Hvala ti za mnenje. Bom upošteval glede arome in dodal nekaj aurore še na 5min. Glede polnosti pa bom tudi malo zmanjšal CARA delež. Glede T drozganja pa sem imel tudi jaz pomisleke, ampak je stric Beersmith tako izračunal, ko sem označil ''medium body''.Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Priporočam ti (vsem ki gredo na večje količine ali drugo opremo) da narediš pivo po receptu, ki si ga že naredil s tem se izogneš problemom ki se tičejo prehoda na drugo opremo (oz. težave lažje lociraš).
Tako na hitro tvoj recept:
- delež cara sladu je dokaj velik T drozganja je pa dokaj nizka, predlagam da prvič na novi opremi raje izbereš temperaturo na 67-68C ker imaš tako rezervo v obe skrajnosti če kaj "zgrešiš", delež cara sladu lahko spustiš (recimo cara 20 na okus ne bo vplival veliko, samo dviguje body)
- izbor hmelja je brez vmesnih dodajanj za aromo. Samo dry hopping je sicer možen ampak računaj da da precej manj arome na količino predvsem pa daje drugačno in manj stabilno aromo (če misliš pivo takoj (mesec dva) popit ok, drugače pa bo aroma izpuhtela in bo pivo brez). Močno priporočam še en dodatek hmelja pri recimo 5 min (čeprav za angleška piva bollj sede šibka aroma ki jo dodaš tam okoli 30-10 minute)
- 3x kvas za 70-80l piva je malce malo, močno svetujem da dodaš vsaj 5 vrečk. Poleg tega če bi rad angleški stil z US-05 kvasom ni ravno idealno ker ne daje nič estrov, tako da je bolje uporabit S-04 kvas (če uspeš držat fermentacijo na 18C)
Ali za S-04 naj T fermentacije ne preseže 18C?
Hvala še enkrat in lp!