Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Načeloma nebi smelo bit problema, meni tudi v nepovratnih ni še nič počilo, sem pa uspel že odlomit par vratov ko sem steklenice zapiral!
tongue-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.773
113
Dej mi povej, kako je zdej tole s hmeljem.
Ko "kuhaš" hmelj, ali se vse kar je v hmelju izloči v parih minutah in se nato s kuhanjem ta zadeva pogreni?
Ali hmelj ves čas kuhanja izloča grenčino?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Grenkobo povzročajo AA (alpha acid) ki se izločajo v vodo pri temperaturi nad 90C (torej pri kuhanju). Ne izloča se "ves" čas je pa res da nekaj časa traja (funkcija izločanja je recimo da podobna 1/X), optimalen čas je med 60-90min. Če sprašuješ ali se "snovi raztopijo" takoj ali se izločajo iz hmelja je malce težko odgovorit. Na splošno so AA vezane na druge snovi, ampak se večina AAja kot tudi BAja in eteričnih olj nahaja v "pestiču" v "prašni obliki", tako da ko jih enkrat vržeš v pivo se večina tega prahu raztopi in ga tako ne moreš pobrat nazaj (tudi z uporabo vrečk).

Po drugi strani večino arome hmelju dajejo beta kisline in nekatera eterična olja. Ta aroma se pa skuhanjem uničuje, del je "izhlapi" del pa pač kemijsko razpade zaradi toplote. Daljši čas ko se hmelj kuha več arome se "uniči". Funkcija je nekako obratna kot pri AA.

Če tole poenostaviš prideš do tega da se grenkoba in aroma izključujeta, zato se tudi večinoma uporablja dve vrsti hmelja oz. lahko en hmelj ampak z dvojnim dodajanjem (na začetku za grenkobo in na koncu za aromo). Lahko se sicer še malce bolj komplicira na strani arome ker vse arome ne razpadajo enako hitro, tako da recimo če daš hmelj 20 min pred koncem kuhanja dobiš malce drugačno aromo kot če ga daš 5 min pred koncem. Lahko se seveda vse skupaj še kombinira, ampak to je potem perfekcionizem.

Grenkoba v pivu ostane ves čas po kuhanju "enaka". Aroma se lahko spreminja oz. na splošno se "uničuje" tudi z oksidacijo in delno z izhlapevanjem pa tudi s staranjem, podvrženostjo UV svetlobi ipd.!
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.773
113
Si prepozen, sem že sam pogruntal
grin1.gif

Ker imam le 5l posodo, moram večkrat zavret in sem tako tudi malo recikliral-kar je bilo prej za aromo, se je v naslednji rundi cmarilo dalj časa in je izpljunilo še kar nekej grenčine.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Ali je že kdo preizkusil party keg, ki ga ima sedaj v ponudbi tudi mojepivo?
Zanima me predvsem, koliko je to praktična stvar za domačega uporabnika.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Stvar seveda deluje ampak bistvo sodčka je prisilna karbonizacija za kar pa potrebuješ malce več opreme, predvsem pa se ne splača na 5l sodčkih! Potem seveda pridemo do vprašanja smotrnosi nakupa. Naravno karbonizirana pivo v sodčku pa bo postalo motno ker vleče cevka z dna.

Tako da party keg je točno to, da neseš kolegom 5l in se zdi vsem fancy ko točiš iz pipce!
grims-1.gif


Sam imam namen probat prisilno karbonizacija na DIY način, opremo že imam se moram pa lotil spravit vse skupaj v celoto. Rabiš pa CO2 vir, plinski regulator, manometer, par tlačnih cevi in to je to.
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Pozdravljeni!
Tretjič sem pripravil brewmaker- jev irish velvet stout. Vedno ga pustim v fermentorju 14 dni. Fermentacija se je začela zelo hitro in dobro. Temperatura prostora je bila vedno okrog 22°c. Vendar sem danes pozabil pomeriti FG preden sem dodal sladkor za sekundarno fermentacijo po principu batch priming. Vmes pa ga nisem meril. Ko pa sem dodal pivovarski sladkor (130g na 22l) in potem pomeril FG pa je bil kar 1018 (OG 1038).
Ali je visok FG posledica že dodanega sladkorja ali kaj drugega. Malo me skrbi bodo leteli zamaški.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.773
113
Če te skrbi, po parih dneh odpri eno flašo in boš videl pri čem si. Če bo preveč plina, daj flaše na hladno.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.936
9.483
113
Tistile party sodčki niti pod razno niso vredni svojega denarja. Tu ne karboniziraš s co2 jeklenko, ampak ravno tako s sladkorjem, kot v steklenici. Je fajn stvar, za igrat se, vendar ni vredno 9 EUR po sodu in še 40 EUR za plastik fantastik pipo. plus vsega pa ne zdržijo dovolj pritiska in ne smeš karbonizirat normalno, ampak manj. Bolje investirat v cocacola sode, če že. Bolje bi naredil, če bi dal gor kake pametne steklenice za normalno ceno recimo.
Mene malo moti pri mojepivo.si, da nimajo pojma o pivovarstvu samem in dajejo na trg izdelke po trenutnem navdihu. Mlin za slad je neuporaben, slada tudi še ni na vidiku in podobno.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Citat:
Uporabnik dobro_pivo pravi:
Pozdravljeni!
Tretjič sem pripravil brewmaker- jev irish velvet stout. Vedno ga pustim v fermentorju 14 dni. Fermentacija se je začela zelo hitro in dobro. Temperatura prostora je bila vedno okrog 22°c. Vendar sem danes pozabil pomeriti FG preden sem dodal sladkor za sekundarno fermentacijo po principu batch priming. Vmes pa ga nisem meril. Ko pa sem dodal pivovarski sladkor (130g na 22l) in potem pomeril FG pa je bil kar 1018 (OG 1038).
Ali je visok FG posledica že dodanega sladkorja ali kaj drugega. Malo me skrbi bodo leteli zamaški.

Koliko je pa ponavadi FG? Priming ti da ene 2-4 točke gor. Tako da če je ponavadi FG med 14-16 bi rekel da je ok. Če ti gre nižje bi znalo biti malo razloga za skrb, ampak ni nujno. FG se lahko razlikuje od batcha do batcha, recimo če je kvas v malce slabšem stanju, če imajo kvasovke premalo kisika v začetni fazi, prevelik šok ipd. se ponavadi vedno manifestira v visokem FGju čeprav gre sama fermentacija na videz lepo skozi.

Za 100% vsak dan odpri eno steklenico (prej jo ohladi), če bo "vulkan" efekt potem se lahko pojavijo problemi. Načeloma se 90% CO2ja razvije v prvih 3-5dneh, če po 5h dneh ni nobenega vulkana potem je malo verjetno da bo kaj narobe.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Citat:
Uporabnik dobro_pivo pravi:
Ponavadi je FG med 1010 in 1012. K ekstraktu sem dodal namesto sladkorja 1kg cooperjev brew enhancer2.

Se pravi si sedaj prvič dodal tale brew enhancer?

... Coopers Brew Enhancer 2 contains dextrose, maltodextrin and Light Dry Malt ...

Glede na to da vsebuje maltodekstrin in DME bo FG zagotovo višji kot pri sladkorju. Maltodekstrina kvasovke ne morejo prebavit in bo tako višal FG, enako velja za DME, ki vsebuje majhen del kompleksnih sladkorjev. Tako da pomojem ni panike, če je bil FG med 14-16 preden si dodal priming sladkor je tole čisto normalno pri takih dodatkih.

Za vsak slučaj malce spremljaj zamaške na steklenicah, če se naredi "balon" tam kjer je ponavadi udrtina imaš razlog za bežanje!
grin1.gif
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Da, prvič sem dodal ta brew enhancer.
Sem napolnil tudi dve plastenki, da lahko malce preverjam količino pridelanega CO2. Bom spremljal situacijo.
Hvala za napotke!!!
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Ali je mogoče že kdo poizkusil "klonirati" pivo bernard.
Prijatelj ga obožuje pa bi ga poizkusil narediti zanj (RD), če ima kdo recepturo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.936
9.483
113
Malo sem brskal, pa ni nikjer najti recepta. Bernard je lager, kar bo malo težje zvarit doma, oziroma se približat originalu.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
KSZ

Bliža se čas prve polnitve. Juhej.

Še vedno imam probleme, kje dobiti prazne steklenice. Razen seveda, da jih kupim pri dobavitelju pivovarske opreme. Lokalni Špar nima/noče prodat, enako lokane gostilne. Vsi jemljejo od nekega dobavitelja in morajo vračati nazaj.
Še kak drug predlog? Doma imam samo nepovratne (0,33) iz Hoferja z zamaški na navoj. Te najbrž niso primerne?
 

pirmidej

Zelenc'
2. jan 2014
17
0
1
Pred kratkim sem naredil svoj prvi all-grain in sem imel težave z mletjem slada. Kje bi lahko dobil dober, ampak vseeno razmeroma poceni mlinček? Sem razmišljal v smeri "corona" mlina, lahko pa tudi "roller", če bi bil cenovno sprejemljiv. Problem je v tem, da v Sloveniji ni ravno veliko izbire, iz tujine pa je poštnina precej draga, ker je mlinček težek.

Bi bil zelo hvaležen za kakeršenkoli nasvet.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.936
9.483
113
Imam barley crusher, vreden svojega denarja in žal je bilo moje iskanje kjerkoli drugje brezuspešno. Naročil sem ga preko beersmithove strani.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Pozdravljen, še sam ne vem v kaj se spuščam, ampak izdelava domačega piva me je zasvojila, tako da že 3 tedne študiram razne forume o izdelavi piva doma. Kot je že rečeno smo slovenci bolj švoh glede foruma in fajn je, da se vsaj tukaj nekaj dogaja. Na silvestrovo sem zvaril svoj prvi Tripple , ki je sedaj v fazi fermentacije in imam eno vprašanje. Prviva dva dni mi je burno vrelo, bilo je ogromno pene, lepo za gledat in poslušat brbučkanje v vehi. Tretji dan pa se mi je zadeva umirila, pena je izginila in sedaj me skrbi ali je to normalno. Prosim za tolažilni odgovor.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.