Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
O zaznavi okusov se težko debatira ampak v osnovi ima pivo v višji stopnji oksidacije bolj "alkoholni" občutek. Lahko je prisoten tudi proces kisanja če je v steklenicah ostal zrak. Sicer oksidativnih procesovo obstaja več vrst in ne velja za vsa piva enako, recimo tudi hmeljne koponente oksidirajo in IPA bo imela po oksidaciji čisto drugačen okus kot pa recimo bock.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Zanima me kakšen hmelj bi lahko dal v APA ali IPA da nebi pivo imelo preveč okusa po citrusih, bezgu... ker mi ta okus piva ne paše če daje ful po citrusih. Ali naj naredim kakšen drugi stil pive. Kaj mi priporočate.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Kaj pa si do sedaj probaval?

Ker recimo meni je ogromna razlika med Cascade in Citro, čeprav so po "aromatičnem kolesu" dokaj skupaj. Če želiš sadne note (tropski sadeži) potem skoraj ne moreš mimo tega da bo noter tudi aroma citrusov.. APA pa po definiciji zahtev tak hmelj.

Alternativa mogoče avtralski ali NZ hmelji, recimo galaxy, topaz, ... (so malenkost bolj na "tropski" strani)

Mogoče tudi tile novi nemški hmelji recimo hull melon, mandarina bavaria, ... (več ali manj derivati cascade-ja z bolj evropskim okusom)

Seveda lahko greš bolj na angleške stile kjer uporabiš bolj zeliščne hmelje.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Pil sem pivo os bevoga IPA in take pale ale pa mi preveč meče po bezgu in citrusih zato mi ni dobra. KAteri so pa bolj zeliščni hmelji ki se jih da dobit pri nas.
Npr golding mi je kar vredu in hallertauer mittel. tudi uporabljam ga za pšenično pivo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Bevog ima še dokaj "balansirano" paleto, ni nekih presežkov s citrusi in bezgom!
grin1.gif


Savinjski golding in derivate lahko brez problema uporabiš tudi za malce močnejše hmeljenje (tudi dry hopping), torej neke vrste APA na evropski način! S tem da pri količinah je potrebno pazit ker se po "gramih" ne da primerjati arome med sabo, recimo večina evropskih hmeljev ima mnogo manj (tudi do 3x) eteričnih olj ki dajejo aromo kot pa ameriški paradni konji. Tako da je za enak efekt arome moraš dat hmelja več. Je pa res da je pri evropskih hmeljih aroma pikantna in zeliščna tako da jo je za razliko od ameriških dejansko lahko celo preveč.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ker delam v zdravstvu mi je ravnokar prinesel kurir reagente v suhem ledu. Suhi led je v stiroprnem boxu, so se mi kar učke zasvetle ko sem videl ker to bi pa blo za hladit pivo. Kok časa do zdrži v stiropornem boxu?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Suhi led ni nič drugačen kot navaden led iz vode, če ga boš imel na vročini ga bo pobralo v par urah če ga daš v skrinijo na -30C se bo pa počasi talil (sublimiral) in zdržal par dni! Ta laboratorijska roba je ponavadi predvidena za dostavo do 24h tako da domenvam da kaj dosti več tudi suhi led ne hladi več v original škatli.

Sicer pa hlajenje s suhim ledom deluje (lahko usuješ kar v pivo če je čist), samo malce je potrebno bit previden pri uporabi in upoštevat fizikalne zakonitosti!
evil.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jaz sem se zmenil z nektarjem da mi v sredo pripelje ene 8 kegov in si bom 6 doobrih izbral. So pa 18l. Komaj cakam da vidim kaj bom dobil.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Zanima me kakšen hmelj bi lahko dal v APA ali IPA da nebi pivo imelo preveč okusa po citrusih, bezgu... ker mi ta okus piva ne paše če daje ful po citrusih. Ali naj naredim kakšen drugi stil pive. Kaj mi priporočate.

Kaj pa kakšna kombinacija rakau in mosaic - meni je bila prav všeč...
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Zanima me kakšen hmelj bi lahko dal v APA ali IPA da nebi pivo imelo preveč okusa po citrusih, bezgu... ker mi ta okus piva ne paše če daje ful po citrusih. Ali naj naredim kakšen drugi stil pive. Kaj mi priporočate.

Kaj pa kakšna kombinacija rakau in mosaic - meni je bila prav všeč...

mosaic da vonj največ bo bezgu, če imaš samo mosaic v pivu in še dry hopas z njim, potem piješ 'bezgovo' pivo, šabeso
smile-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Meni pa mosaic deluje bolj na borovnico citra pa čisti bezeg. Mosaic mi je kar pri top hmeljih.
100 eur za 4 kege 18L? Fin deal
smile-1.gif

Meni so dali ceno 50 eur za 1 kos
smile-1.gif


Ja pisal sem mail na nektar in vozijo tam okoli kje delam 1x na teden in jih bom verjetno 6x vzel, ker se mi že meša od tega flaširanja...
smile-1.gif


Še to... a je potem kdo poizkusil Grainfatherja? Ker zdej ne že na mojepivo
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Pa si zadovoljen z kegi? So bili v dobrem stanju, kaj puščalo?
Si menjaval kaka tesnila ali si pustil taka kot so bla samo očistil vse?
 
Nazadnje urejeno:

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Zaenkrat je v uporabi samo 1, druga dva bosta v kratkem, četrti pa ne vem še kdaj. Močno dišijo po sokovih, hehe. Tesnil nisem menjaval, jih je bilo pa treba pošteno ščistit. Glede na ceno so super, je pa mogoče odvisno tudi od sreče koliko je kakšen ohranjen...
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.