Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
KSZ.

Kar se tuče stopnje "prebave" sladkorja je potrebno vedet tudi koliko je neprebavljivih sladkorjev v sladu. Sladni ekstrakti so ponavadi nekaj "srednjega" in torej imajo določen delež sladkorjev ki jih kvasovke ne morejo obdelat. Ti sladkorji dajejo večjo končno gravitacijo in je torej normalno da nimaš 100% presnove.

Sicer moje izkušnje z DMEjem na okoli 1.050 SGja so da prevre do 1.014-16, lager je šel celo do 12.

Če se ves sladkor ne prebavi je to lahko (oz. večinoma je) posledica slabega kvasa oz. slabih pogojev za kvas. Prvi problem je nezadostno število kvasovk oz. neustrezno pitchanje le teh, za 100% dobre kvasovke ki so "ready to pitch" se lahko uporabi "kvasni starter" (yeast starter) ki se ga pripravi 2-3 dni pred samim pivom iz DMEja.

Slabi pogoji za kvasovke so pa večinoma povezani s kisikom v pivu. Malo kisika bo imelo za posledico slabši FG, razlike so lahko kar očitne. Torej ko se izvaja oksidacija pivine se držat načela "več je le več", naj bi se pivino pretresalo vsaj 2 min in grem stavit da večina tukaj tega ne naredi!
grims-1.gif


Glede mletja ... kalbo malce pretirava!
evil.gif
Ne rečem da je dober mlinček osnova ampak za BIAB metodo ni tako pomemben. Za klasično drozganje je pa pomemben samo toliko da narediš produkt ki je sposoben filtracije in da ti ne zastane vse skupaj. Če to dosežeš ima mletje vezo samo še z efektivnostjo ki pa je za začetnika "nepomembna". Če je efektivnost 60% je pač taka in se počasi učiš kako jo izboljšat, če vzameš tako efektivnost v kalkulacijo potem bo pivo enako dobro kot če imaš efektivnost 85%. Pomisleki so samo glede taninov, ampak glede slednjega tudi ni toliko problema (seveda vpliva na okus, ampak če je toliko da te ne moti nima veze).

Pri loncih upoštevajte da za BIAB se rabi precej večji lonec kot pa je na koncu piva, velikost vreče in zrnja + dodatna voda ki potem izhlapi dajo skoraj cca. 100% volumna več. Nekdo je spraševal kaj se upošteva pri izhlapevanju ... upošteva se površina lonca, ampak naj opozorim da so te kalkulacija sila nehvaležne in se jih naredi samo 1x potem pa se vodo prilagaja po "logiki"! Glede velikosti lonca, pri vseh allgrain metodah (biab ali pa klasika) je treba vedno upoštevat še proces hlajenja če se izvaja z potopim hladilnikom (vzame lahko tudi do 20% volumna). Torej če kupujete lonec kar vzemite logiko da bo piva vedno pol manj kot je lonec velik. (s kombiniranjem zunanjega izpiranja in pa zunanjim hlajenjem se sicer da vzeti tudi razmerje 1:1, ampak to so specialne metode izdelave ki se jih lahko igraš pri majhnih količinah)

Glede na to da ste se razpisali o mletju dejmo še kakšno rečt o hlajenju. kalbo si sam naredil cevni hladilnik? Sam se bom lotil tega sedaj. Sem upal da se bom čez zimo šlepal za večje batche na nizkih temperaturah (lonec iz garaže v snežno kopel) ampak jebiga zima je kot je!
grin1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
smile-1.gif
Pretiravam? Sploh ne, samo ljudi hočem odvrnit od matranja z raznimi improvizacijami. Za BIAB metodo je dober tist za kavo, če že hočeš, za all grain pa ne. Optimalno mletje pa ni pomembno samo za efektivnost, ki je odvisna še od marsičesa. Ampak vsak se odloči sam, dejstvo pa je, da te na koncu z živci vred en kvaliteten mlin za slad ne stane dosti več od predelanega valjarja za testenine. Naročilo mlina iz Amerike ni nič posebnega, sploh če plačaš s paypalom. Tud mene je bolelo in sem mel že narejene načrte za predelavo strojčka za testenine. Potem mi je pa nek pivovar, ki je danes precej uspešen rekel, da je mlin najpomembnejši člen pivovarne in da mi naj nikar ne bo škoda denarja za BC, če se že grem pivovarno.

Hladilnik za pivino sem naredil sam iz bakrene cevi navil sem jo pa okoli Cocacola soda. Naredil sem potopnega, čeprav sem imel v planu protitočni ali kako bi prevedel iz čisto praktičnih razlogov. potopnega ni treba razkuževat in odpadka pivine ni. Za ohladitev 40l vrele pivine potrebujem cca 20 minut.
 

pirmidej

Zelenc'
2. jan 2014
17
0
1
Tudi jaz sem hladilnik naredil iz mehke bakrene cevi, 1 m = cca 3.8 €. Kupil sem 10 m cevi s premerom 1 cm (ali 0.9 cm, ne vem več) in jo navil okrog posode s premerom pribl 20 cm. Cev je bila dovolj mehka, da sem jo brez problema navil z roko. Sem zelo zadovoljen.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
smile-1.gif
Pretiravam? Sploh ne, samo ljudi hočem odvrnit od matranja z raznimi improvizacijami. Za BIAB metodo je dober tist za kavo, če že hočeš, za all grain pa ne. Optimalno mletje pa ni pomembno samo za efektivnost, ki je odvisna še od marsičesa. Ampak vsak se odloči sam, dejstvo pa je, da te na koncu z živci vred en kvaliteten mlin za slad ne stane dosti več od predelanega valjarja za testenine. Naročilo mlina iz Amerike ni nič posebnega, sploh če plačaš s paypalom. Tud mene je bolelo in sem mel že narejene načrte za predelavo strojčka za testenine. Potem mi je pa nek pivovar, ki je danes precej uspešen rekel, da je mlin najpomembnejši člen pivovarne in da mi naj nikar ne bo škoda denarja za BC, če se že grem pivovarno.

Hladilnik za pivino sem naredil sam iz bakrene cevi navil sem jo pa okoli Cocacola soda. Naredil sem potopnega, čeprav sem imel v planu protitočni ali kako bi prevedel iz čisto praktičnih razlogov. potopnega ni treba razkuževat in odpadka pivine ni. Za ohladitev 40l vrele pivine potrebujem cca 20 minut.

Vsekakor je mlin pomemben, se pa da z malo vaje in improvizacija pri izdelavi piva veliko pomagat in tudi prihranit!
grin1.gif


Koliko metrov cev imaš navite pa če veš še premer/presek?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
us-05 je občutno počasnejša in ni tako občutljiva na višje temperature. Sam jo uporabljam za Pale ale, za Stout uporabim 04. Stout je po navadi že za pit, ko US05 delajo še prvotno fermentacijo Pale ala, pa imata oba podobno gravitacijo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
@utisevalec
Imam cca 10 do 12 metrov cevi. Ne vem točno, ker sem dobil ostanek. Mislim, da je desetka, moram pomerit. Navadna vrtna cev gre gor fejst ohlapno. Še kak ovoj ali dva nebi škodila, ampak je tud to OK.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ravno dobil od Moje pivo hmelj z rokom do oktobra 2013
crazy1.gif

Jst sem tudi dobil od njih kvas ki je bil en mesec čez rok. Verjetno dobijo ječmenov slad ki ga obljubljajo že pol leta ravno ko mu bo potekel rok trajanja!
rolleyes-1.gif


Jah tako pač je, če bojo fural tak poslovni odnos in neresnost tudi ne morejo pričakovat da bodo kaj prodali. Trg dela svoje. Če bi tisti klinčev slad dobavili in prodajali po 1kg in 5kg bi sedaj že 3x obrnili zalogo. Na sam svoj pivovar naročiš pa v 2h tednih dobiš. Na hmelzadu sem naročil 25kg osnovnega sladu in dobil v 3h dneh, ampak za specialne slade mi je osebno pa min. količina 5kg preveč.

Za hmelj sicer ni neke panike, dokler je vakumsko zaprt in shranjen nekje na hladnem je rok trajanja kar dolg. Hmelj uničuje izpostavljenost kisiku in pa visoka temperatura.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
@utisevalec
Imam cca 10 do 12 metrov cevi. Ne vem točno, ker sem dobil ostanek. Mislim, da je desetka, moram pomerit. Navadna vrtna cev gre gor fejst ohlapno. Še kak ovoj ali dva nebi škodila, ampak je tud to OK.

zmaga.gif


Če koga zanima, pri trenutnem pivu sem se lotil znanstvene preučitve delovanja kvasa. Konkretno gre za safale S-04 v relativno močnemu porterju (na koncu ga bom še malo redčil z vodo). OG je bil 1.058, količina piva cca. 9l v 10l flaškonu, temperatura prostora ves čas konstantna na 18C. Kvas je začel aktivnost 6h po pitchanju in je v 12h že veselo vrel, po cca. 24h pa dosegel max. višino pene ki je prišla skoraj do vrha. Tako je ostalo kakšnih 12h potem je pa pena začela počasi upadat in jo je sedaj še cca. 2-3cm.

No bistvena je meritev temperature, ki sem jo tokrat poleg "prostora" opravljal še v samem pivu. Ko je bila pena na vrhuncu je imelo pivo 20.6C kar je 2.6C več kot temperatura prostora. Sicer se je temperatura podobno kot pena po vrhuncu spustila na manj kot 1C razlike v primerjavi z okolico.

Vrhunec temperature in tudi pene sovpada z vrhom fermentacije (najvišja aktivnost kvasa) in ta del določa tudi glavnino okusa v pivu. Konkretno sem recimo želel da bo porter vrel na 18-19C pa sem potem pustil, da sem videl koliko je dejansko max. in da bom vedel za drugič!
grin1.gif


Sicer S-04 naredi res pompozen začetek in potem ležerno nadaljuje tako da gre na nek način za ekstremni kvas, pri večini ostalih kvasov ta vrhunec ni tako močan se pa tenstajo malo dlje ampak dokaj konstantno. Torej pri drugih kvasovkah bi sam rekel da temperatura ne naraste toliko, vseeno realno tam med 0.5-1C je vzet za v kalkulacijo. Nekaj odvisi seveda tudi od vrste posode (material) in pa oblike.

No sam za drugič vem da bom S-04 probal držat do ponikanja pene vsaj 2C pod tarčno temperaturo!
zmaga.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Ja, s04 je monstrum, pol si pa predstavljaj, da to nekateri postavijo na 25 stopinj...ester party.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Kar se pa mojepivo tiče, se pa lepo vidi na FB profilu, da tam noben nima blage veze o pivu. Če bi kateri kaj vedel, bi ponudili drugačne produkte.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Danes izmeril svoj Tripple ; po 9, dneh fermentacije Fg 1014, izračun mi pokaže 3,5% ekstrakta in 8,006% vol.alkoja. Pivo mi tu in tam še malo prdne, tako da računam na flaširanje čez 2 dni, ali pa je to prehitro?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Odvisno koliko se ti mudi, če imaš čas in plac (za naslednje pivo) bi bilo dobro tripel pustit kar malce dalj odležat. Sem že napisal da se za lahka ale piva načeloma uporablja metoda 1-2-3 torej en teden v primarni posodi, dva tedna v sekundarni posodi in tri tedne v flaškah. Skupni čas za nek običajen ale je torej 5-6 tednov od katerega je samo en teden dejanske fermentacije, vse ostalo je t.i. staranje.

Težja/močnejša piva zahtevajo jasno več časa, recimo 2x toliko za srednje močna piva (5-6%) in tudi 3x več za močnejša piva. Močna (8+%) in temna piva (50+ EBCja) razvijejo pravi okus šele po pol leta ali celo več staranja.

Staranje je seveda možno tako v fermentacijski posodi kot v steklenicah. Staranje do 6-8 tednov se lahko izvede v primarni posodi, ki je lahko plastična. Za daljše čase staranje je potrebno pivo po koncu primarne fermentacije pretočit v drugo posodo, idealno da je steklena in napolnjena čimbolj do vrha.

Staranje v steklenicah bo dalo malce drugačen (slabši, ni pa nujno) rezultat, vseeno pa bo potekalo. Steklenice imajo prednost da imajo vse kar je potrebno za dolgotrajno staranje (steklo, napolnjene do vrha). Razlika? Recimo tako s primerom, tudi pasulj lahko skuhaš v 2dcl lončku za mleko ampak pravi pasulj mora biti skuhan v velikem loncu!
grin1.gif


Bottom line je da tehnično ni ovir če stekleničiš pivo ko konča vrenje. Torej če je FG po 3h dneh še vedno enak potem lahko brez težav stekleničiš. Če želiš pa malce manj usedline in malce več okusa lahko pa počakaš BP še 6 tednov in šele nato stekleničiš!
evil.gif
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
ok, recimo da pretočim v sekundarno posodo in ne v steklenice, ali dodam sladkor za karbonizacijo že tu, ali takrat ko bom stekleničil?
sledi druga runda varjenje, razmišljam o Cooperjevem Real Ale, rad bi probal svetlejše, kakšena priporočila ali nasvet??
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Karbonizacija je postopek za ustvarjanje presežnega CO2ja v steklenicah. Če daš sladkor prej ne boš naredil nič ker bo šel CO2 ven.

Za začetniško pivo je klasičen ale ok, sicer še bolj primeren je kakšen stout ali pa ipa (indian pale ale) ker imata ogromno "dodatnih" okusov, ki poskrbijo da se zakrijejo napake v pivu.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Real Ale je kar grenak, tako da ga vzemi, če imaš rad grenkejša piva. Recimo tastu je pregrenak in ga ne mara piti( ni problema, je več zame
grin1.gif
)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
ok, recimo da pretočim v sekundarno posodo in ne v steklenice, ali dodam sladkor za karbonizacijo že tu, ali takrat ko bom stekleničil?
sledi druga runda varjenje, razmišljam o Cooperjevem Real Ale, rad bi probal svetlejše, kakšena priporočila ali nasvet??

Al pa če pustiš v primarni še vsaj teden dni in potem direkt v flaše. Potrpljenje je velika pivovarska veščina. Men so do sedaj najboljše uspela piva, ki jih nisem mel časa sflaširat in so mal počakala. Tko cedevita, kot all grain.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.