Citat:
Uporabnik header pravi:
Razmišljam, da bi kmalu poiskusil narediti pivo po biab metodi.
Kje se da dobiti vreče za biab?
Bom pa zelo hvaležen za osnovne napotke za biab metodo!
Vrečo sešiješ sam oz. boljša polovica/mama/teta! Blago poišči dovolj tanko in dovolj zračno ampak hkrati dovolj močno da preživi vse parametre. Najboljša je sintetika ali pa mešanica sintetike in bombaža, sam sem uporabil prvič čisti bombaž ampak NE priporočam ker se napije vode in zavira odtekanje vode iz vreče/zrnja, ko ga dvigneš. Trenutno uporabljam polycotton (60:40) in je precej ok. Dobra je večina sintetike razen najlona in parih specialnih tkanin.Vrečo sešiješ po meri lonca v katerem boš delal. Fino je če imaš na dnu narejeno v konus/polkrog, ker z kvadratastimi robovi ti bo vodo odtekala ravno tam in to je ponavadi izven lonca!
Glede samega postopka sem dal nekaj postov nazaj malo slik, ce ti kateri del ni jasen vprašaj bom prilepil še kakšno dodatno sliko če imam.
V besedi pa gre takole:
- zrnje zmelješ (bolj fino kot za klasično drozganje)
- pripraviš ustrezno količino vode - tu je opcij več, lahko vkalkuliraš izgubo vode ki izpari + izgubo vode ki ostane v vreči in potem daš toliko ustrezno več vode v lonec. Recimo za klasični 22l batch boš rabil cca. 30l vode. Sam delam malce drugače, samo drozganje delam v razmerju 1:3 (žito:voda) in nato do polnega volumna vode izpiram zrnje in vrečo posebej.
- vodo segreješ na tarčno temperaturo, ta temperatura je malce višja od temperature drozganja odvisi pa predvsem od tega koliko imaš vode in koliko zrnja na kakšni temperaturi. Najlažje da uporabiš
kalkulator.
- ko voda doseže tarčno temperaturo oz. cca. par minutk prej daš v lonec vrečo in jo fiksiraš, fino je da se vreče ne dotika dna drugače ti jo lahko med mash outom zažge
- ko ima voda tarčno temperaturo počasi stresaš zrnje v vodo/vrečo ... mešaš ves čas da se ti NE naredijo zračni žepki
- ko je vsa vsebina zrnja v loncu/vreči preveriš teperaturo, če ni ustrezna (močno odstopa od željene) lahko korigiraš z dodajanjem mrzle/vrele vode
- lonec pokriješ in čimbolj izoliraš (oviješ v brisače, deke, spalne vreče, ...) da drži ustrezno temperaturo čimdalj časa
- počakaš od 60-90min (pri temperauri nad 67C bo dejansko konec v 30min, tako da čakaš 1h za ziher, pri nižjih temperaturah bo reakcija potekala malce počasneje tako da pustiš 90min), po cca. 30 min lahko na hitro malce premešaš
- ko je konec opraviš jodov test - reakcija na škrob mora bit negativna, če ni pustiš oz. ponoviš drozganje (jod kupiš v lekarni, glede na to da ga rabiš relativno malo [kapljico] lahko kupiš kar pripravljeno raztopino za rane in ga ponucaš v zdravstvene namene [
Betadine ])
- opraviš t.i. mash-out, to pomeni da drozgo segreješ do temperature 78C. Pri tej temperaturi namreč beljakovine (ki jih je v sladu cca. 10%) koagulirajo kar za sabo potegne en kup kemijskih in tudi fizikalnih sprememb. Na splošno v pivu nočeš beljakovin in njihovih produktov zato pri mash-outu pazi. Zakaj se sploh potrebuje segrevanje? Zato ker imaš sladko vodo ki ji vizkoznost narašča s temperaturo in se tako toplejša voda lepše odteče.
- ko imaš mash-out temperaturo vzameš vrečo iz lonca in "na nek način" spraviš iz nje čimveč vode! Kot rečeno sam delam tako da drozgam v razmerju 1:3 in potem opravim izpiranje vreče, ki je bolj podobno klasičnemu drozganju z izpiranjem. Vrečo postavim na kovinsko rešetko nad škaf in jo "raztegnem" da ima čimvečjo površino ter potem čeznjo počasi polivam vodo ki ima 78C. To delam toliko časa da dobim tarčno količino pivine v loncu. (Eni namesto tarčne količine raje merijo tarčno gostoto. Sicer ko enkrat veš koliko je tvoja efektivnost sta spremenljivki povezani in je vseeno kaj gledaš.)
- sledi klasičen proces kuhanja pivine. Torej pivino segrejemo do vretja, usujemo notri hmelj za grenkobo, kuhamo ustrezen čas (60-90min), dodamo hmelj za aromo glede na timing, cca. 10 min pred koncem po potrebi (priporočam) dodamo zgoščevalec. Sledi hitro ohaljanje, pretakanje pivine v fermentacijsko posodo, dodajanje kvasa, aerianje pivine, ...
Cel proces kuhanja vzame nekaj časa, recimo priprava (tehtanje surovin, mletje slada, vretje vode) cca. 30-60 min, drozganje 60-90min, izpiranje 10-30 min, kuhanje 60-90 min, hlajenje 20-60 min, pretakanje in aeracija 10-30 min ... sumarno torej gre 4-5h časa. Sicer ko se 1x navadiš ni potrebe da si ves čas zraven (drozganje in kuhanje lahko potekata "sama"), ampak po drugi strani imaš poleg še polno dela z razkuževanjem, tehtanjem hmelja, priprave kvasa, čiščenjem ipd. tako da si kar polno zaseden.
Kar se tiče BIAB metode pri pripravi receptov je malce problem "efektivnost" ker ljudje dosegajo od 60-80+%. Pri klasičnem drozganju je razpon manjši. Za začetek bi tako rekel da vzameš v kalkulacijo efektivnost 70%, potem pa vidiš kaj bo nastalo oz. začneš eksperimentirat za izboljšanje. Jst imam recimo med 75-80%, je pa tudi res da izpiram dodatno posebej. Če samo vzameš vrečo iz vode dvomim da dosežeš lahko toliko.