Citat:
Uporabnik pivce pravi:
Pozdravljeni pivovarci
Po branju tega foruma (ne še v celoti) in knjige How to brew sem se odločil da poskusim še sam. Delam Sccottish style heavy ale (16l) z 1kg DME-dark. Tudi kvasovke sem kupil posebej in jih rehidriral pri cca. 25°C. Ko sem dodal ohlajeno pivino sterilizirani vodi je imelo vse skupaj cca 25, 24°C in sem nato aeriral. Dodal sem še kvas in malo premešal in nato postavil v prostor s temperaturo 19-21°C. Po nekje 6h urah je začelo lepo brbotati v vehi a se je po 24 urah popolnoma umirilo, kar se mi zdi prekmalu
Kakšne kvasovke si dal?
Ker recimo ugibam, če si imel 25C ko si dodal kvasovke in si potem pivo dal na 20C se v 6h ni shladilo na 20C ampak je imelo precej višjo temperaturo. Recimo safale s-04 je nad 22C monstrum in ti lahko prevre v enem dnevu, če imaš srečo oz. dovolj velik fermentor brez posledic za zunanje okolje (metanje pene čez veho).
Pa kot rečeno tesnjenje fementorja je relativna stvar, če imaš nivo vode v vehi v levelu (oba dela šalčke enako) skoraj 100% ni popolne tesnosti.