Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
467716-post_slo.gif
Si pa zgrešil pri pivius-varilius, kajti meni kaže ceno 16,48 €.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Kaj se zgodi/kaj pridobim, če pir prestavim iz 20°C na 15°C. treba pa je vedeti, da je fermentacija končana (14 dni/20°C).
okus, bistrost,...
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.087
-8.777
113
Imajo pa štacune še lanski hmelj, tako da je treba tudi to upoštevati. Ta trenutek je najbolje nabaviti pri pridelovalcih.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Kaj se zgodi/kaj pridobim, če pir prestavim iz 20°C na 15°C. treba pa je vedeti, da je fermentacija končana (14 dni/20°C).
okus, bistrost,...

Pustiš na isti temperaturi še en teden, potem narediš coldcrash (vsaj pod 8 stopinj) če imaš možnost.
Če po 14 dneh prestaviš na 15, si naredil slabše kakor, če pustiš na 20...
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Ok, hvala. bom upošteval nasvet. pa naj kvasovke opravijo svoje do konca. Cold crash - how too, boom pa že našel na taistem forumu.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Kaj se zgodi/kaj pridobim, če pir prestavim iz 20°C na 15°C. treba pa je vedeti, da je fermentacija končana (14 dni/20°C).
okus, bistrost,...

Pustiš na isti temperaturi še en teden, potem narediš coldcrash (vsaj pod 8 stopinj) če imaš možnost.
Če po 14 dneh prestaviš na 15, si naredil slabše kakor, če pustiš na 20...

Kaj bi pa lahko nastalo, če spustiš malo temperaturo?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
V bistvu je boljš, da začneš z nižjo temperaturo in potem malo dvigneš. Kvasovke lepše popucajo za sabo.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ja sej to delam. Ampak primer da potem ko dvigneš, da se vse spuca in povre in ti pač zaradi prostora temperatura pade... nima bit verjetno kaj narobe...?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Ko se konča sama fermentacija oz. še malo prej se dvigne temperaturo za par C kar pripomore k temu da kvas dobi malce "zagona" pri malcanju sladkrjev (nižji FG), ampak držanje na taki temperaturi več časa nima nobenega večjega vpliva na sam kvas. Postpresnova kvasa (malcanje snovi ki niso sladkorji) se dejansko izvaja v procesu staranja piva ki lahko poteka pri *poljubni temperaturi.

* višja temperatura načeloma poveča aktivnost kvasa kar pomeni da se pivo hitreje "ščisti" ostalih snovi, se pa tudi ostali biološki (okužba) in kemični procesi (oksidacija) izvajajo hitreje tako da je temperatura v tem pogledu "trade off". Ni pa sedaj bistvene razlike med 15 ali 25C za tistih par tednov kolikor se stara domače pivo, pusiš ga kjer imaš plac oz. ne bo nič kritično narobe če bo na 15C ali pa če bo na 25C. Bistveno je da se ne gre prenizko ker gre s tem kvas v hibernacijo in ne izvaja več naloge ki jo ima v staranju, za ale piva pri zdravem kvasu je recimo tam pri 12C ta spodnja meja, vsekakor pa je 15C dokaj ok za staranje.
 

Fernig

Zelenc'
7. jan 2014
26
0
1
ravno včeraj sem nekje bral, da se za daljša staranja več mesecev, let priporoča konstantna temperatura 12-13 stopinj. To je temperatura staranja, za dokončno fermentirana in oblikovana piva.
 

itak37

Zelenc'
8. dec 2015
26
0
1
Pozdravljeni,

po dobrih dveh tednih prebiranja sem se končno prebil do konca te teme, mislim da sem zvedel kar precej koristnih informacij.
Po kakem letu varjenja z ekstrakti sem pred dvemi meseci prešel na AG BIAB metodo. Kuham in drozgam v 27L kuhalniku
vina:
Profi cook 1066
419lr63MHuL._SY300_.jpg


Temperaturo meri in drži zelo točno (isto pravijo na nemskih forumih), se posebej ce med drozganjem pretakam vodo
preko pipe na vrh lonca.

Zaenkrat se še malo lovim s količinami vode za drozganje in batch izpiranje (delam 12l batche), moti me pa relativno nizka učinkovitost, 65%. Pri zadnjih dveh varjenjih sem na začetku drozganja zmeril PH in je bil pri svetlih pivih razmeroma visok, 6.5. Za korekcijo sem dodal par gramov citronske kisline in tako spravil PH na 5.5.

Vodo imam iz vodarne Mrzlek (Nova Gorica), kemijske analizo sem dobil samo to 10 let staro(verjetno bo se zmeraj ok?), stran 40 na linku:
Arso porocilo

Poskusil sem uporabit kalkulator za vodo na Brewers Friend, vendar iz poročila nisem znal razbrati potrebnih vnosov spojin, potreboval bi naslednje:

Ca+2
Mg+2
SO4-2
Na+
Cl-
HCO3-

Zanima me, če ima še kdo iz goriške regije podobne probleme ter kako jih rešuje.

LP
 
Nazadnje urejeno:

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik itak37 pravi:
Pozdravljeni,

Zaenkrat se še malo lovim s količinami vode za drozganje in batch izpiranje (delam 12l batche),



LP

Problem učinkovistosti (če govorimo o drozganju) je po mojem mnenju v zgornjem in ne v ph-ju. Preveri raje recepte, ki jih uporabljaš.
 

itak37

Zelenc'
8. dec 2015
26
0
1
Zdej sem pogledal recepte in izračunal diastatično moč, je bila pri prvem varjenju res nekoliko nizka 37L, ne vem zakaj pa BeerSmith tega ne zna izračunat, saj ima diastatično moč za posamezna žita že vnesena. Podatki o diastaticni moci so iz beersmitha, iz addona Dingemansovih sladov.

1. varjenje:
0,75 kg Pale Ale (Dingemans) (6,5 EBC) Grain 1 30,0 % L70
0,50 kg Munich (Dingemans) (10,8 EBC) Grain 2 20,0 % L50
0,25 kg Aromatic Malt 100 (Dingemans) (100,0 EBC) Grain 3 10,0 % L20
0,25 kg Aromatic Malt 50 (Dingemans) (37,4 EBC) Grain 4 10,0 % L20
0,25 kg Cara 120(Dingemans) (120,0 EBC) Grain 5 10,0 % L0
0,25 kg Cara 50 (Dingemans) (92,6 EBC) Grain 6 10,0 % L0
0,25 kg Pale Wheat (Dingemans) (3,2 EBC) Grain 7 10,0 % L0

drozgal sem na 68st v 16l vode (50min), izpral sem z 4.5l vode(10min), dvignil temperaturo na 75st za 10min,
in pobral vreco ven, v fermentor sem dobil 13,5l OG 1,036, ucinkovitost 64%.

2. varjenje je bil malo bolj enostaven recept, grain bill je imel precej večjo diastatično moč.

2,00 kg MARIS OTTER MD (Dingemans ) (5,9 EBC) Grain 1 80,0 % L120
0,30 kg Cara 20 (Dingemans) (45,3 EBC) Grain 2 12,0 % L0
0,20 kg Cara 120(Dingemans) (120,0 EBC) Grain 3 8,0 % L0
drozgal sem na 66st v 14l vode (50min), izpral sem z 6l vode(10min), dvignil temperaturo na 75st za 10min,
in pobral vreco ven, v fermentor sem dobil 12l OG 1,044, ucinkovitost 68%


Tako da je bil problem verjetno res v preceč specialnih žitih v prvem varjenju, v drugo je bila učinkovitost že boljša.
V prihodnje bom še malo spreminjal količine za drozganje in izpiranje, upam da se bo tudi učinkovitost s časom izboljšala.
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik itak37 pravi:
Zdej sem pogledal recepte in izračunal diastatično moč, je bila pri prvem varjenju res nekoliko nizka 37L, ne vem zakaj pa BeerSmith tega ne zna izračunat, saj ima diastatično moč za posamezna žita že vnesena. Podatki o diastaticni moci so iz beersmitha, iz addona Dingemansovih sladov.

1. varjenje:
0,75 kg Pale Ale (Dingemans) (6,5 EBC) Grain 1 30,0 % L70
0,50 kg Munich (Dingemans) (10,8 EBC) Grain 2 20,0 % L50
0,25 kg Aromatic Malt 100 (Dingemans) (100,0 EBC) Grain 3 10,0 % L20
0,25 kg Aromatic Malt 50 (Dingemans) (37,4 EBC) Grain 4 10,0 % L20
0,25 kg Cara 120(Dingemans) (120,0 EBC) Grain 5 10,0 % L0
0,25 kg Cara 50 (Dingemans) (92,6 EBC) Grain 6 10,0 % L0
0,25 kg Pale Wheat (Dingemans) (3,2 EBC) Grain 7 10,0 % L0

drozgal sem na 68st v 16l vode (50min), izpral sem z 4.5l vode(10min), dvignil temperaturo na 75st za 10min,
in pobral vreco ven, v fermentor sem dobil 13,5l OG 1,036, ucinkovitost 64%.

2. varjenje je bil malo bolj enostaven recept, grain bill je imel precej večjo diastatično moč.

2,00 kg MARIS OTTER MD (Dingemans ) (5,9 EBC) Grain 1 80,0 % L120
0,30 kg Cara 20 (Dingemans) (45,3 EBC) Grain 2 12,0 % L0
0,20 kg Cara 120(Dingemans) (120,0 EBC) Grain 3 8,0 % L0
drozgal sem na 66st v 14l vode (50min), izpral sem z 6l vode(10min), dvignil temperaturo na 75st za 10min,
in pobral vreco ven, v fermentor sem dobil 12l OG 1,044, ucinkovitost 68%


Tako da je bil problem verjetno res v preceč specialnih žitih v prvem varjenju, v drugo je bila učinkovitost že boljša.
V prihodnje bom še malo spreminjal količine za drozganje in izpiranje, upam da se bo tudi učinkovitost s časom izboljšala.

Izpiraj z več vode... vsaj pol pol, če ne več... se pravi manj v mash, več v sparge..

Lp
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.