični krožnik ter čez kapni jod. V par sec boš dobil viola/črno barvo oz. pozitivno rekacijo na škrob. Hitrost reakcije je odvisna od količine škroba.
Velikokrat postane jod samo rdečkasto rjav in to ni pozitiven test, sam sem ugotovil da je očitno nekaj v povezavi z detergentom oz. "sredstvom za blesk" iz pomivalca. Tudi zelo male količine škroba vplivajo na to, recimo včasih niti veš ne da imaš od 1ga tedna nazaj prah od moke na krožnikih (ali pa od mletja sladu prah) pa ti bo to delalo rekacijo. Tako da z jodom vedno naredit vzporedno kontrolo, recimo pol krožnika pokapaš samo jod in pol daš sladico, če se oba obarvata je test neveljaven ker nekaj drugega povzroča viola barvo.
Velikokrat postane jod samo rdečkasto rjav in to ni pozitiven test, sam sem ugotovil da je očitno nekaj v povezavi z detergentom oz. "sredstvom za blesk" iz pomivalca. Tudi zelo male količine škroba vplivajo na to, recimo včasih niti veš ne da imaš od 1ga tedna nazaj prah od moke na krožnikih (ali pa od mletja sladu prah) pa ti bo to delalo rekacijo. Tako da z jodom vedno naredit vzporedno kontrolo, recimo pol krožnika pokapaš samo jod in pol daš sladico, če se oba obarvata je test neveljaven ker nekaj drugega povzroča viola barvo.