Citat:
Uporabnik si30n pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sam nekaj eksperimentiram.
Vsak ječmen je v osnovi dober, za pivo se sicer uporablja namenski ječmen ki ima za razliko od krmnega manjši delež beljakovin in večji delež škroba. Ampak tega pri nas ne boš dobil, razen če poznaš kakšnega kmeta ki ti to poseje. (glede na to da v sloveniji nimamo sladarne se namreč pri nas ne goji tovrstnega ječmena)
Sam uporabljam tistega v 10kg vrečah za krmo kokoši in živine, kali čisto ok in stvar deluje. Vmes je sicer nekaj koruze, pšenice in ostalega sranja ampak ni sile ker vse to ne škodi pivu!
Lahko malo bolj podrobno opišeš postopek? Temperature? Kakšnen efficiency dosegaš s takim base grainom? Ali pa če imaš kak dober link? Na homebrewtalk.com mi je hitro padlo navdušenje, ko sem bral komentarje o homemaltingu ...
Hvala!
Efektivnost prvih 3h batchev (delam 10l) je bila 43%, 50% in 54% .. skratka nikakvo, prvič sem imel 3% alkoholi ale potem sem pa prilagodil recepte tako da pridem v območje piva!
Trenutno imam še eno saržo sladu pripravljeno ki ima tehnično efektivnost najboljšo od vseh (delam teste na 50g sladu), predvidevam da bo stvar prilezla na 60% če bo vse po sreči.
Pri drozganju delam multistep z beljakovinskim počitkom (protein rest) ker drugače je efektivnost še slabša.
Moje izkušnje so take, pri namakanju in kaljenju je bolje delat vse skupaj na čimnižji temperaturi. Tu govorimo o temperaturah od 12-16C. S tem se sicer močno podaljša čas "proizvodnje" ampak slad kali bolj enakomerno in lažje je nadzorovat potek pa še manj možnosti je da kaj začne plesnet (sem tudi to že doživel in zavrgel vse skupaj).
Torej prva točka je da ječmen stehtaš in opereš, kar narediš enostavno tako da natočiš v vedro z ječmenom vodo in kar plava na vrhu odstraniš (pleve, slab ječmen). Vodo potem odliješ in zadevo ponoviš še nekajkrat (dokler ni več plev in ni več umazana voda). Potem začneš postopek močenja ječmena kjer ga za 8-12h namakaš v vodi (kot rečeno mrzli, lahko 10C ali tudi manj), nato vodo odliješ in pustiš tako 2-4h, vmes ječmen mešaš in odlivaš morebitno ostalo vodo (bistveno je da ječmen dobi kisik). Postopek močenja ponavljaš, če delaš na višji temperaturi pač dokler ječmen ne začne kalit oz. ce je temperatura nižja potem ne bo začel kalit ampak po 4h ponovitvah (2-3 dni močenja) nehaš.
Druga faza je kalitev, ta mora potekat na temperaturi nad 12C tja do 18C, kot rečeno meni se je najbolj obnesla nizka temperatura (dejansko okoli 12C). Sam dam pladenj z ječmenom v vrečko za smeti da drži vlago, vsaj 3x dnevno premešaš in poškropiš z vodo da se ne posuši. Ječmenu najprej zrastejo korenine ki postajajo vedno daljše in bolj razvejane, kalček za zgornji del rasline raste pa v ječmenu. Kalitev prekineš ko je notranji kalček cca. 3/4 dolžine celega zrnja. Tu moraš vedet da eni prej poženjo eni kasneje tako da vzameš neko povprečje (vzameš 10 naključnih zrn, jih prerežeš in zmeriš kalček ... povprečje je vrednost ki jo primerjaš).
Ko je stvar skaljena do pravega nivoja začneš sušenje, tu moraš biti čimhitrejši da kalčki ne rastejo več (izgubi sladkorja in encimov). Sušit moraš pa na nizki temperaturi (cca. 35-40C). Sušiš lahko v sušilnikih za sadje ali pa v ventilatorski pečici, lahko tudi na soncu če je. Ko vidiš da so korenine že "ovenele" pomeni da je sušenje do prve stopnje uspešno in potem lahko dvigneš temperaturo. Ponavadi traja tam 12-24h. Sam sušim na začetku na temperaturi 35C, po 12h urah pa dvignem na cca. 45C in tako pustim do nivoja ko je ječmen navidezno suh.
Tako dobiš zeleni slad, tega moraš potem še "zapečt" da dobiš pravo aromo. Temperature so odvisne od tega kaj hočeš, načeloma 75C da pilsner slad (90C pale ale) in potem višje ko greš več arome dobiš ampak tudi več encimov uničiš. Slad v cca. 3-4 cm debeli plasti postaviš v pečico in pečeš 3-4h.
Ko je slad pečen se čimprej (dokler je še topel) lotiš odstranjevanja korenin, načeloma se to dela čez večje kovinsko cedilo. Sam sem ugotovil da prvo fazo najlažje narediš tako da v vedru slad med sabo mešaš z rokami, sicer imam roke vse popikane in rdeče ampak je efekt dokaj dober. Kočno odstranjevanje korenin naredim potem čez cedilo.
Ostale specialne slade lahko potem narediš iz osnovnega sladu. Torej za temne slade ga daš nazaj v pečico in žgeš na višjih temperaturah/več časa. Za karamelne slade pa osnovni slad namočiš v vodi v razmerju 1:1 za cca. 2-3h in ga potem daš v pečico na 60-70C (dejansko delaš drozganje), potem pa ga zapečeš na višji temperaturi (spet odvisno od temperature/časa dobiš barvo).
Slad po koncu spraviš v vrečke in pustiš cca. 2-3 mesece da odleži in da se ustvarijo prave arome.
A se splača? Načeloma če te veseli se, sploh ko pride ven na koncu pivo, vzame pa res ogromno časa!