Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Moja je k sreči mahnjena na belgijce, cukr je poceni :D
hysterical-1.gif


Ker sem že potestiral Citro, Cascade, Simcoe, Palisade (ne priporočam), me zanima katerega amričana mi priporočate. Odločam se med
- chinook
- centennial
 
Nazadnje urejeno:

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Mosaic je menda najači trenutno.

Pri hmezadu pol zgleda sploh niso nič uvozil al mogoče še bojo?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Jaz bi rad dobil tropsko sadje v aromo in okus. Naj bi bil mosaic nekaj v tem smislu. Je še kakšna druga alternativa?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Jaz bi rad dobil tropsko sadje v aromo in okus. Naj bi bil mosaic nekaj v tem smislu. Je še kakšna druga alternativa?

Galaxy pa Simcoe sta zanimiva glede tega.
Vsaj meni je galaxy+mosaic top kombinacija
smile-1.gif
 

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
Zdravo,
nekaj me muči in sicer vulkani pene, ker ne morem ugotoviti zakaj se mi ponavljajo. Recimo primer, ko sem delal stouta iz 3kg Pale ale, 1kg ječmenovih kosmičev, 385g Roasted in 155g Cara, US-05. OG je bil 1050 FG 1010, po treh tednih v primarcu sem sflaširal 17l in dodal 90g dekstroze, kar naj bi blo po izračunih 2.0-2.1 vol. CO2 v pivu. Vse lepo in prav, po treh tednih v flašah pa se je ze začelo z vulkani. Najprej malo, nato pa kot zmešan. Na izgledu(pena), okusu in vonju ni zaznat nobene okužbe in tudi ko sem danes previril še enkrat FG (pivo sem pretakal iz kozarca v kozarec, da sem se znebu mehurčkou ki bi mi hidrometer porivali gor) je bil še vedno na 1010. Ima morda kdo kakšen predlog kaj bi lahko šlo narobe?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik pivce pravi:
Zdravo,
nekaj me muči in sicer vulkani pene, ker ne morem ugotoviti zakaj se mi ponavljajo. Recimo primer, ko sem delal stouta iz 3kg Pale ale, 1kg ječmenovih kosmičev, 385g Roasted in 155g Cara, US-05. OG je bil 1050 FG 1010, po treh tednih v primarcu sem sflaširal 17l in dodal 90g dekstroze, kar naj bi blo po izračunih 2.0-2.1 vol. CO2 v pivu. Vse lepo in prav, po treh tednih v flašah pa se je ze začelo z vulkani. Najprej malo, nato pa kot zmešan. Na izgledu(pena), okusu in vonju ni zaznat nobene okužbe in tudi ko sem danes previril še enkrat FG (pivo sem pretakal iz kozarca v kozarec, da sem se znebu mehurčkou ki bi mi hidrometer porivali gor) je bil še vedno na 1010. Ima morda kdo kakšen predlog kaj bi lahko šlo narobe?

Zelo verjetno okužba.

Okoli FGja ni nujno da je pokazatelj okužbe, recimo glede na zgornji recept zna bit da ti konverzija škroba (encimska pretvorba) ni potekla 100%. Če imaš v pivu škrob (ki je neprebavljiv za kvas) se gostota sladkorja ne bo spremenila, vseeno pa obstajajo bakterije ki lahko škrob pretvorijo v CO2. To opcijo se recimo zlorablja pri izdelavi nekaterih stilov piv (belgijska kisla piva).

Tako da začni pri začetku, po drozganju naredi test škroba (jod) ki mora bit negativen oz. preveri sam proces drozganja, napaka je lahko recimo čisto preprosto v napačnem delovanju termometra pa lahko drozgaš na 55C ali pa na 80C namesto na tistem kar bi moralo bit!
tongue-1.gif


Dober dokaz za škrob v pivu je motnost oz. meglica, pri stoutu tega sicer ne boš videl ampak če so svetla piva motna tudi po končani karbonaciji v steklenicah potem je razlog lahko škrob.

Okužba če je prisotna in ponavljajoča se zgodi nekje v stiku s kontaminirano opremo tako da opremo komplet zamenjaj ali pa temeljito razkuži. Za temeljito razkuževanje plastičnih fermentorjev ipd. uporabi bolj agresivna razkužila, recimo varekino. Pipice, cevke, tesnila ipd. manjše zadeve vrži stran in kupi nove.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Za zniževanje PH sem kupil citronsko kislino, ker pa nisem popolnoma prepričan v njeno oporečnost bi prosil kemike, da potrdijo da bo ta v redu za nižanje PH-ja. Prilagam sliko.

Tole s citronsko kislino sem prebral na ta-istem forumu. Nisem pa nikjer zasledil ( razen noževih konic) koliko v masi naj bi se je dodajalo. No pa sem vnesel podatke za količino ječmena, moj profil vode, kateri PH ciljam, količino vode. Vse to s pomočjo programa Mash Chemistry and Brewing Water Calculator by brewersfriend. Ven mi vrže 3g s tem da sem dodal še Gypsum. Na sliki se lepo vidijo vsi podatki.
Utiševalec, si morda kdaj že naredil primerjavo med teoretičnim izračunom (Mash Chemistry and Brewing Water Calculator by brewersfriend) koliko nečesa, da znižaš PH na željeno vrednost in dejanskim stanjem PH mash-a?

Vsi vemo, da se v prvih 20minutah večina pretvorbe zgodi. To je kratek čas za vse te dodatke/korektorje PH-ja, vzorčenje, ipd... Idealno bi bilo,če bi se lahko 100% zanesel na kalkulator s predpostavko, da imaš pred sabo popolno poročilo o sestavi vode.

Nisem več popolnoma prepričan, da mi poročilo o vodi kaj koristi:).
 

Priponke

  • 2371207-podatkimash.pdf
    138,6 KB · Ogledi: 254

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Mash Chemistry and Brewing Water Calculator by brewersfriend in vsi vnešeni podatki.
 

Priponke

  • 2371216-podatkimash.pdf
    138,6 KB · Ogledi: 179

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Meni brewersfriend vedno prov vn vrže tako da če si vse pravilno vpisal pomoje ne bo problema in lahko daš te 3 grame noter že pred mashom. Sicer iz tega paketa ne vidm al je to samo citronska kislina al je še kej dodan, imajo v trgovini po pol kile za par evrov čisto citronsko kislino.
Priporočam pa da spremeniš pH na 5.4 . Za mojo vodo to znese ponavadi 7-10g citronske kisline.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Na paketu piše "Reine", kokr čista.

Ali kaj korigiraš PH tudi z Gypsumom ali samo z citronsko k.?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Na paketu piše "Reine", kokr čista.

Ali kaj korigiraš PH tudi z Gypsumom ali samo z citronsko k.?

Citronska bo ok, kar je food grade in nima nekih posebnih dodatkov je ok.

Če imaš celotno poročilo o vodni kemiji na voljo si vnesti tisto v kalkulator in poglej kaj ti da ven. Univerzalnega odgovora kaj lahko uporabiš za korekcijo ni. Citronska kislina (in ostale kisline) ti zniža samo pH, ne skrbi pa dirketno za ravnovesje mineralov. Določeni minerali in soli poskrbijo tudi za "okus" tako da uporabiš kar pač pivo zahteva glede na vodo ki jo imaš če hočeš it v perfekcijo. Samo za mash pH (in sam vpliv na efektivnost) bo pa tudi citronska kislina ok če imaš previsok pH.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Aha ne znam nemško
smile-1.gif
. Dodajam tudi gypsum od 3g-13g + CaCl in nejodirano sol in mi vedno pravilno skalkulira kislino tako da mora bit kar vredu formula zadej (vsaj v mejah 0.1 pH). Edino kar sem opazil je če sem jo dodal po mashu se jo je malo čutilo na okusu.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Hvala za odgovore. Do sedaj sem skuhal samo 5 batchov po 20 litrov. prvi je bil za en k... verjetno zaradi prenizkega PH, ker sem dodal veliko črnega slada. Drugi je bil že boljši in bolj piten. Tretji je že skoraj odličen, s tem da sem 50% redčil vodo z destilirano. 4 in 5 se fermentirata. Za zadnje tri kuhe sem si pomagal s tem kalkulatorjem. Ker pa bi se rad izognil redčenju bom poiskusil še z dodatki. Zaenkrat z citronsko kislino, kasneje z acid sladom. Imam pa precej trdo vodo in željo kuhat svetla ale piva...

Moj vodni profil. Kateri profil bi svetovali.
2371261-sourcewater.jpg
 

Priponke

  • 2371261-sourcewater.jpg
    2371261-sourcewater.jpg
    50,5 KB · Ogledi: 235

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
Jodov test sicer vedno naredim po drozganju, v termometru pa tudi mislim da ni problem, ker sem ga testiral v vreli vodi in je kazal 99°C, pa tudi šparal nisem pri termometru. Sem pa tudi sam že razmišlal o zamenjavi opreme in bom verjetno to tudi naredil, bomo videli kako bo z novim stoutom ki sem ga 14 dni nazaj flaširal in se še dodatno potrudil pri razkuževanju opreme.
Tega glede škroba pa nisem vedel,tako da hvala za pojasnilo.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Nazadnje sem probal 140 Cl, 70 SO4 in mi je bil zelo všeč, dobiš tak bolj poln okus. Če bi rad bolj čist/suh profil potem probaš 50-60 Cl, 200-300 SO4. pH okol 5,4.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.