Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
Hvala za odgovor, temperatura v prostoru je okrog 24C , začetno gostoto pa nisem meril, je pa slad iz pločevinke brewferm tripple

Majčkeno si previsoko, oziroma si na zgornji meji. Najbolje je med 18 in 22 stopinj.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik pirmidej pravi:
BIAB stopnjo sem preskočil. Sem šel direktno iz ekstraktov na drozganje z izpiranjem z doma prirejeno hladilno posodo
smile-1.gif
stvar funkcionira, samo izkoristek ekstrakcije ni bil dober, najverjetneje zaradi slabo zdrobljenega slada. Sem uporabil mlinček za orehe in kar velik procent zrn sploh ni bil zdrobljen, nekateri pa preveč ...ne priporočam.

Ali obstaja v Slo ali bližini kakšna trgovina, kjer bi lahko kupil mlin za slad (corona ali valjni) neposredno, brez pošiljanja? Saj bi še reskiral 100+ € za dober mlin, problem je, da še pošiljanje zaradi teže znese skoraj 100+ €.

Mene je prišel barley crusher s poštnino in carino vred okol 150 EUR. Naročilo je blo pa prek beersmith.com

Marsikdo ti bo rekel, da je brez veze, da se da improvizirat, samo če želiš res dobre rezultate je dober mlin za slad najpomembnejša investicija. Vse kar se da dobit pri mr maltu, al pa tole, kar je pri mojepivo.si je brez veze.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik pirmidej pravi:
Super, ideja mi je všeč, tudi jaz sem si zaenkrat večini stvari, ki sem jih potreboval (hladilnik, hladilno posodo za drozganje) naredil sam. Imam pa pri uporabi mlinčka za testenine vseeno preveč pomislekov, da bi se tega lotil: (i) mlinček iz trgovine ne zgleda ravno tako robusten kot tisti iz videa in bojim se, da bi precej hitro razpadel, (ii) potrebno je še ogromno dela, kot je namontirati zbiralnik za zrnje zgoraj in "nazobčati" oba valja, da bolje zagrabita zrnje, (iii) tudi 30 € je nekaj denarja in če prištejemo še ves porabljen čas, se po mojem mnenju stvar ne izplača. Mogoče se motim.

Ne, ne motiš se. Dodal bi pa še, da tanini ubijajo eno pomembnejših stvari v pivu in to je glava. Kupiš barley crusher enkrat in ga imaš za vedno in se nikoli več ne sprašuješ ali maš dovolj zmlet slad ali premalo. Na evropskih straneh je vse predrago. Naročil sem ga tu: http://beersmith.com/barley-crusher/
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
A pr kitajčku, Ne vem, probat ni smeh, dodaj pa zraven še carino in davek. Barleycrusher original košta 119 dolarjev. Mi je pa reflektometer zanimiv, pomoje ga bom naročil.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Še malo vprašanj glede vode, Katero vodo uporabljate?, kakšne pripomočke za pripravo vode uporabljate- filtri, RO, mlečna kislina ??
 

nartin

Zelenc'
4. jan 2014
18
0
1
Ma nevem ti mlinčki so vsi tako dragi pa vse skup ni nič kar je nekje čez 50e se mi zdi dosti preveč če ga recimo primerjaš z mlinčkom za testenine ki ima 6 vlajov in pri vseh se nastavlja odmik to je moje mnenje....

kalbo zanima me kakšno izolacijo si uporabil za izoliranje mashtuna, ker bom tut jas kar izoliral 50l sod za vino pa je... hladilnih torb tako velikih v slo ni iz amerike je pa predraga spet poštnina..
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Voda iz pipe, takšna kot je bo dobra. Je precej faktorjev pred tem, eden izmed njih je kontrola temperature fermentacije, ki mora bit čimbolj optimalna.
Vem, prebereš svega in svašta o tem in onem, v resnici je pa pomembnih le nekaj stvari. Prvo je kvalitetno zmlet slad, kjer ne more bit improvizacije, takoj za tem je čistoča, šele za čistočo je razkuževanje, potem je kvaliteten program za ustvarjanje receptov in seveda ostala oprema. Temperatura drozganja, temperatura izpiranja in temperatura fermentacije bodo mnogo bolj vplivali na končni izdelek, kot pa kemična obdelava vode.
 

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Kje kupit lonec od 30l? Najraje ozek in visok (ker mam v kuhnji ozko kuhalno povrsino), pa da ne bi bil glih 100€.

Zdaj mam v sodu tretjo rundo pa mam spet probleme z atenuacijo - ne morem je spravit nad 60%. Pa to rundo sem probal res vse cimbolj optimalno nardit: (delam iz DME od mojepivo)
-temperatura "pitch-anja"=22 stopinj, T kvasevca 22 stopinj
-t fermentacije 18 stopinj (konstantnih v "inkubatorju")
Mehurckat je zacelo po 12 urah in mehurckalo se 3 dni. Po enem tednu vzamem vzorec in mam gravity 1,020 (zacetna je bla 1,050). Kje ga biksam?

Prejsnjo rundo sem delal pol svetlo, pol amber in mi tudi po treh tednih ni slo pod 1,022 (iz 1,050)
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Citat:
Uporabnik Mr_Globus pravi:
Kje kupit lonec od 30l? Najraje ozek in visok (ker mam v kuhnji ozko kuhalno povrsino), pa da ne bi bil glih 100€.
Sam imam lonec od Eme, sicer 15L, imajo pa tudi 30L, ni sicer 100€ ampak ravno poceni pa tudi ni, se mi pa zdijo kvalitetni.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
@kalbo na tvojem blog sem gledal recept za guinness pa me zanima glede na to, da praviš da vse slade kupuješ v hmezadu kateri je slad black barley v hmezadu ker ga nisem zasledil v ceniku. Kje se dobi slad barley - flaked? Ta teden načrtujem pripravo mojega prvega piva po BIAB metodi zato bom odšel v hmezad po slad. Recept za mojo oprema pa si bom pripravil v programu beersmith2.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Črni slad imaš pod black malt, takoj za njim je roasted barley. Barley flaked so pa navadni ječmenovi kosmiči. Dobiš jih v vsaki bolje založeni trgovini.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik nartin pravi:
Ma nevem ti mlinčki so vsi tako dragi pa vse skup ni nič kar je nekje čez 50e se mi zdi dosti preveč če ga recimo primerjaš z mlinčkom za testenine ki ima 6 vlajov in pri vseh se nastavlja odmik to je moje mnenje....

kalbo zanima me kakšno izolacijo si uporabil za izoliranje mashtuna, ker bom tut jas kar izoliral 50l sod za vino pa je... hladilnih torb tako velikih v slo ni iz amerike je pa predraga spet poštnina..

Odločitev je tvoja, glede mlina za slad, še enkrat pa povem, da je to najpomembnejši člen v pivovarni in BC je vreden tistih 150 160 EUR kolikor te košta s poštnino in carino vred. Vse skup ni nič, met je pa treba, če se hočeš it all grain pivovarstvo Vse te videe in improvizacije sem videl, sam potem sem se odločil, da tu ne bo inprovizacije in sem naročil Barley crusher in mi ni žal. Ne pozabi, da navaden strojček za testenine brez nazobčanosti valjčkov ne bo delal. Večina ostalih stvari je pa tudi pri meni zimprovizirana, razen filtra v mash tunu to je tudi naročeno iz Amerike.

Mash tune sem izoliral z gumifleksom od Plane Podgrad.
 
Nazadnje urejeno:

nartin

Zelenc'
4. jan 2014
18
0
1
Zanima me še staranje piva v lesenem sodu oz karbonizacija v lesenm sodu, nekje sem gledal da imajo stoute spravljene v lesenih sodih. Vem pa da je kakršno koli mešanje z lesenimi žlicami prepovedano.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Moj nasvet. Najprej moraš osvojit all grain tehniko, začni s preprostim receptom, najbolje stoutom, ker odpušča napake. Za začetek pozabi vso šaro z vseh koncev youtuba, ki jo imaš v glavi (vem, ne pusti spat) in se loti osnov. Čistoča, mletje, kontrola temperature tako v mash tunu, kot med fermentacijo in za začetek bodo navadne unionske ali pa laško flaše idealne in najcenejše, pa še kište so praktična stvar. Tista cevka za flaširanje, ki jo imajo pri mojepivo.si je zlata vredna. Steklenice s keramičnimi zamaški zgledajo super, vendar so zanič, ker nikol ne veš, al dihta al ne. Navaden kronski zamašek vedno dihta.

Pomembno je, da se zavedaš, da če se držiš osnov, ne moreš zafrknit, kar boš naredil, to bo za spit brez panike, če gravitacija ni čisto po beersmithu, delaš svoje pivo in ne kloniraš piva nekoga drugega. Ko bo prva sezona okoli, tam čez poletje, je pa potem čas za nadgradnjo in igranje s sodi in podobnim, ker imaš osnovo za sabo in imaš dva tri recepte, ki so ti uspeli in lahko primerjaš.

Lesen sod tud mene mika, problem je pa kolikor vem razkužit tak sod. Poleg vsega je pa potem treba spit, ko je enkrat odprto, ker pride pivo v stik s kisikom.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
S tem kvasom pa nikar ne hodi višje od 21-22 stopin, ker ti bo proizvedlo estrov, da bo veselje.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik Mr_Globus pravi:
Safale s-04
60% je res malo nizko, samo kaj dosti več pa tudi ne boš dobil s tem kvasom. Po koncu glavne fermentacije dvigni temperaturo za par dni na 22-24 stopinj(ker ni več veliko akcije tudi ne bo estrov v opaznih količinah), da zbudiš kvasovke, da ti prežvečijo še kaj cukra.

04, 33 in 58 pustijo več višjih sladkorjev.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.