Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.749
113
Zdej je 20 stopinj, v štartu je bilo 21. Rehidriral sem pri malo pod 30.
Sicer pa čudež, en mehurček je prdnil. Mrbit bo pa clo še letos
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Sem šel pregledat moje dnevnike, pri US-05 sem sicer vedno delal pir popoldne in me potem ni bilo doma do zjutraj naslednji dan ampak vzorec je tak da ni nikoli brbotalo v prvih 6h, vedno pa je naslednje jutro (12-16h).

S-04 mi je začel aktivnost enkrat v 8h, enkrat v 10h in enkrat "nedokumentirano" (gotovo pa prej kot v 12h).

Težko rečem da je kaj razlike ker so tudi temperature bile precej različne, ampak na splošno sta mi oba kvasa začela aktivnost v obdobju 12h.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Meni se je US-05 zbudil nekje med 11-18 urah (vmes sem spal), zdaj pa pridno brbota že 2 dni.
 

satelite_mike

2 uri za cajtom
18. avg 2013
1.939
3
38
Dejte malo pokazat te vaše naprave in zvarke, kakšno sliko da popestri temo
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Evo, izdelava APA (american pale ale) po BIAB metodi.

Sestavine in orodja za drozganje (svetli slad, karamelni slad, ječmenovi kosmiči, lonec, vreča, lopatica, mlinček za mletje, vaga, merilnik gostote in pa jasno recept):


Drozganje:


Parada ponosa ... aja ne, pinky brisača za izolacijo med potekom encimske pretvorbe:


Kuhanje pivine:


Hlajenje pivine:


Tu čiči pa čaki:
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.925
9.494
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Zdej je 20 stopinj, v štartu je bilo 21. Rehidriral sem pri malo pod 30.
Sicer pa čudež, en mehurček je prdnil. Mrbit bo pa clo še letos

Dont worry and have a homebrew
smile-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.749
113
Prvo razočaranje, ki pa je bilo po eni strani pričakovano
wink-1.gif

Brewfermov Tarwebier. Ker sem povsot bral, da se brewfermovim kitom ne dodaja sladu, ampak le cukr po original receptu(ta nasvet supr drži pri triplu), sem se pač držal le tega(liter sladu iz pločevinke, 750g cukra, 14l vode), le kvas je bil wb-06.

Rezultat? Gazirana voda z okusom
grin1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.925
9.494
113
Če hočeš pivo z okusom začni varit iz zrnja. Ko noč pa dan in sploh ni tok zlo zakomplicirano, predvsem je pa cenejše..

L
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
da se brewfermovim kitom ne dodaja sladu, ampak le cukr po original receptu

Tu tega nisi prebral!
grims-1.gif


Tehnično ozadje: preprost sladkor se v "celoti" spremeni v CO2 in pa etanol. Skratka če daš vodo + cuker dobiš na koncu vodo z alkoholom (če želiš "vodko" rabiš samo še destilirat). DA to 100% deluje lahko probaš tako da daš magari navaden kvas v pocukrano vodo, zmeriš OG in na koncu FG. FG bo šel pod 1.000 ker je pač alkohol redkejši od vode.

Pivo ima vedno FG nad 1, zakaj? Zato ker pivo vsebuje tudi kompleksne sladkorje in teh kvasovke ne morejo predelat in posledično ostanejo in dajejo pivu POLN okus. V nekaterih pivih se sicer želi "lahek" okus in tam se "kompleksen" slad nadomešča s preprostejšo hrano, večinoma sicer gre za druge neslajene žitarice (v glavnem je to riž, delno tudi koruza).

Zakaj nebi uporabil sladnega ekstrakta pri neki piksni kita? Recimo da zato ker ima pripravljen LME večji delež kompleksnih sladkorjev kot pa se jih rabi pri pivu. To bi bila ena od opcij, ampak da to drži dvomim ker bi to pomenilo:
a. sladni ekstrakt je po nekem posebnem postopku obdelan da ima drugečen delež sladkorjev od običajnega (= malo verjetno ker ni preproste metode)
b. sladu so dodatni kompleksni sladkorji (v najboljšem primeru "karamela" bolj verjetno pa je dodan maltodekstrin)

Ker točka a. ni možna bi rekel da drži točka b., samo potem se izogibaj takim sladnim ekstraktom ker niso "naravni". Po drugi strani lahko pa tudi sam narediš karamelo ali pa kupiš maltodekstrin (dobiš ga v trgovini s športnimi praški ker ga uporabljajo ekstremni športniki in bodybilderji) kar je precej ceneje kot kupovanje tega v piksni ki stane 15-20 EUR!
cheer.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.749
113
Lej probat je treba ane.
wink-1.gif
Če sam zajebeš več velja, kot če to nekje bereš.
Sicer pa kot sem že rekel, sem tak rezultat že tako al tako pričakoval.

Bom pa gretje fajn nateral, da bo vroče in bo tak pir pasal
hysterical-1.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Evo moj drugi batch je v steklenicah (irish velvet stouth). Uporabil pa sem metodo batch priming s tem , da sem pretočil pivo v drugo posodo v katero sem predhodno vlil raztopljen sladkor v vodi. Moram reči, da je šlo presenetljivo lahko. Vsaj veliko lažje kot prvi batch ko sem dodajal sladkor v steklenice.
Upam na najboljše!!!
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Medtem, ko prva runda še vedno počiva v kanistru (okus je že zdaj, po dobrem tednu, zelo piten!), bi počasi nabavil sestavine za novo.

V mislih imam kupiti en kit, iz njega bi pa naredil dve različni pivi po 11L, kakšna ideja? Kupiti kak hmelj (pelete?) in ga dodati enemu batchu, drugemu pa nič, ali kaj druga? Probal bi morda kak IPA ali kaj podobnega.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113


Kupiš nek navadni bledi ale in en batch narediš čistega, drugi batch pa poskusiš naredit nekaj ekstra. Osnovni bledi ale se da razvit v ostala ale piva. Recimo z igranjem s hmeljem dobiš lahko IPA, z igranjem z sladom pa lahko probaš naredit kakšen strong ale (škotski) ali pa kaj podobnega.

IPA je nekako najbolj različen okus pa še hmelj zakrije zanič pivo. Navadni angleški bledi ale ima grenkobo okoli 30 po IBU, IPA pa recimo 2x toliko (60). Bistvo IPA je tudi lepa in izdatna hmeljna aroma. Se pa grenkoba in pa aroma dopolnjujeta in premalo grenkobe v preveč arome naredi pivo slabo, enako je tudi obratno.

Za 11l batch, ki ima za osnovno 30 IBUja boš za dodatnih 30 IBU rabil cca. 10g klasičnega hmelja (peleti) za grenkobo (tam med 10-12% alfa kisline) ki ga kuhaš 60 min.

Za aromo pri IPA lahko uporabiš slovensko sorto hmelja "savinski golding" (aka. styrian golding) ker daje idealne karakteristike pa še domače pridelovalce podpiraš!
evil.gif


Če hočeš biti racionalen lahko za grenkobo uporabiš tudi savinjski golding ampak ga moraš dati cca. 1x več ker ima manj alfa kisline (med 4-6%, torej ga rabiš cca. 20g).

Najbolj idealno in avtentično aromo pri IPA dobiš z dry hoppingom, torej dodajanjem hmelja v samo fermentacijsko posodo po zaključeni fazi primarnega vrenja. Sam bi za 11l IPA kombiniral 5g za aromo v zadnjih 5 min kuhanja + 10g dirketno v fermentacijsko posodo cca. 5 dni pred stekleničenjem.

S tem recimo dobiš dober IPA, ki bo povsem drugačen od osnovega pale ale piva.
 

Matejbeer

Zelenc'
31. okt 2013
8
0
1
Kaj pa če da namesto styrian golding kar Auroro (super styrian) - alfa 6,5 -9,5 % ? Je pa tudi naš domači.
smile-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.749
113
ksz.

pivovarnar.si pravi:
Citat:

Slednji bodo na voljo kmalu tudi pri nas.
osnovni
PILSNER Slad
PALE ALE Slad
VIENNA Slad
MÜNICH Slad

pšenični
WHEAT (PŠENIČNI) Slad
ROASTED WHEAT (pšenični) Slad
CARAWHEAT slad

praženi
CARAFA Slad

karamelni
CARAPILS slad
CARABEIGE Slad
CARAMUNICH Slad
CARAHELL Slad
CARAAMBER Slad
CARARED Slad
CARAAROMA Slad

posebni
SPALDA Slad
ACID Slad
MELANOID Slad
ABBEY MALT Slad
cheer.gif
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Hvala lepa, več kot dovolj info za eksperimentiranje! Bom naročil na tisti angleški strani par zadev. Poročam o rezultatih.

BTW zadnjič me je zelo navdušil Punk IPA od BrewDog, čisto svoja aroma in okus.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Citat:
Uporabnik Matejbeer pravi:
Kaj pa če da namesto styrian golding kar Auroro (super styrian) - alfa 6,5 -9,5 % ? Je pa tudi naš domači.
smile-1.gif

Bi delovalo. Savinjski golding sem primarno predlagal ker gre za vrsto ki se tradicionalno uporablja za aromo ale piv, tudi industrijsko pridelanih. V bistvu s katerimkoli slovenskim hmeljem nimaš kaj izgubit, ker so razviti namensko z lastnostmi ki ustrezajo angleškim ale pivom.

Cenovno je sicer pri grenkih pivih boljše nametat noter namenski hmelj za grenkobo ker so cene takega hmelja glede na količino A-kislin precej nižje.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.