Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Za 17C bo ena vrečka 11.5g za 20l ok, samo naj bo pivo ob dodajanju kvasa na "sobni temperaturi" in ga nato po par urcah prestavi na hladno. Za nižje temperature bi dodal pa sam dve vrečki kvasa, sej za referenco se lahko uporabi doziranje lager kvasa.

@ThorZEN, za angleška piva lahko uporabiš cenejši safale S-04. US-05 je original za ameriška ale piva ki so bolj "čista" po okusu. Razlika za laika ne bo opazna tako da je vseeno (bo več vpliva imela temperatura).
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.749
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
@ThorZEN, za angleška piva lahko uporabiš cenejši safale S-04. US-05 je original za ameriška ale piva ki so bolj "čista" po okusu. Razlika za laika ne bo opazna tako da je vseeno (bo več vpliva imela temperatura).
S-04 trenutno noben od naših dobaviteljev nima na zalogi.
Jaz bom coopersov "real ale" pacal z US-05(priložen kvas je star 1,5let) ker se mi glih še en vali v hladilniku, upam da bo izpadlo ok. Čakat da bo S-04 na zalogi pa tudi ne mislim
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Ah, se mi je zdelo da sem zadnjič hotel tri vzet pa ni šlo ker je bil samo en na zalogi!
evil.gif


Sicer po pravici povedano za naš "evropski" okus je US-05 boljša izbira za svetla piva. Meni enostavno ne gre po grlu preveč sadne arome, ki jo imajo angleška piva. Izjema so kakšna temnejša piva in pa IPA.

Mi pa po drugi strani S-04 daje najboljše razultate v hitrosti fermentacije in pa tudi spuca pivo v nulo z lepo kompaktno usedlino.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Ja, sem naročil že US-05, ker 04 ni bilo na zalogi
smile-1.gif
. Sem preštudiral že precej materiala, morda še preveč za prvič. Še nekaj nejasnosti:

- Bom dal pol vrečke US-05 in bo za teh 11-12L verjetno dovolj?
- Je vodo dobro celotno prekuhat, ali pa lahko dodajam direkt iz pipe? Sicer ni klorirana.
- nekateri prekuhajo le pol piksne ekstrakta, polovico pa dodajo čisto na koncu kuhanja (zadnjih 5 minut), ker se baje drugače uniči aroma hmelja. Bi tako bilo OK?

Hvala...
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Za 17C bo ena vrečka 11.5g za 20l ok, samo naj bo pivo ob dodajanju kvasa na "sobni temperaturi" in ga nato po par urcah prestavi na hladno. Za nižje temperature bi dodal pa sam dve vrečki kvasa, sej za referenco se lahko uporabi doziranje lager kvasa.

@ThorZEN, za angleška piva lahko uporabiš cenejši safale S-04. US-05 je original za ameriška ale piva ki so bolj "čista" po okusu. Razlika za laika ne bo opazna tako da je vseeno (bo več vpliva imela temperatura).

Koliko časa naj bo pivo Coopers Mexican v fermentorju pri 17°c do stekleničenja?
Hvala za vsa dosedanje in prihodnje odgovore!!!
aplauz.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
1. če ravno nimaš namena v 3h dneh porabit odprt kvas ga daj naenkrat CELO vrečko (ne bo škodilo, kvečjemu bo omogočilo lepši začetek)
2. vodo raje prekuhaj, to lahko narediš en dan prej in vodo shraniš v neko sterilno posodo
3. vodo za ekstrakt zavreš, odstaviš lonec (zaradi varnosti), notri vmešaš cel ekstrakt in ponovno daš "na ogenj" ter pustiš da prevre 5-10 min (toliko da se neha penit). Sicer folk dela na vse možne načine, ampak dobro je vsaj celotno vsebino ekstrakta "razkužit" kar narediš z vretjem, poleg tega ti vretje omogoča da narediš "hot break" in se losaš čimveč beljakovin + iz ekstrakta spraviš odvečni kisik ki se je absorbiral v maso.

Če boš delal samo z 12L boš imel problem ker boš mešanico težko ohladil na ustrezno temperaturo. Opcij je več, ali vodo iz točke 2. ohladiš na precej nizko temperaturo ali pa pivino pod točko 3. čimhitreje ohladiš na malce nižjo temperaturo. Tretja opcija je tudi prisilno hlajenje vsega skupaj. Sumasumarium v posodi moraš dobit pod 28C oz. ciljaj še na manj (idealno od 20-22C) preden dodaš kvas in pa začneš mešat (vpihovanje kisika).

To je to, želim ti uspešno varjenje!
zmaga.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Za 17C bo ena vrečka 11.5g za 20l ok, samo naj bo pivo ob dodajanju kvasa na "sobni temperaturi" in ga nato po par urcah prestavi na hladno. Za nižje temperature bi dodal pa sam dve vrečki kvasa, sej za referenco se lahko uporabi doziranje lager kvasa.

@ThorZEN, za angleška piva lahko uporabiš cenejši safale S-04. US-05 je original za ameriška ale piva ki so bolj "čista" po okusu. Razlika za laika ne bo opazna tako da je vseeno (bo več vpliva imela temperatura).

Koliko časa naj bo pivo Coopers Mexican v fermentorju pri 17°c do stekleničenja?
Hvala za vsa dosedanje in prihodnje odgovore!!!
aplauz.gif

Splošen odgovor je "čimdalj"!
grin1.gif


Ok tako na pamet, pri 17C bo vretje potekalo malce bolj počasi, ampak vseeno v enem tednu bo po vsej verjetnosti prevrelo do konca (spremljaj gostoto, če ne pade več potem je vretje končano). Tehnično ga lahko po tem že stekleničiš. Če želiš da bo pivo dobilo še malce okusa in pa da ne bo v flaškah 1cm usedline je pametno počakat potem še vsaj en teden, če se ti ne mudi celo dva!
grims-1.gif
 

Matejbeer

Zelenc'
31. okt 2013
8
0
1
Do zdaj je v vseh knjigah pisalo, da naj pivo fermentira vsaj 14 dni. Tako kvasovke ne bodo samo pretvorile sladkorja v alkohol, ampak naj bi tudi nekaj stranskih produktov počistile za seboj. Še ena prednost, če pustiš še nekaj dni po koncu vretja je v tem, da se usedline bolje poležejo. Muntons nut brown je že v fermentorju. Sam ga bom pustil 16 dni in potem flaširal.
Lp
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Pivina je v fermentorju, dobrih 12L, OG 1052 (malo visok?), zdaj pa malo potrpljenja in počakajmo na aktivnost v vehi. Kvas sem sicer vmešal v cca. 35° vodo z nekaj ekstrakta, nisem pa imel časa čakati na aktivnost, bi ga moral že prej.

Pivino sem v ledeni vodi hladil kakih 35 minut, kvas sem pitchnil pri dobrih 23°, temp. prostora pa je 20°. Hope for the best
smile-1.gif
.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Glede OGja je pomojem kar ok če računaš na tam okoli 5% alkohola. Sicer je odvisno kolikšen delež preprostih sladkorjev ima LME, ampak po mojih izkušnjah bo FG okoli 1.014-1.016.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Sedaj po 6 dneh (od flaširanja) sem odprl eno plastenko z pivom, da sem preveril kako poteka sekundarna fermentacija.
Prav veliko ni "pihnilo" iz steklenice.
Pivo je še vedno zelo "flat" čeprav je bila plastenka na otip trda. Tako, da se je v plastenki vseeno nekaj dogajalo. Pomeril sem FG , ki je na istem nivoju kot pri ustekleničenju (1008). Tudi pene je zelo malo.
Ali je potrebno še počakati oz. ali se sedaj da, kaj storiti da se to popravi?
Pri polnjenju steklenic se mi je pivo precej penilo in jo je šlo nekaj tudi ven .
Ali je možno , da je šlo z peno ven tudi nekaj sladkorja?

Tu je potrebno ločit par zadev. Prvo kot prvo delež CO2ja v pivu določa točno to (količino CO2 v nekem volumnu piva) ne pove pa veliko o peni in pa "mehurčkih".

Ti imaš lahko veliko CO2ja pa bo pivo še vedno relativno brez pene in pa brez mehurčkov.

Sam CO2 iz sladkorja po izkušnjah nastane v cca. 3-5 dneh ko je pivo na toplem, potem se volumen ne spreminja veliko. CO2 v tekočini se absorbira glede na temperaturo in pivo ki je toplo ima MANJ CO2 raztopljenega v tekočini ima pa jasno več CO2ja ki je "neraztopljen". Da bi dobil dobro peno in pa mehurčke ki se "dvigajo" moraš imeti CO2 ki je raztopljen v samem pivu, to pa dosežeš tako da daš pivo po "karbonizaciji" na hladno kjer se absorbira. Ta absorbcija je v grobem sicer relativno hitra (1 dan hladilnika čisto dovolj) ampak daljši čas omogoča "lepšo absorbcijo" oz. po domače povedano več časa pivo staraš lepše bo CO2 abosrbiran (=boljše bo pivo). Recimo za prisilno karbonizacijo s CO2jem se priporoča dva tedna podvrženosti piva "pritisku" tako da bi tudi pri stekelničenju lahko tole uporabil kot referenco (=dva tedna pivo na malce nižji temperaturi).

Torej da idealno oceniš peno moraš pivo ohladit in pustiti ohlajeno nekaj časa pred konzumacijo. Pa po izkušnjah mlado pivo nima nikoli dobre pene.

Na kakovost pene sicer bolj kot sam co2 vpliva vsebina piva. Pivo iz kita + sladkorja bo imelo "zanič peno" (pene bo malo in bo hitro "pošla"). Na splošno sicer vzemi tako da nižji kot je FG slabša bo pena, čeprav to ni pravilo. Za "polno" peno, ki je zaželjena pri nekaterih vrstah piva se recimo dodaja dodatke (recimo ržene/ječmene ipd. kosmiče) oz uporablja specialne slade (recimo karamelni sladi povečujejo "kakovost" pene).

Glede polnjenja in penjenja je jasno da če uhaja vsebina iz steklenice v kateri je sladkor da je del sladkorja šel "v nič". Vseeno ti predlagam da sedaj nič ne popravljaš ker se znajo stvari samo poslabšat (sicer bi lahko dodal sladkor ampak vprašanje koliko bi ga moral dodat, ko odpreš flaško gre namreč nekaj co2ja ven).

Najlepša hvala za obrazložitev!!!

Včeraj sem odpru steklenico piva in je še vedno bolj malo "pihnilo" iz nje in pivo je še vedno precej "flat". Za moj okus pa je premalo co2 v pivu.
Tako, da bom drugič dodal malo več sladkorja. Drugače pa je pivo dobro.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
zmaga.gif


aja glede težav s tesnili pri teh poceni posodah, sem tudi sam doživel da je pri zadnjem batchu malce puščalo. Vzrok je da tesnila postanejo trda, očitno topla voda in pa razkužilo tole še potencira. Sam sem sicer tesnila vedno po uporabi odstranil, opral, posušil in vrgel v glicerin. Zadnje 3 batche sem delal kar v seriji in je posoda direktno iz pranja šla v uporabo, tako da so tesnila očitno postala trda in ne tesnijo več ok.

Danes sem isto tesnilo ki je prej puščalo (sem testiral z vodo na vsem možne načine, ker sem mislil da je mogoče problem v "navoju") vzel iz glicerina in tesni BP.

Tako da če imaš pri roki kaj glicerina daj tesnila namakat do uporabe, bodo mogoče začela delovat!
cheer.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Včeraj sem odpru steklenico piva in je še vedno bolj malo "pihnilo" iz nje in pivo je še vedno precej "flat". Za moj okus pa je premalo co2 v pivu.
Tako, da bom drugič dodal malo več sladkorja. Drugače pa je pivo dobro.

Če si dajal sladkor v vsako flaško posebej potem daj oceno CO2ja ko jih boš odprl malce več. Sam sem tole delal samo pri prvem batchu in je razlika od flaške do flaške bila kar očitna, zraven mi je podobno kot tebi pri parih flaškah spenilo še malce čez vrh kar seveda pomeče ven tudi nekaj sladkorja.

Že nasledneje pivo sem začel sladkor dodajat tako da sem točno odmerjeno količino sladkorja stopil v vreli vodi in nato ohlajeno vsebino zlil v posodo s pivom, nežno premešal po vrhu (ne po dnu!!) in počakal pol ure da se lepo razporedi.

Točenje v steklenice je pa tudi umetnost. S tisto plastično pipico dirketno je nemogoče delat, precej pomaga če daš 10-20 cm cevke katere konec daš na dno steklenice in začneš počasi točit toliko da pokrije cevko potem pa lahko malce več odpreš. Meni se trenutno še najbolj dopade "bottling wand" v kombinaciji z daljšo cevjo ker je točenje cca. 3x hitreješ kot delo s pipico tako da priporočam nakup če še nimate. Sicer na koncu ko je pivo pod nivojem "luknje" od pipice je bolje točit direktno iz cevi drugače se preveč peni (ampak to je zadnjih 3-5 flašk).
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.749
113
Citat:
Sam sem tole delal samo pri prvem batchu in je razlika od flaške do flaške bila kar očitna, zraven mi je podobno kot tebi pri parih flaškah spenilo še malce čez vrh kar seveda pomeče ven tudi nekaj sladkorja.
Zato pa se v takem primeru da v flašo najprej curk in čez njega pir.

btw, vidim da so govorice o astronomskem lagu safale US-05 čisto na mestu
crazy1.gif
Že 16 ur, pa nič od njega(ok če malo prerukam sodček se naredi malo pritiska, samo premalo za mehurčke). Je pa kvas živ, ker se je na debelo nasral po podnu sodčka.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Usedlina je lahko tudi posledica "netopnega" dela pivine. Ponavadi pade po 2-3h na dno in ni direktno povezana s samim kvasom.

Lag je sicer lahko povezan tudi z dobro oksidacijo pivine. Namreč če je kisika dovolj se kvas veselo množi in takrat pridela relativno malo CO2ja .. potem pa kar naenkrat udari na polno in konča hitro!
cheer.gif


Sicer je lahko lag tudi posledica slabe oksidacije, ker se kvas premalo namnoži in potem dela bolj "rasta style" pivo!
grin1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.749
113
Kisika je toliko, kolikor ga dobim pri zlivanju vode/pivine iz 1,5m višine v sodček. Peni se konkretno, koliko kisika se dejansko raztopi, je pa vprašanje
tongue-1.gif

Do sedaj so mi priložene kvasovke(2x), T-58(3x) in WB-06(1x) štartale v 1-4 urah. Tale US-05 pa kr neki štrajka.
Eh, če do večera ne bo nič, bom pač vrgel zraven še priložen paketek kvasovk.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Ponavadi če ni nič ne tesni ok, se je tudi meni že zgodilo. Če pritisneš na posodo da se tekočina v vehi dvigne in držiš enak pritisk bo nivo moral ostat enak. Če čisto malo pušča se bo tekočina sicer dvignila in počasi padala nazaj na nulo.

Sicer je čisto preprosto zaznat puščanje tako da je nivo gladine v vehi vedno v obeh polovicah enak (na nuli). Ko napolniš posodo pivo nima nikoli enake temperature kot zraka ampak se hladi/segreva in posledično bo nivo malce šel v eno stran. Ponavdi je pivo toplejše in ko se ohlaja nastaja podtlak in veče veho "noter", ko začne vret pa jo potiska "ven". Če imaš na začetku (prve 4h) veho na 0 zagotovo imaš puščanje.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.749
113
Nič ne pušča. Je celo noč lepo držalo podtlak v posodi. Ko sem posodo malo preguncal je ratal nadtlak(ki ga še vedno drži), samo premalo za mehurčke.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.925
9.494
113
S-05 so znane po tem, da so počasnejše, kakšno maš pa temperaturo, oziroma kakšna je bla, ko si vsul not kvas. Možno je tud, da si naredil temperaturni šok.

Men so za moj all grain pale ale potrebovale 3 tedne pri temperaturi okolice 19-20 stopinj, da so nehale porivat mehurčke skoz veho, na konc je šel eden na 4 minute. Monstrum od s-04 pri tej temperaturi spacajo batch v 48 urah, dobesedno podivjajo, kar je kul za Stout, za pale ale pa ne preveč. Tid pri karbonizaciji so bile bistveno bolj lene. Naslednji pale ale naredim pol s-04 in pol s-05, pa da vidmo razliko.
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.