Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Pred dobrim tednom sem flaširal pšenično cooperjev ekstrat, na treh flašah iz cele serije sem opazil peno na vrhu v flašah...
Je to znak puščanja zamaška? Ostale flaše nimajo pene niti je nisem imel pri prejšnjih bačih... Puščanja se sicer ne sliši.

Druga stvar me pa zanima, kaj menite o prevažanju pivine pred pitch-anjem kvasa. Ker nimam možnosti kuhati doma, bi to storil cca 40 km stran in potem pivino v fermentorju pripeljal domov in dodal kvas. Tresenje/klompanje je v tej fazi zaželjeno, v tem ne vidim problema. Je lahko kaj naorobe, če se kvas doda uro, dve po ohlajevanju pivine?
Fermentor bo ta čas seveda neprodušno zaprt.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Pena je lahko tudi posledica stekleničenja, recimo da se ti je malce spenilo pivo in je pač ostala pena. Pri pšeničnem je itak pena dokaj obstojna, velikokrat imaš celo oborino (ostanek beljakovin ki se "posupšijo na vrhu") na vratu flašk. Če nisi ziher obrni flaške na glavo v neko posodo z vodo pa boš videl če uhaja co2.

Glede prevoza ni problema, pitchanje kvasa je BP kasneje. Sicer idealno je da je čimprej ker tako takoj vneseš aktivni kvas kar zmanjša lag čas, ta čas pa pomeni tudi čas ki ga lahko drugi mikroorganizmi izkoristijo da pokvarijo pivo. Načeloma ni problem niti če daš kvas takoj pa potem voziš okoli, dokler ne začne aktivna fermentacija lahko pivo treseš in aeriraš brez skrbi.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pena je lahko tudi posledica stekleničenja, recimo da se ti je malce spenilo pivo in je pač ostala pena. Pri pšeničnem je itak pena dokaj obstojna, velikokrat imaš celo oborino (ostanek beljakovin ki se "posupšijo na vrhu") na vratu flašk. Če nisi ziher obrni flaške na glavo v neko posodo z vodo pa boš videl če uhaja co2.

Glede prevoza ni problema, pitchanje kvasa je BP kasneje. Sicer idealno je da je čimprej ker tako takoj vneseš aktivni kvas kar zmanjša lag čas, ta čas pa pomeni tudi čas ki ga lahko drugi mikroorganizmi izkoristijo da pokvarijo pivo. Načeloma ni problem niti če daš kvas takoj pa potem voziš okoli, dokler ne začne aktivna fermentacija lahko pivo treseš in aeriraš brez skrbi.

Ma problem je ker sem preveril in po koncu flaširanaj pene ni bilo nikjer, pojavila se je po kakih treh dneh, amapak na srečo samo na treh flašah z kronskim zamaškom, večina je na patent (tam sem pričakoval več problemov) te pa izgledajo OK.
Za tiste tri flaše ne bom kompliceral...

Ne razumem točno, kar okoli dodajnja kvasa? Ali se kemična sestava ohlajene pivine kaj spremeni v parih urah (če ne dodaš kvasa)?
Oz. ali je pivina bolj zaščitena pred mikroorganizmi če dodaš kvas takoj?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Enkrat sem že spraševal, ampak mogoče ima zdaj že kdo izkušnje. Kdo ve, kako se obnese kaj takšnega: http://www.bielmeier-hausgeraete.com/bielmeier-mash-and-brew-kettle-bhg-410-1

Pri zadnjem batchu mi je crknil električni kotel, ker očitno ni namenjen 60+ minutnemu vretju. Počasi imam dovolj DIY pacanja in predelovanja, tako, da tuhtam na nek že narejen kotel, ki ga lahko uporabim za mash tun (BIAB) in vretje.

Mogoče kdo priporoča kaj drugega v tem cenovnem okviru (1500 za braumeister se mi zdi malo huda).

Hm... skoraj 300EU, na mimovrste imaš https://www.mimovrste.com/elektricni-lonci/severin-ea-3653?v=517902 za tretjino cene, pa se mi ne zdi trikrat slabši. Za bolj natančno temperaturo kupiš termostat (cca 10EU) na senzor na žici ki ga pomočiš v pivino, termostat pa priklopiš direkt na napajanje lonca. Termostat na loncu naviješ do konca in problem rešen, mešanje je sicer še vedno potrebno, bi ti pa ohišje iz stiropora precej izboljašlo držanje temp...

Imajo še enega https://www.mimovrste.com/elektricni-lonci/severin-pasterizator-lonec-29l-ea-3658?v=588020 ki sicer drži temperaturo ampak je samo 9l...

Sem preveril na mimovrste in tudi ta druga, ki drži temp je 29l, tako da...?
Je že kdo preizkuševal kaj podobnega?

Lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Mikrooorganizmi iz zraka pa tudi v samem pivu so prisotni ves čas, kako bo pivo na koncu zgledalo je odvisno od tega katera "kultura" prevzame dominanco. Kvas ki ga dodaš ima izrazito prednost saj je njegova količina par potenc višja od ostalih mikroorganizmov. Ko kvas dodaš v pivo začne fazo prilagajanja in razmnoževanja (aerobna faza v kateri kvas porabi kisik), hkrati tudi že potekajo nekateri kemični procesi vezani na mikroorganizme (recimo pH piva začne padat ko se kvas začne množiti, čeprav ni še nikjer videt ničesar [veha ne brbota ipd.]).

Če kvasa nebi dodal bi se pivo prej ali slej "pokvarilo", ena od kultur mikrooorganizmov bi se začela množiti in opravila delo ki ga drugače kvas. 100% sterilnosti ni, tako da je samo vprašanje časa kdaj se preobrat zgodi. Recimo spore plesni, bakterij pa tudi divjega kvasa preživijo kuhanje v vodi (100C) in pridejo tudi v fermentor.

Če paziš na higieno je vnos teh mikroorganizmov zelo nizek in bi trajalo verjetno tedne ali celo mesece da bi se stvari namnožile do uporabne vrednosti, vseeno pa je tveganje prisotno. Prej daš kvasu hrano in opcijo da prevzame nadzor, manj je možnosti da bi se pivo "okužilo".

Načeloma 2h ni nič tako da ne skrbet, kvas lahko dodaš takoj ali pa potem. Sam pri lagerjih kjer dodajam kvas na 8C ali še manj rabim tudi dan ali dva da se pivo ohladi, torej kvasa v pivu ni 24-48h pa ni problema.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Prejšnjič sem za sekundarno fermentacijo v steklenicah uporabil namizni sladkor. Prej sem vedno uporabljal "pivski sladkor".
Delam pa po sistemu batch priming - cev na dnu posode, raztopljen sladkor v vodi na dnu in pretočim pivo čezenj.
Počakam 15 min in flaširam. Do sedaj so imele vse steklenice enako co2 pri tej rundi z navadnim sladkorjem pa ima pivo še sedaj po 14 dneh malo sladkasti okus in tudi co2 je malo tudi v ohlajenem pivu.
Ali je potrebno počakati več časa preden flaširam kadar uporabim navaden sladkor?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Sicer sam nisem nikoli opazil problema oz. razlike s sladkorji, je pa res da uporabljam več ali manj navaden sladkor. Je pa opazna razlika ali dam v steklenice dokaj sveže pivo (brez cold crasha) ali kakšno starano zadevo po možnosti še z cold crashem/lageringom. Dopplebock sem tvegal in ga stekleničil po 3h mesecih lageringa brez dodajanja kvasa pa je rabil en mesec da ni bil več sladek in solidno karboniran, enako cold crash-an ale prej kot v dveh tednih (sploh sedaj pozimi/jeseni/pomladi ko ni optimalnih temperatur za karbonacijo) ni še čisto narejen.

Tehnično drugače je razlika med dekstrozo/glukozo ki je monosaharid in pa navadnim sladkorjem (saharozo) ki je disaharid. Kvasovke morajo pri disaharidih uporabiti dve stopnji pretvorbe, torej najprej pretvorbo v monosaharid in potem šele končno pretvorbo v co2 in alkohol. Pri kvasu ki ga je dovolj in je zdrav ena stopnja več ne pomeni bistvene razlike, pri slabo aktivnem kvasu pa podaljša čas karbonacije.

Drugače dvigni temperaturo (daj steklenice v toplejši prostor) če imaš opcijo, če je kvas slabo aktiven bo "gretje" na 26-30C precej pomagalo.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Malo pene lahko nastane tudi med karbonacijo. Če je pomešana s kvasom in ostalo usedlino, bo lahko dolgotrajna.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Sedaj imam že pivo že 5 dni v kurilnici kjer je temperatura nad 25°c. Bom pustil do konca tedna potem pa steklenico v hladilnik za par dni pa da vidimo.
Ali je važno koliko časa vre raztopina z sladkorjem?
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz sem imel do zdaj nekaj zelo podobnega, pa je zadeva po mislim da 6 rundah spustila dušo. Že vmes sem imel težave z varovalko, se je očitno lonec pregreval. Mislim, da te zadeve niso narejene za konstantno vrenje 60 do 90 minut ampak bolj ohranjanje temperature. Mogoče je bil slabše kakovosti, ker je bil v Hoferju precej poceni, ampak v živo je zadeva zgledala precej podobno kot ta Severin (gledal v Merkurju).

Tale za 300€ je očitno narejen za daljše kuhanje, ima že vgrajen termostat, na prvi pogled malo bolj kvalitetno, kovinsko pipo itd.

Aja, btw. Tisti dražji iz mimovrste je 1800W, cenejši pa samo 1000w. Jaz sem imel 2000W in kapaciteto 20 litrov, pa je vseeno kar trajalo, da je zadeva zavrela.

Pa mislim, da je v naslovu napaka, in je cenejši dejansko 9 literski, dražji pa 29.
 
Nazadnje urejeno:

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Je že kdo zvaril kako pivo z višjo stopnjo alkohola (Barley Wine)? Kakšen preverjen recept na zalogi?
smile-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Jaz sem imel do zdaj nekaj zelo podobnega, pa je zadeva po mislim da 6 rundah spustila dušo. Že vmes sem imel težave z varovalko, se je očitno lonec pregreval. Mislim, da te zadeve niso narejene za konstantno vrenje 60 do 90 minut ampak bolj ohranjanje temperature. Mogoče je bil slabše kakovosti, ker je bil v Hoferju precej poceni, ampak v živo je zadeva zgledala precej podobno kot ta Severin (gledal v Merkurju).

Tale za 300€ je očitno narejen za daljše kuhanje, ima že vgrajen termostat, na prvi pogled malo bolj kvalitetno, kovinsko pipo itd.

Aja, btw. Tisti dražji iz mimovrste je 1800W, cenejši pa samo 1000w. Jaz sem imel 2000W in kapaciteto 20 litrov, pa je vseeno kar trajalo, da je zadeva zavrela.

Pa mislim, da je v naslovu napaka, in je cenejši dejansko 9 literski, dražji pa 29.

Sem preveril na mimovrste, so mi potrdili da sta oba 29l...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Ali je važno koliko časa vre raztopina z sladkorjem?

Načeloma ne, je pa 5 min dovolj. Dalj časa lahko karamelizira (del) sladkorja in postane kvasovkam nedostopen za prebavo ampak tu govorimo o daljšem času če je raztopina dokaj redka.
 

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Jaz sem imel do zdaj nekaj zelo podobnega, pa je zadeva po mislim da 6 rundah spustila dušo. Že vmes sem imel težave z varovalko, se je očitno lonec pregreval. Mislim, da te zadeve niso narejene za konstantno vrenje 60 do 90 minut ampak bolj ohranjanje temperature. Mogoče je bil slabše kakovosti, ker je bil v Hoferju precej poceni, ampak v živo je zadeva zgledala precej podobno kot ta Severin (gledal v Merkurju).

Tale za 300€ je očitno narejen za daljše kuhanje, ima že vgrajen termostat, na prvi pogled malo bolj kvalitetno, kovinsko pipo itd.

Aja, btw. Tisti dražji iz mimovrste je 1800W, cenejši pa samo 1000w. Jaz sem imel 2000W in kapaciteto 20 litrov, pa je vseeno kar trajalo, da je zadeva zavrela.

Pa mislim, da je v naslovu napaka, in je cenejši dejansko 9 literski, dražji pa 29.

Sem preveril na mimovrste, so mi potrdili da sta oba 29l...

Jaz imam nekaj podobnega sposojeno od tašče. Je pa starejši od Iskre in 1800W, brez pipice, s termostatom in timerjem.
Brez problema je dal skozi že ene 20 batchev. Se pa ne zanašam na vgrajen termostat, ampak pri drozganju preverjam temperaturo z zunanjim termometrom in ko se stabilizira, zaprem in pokrijem s kovtrom. V eni uri ne pade niti za 1°C. Vseeno po pol ure drozganja premešam. Pa da zavre traja kar neki časa, zato če se le da raje 2000W. Je pa treba pazit na katero varovalko priklopiš. Ni fajn da je več težkih uporabnikov na eni.
 
Nazadnje urejeno:

Maxl

Zelenc'
6. maj 2015
6
0
1
Kaj pravite na spodnji recept za pšenično pivo iz celovitega ekstrakta?


Če bom hmelj vrel 60 minut, bom izgubil aromo ampak pridobil grenkobo. Drži?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Če je tekoči ekstrakt že hmeljen, ne rabiš dodajati hmelja. Pšenična imajo zelo malo grenkobe
 

Maxl

Zelenc'
6. maj 2015
6
0
1
Je že hmeljen ja - gre za Thomas Coopers Selection - Wheat. OK, potem hmelj ne bo potreben, ostalo je pa OK, vsaj glede na Beersmith
smile-1.gif
.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Maxl pravi:
Je že hmeljen ja - gre za Thomas Coopers Selection - Wheat. OK, potem hmelj ne bo potreben, ostalo je pa OK, vsaj glede na Beersmith
smile-1.gif
.

Jaz sem delal ta ekstrakt z 1kg pšeničnega DME in 300g svetlega DME, tako da če je možno zamenjaj corn sugar z kakšnim drugim DME-jem. Vrel 5 min, dodal hmelj za aromo (25g) vrel še 5 min in ohladil... Pri stekleničenju je bil okus dokaj ok (pred 1 tednom), več ti pa ta trenutek ne morem povedat.

Kot sem že včeraj omenil, se mi je na treh steklenicah naredila pena, danes pa sem opazil, da je na vrhu nekakšna rjava mrena.
Kakor sem bral, je to zelo očiten znak bolezni... Vse ostale steklenice zaenkrat izgledajo OK.

Zanime me kako pomemeben je res cold crush v samem postopku. Na kletni temp. (cca 15-17) naj bi kvasovke "crkavale" počasi in s tem sprožale čudne okuse in ogabne vonjave, pri cold crush-u pa gre zdrava kvasovka v mirovanje in okusa ne spreminja. Če je tako, je coldcrush nujen postopek po karbonizaciji? Koliko časa delate cold crush in kateri temp?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.