Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.531
113
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Tak je plan ja. Mercator svetlo IPA
smile-1.gif


Če direktno v steklenici dry hopaš verjetno traja, da kakšno aromo spravi hmelj iz sebe. Če bi pa na nekih 70 stopinj pogrel vodo, bi pa verjetno dobil v minuti ven dovolj arome.

Se bom malo poigral s tem, pa poročam.

A to se ti dejansko ne hecaš
smile-1.gif
V AIPA je res hmelj glavna zvezda, sam je zadaj tud slad, body in vse ostalo, kvas je zadnji, ki ga čutiš v ameriškem alu.
Zakaj si pol rajš ne skuhaš hmeljnega čaja, če že
smile-1.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Kako kaj delate cold crash, da vam ne gre zrak noter? Oz ce gre, ali je bilo pri komu cutit kaj oksidacije?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Zaradi ohlajanja in krčenja tekočine/plina bo seveda nastal podtlak, ampak se ne sekiraj ker tista malenkost zraka ki pride noter ne bo izpodrinila CO2 posteljice. Pa tudi če bi jo oksidacija preko površine pri 0 nadtlaka poteka zelo malo in počasi. Nekajkrat več se ti bo pivo "oksidiralo" ko ga boš pretakal kot pa če bo en teden na miru na zraku.

Oksidacija je na splošno mit, za homebrewerje ki pokunzumirajo pivo v 3h mesecih ali prej oksidacije razen če res nekaj delaš zelo narobe ne bo občutiti. Se z daljšanjem časa efekt kisika potencira ampak to moraš naprej pivo ohranit toliko časa!
grin1.gif


Sam sem "včasih" vedno pred pretakanjem v sekundarca/točilni sod našopal CO2 v fermentor, sedaj tega večinoma ne delam več izjema so piva ki bodo dalj časa v staranju (recimo lagerji).
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
No to sem zelel slisat, da lahko sedaj mirne duse postavim fermentor v hladilnik. Odprtino bom pokril s pvc folijo in dau cez gumico... Tako da nic ne pade v fermentor. Do sedaj sem enkrat delal cold crash s tem da sem fermentor popolnoma zatesnil in ga je podtlak 'zmeckal'
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Zakaj pa nebi pustil kar zaprtega pa gor čiste vrelne vehe, noter daš pa alkohol.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jaz dam cel fermentor v hladilnik na 0°C pa mi pač prve par ur vleče vodo not in dvignem veho da se odzrači in pol je mir.
Al pa tudi pustim da gre kaka kapljica vode not, ker jo itak prej prevrem veho in vodo tako, da ni panike.
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Ojla!

Zanima me, če ima kdo kaj informacij glede hmelja in ta novega cenika iz Hmezada? Imajo že ta nov l.2015 hmelj na voljo?
Danes kuham ''Aura's Adventure'' - single hop IPA, da stestiram vse lastnosti tega hmelja. Pa je bo šlo notri čez 600g za 80l batch in mi zaloge pohajajo...

Hvala in lp
 

Kobilca

Zelenc'
5. jul 2015
6
0
1
Zdravo,

imam eno vprašanje za vas mojstre. Dvakrat sem kuhal pšenično weizen pivo. Uporabljal sem fermentis WB 06 kvasovke. Pivo je lepo dišalo po bananah, pravi Weizen vonj. Ko pa si ga pil je bilo kiselkasto, prav moteče. Pivo ni bilo okuženo.
Ima še kdo težavo s tem kvasom ali je problem drugje?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Na splošno je WB-06 bolj primeren za ameriška, belgijska ipd. wit piva ne pa za bavarske weizne. Se sicer da z naprednimi metodami fermentacije ali pa malo sreče nekaj izvlečt iz njega ampak stvar je dokaj komplicirana. Sam sem uporabil ta kvas vsaj 10x od tega je mogoče 3x uspelo pivo znotraj bavarskega stila, je pa res da če ne nameče estrov potem je pšenično pivo v osnovi precej kislo. Tako da če si to dobil ni napaka, samo kvas ni izrazil karakterja kot si ga želel!

Za prave weizne z banano in klinčki bolj priporočam nabavo namenskega kvasa, žal so vse alternative v sveži/tekoči obliki.
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Jaz imam še kar nekaj žita in par WB-06, kakšen bi bil torej recept za ameriško pšenično? Do sedaj sem jih delal 100% pšenica.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik Kobilca pravi:
Hvala ti za odgovor
smile-1.gif
Kateri kvas pa priporočaš?

Sam imam dobre izkušnje z whitelabs-ovim wlp300 in wlp380. 300 je bolj proti banani, 380 pa proti klinčkom, data pa oba nemški karakter.
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
pivovarcek, jaz sem tudi za nakup enega ali dveh, lahko naročiva skupaj in si lahko razdeliva poštnino.
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Živjo!
Sem šele danes opazil, da je pivius varilius oklestil ponudbo za 50% prejšnje
frown-1.gif

Kaj je s temi čehi/poljaki, ki to furajo ? Če že gotovino nočejo sprejeti, naj imajo vsaj čitalec kartic pa jim potem ni treba imet davčne blagajne!
uf-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Utiševalec zanima me kje naročiš ta kvas pa kakšna je cena s poštnino če ni skrivnost.
smile-1.gif

Sam jemljem pri maltmiler-ju (UK). Cena je pač tako kot je, se splača kvas shranit iz piva pa večkrat porabit!
grin1.gif
 

mato9

Zelenc'
1. okt 2015
22
0
1
Zdravo!
Malo sem prebiral stani o cold crashu (http://www.homebrewingstoredirectory.com/8-things-you-should-know-about-cold-crashing-beer/)
Zanima me kako dolgo pustite fermentor v hladilniku? Je smiselno delat cold crash če uporabiš irish moss?
Pravilno zaporedje ?:
1. primarna fermentacija
2. dry hopping
3. cold crash
4. karbonizacija
5. flaširanje
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.