Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Vzeto na znanje.
Za zdaj se še strogo držim receptov, da ne bi ustvaril kakšno neužitno brozgo.

Sem pa včeraj po dveh tednih v fermentorju prvič pomeril FG svojega prvega stouta. Je že na 1015, kar je že skoraj ciljnih 1013. Še ena meritev jutri in bomo videli. Dogodku je bila priča moja žena, ki ji je okus (škoda bi bilo stran zlivat merjenec 😉 ) zelo všeč. Za zdaj obeta.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Ali je kdo že delal z PEATED MALT (smoked) sladom.
Do kakšnega procenta ga je sprejemljivo uporabit? Pač rad bi malo dimljenjega karakterja pri Schotish ale-u, vendar ne bi rad da se samo dim čuti :D Glede encimsko se mi zdi da nebi smel bit problem, ker kot sem razumel ta slad ima encime
Isto me zanima tudi za Château Whisky Light.

Tudi 100% se ga lahko uporabi, ampak boš dobil okus prekajene klobase ne pa piva!
evil.gif


Realno za večino stilov piva zelo malo, začni tam okrog 1-2% in drugič povišaj če bo premalo. Odvisi sicer tudi od ostalih surovin piva tako da pri enih tipih bo 5% komaj občutno pri drugih pa bo 1% preveč.

Mislim da smo to že govorili ampak večina smoked sladov se uporablja za whiskije oz. so bili originalno vzeti od tam in ti sladi jasno imajo samozadosto encimsko moč.
 

Kobilca

Zelenc'
5. jul 2015
6
0
1
Zdravo,

imam eno vprašanje glede sodov.
Ima kdo izkušnje s podiranjem M in S sodov? Zanima me, kako se odvije oz. razstavi tisti pokrov?

Kaj pa Corny sodčki? Kakšen patent imajo, da se jih lahko priključi na točilno napravo?

Hvala vsem za odgovore.

Lp
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Corniyi imajo svoj patent, kjer rabiš posebej vhod pa posebej izhod.
Maš pa tudi več verzij (pin ali pa ball lock) Je pa res da je ball lock bolj popularen in več prisoten.
 

Kobilca

Zelenc'
5. jul 2015
6
0
1
Se pravi da potrebujem samo prave priključke, da ga lahko priključim na točilno napravo?
Samo zamenjam "M coupler" za ball lock in bo delovalo?

LP
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Tako je, čeprav se mi zdi da obstajajo tud neki kombinacijski couplerji in se da pol oboje uporabljat....sam ti sistemi mi niso tok zlo poznani.
 

Kobilca

Zelenc'
5. jul 2015
6
0
1
Danes sem se dve uri matral z Laško sodom z "M" nastavkom, pa ga nisem bil odpreti. Odvil sem ga sicer, potem pa ni šlo nikamor več. Ima kdo kakšno idejo kako odviti pokrov?

Lp,
 

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
Drugič bom delal pivo iz pločevinke (tokrat coopers original stout). Prvič ko sem delal Ale, sem uporabil kar vodo iz pipe in je pivo imelo zelo oster okus po kirurški ordinaciji. Predvidevam da zaradi neodstranjenega klora. Pivo sem seveda kljub temu spil
smile-1.gif


Tokrat me zanima katero vodo uporabiti, ali prekuham/hladim to iz mestnega vodovoda (kar bo trajalo par ur in vmes lahko pride do infekcije), ali pa raje kupim za 20l plastenk vode? Koliko časa je potrebno kuhati vodo da klor izhlapi? hvala za nasvet
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Temperatura fermentacije pa je bila? Ker okus, ki ga opisuješ je ponavadi posledica višjih alkoholov, ki se producirajo pri previsokih temperaturah.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Žal ni vredu. Razen če ti je všeč okus po razkužilu in sadnih estrih.
Če imaš klet jo uporabi.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Sobna temperatura je relativen pojem, sploh v teh dneh. Recimo če je sobna temperatura 26C je občutno preveč za večino kvasovk.

Klora (vpihovanje plina) se rešiš če vodo prevreš (cca. 5 min je dovolj) ali pa če pustiš vodo stati cca. 2 dni. Vodo lahko pripraviš par dni prej v fermentorju in potem notri dodaš "skuhano" piksno. Sama voda sploh če je obdelana s klorom je dokaj mikrobiloško nevtralna tako da se v njej najbrž ne bo zaredilo nič problematičnega v 2h dneh.
 

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
sobna temperatura je bila okoli 23-25C, kleti žal nimam, hladilnika tako velikega tudi ne, pod to sobno temperaturo pa glede na trenutne vremenske razmere zunaj žal ne morem uspeti shladiti.

bom že nekaj stuhtal, hvala za nasvete.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Potem prišparej piksno za druge čase in naredi kaj pšeničnega s primernimi kvasovkami. Recimo WB-06 so ok do 25 stopinj, tako da boš glih okoli meje. Pa da začneš fermentacijo tako, da imaš prvi dan ali dva fermentor v banji/lavorju z vodo okoli 20 stopinj.
 

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
ok bom pa potem pšeničnega delal, banjo imam veliko in globoko da lahko skoraj cel fermentor notri potopim pa hladim z 20C vodo.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Voda ne bi smela biti problem. Zvaril sem že nekaj sarž iz ekstrakta z vodo direkt iz pipe. Prav tako dofilam fermentor pri all grain batchih z vodo iz pipe. Kot so že drugi ugotovili, problem je visoka temperatura.

Nazadnje sem varil en bitter z S04 kvasom. Kljub vročinskem valu sem fermentacijo držal na 16 do 17 stopinj (dejanska temperatura piva, ne okolice). Fermentor sem postavil v velik škaf, v katerega sem natočil hladno vodo. V zamrzovalniku sem zamrznil nekaj 1,5l plastenk vode in jih postopoma dodajal v škaf z vodo. Okoli fermentorja pa sem ovil eno večjo brisačo, ki je bila delno namočena v vodo. Jaz sem sicer dodal še manjšo akvarijsko črpalko in okoli fermentorja ovil naluknjano cev, da je konstantno kapljalo po brisači, ampak tudi to ni nujno.

Če se ti ne da igrati s takimi zadevami pa enostavno izberi stil piva, ki je kompatibilen z visokimi temperaturami. Weizen, Saison...
 

machnau

Pripravnik
5. apr 2015
40
0
6
Pozdravljeni

Za božička bi si umislil (oz. mu bom pisal) en sistem za variti pivo,... prosim za kak nasvet, slikico itd...
Sem "odprt" na vse predloge in nasvete, lahko tudi ZS.
Sedaj varim po "domače" z veliko prenašanja vode, z drozgalnikom itd... In bi si zelo rad poenostavil varjenje...

Hvala, LP
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.