No ja razlika med 66C in 69C bi morala bit opazna!
V bistvu je ogrmna razlika ali drozgaš na pasivnem sistemu A na kao 69C ali pa na sistemu B na isti temperaturi. Že temperaturno razslojevanje po višini naredi par C razlike, izgube toplote preko stene enako. Torej če meriš drozgo na sredini 10cm pod vrhom imaš tam 69C in je vse ok, že proti dnu lonca pa temperatura pada na 66C, ob robovih bo v1h brez mešanja padla lahko celo pod 60C. Tako da realno temperatura ne bo povsod enaka in drozganje bo potekalo po več režimih, kar bo padlo ven je odvisno od neke "integralno" povprečne temperature po volumnu in tudi po času (še malce bolj kompleksno) ki bo v zgornjem primeru verjetno par stopinj pod 69C.
Ali je to narobe? Ne ni, je pa potrebno tole upoštevat v lastnih kalkulacijah in izvajat korekcije glede na izkušnje. Če torej vzamemo zgornje drozganje na 69C bomo ven dobili rezultat kot da bi drozgali pi 66C, FG bo posledično nižji. Če pivo nima pravih lastnosti zaradi tega je potrebno izvajat korekcijo. Realno torej bi za 69C "po pravilih" moral na takem sistemu drozgat na 70C. Seveda pa taka kalkulacija ni nujno vedno možna, dokler delaš vse enako pač lahko narediš popravek, če pa se spremeni en od vhodnih parametrov (količina sladu, čas drozganja) se pa vsa kalkulacija podre in delaš totalno na slepo.
Glede časa je enako, s časom temperatura drozge pada pa tudi diferenca med različno segretimi deli drozge se povečuje. Če vedno drozgaš enako časa in enako količino sladu to ni problem ker lahko izračunaš neko optimalno vrednost (višje) temperature s katero korigiraš izgube. Če se karkoli spremeni si spet "slep" in delaš na pamet.
Skratka da povzamem, v pasivnih sistemih neka temperatura NIKOLI ne bo prava temperatura ampak bo potrebna neka korekcija glede na sistem. Tega pa žal večina ne dela, ker se drži "recepta".
Torej načeloma moraš spoznat svoj sistem in se zavedat kaj ti neka temperatura pomeni. Če drozganje pri T 69C daje ven prenizek FG (premalo telesa) potem ni druge kot da se dvigne temperatura drozganja ker je očitno povprečno v času encimske pretvrobe prenizka. Opcija je tudi da ves čas mešaš drozgo in dodajaš toploto po potrebi.
No tu pride potem v akcijo aktivni sistem (regulacija) upravljanja drozganja. Tam je 68C vedno 68C saj imaš sladico ki kroži in se segreva vedno na tarčno temperaturo. S tem je precej velik del drozge na ustrezni temperaturi. Dalje se lahko dela tudi multistep drozganja, časi se lahko podaljšajo (recimo mashing čez noč), bolj enostavno je doseči mashout ipd.
Skratka aktivni sistemi ne bodo naredili boljšega piva, poenostavijo pa par procesov in omoogčajo da se čas bolj pametno izkoristi.