Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kako je pa z Simcoe in Polaris?
Mal so počasni, al se jim pa jebe za vseCitat:
Uporabnik smarty pravi:
Ampak od Hopsija stran je down al narobe gledam?
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Malo me firbec, zakaj imam zadnje čase tako malo pene med fermentacijo? Veha prdi kot zmešana in tudi narejen pir ima obstojno peno, kvasovke pa nič ne popenijo
Pogoji fermentacije so primerljivi.
Na slikci je S-04 pri okoli 18 stopinjah, OG je pri obeh pirih okoli 1,050. Včasih bi imel ene 4x več pene.
Sej ne da bi se sekiral, še bolje, ker je manj za pucatMe pa firbec.
Citat:
Uporabnik header pravi:
Zanima me povezava med pre-boil OG in OG po vretju.
Ko pomerim (ohlajeno pivino) pre-boil OG mi kaže 6 točk nad predvideno po beersmithu in se že veselim, da bo visok izkoristek. Po vretju pa je OG točno takšen kot mi ga izračuna beersmith.
Kako to?
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Malo še preračunavam idealne kalkulacije za mashing in spiranje, pa se mi Pallmerjevi izračuni ne izidejo najbolje...
Če podam dejanski primer:
Kuhal bom 100L pale ale. OG bo bil okrog 1060. Masa ječmena 30kg
Če bi delal po pallmerjevih priporočilih. Bi potreboval za mashing vsaj 93L vode (upoštevajoč predlagano razmerje 1,4L : 0,45kg - pretvorjeno v metrične enotr)
Iz tega pa sledi da bi potreboval za enojni sparging (spet po pallmerjevih priporočilih vsaj 1,5* vode kot za msking) kar je cca 140L vode.
Torej: 140+90 =230 - 30 (kolikor vpije ječmen) - 15 (vretje)- 5 (usedlina) = 180L (kar je zelo preveč).
Torej, kje sem kiksnil, ali bi moral uporabiti kakšna druga razmerja...
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Enkrat sem že spraševal, ampak mogoče ima zdaj že kdo izkušnje. Kdo ve, kako se obnese kaj takšnega: http://www.bielmeier-hausgeraete.com/bielmeier-mash-and-brew-kettle-bhg-410-1
Pri zadnjem batchu mi je crknil električni kotel, ker očitno ni namenjen 60+ minutnemu vretju. Počasi imam dovolj DIY pacanja in predelovanja, tako, da tuhtam na nek že narejen kotel, ki ga lahko uporabim za mash tun (BIAB) in vretje.
Mogoče kdo priporoča kaj drugega v tem cenovnem okviru (1500 za braumeister se mi zdi malo huda).