Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Sem iz krajev kjer je hmelj doma, zato vem kdaj je hmelj svez in kdaj ne!
Kar se tice krajev za nabavo hmelja, ne obstajata samo 2 ...no mogoce zate, jaz imam soseda, prijatelja in oba imata zelo kvalitetne in tudi experimentalne hmelje. Kar se tice tujih hmeljev se obrnem na Hopsija ali kaksno tujo spletno trgovino , kjer imajo te hmelje. Problem se pa pojavi ko dobavitelj zatrjuje da je svez hmelj, SAM pa vem da ni glih najbolj svez.
Pa ne mi trdit da Casade 2012 trpi samo na "kaksnem % alfa kislin" . Ne no, nismo od vceraj, mogoce zate ja, jaz rad kuham iz cimbolj svezih surovin, zato se je pa ta debata tudi zacela.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
A vidim, da si zbrisal bluzenje. no si dobil od Hopsija star hmelj z nalepko 2015 ali ne. Čisto enostavno vprašanje, na katerega nikakor ne odgovoriš.


Malo lepše se meni prosim..si zelo napet osebek vidim...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Namesto da se tu preprirata raje posvetita energijo pivu!
evil.gif


Drugače hopsi ti ob "trgatvi" nudi tudi svež hmelj (green oz. wet hop). Čisto svež hmelj ima značilen priokus (posledica nepostaranega klorofila in drugih rastlinskih aromatičnih spojin, t.i. grassy aroma/okus) in pri določenih vrstah hmelja ta aroma izgine šele s daljšim staranjem. Tako da tudi "svež" hmelj ni tisti optimum kar se v popvrečju želi iz arome.

Sicer pa vsak hmelj ima tudi podatek o lastnostih staranja, eni hmelji so bolj dovzetni za staranje kot drugi. Večina novejših ameriških (oz. na splošno novejših) vrst ima zelo dobre lastnosti glede staranja in izgublja aromo in tudi AA zelo počasi, ob pravih pogojih skladiščenja se "pokvari" lahko tudi šele po 5h letih ali več.

Pokvarjen hmelj dobi aromo starega sira, lahko tudi grassy aromo nazaj zaradi izgube primarne arome. Če ne diši hmelj po prej naštetem ampak ima svojo pravo aromo se ga lahko uporablja BP, če ima manj arome se ga dozira malce več. Svežina je relativen pojem, določeni hmelji sploh evropski dobijo še bolj pikantne note po več letih staranja tako da so dejansko za belgijska ale piva, lagerje ipd. celo bolj primerni. Tudi pokvarjen hmelj se lahko podvrže nadalnji oksidaciji in se ga pusti da se razdiši in ga uporabi za določene stile piva kjer se zahteva staran hmelj (aged hops). Recimo večina pokvarjenih belgijskih piv (lambic) pa tudi precej nevtralnih lagerjev uporablja staran hmelj kot konzervans in vir blage grenkobe (oksidacija BA v hmelju povzroča specifičen tip grenkobe ki je drugačen od iso-AA grenkobe).

Glede hopsija ne bom komentiral ker ne poznam situacije. Bi bilo pa prepakiranje starih zalog z novo etiketo dejansko poslovna goljufija tako da ni ravno nedolžna reč. Glede na to da dobavlja hmelj tudi craft pivovarnam mislim da bi v primeru "napak" ti že reagirali ustrezno ....
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.532
113
Še enkrrat, prosim konkretno. Si dobil od Hopsija star hmelj ali ne?

Glede tvojih prijateljev in sosedov pa tole. Postavit spletno trgovino ni tako težko, vendar je seveda lažje jamrat in šimfat čez druge, ki so našli način, da prodajo dražje kot Hmezadu. Naj postavita spletno trgovino, pa bosta verjetno marsikaj svojega vrhunskega prodala po Sloveniji in še kam.

Ja, cascade dobi še bolj zemeljski okus (mimogrede nekateri to počno nalašč), ki ga pa sam nisem zaznal, pale ale z njim je zelo zadovoljiv. Aja, meni, pa še komu. Ti imaš glede na geografski položaj verjetno prirojen ostrejši okus za hmelj, zato te vabim na pokušino, pa bova izločila star cascade priokus.

Kar se tiče pa lepote menjenja, kar daš, dobiš, čisto enostavno, res pa je, da si svoj oster ton zbrisal in ga nekoliko olepšal, čeprav ti izjava boga zemlja... ostaja, še vedno ti pa ostane tipka ignore, pa me ne boš več bral. Bi šlo?
 
Nazadnje urejeno:

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Rad berem take "maherje" kot si ti. Sosed, prijatelj, ze vrsto let prodaja hmelj v tujino, uk,canada,ipd.
Z veseljem bi probal tvoj pale ale, mogoce bi mi bil pa res vsec, ceprav sem spil ze dosti ameriskih pirov, ki so pa, ko pridejo do nas, ze cisto out z aromo in okusi...pa mi niso bila vsec taksna. Bom ostal pri svojem pa se kaksnem "nasem".
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Tudi če bi napisal DA , bi lahko kako dokazal??? Tako kot tebi ne morem nič dopovedati, ker si trmast ko ....Samo eno stran nazaj sem napisal da mi je čudno da so vsi njegovi hmelji iz decembra ko sem še gledal in slučajno tudi naredil print screen, v januarju vsi hmelji dobili novo zalogo 2015. Vsi, od prvega do zadnjega. Pa na koncu koncev sem napisal tudi da je to samo moje mnenje, v katerega si se , glej ga zlomka ti vpiknil.
 

N_touch

Zelenc'
20. maj 2008
22
0
1
Jst bi imel pa eno uprašanje, doma mi vre en sweet stuot od 11.1.2016 kvas S-05
Učiraj sem ga zmiru in ima se vedno 1034, OG je bil 1055

Kaj bi slo lahko narobe, in kaksne so mozne resitve.

Lp
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Samo eno stran nazaj sem napisal da mi je čudno da so vsi njegovi hmelji iz decembra ko sem še gledal in slučajno tudi naredil print screen, v januarju vsi hmelji dobili novo zalogo 2015. Vsi, od prvega do zadnjega.

To je zelo nenavadno, spremljam nekaj tujih spletnih trgovin in vsi dobivajo hmelje postopoma in imajo vsi še vedno na zalogi hmelje iz 2014, nekateri celo večino - primer http://www.themaltmiller.co.uk/. Da bi razprodali vse 2014 in imeli v ponudbi samo še 2015, hm...
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Tudi jaz sem opazil tole glede letnikov. Jebiga, ampak vse skupaj dejansko smrdi po rahlem nategu.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Kot sem že rekel, nekaj hmeljev 2014 že decembra ni bilo na zalogi. Prav tako je bilo takrat že nekaj letnika 2015(naši in avstralski).
Mrbit je pa ameriške dobil vse v eni pošilki?
Mrbit pa ima še vedno nekatere 2014 na zalogi in jih lahko dobiš po lanski ceni, če ga vprašaš(čeprav bi bilo fino v tem primeru, da ponudi v štacuni nakup obojega, je pa to spet dodatno delo)?
Mrbit pa zadnji mesec ni posebej osveževal zaloge na stari strani, ker je bila v pripravi nova?
še
ene
10
drugih
razlogov
.
.
.
Ja, mrbit pa tudi golfa?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.532
113
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Pa pri večini 2015 enak AA kot 2014? Halo?

Kaj sta vidva, dežurna hujskača tule? Če si dobil star hmelj, ga lepo vrni, če prodajalcu ne verjameš, ga pač tam ne naroči. Enostavno.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.532
113
Citat:
Uporabnik N_touch pravi:
Jst bi imel pa eno uprašanje, doma mi vre en sweet stuot od 11.1.2016 kvas S-05
Učiraj sem ga zmiru in ima se vedno 1034, OG je bil 1055

Kaj bi slo lahko narobe, in kaksne so mozne resitve.

Lp

Manjka par podatkov. Gre za all grain? Če gre za all grain potem manjka temperatura in čas drozganja. Če ne, manjkajo sestavine za konkreten odgovor.
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Pa pri večini 2015 enak AA kot 2014? Halo?

Kaj sta vidva, dežurna hujskača tule? Če si dobil star hmelj, ga lepo vrni, če prodajalcu ne verjameš, ga pač tam ne naroči. Enostavno.
.
Saj ga nisem. Enostavno.

Državna hujskača, dobra!
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.