Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Lager kvas ima za razliko od aleja nižjo temperaturo pri kateri gre v hibernacijo, za večino sevovo lager kvasa je to temperatura pod 5C. Če je motnost posledica kvasa bi torej v osnovi pomagala nižja temperatura.
Lahko je motnost posledica beljakovin v pivu, tu enako kot zgoraj pomaga nižja temperatura s tem da chil haze na taki temperaturi ostane. Za znebit chill haze rabiš cold crash (ohlajanje piva pri katerem se izločijo beljakovine iz tekočine) pri temperaturo cca. 3C nižje od servirne temperature. Torej če imaš pivo v hladilniku na 8C in takega piješ, cold crash delaš tudi na 8C bo pivo ostalo motno. Če pa narediš cold crash na 5C bo pivo pri 8C čisto.
*ne glede na cold crash tudi čas staranja vpliva na motnost piva, tako da lahko pustiš še kakšen teden ali dva v fermentorju (škodit ne more)
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Lager kvas ima za razliko od aleja nižjo temperaturo pri kateri gre v hibernacijo, za večino sevovo lager kvasa je to temperatura pod 5C. Če je motnost posledica kvasa bi torej v osnovi pomagala nižja temperatura.
Lahko je motnost posledica beljakovin v pivu, tu enako kot zgoraj pomaga nižja temperatura s tem da chil haze na taki temperaturi ostane. Za znebit chill haze rabiš cold crash (ohlajanje piva pri katerem se izločijo beljakovine iz tekočine) pri temperaturo cca. 3C nižje od servirne temperature. Torej če imaš pivo v hladilniku na 8C in takega piješ, cold crash delaš tudi na 8C bo pivo ostalo motno. Če pa narediš cold crash na 5C bo pivo pri 8C čisto.
*ne glede na cold crash tudi čas staranja vpliva na motnost piva, tako da lahko pustiš še kakšen teden ali dva v fermentorju (škodit ne more)
Pred enim tednom sem napolnil 2dcl stekleničko z pivom in naredil cold crash po zgornjem postopku pa je pivo še vedno tako motno kot prej.
Ali lahko še kaj storim za čistost piva preden flaširam?
Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
Hvala za opozorila. Se bom še malo poigral in menjal sestavine (hmelj bom itak na novo kupoval).
Kateri hmelj bi pa potem priporočali za aromo in dry hopping? Kje vi kupujete sestavine? Na moje pivo so cene kr solidno navite, Hmezad je pa bolj švoh, kar se tiče angleških hmeljev.
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Aurora je 12€ na kilo, z 11+% grenčine. Ne rabimo nič tujega
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Kako je z uporabo bakra v pivovarstvu.
Vem da so včasih uporabljali bakrene kotle itd...
Jaz ga bi uporabljal samo za pretakanje s pretočno črpalko, pač bakreno cev bi imel na koncu plastične, za poskrkati pivino in pivo.
Ali mi lahko kaj zreagira (kak zeleni volk), pač baker ne bo bil v stiku z pivino oz. pivo dalj časa, ampak samo dokler bom pretakal zadeve.
Torej iz drozgalnika v kotel iz kotla v hladilno posodo, iz hladilne v fermentor in iz fermentorja v zorilno posodo.