Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Hvala za odgovore. Do sedaj sem skuhal samo 5 batchov po 20 litrov. prvi je bil za en k... verjetno zaradi prenizkega PH, ker sem dodal veliko črnega slada. Drugi je bil že boljši in bolj piten. Tretji je že skoraj odličen, s tem da sem 50% redčil vodo z destilirano. 4 in 5 se fermentirata. Za zadnje tri kuhe sem si pomagal s tem kalkulatorjem. Ker pa bi se rad izognil redčenju bom poiskusil še z dodatki. Zaenkrat z citronsko kislino, kasneje z acid sladom. Imam pa precej trdo vodo in željo kuhat svetla ale piva...
Moj vodni profil. Kateri profil bi svetovali.
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Ali bi se dalo FG znižat z postopnim višanjem temperature fermentacije, iz 15°C na 20°C. Gucci, kakšno si imel pa ti temp. fermentacije?
Ravno danes sem ustekleničil nek English bitter iz OG 1.049 na FG 1.012. Uporabljam kvas S-04 iz prejšnjih fermentacij (slurry). Začetna temp. 15°C ( 7dni) zatem pa postopoma v 11 dneh na 19°C . Nazadnje pa cold crash na 10°C. Pivo je odlično. Sem ga kar malo med flaširanjem srkal.. Za moj okus da S-04 premalo estrov, drugače pa nimam nobene slabe ocene za to vrsto kvasa. Moram prešaltat na Abbaye kvas.
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Zanima me ali si je kdo posadil plemenit hmelj ,kje se ga ,da dobit in kako se ga sadi - seje .
Citat:
Uporabnik faraday pravi:
No po nekaj mesecih čakanja na glavne ameriške hmelje za IPA, jih imam končno doma v skrinji. In sicer Citra, Amarillo, Columbus in Simcoe. Sam bi rad s svojim pivom nekako približal Maistru IPA, ki je vsaj za moj okus naravnost fantastičen.
Ima kdo kakšna priporočila za recept? Je kdo že delal kaj podobnega?
Nekje sem prebral, da naj bi Citra puščala priokus "mačjega scanja", v primeru da predolgo vre. Je to mogoče ta okus kot ga ima pivo Laško Citra lager? Ker to pivo je res bolj tako tako.
Sicer pa bo recept nekaj v tem stilu:
Columbus za grenčino, nato pa zadnjih 15m enakomerne doze ostalih hmeljev razen citre, ki bo v pivini samo zadnjih 5m.
Dry hop pa z Citro in Amarillo mogoče tudi Simcoe.
Citat:
Uporabnik faraday pravi:
Nabavil sem jih na hopsi.si. Jaz za razne IPA in PA uporabljam columbus, ker je relativno poceni. Sicer pa po mojih izkušnjah, lahko tudi 60minut vrenja hmelja, poleg grenčine zelo vpliva tudi na aromo piva. V zadnje sem delal PA iz slo hmeljev in ker nisem imel na zalogi nobenega primernejšega hmelja za grenčino, sem uporabil wolfa. No v pivu se ga konkretno opazi.
Je pa mogoče tudi res, da je wolf nekoliko ekstremen kar se tiče arome. Trenutno imam v frementorju single hop PA z wolfom, ki sem ga mislil še dodatno dry hopati, a ima že sedaj izjemno močno aromo.