Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Hopsi pravi da je incoming, torej bi ga morali dobit v kratkem. Sicer pa tudi na pivius varilius cena ni tako slaba glede na ponudbo v tujini, gre za novo vrsto (C) ameriškega hmelja ki imajo kar "previsoke" cene.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ampak od Hopsija stran je down al narobe gledam?
Kaj pa preko Sam svoj pivovarja?

A je kdo poizkusil delati z Huell Melon pa Mandarina Bavarian?
Jaz sem teste z dry hopom delal pa ni nekih presežkov arom oz ne čutim kake mandarine al pa melone.... mogoče bi moral povečati količino...
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Ampak od Hopsija stran je down al narobe gledam?
Mal so počasni, al se jim pa jebe za vse
grin1.gif

Jaz recimo že od petka prejšni teden čakam, da mi po mailu pošljejo račun.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Malo me firbec, zakaj imam zadnje čase tako malo pene med fermentacijo? Veha prdi kot zmešana in tudi narejen pir ima obstojno peno, kvasovke pa nič ne popenijo
grin1.gif

Pogoji fermentacije so primerljivi.
Na slikci je S-04 pri okoli 18 stopinjah, OG je pri obeh pirih okoli 1,050. Včasih bi imel ene 4x več pene.
dsc0226.jpg


Sej ne da bi se sekiral, še bolje, ker je manj za pucat
evil.gif
Me pa firbec.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Zanima me povezava med pre-boil OG in OG po vretju.
Ko pomerim (ohlajeno pivino) pre-boil OG mi kaže 6 točk nad predvideno po beersmithu in se že veselim, da bo visok izkoristek. Po vretju pa je OG točno takšen kot mi ga izračuna beersmith.
Kako to?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
406
83
Malo še preračunavam idealne kalkulacije za mashing in spiranje, pa se mi Pallmerjevi izračuni ne izidejo najbolje...
Če podam dejanski primer:
Kuhal bom 100L pale ale. OG bo bil okrog 1060. Masa ječmena 30kg
Če bi delal po pallmerjevih priporočilih. Bi potreboval za mashing vsaj 93L vode (upoštevajoč predlagano razmerje 1,4L : 0,45kg - pretvorjeno v metrične enotr)
Iz tega pa sledi da bi potreboval za enojni sparging (spet po pallmerjevih priporočilih vsaj 1,5* vode kot za msking) kar je cca 140L vode.
Torej: 140+90 =230 - 30 (kolikor vpije ječmen) - 15 (vretje)- 5 (usedlina) = 180L (kar je zelo preveč).
Torej, kje sem kiksnil, ali bi moral uporabiti kakšna druga razmerja...
 
Nazadnje urejeno:

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Enkrat sem že spraševal, ampak mogoče ima zdaj že kdo izkušnje. Kdo ve, kako se obnese kaj takšnega: http://www.bielmeier-hausgeraete.com/bielmeier-mash-and-brew-kettle-bhg-410-1

Pri zadnjem batchu mi je crknil električni kotel, ker očitno ni namenjen 60+ minutnemu vretju. Počasi imam dovolj DIY pacanja in predelovanja, tako, da tuhtam na nek že narejen kotel, ki ga lahko uporabim za mash tun (BIAB) in vretje.

Mogoče kdo priporoča kaj drugega v tem cenovnem okviru (1500 za braumeister se mi zdi malo huda).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Malo me firbec, zakaj imam zadnje čase tako malo pene med fermentacijo? Veha prdi kot zmešana in tudi narejen pir ima obstojno peno, kvasovke pa nič ne popenijo
grin1.gif

Pogoji fermentacije so primerljivi.
Na slikci je S-04 pri okoli 18 stopinjah, OG je pri obeh pirih okoli 1,050. Včasih bi imel ene 4x več pene.
dsc0226.jpg


Sej ne da bi se sekiral, še bolje, ker je manj za pucat
evil.gif
Me pa firbec.

Pogoji niso enaki. Na peno lahko vpliva tudi sama lag faza ki je zelo odvisna od kakovosti (priprave) kvasa in pa same aeracije. Torej zagotovo kaj narediš drugače!
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Zanima me povezava med pre-boil OG in OG po vretju.
Ko pomerim (ohlajeno pivino) pre-boil OG mi kaže 6 točk nad predvideno po beersmithu in se že veselim, da bo visok izkoristek. Po vretju pa je OG točno takšen kot mi ga izračuna beersmith.
Kako to?

Verjetno imaš napačen preboil volume ali pa boiloff količino. O tem OGju smo že govorili in je dejansko efektivnost ves čas enaka, OG pa se ves čas gleda na volumen in ta tebi ne štima. Glede na napisane podatke bi rekel da izpereš premalo oz. manj od določene sladice kar pomeni da imaš manj sladice v loncu, med vretjem pa je izparevanje manjše od določnega in ti tako izpari manj vode. Ena napaka pokrije drugo in imaš tako na koncu vse ok.

V glavnem izmeri količino po drozganju in korigiraj podatke v beersmithu, preboil volumen in tudi OG namreč vplivata na ekstrakcijo grenčine iz hmelja, tako da sedaj ti program verjetno računa malenkost napačen IBU.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Malo še preračunavam idealne kalkulacije za mashing in spiranje, pa se mi Pallmerjevi izračuni ne izidejo najbolje...
Če podam dejanski primer:
Kuhal bom 100L pale ale. OG bo bil okrog 1060. Masa ječmena 30kg
Če bi delal po pallmerjevih priporočilih. Bi potreboval za mashing vsaj 93L vode (upoštevajoč predlagano razmerje 1,4L : 0,45kg - pretvorjeno v metrične enotr)
Iz tega pa sledi da bi potreboval za enojni sparging (spet po pallmerjevih priporočilih vsaj 1,5* vode kot za msking) kar je cca 140L vode.
Torej: 140+90 =230 - 30 (kolikor vpije ječmen) - 15 (vretje)- 5 (usedlina) = 180L (kar je zelo preveč).
Torej, kje sem kiksnil, ali bi moral uporabiti kakšna druga razmerja...

Idealne kombinacije ni, ampak ponavadi se uporablja pravilo 1:2.5 za mash in ostalo za izpiranje. Torej v tvojem primeru dodaš 30g ječmena v 75l vode. Vodo za izpiranje določiš ponavadi glede na končno količino ki jo želiš oz. glede na način izpiranja, ni nekega konstantnega pravila ampak ponavadi pride recimo 50:50 če delaš celotno izpiranje v dveh stopnjah. V tvojem primeru kar lepo računaj od zadaj, torej če sešteješ izgube 15l (vretje) + 5l (usedlina) +30l (ostanek v sladu) = 50l, to odšteješ vodi iz drozganja (75l) in dodaš kolikor ti manjka do končne količine (če prav računam pride 75l). Skupno ti torej gre 150l vode, preboil volumen pa je okoli 120l.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Enkrat sem že spraševal, ampak mogoče ima zdaj že kdo izkušnje. Kdo ve, kako se obnese kaj takšnega: http://www.bielmeier-hausgeraete.com/bielmeier-mash-and-brew-kettle-bhg-410-1

Pri zadnjem batchu mi je crknil električni kotel, ker očitno ni namenjen 60+ minutnemu vretju. Počasi imam dovolj DIY pacanja in predelovanja, tako, da tuhtam na nek že narejen kotel, ki ga lahko uporabim za mash tun (BIAB) in vretje.

Mogoče kdo priporoča kaj drugega v tem cenovnem okviru (1500 za braumeister se mi zdi malo huda).

Link ti nekaj ne dela ... tole verjetno misliš?

Gre pač za lonec za gretje vode/drozge. Načeloma lahko zamenja domače narjen lonec. Sam vidim par "problemov" (oz. zakaj tole ni brewmajster). Recimo zadeva nima cirkulacije, torej moraš ročno mešat. Termostat ima tudi samo 1C korake pa vprašanje kako je točen, sploh če upoštevaš da nima cirkulacije. Tudi ne omogoča večstopenjskega drozganja (avtomatičnega) pa največji čas je 120min, tako da odpade kakšno drozganje čez noč. Filtracijo drozge delaš še vedno v vreči (BIAB), torej v tem pogledu ne prinese nobene prednosti.

Torej za lonec ki zna držat "približno" temperaturo je cena 300EUR dokaj visoka. Navaden lonec s pipico in kuhinjski štedilnik opravita zadevo enako dobro, ročni nadzor temperature oz. vzdrževanje temperature preko neke vrste izloacije pa tudi ni nek problem. Osebno sem torej mnenja da zadeva ni vredna 300 eur, jasno tako kot mislim da braumajster ni vreden 1500 eur. Ampak po drugi strani če misliš da ti to poenostavi postopek varjenja je 300 eur še vedno majhen denar!
zmaga.gif
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Malo mi dela probleme ta manometer spodaj na sliki. Uporabljal sem ga za akvarije. Problem je, ker ima izhod za co2 velikosti 4mm.
Sklopka na kegu pa je 7 mm, če prav razumem.
Gledam na netu pa nič ne najdem, da bi to povezal. Se pravi neke vrste reducirni kos iz 7 mm na 4.

 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.