Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
KSZ

Bliža se čas prve polnitve. Juhej.

Še vedno imam probleme, kje dobiti prazne steklenice. Razen seveda, da jih kupim pri dobavitelju pivovarske opreme. Lokalni Špar nima/noče prodat, enako lokane gostilne. Vsi jemljejo od nekega dobavitelja in morajo vračati nazaj.
Še kak drug predlog? Doma imam samo nepovratne (0,33) iz Hoferja z zamaški na navoj. Te najbrž niso primerne?

Greš v neko manjšo štacuno kjer ti ročno odštevajo/seštevajo embalažo. To so vse trgovine kjer NI avtomatov za embalažo in pač tam primeš gajbo ter rečeš prodajalki naj ti proda flaške. Gajba je 2EUR + za flaške 20x0.1=2EUR.

Tiste z zamaški na navoj se drobijo na vratu ko jih zateguješ, ne vse ampak ni za tvegat ker se lahko fino porežeš.

V skajni sili kupi en plato vode v 0.5l plastenkah in jo vlij stran ter uporabi tiste plastenke!
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Citat:
Uporabnik pirmidej pravi:
Pred kratkim sem naredil svoj prvi all-grain in sem imel težave z mletjem slada. Kje bi lahko dobil dober, ampak vseeno razmeroma poceni mlinček? Sem razmišljal v smeri "corona" mlina, lahko pa tudi "roller", če bi bil cenovno sprejemljiv. Problem je v tem, da v Sloveniji ni ravno veliko izbire, iz tujine pa je poštnina precej draga, ker je mlinček težek.

Bi bil zelo hvaležen za kakeršenkoli nasvet.

Če misliš delati BIAB je corona mlin še najboljša opcija. Dobi se za ceno 60-70EUR, so sicer v tujini nižje cene ampak ker je mlinček narjen iz litega železa je cena dostave toliko višja.

Za klasično drozganje z izpiranjem corona mlinček ni najbolj primeren oz. recimo tako da "da se" ni pa optimalno. Po tujih forumih so sicer uporabniki ki nonstop meljejo s corono pa se ne protožujejo.

Pravi mlinček za slad ima pač ceno kot jo ima, gre vseeno za specialno stvar.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
Pozdravljen, še sam ne vem v kaj se spuščam, ampak izdelava domačega piva me je zasvojila, tako da že 3 tedne študiram razne forume o izdelavi piva doma. Kot je že rečeno smo slovenci bolj švoh glede foruma in fajn je, da se vsaj tukaj nekaj dogaja. Na silvestrovo sem zvaril svoj prvi Tripple , ki je sedaj v fazi fermentacije in imam eno vprašanje. Prviva dva dni mi je burno vrelo, bilo je ogromno pene, lepo za gledat in poslušat brbučkanje v vehi. Tretji dan pa se mi je zadeva umirila, pena je izginila in sedaj me skrbi ali je to normalno. Prosim za tolažilni odgovor.

Temperatura je pa? Začetna gostoto inpredvidena alkoholna stopnja na koncu je?

Triple je v osnovi močan pir, ampak če ga delaš iz "sladkorja" s končno alkoholno stopnjo tja do 6% bo pri sobni temperaturi (med 20-22C) glavnino svojega vretje končal v 2-3h dneh. Pivo sicer po temu še vedno vre je pa manj aktivno in kvasovke se počasi polegajo. Torej ni nič problematičnega, večina ale piv "se zgodi" v prvih 3h dneh, okus in pa telo se razvijata pa potem dalje.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.773
113
Kar se tiče fermentacije je najverjetneje vse ok. Odvisno tudi od kvasa, eni praktično končajo v 2-3 dneh, nekateri pa počasi prdijo tudi 14dni. Mogoče ti tudi malo pušča posoda in zaradi manjše aktivnosti nimaš mehurčkov v vehi.

Slaba novica je pa izbira piva. Ne moreš no delati tripple za svoje prvo pivo. Ker pri piru z višjim % alkohola moraš čakati 2+ meseca, da rata res dobro. Ko bo ta v flašah hitro naredi nekej z okoli 4%, da boš vsaj kaj imel za piti
wink-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.936
9.483
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
Pozdravljen, še sam ne vem v kaj se spuščam, ampak izdelava domačega piva me je zasvojila, tako da že 3 tedne študiram razne forume o izdelavi piva doma. Kot je že rečeno smo slovenci bolj švoh glede foruma in fajn je, da se vsaj tukaj nekaj dogaja. Na silvestrovo sem zvaril svoj prvi Tripple , ki je sedaj v fazi fermentacije in imam eno vprašanje. Prviva dva dni mi je burno vrelo, bilo je ogromno pene, lepo za gledat in poslušat brbučkanje v vehi. Tretji dan pa se mi je zadeva umirila, pena je izginila in sedaj me skrbi ali je to normalno. Prosim za tolažilni odgovor.

Dont worry and have a homebrew.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Hvala za odgovor, temperatura v prostoru je okrog 24C , začetno gostoto pa nisem meril, je pa slad iz pločevinke brewferm tripple
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Sem se pa zelo zagrel za izdelavo Breumester clona, tako da že nabiram potrebne sestavne dele.
Ali uporablja BM gdo od tu??
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.773
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
Hvala za odgovor, temperatura v prostoru je okrog 24C , začetno gostoto pa nisem meril, je pa slad iz pločevinke brewferm tripple
Za tegale večina čaka 4 mesece in več. Čeprav tudi po 2 mesecih je že kar ok(ravno včerej sprobal flašo).

24 je malo visoko, če se le da pri naslednjih varjenjih drži temperaturo okoli 20 stopinj.

Jaz bi za naslednjo rundo tole namesto sladkorja. Po 14 dnevih v flaši je že super.
 

pirmidej

Zelenc'
2. jan 2014
17
0
1
BIAB stopnjo sem preskočil. Sem šel direktno iz ekstraktov na drozganje z izpiranjem z doma prirejeno hladilno posodo
smile-1.gif
stvar funkcionira, samo izkoristek ekstrakcije ni bil dober, najverjetneje zaradi slabo zdrobljenega slada. Sem uporabil mlinček za orehe in kar velik procent zrn sploh ni bil zdrobljen, nekateri pa preveč ...ne priporočam.

Ali obstaja v Slo ali bližini kakšna trgovina, kjer bi lahko kupil mlin za slad (corona ali valjni) neposredno, brez pošiljanja? Saj bi še reskiral 100+ € za dober mlin, problem je, da še pošiljanje zaradi teže znese skoraj 100+ €.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Corona mlin dobiš v kmetijskih trgovinah, vsaj v naši lokalni ga imajo.

Mlinček za orehe? To je un vrteči naluknjan valj z ročico? Dejansko gre za "ribežn" in ne, ni dober ker ti verjetno nariba tudi ovoje kar ni ok za dve stvari:
- dobiš ven malo filtrirnega materiala
- v ovoju zrnja so tanini in pretirano poškodovanje ovoja bo dalo pivu "taninski okus"

Corona je ok ker pri dovolj velikem razmaku med ploščami zrnje dejansko zdrobi hkrati pa ohrani lupino celo. Tudi pri bolj grobem mletju ostane ovoj relativno nepoškodovan.

Corona mlini se dostikrat najdejo tudi v "kmetijskih strojih" ne vem kako se reče tistemu ampak včasih so bili popularni kombinirni stroji za v delavnico ki so znali "vse". V osnovi je nekakšen cirkular, ima pa ponavadi tudi gladilko (ali bolje rečeno "oblič"), brus in pa kup dodatkov med katerimi so mlini takih in drugačnih vrst (za meso, za sadje, ..). No mlin za zrnje je bil dejansko corona mlin in se mu da nastavljat distanco med ploščama, grobo mletje je bilo uporabno za pripravo "drobljenca" za živino, fino pa za moko.

Idealni približek barely crusherja je tudi možnar (un iz kamna), ampak ne vem kdo bi 5kg sladu tolkel v temu!
grims-1.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Se da po novem še kje drugje kot v Hmezadu - Žalec kupiti slad - v Sloveniji? Hmezad je predaleč zame pri mojepivo pa ne vem kdaj bomo dočakali slad!
 
Nazadnje urejeno:

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Citat:
Uporabnik header pravi:
Se da po novem še kje drugje kot v Hmezadu - Žalec kupiti slad - v Sloveniji? Hmezad je predaleč zame pri mojepivo pa ne vem kdaj bomo dočakali slad!

Od kod pa si če ti je Žalec daleč??
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Za prvo rundo BIAB varjenja bom šel najbrž res v Žalec. Zakaj pa bi hodil tja, če pa mogoče kdo ve kje bližje (zame) se da dobiti slad?
Trenutno bivam na Jesenicah.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Receptov imaš polno po netu, od "klonov" znanih piv pa do bolj enostavnih. Recimo taka lepa zbrana baza je beerrecipes.

Vsak stil piva ima svoje specifike glede okusa in videza, kako prideš do tja oz. koliko odstopanja si dovoliš je pa stvar lastne presoje.

Za začetnika je pomojem najlažje nardit nek bledi ale. Za enostavno pitno pivo rabiš 90-95% pale ale ali pilsner svetlega sladu, 10-5% karamelnega sladu (barva po želji). Hmelj za grenkobo in hmelj za aromo.

Recimo za predstavo za 20l batch pri 70% efektivnosti:
- 4kg pale ale sladu
- 0.3kg karamelnega sladu (crystal/cara(mel) - recimo za lepo zlato barvo bi izbral barvo/tip okoli 60L, če uporabiš bolj svetel pils slad potem je lahko karamelni slad tudi temnejši)
- 20g hmelja Target (AA: 10-12%) na začetku vretja - 60min, grenkoba po IBU cca. 30
- 15g hmelja za aromo zadnjih 5-10 min vretja (ustrezen hmelj Fuggle, Styrian Golding (savinjski golding), Willamette)
- vrečka kvasa Fermentis Safale S-04

Predviden OG 1.046-48, predviden FG 1.012-14, alkohola na koncu med 4.7-5%.

Drozganje pri temperaturi 68C cca. 1h. Fermentacija pri temperaturi 18-20C, če se uporabi dvostopenjska fermentacija (pretakanje v drugo posodo) potem pretočiš ko veha neha brbotat oz. brbota zelo počasi, to je cca. 3-5 dni po začetku aktivnosti. Pivo potem pustiš da odleži še 2 tedna v posodi in nato stekleničiš. Sladkor za priming cca. 120-130g navadnega sladkorja.

Pri hmelju je tako da odvisi od vrste in pa samega osebnega okusa kaj želiš ven dobit, razne sadne note se povdari z manj hmelja, če želiš bolj hmeljno aromo daš hmelja ustrezno več. Napisanih 15g za aromo je moja izkušnja z savinčanom, za bolj umirjen okus je dovolj tudi že 10g hmelja, če želiš pa bolj povdarjeno hmeljno aromo lahko daš pa tudi 20g ali več (+ potem ima smisel it že bolj proti IPA stilu kjer ojačaš še grenkobo).

Glede sestavin je napisano že v starih postih: tole.

Ali lahko namesto hmelja Fuggle, Styrian Golding (savinjski golding), Willamette dam hmelj Tettnanger.
To je edini hmelj za aromo, ki ga ima trenutno mojepivo
 

pirmidej

Zelenc'
2. jan 2014
17
0
1
Hvala za odgovor. Kaj konkretno misliš s tem kmetijska trgovina, a je kakšna v Ljubljani?

Glede mlinčka za orehe imaš prav. V osnovi gre za ribežn, ampak če uporabiš pravi nastavek/valj potem poteka drobljenje na principu rotor-stator. Z ročko vrtiš notranji valj, zrnje pride v režo med notranjim valjem in ohišjem in se pri vrtenju drobi. Če bila razdalja med valjem in ohišjem idealna, bi se teoretično zrnje lepo zrobilo, v primeru mlinčka, ki sem ga uporabil jaz, pa na žalost prevelik delež zrn ostane nezdrobljen.

A priporočaš barley crusher? Se ga da naročit tudi kje iz Evrope ali le iz Amerike?
 
Nazadnje urejeno:

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Danes sem dobil 30i lonec z premerom 35,5 cm, da bom lahko počasi začel z BIAB varjenjem. Poizkusil sem zavreti vodo na kuhinjski indukcijski plošči. Lonec pride na eno veliko in polovico manjše kuhalne plošče. Voda (20l) je iz približno 50°c do vretja prišla v 20 minutah do vretja. Izračun je pokazal ,da naj bi izgubil 4,12l vode pri takšnem premeru lonca.
Ali bo to ok glede na to, da ni cela površina lonca na kuhalni plošči?
 
Nazadnje urejeno:

pirmidej

Zelenc'
2. jan 2014
17
0
1
Super, ideja mi je všeč, tudi jaz sem si zaenkrat večini stvari, ki sem jih potreboval (hladilnik, hladilno posodo za drozganje) naredil sam. Imam pa pri uporabi mlinčka za testenine vseeno preveč pomislekov, da bi se tega lotil: (i) mlinček iz trgovine ne zgleda ravno tako robusten kot tisti iz videa in bojim se, da bi precej hitro razpadel, (ii) potrebno je še ogromno dela, kot je namontirati zbiralnik za zrnje zgoraj in "nazobčati" oba valja, da bolje zagrabita zrnje, (iii) tudi 30 € je nekaj denarja in če prištejemo še ves porabljen čas, se po mojem mnenju stvar ne izplača. Mogoče se motim.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.