Kupiš nek navadni bledi ale in en batch narediš čistega, drugi batch pa poskusiš naredit nekaj ekstra. Osnovni bledi ale se da razvit v ostala ale piva. Recimo z igranjem s hmeljem dobiš lahko IPA, z igranjem z sladom pa lahko probaš naredit kakšen strong ale (škotski) ali pa kaj podobnega.
IPA je nekako najbolj različen okus pa še hmelj zakrije zanič pivo. Navadni angleški bledi ale ima grenkobo okoli 30 po IBU, IPA pa recimo 2x toliko (60). Bistvo IPA je tudi lepa in izdatna hmeljna aroma. Se pa grenkoba in pa aroma dopolnjujeta in premalo grenkobe v preveč arome naredi pivo slabo, enako je tudi obratno.
Za 11l batch, ki ima za osnovno 30 IBUja boš za dodatnih 30 IBU rabil cca. 10g klasičnega hmelja (peleti) za grenkobo (tam med 10-12% alfa kisline) ki ga kuhaš 60 min.
Za aromo pri IPA lahko uporabiš slovensko sorto hmelja "savinski golding" (aka. styrian golding) ker daje idealne karakteristike pa še domače pridelovalce podpiraš!
Če hočeš biti racionalen lahko za grenkobo uporabiš tudi savinjski golding ampak ga moraš dati cca. 1x več ker ima manj alfa kisline (med 4-6%, torej ga rabiš cca. 20g).
Najbolj idealno in avtentično aromo pri IPA dobiš z dry hoppingom, torej dodajanjem hmelja v samo fermentacijsko posodo po zaključeni fazi primarnega vrenja. Sam bi za 11l IPA kombiniral 5g za aromo v zadnjih 5 min kuhanja + 10g dirketno v fermentacijsko posodo cca. 5 dni pred stekleničenjem.
S tem recimo dobiš dober IPA, ki bo povsem drugačen od osnovega pale ale piva.