Osnove dečko, osnove. Že v tej temi jih je napisanih ogromno, večkrat.
Mash temperatura, po slovensko temperatura drozganja je vedno del recepta in je samo eno stran nazaj lepo razložena. Definirana je vedno temperatura mešanice. Pri infusion drozganju segreješ vodo na takšno temperaturo, da bo potem temperatura mešanice mash temperatura. Temperaturo vode moraš izračunat glede na količino vode, količino slada, temperaturo slada, opreme...obstaja cel kup kalkulatorjev na netu, še najlažje in na enem mestu imaš to, če investiraš nekaj EUR v Beersmith.
Količino sparge vode tudi izračunaš s pomočjo kalkulatorjev, še najlažje je pa v beersmithu. Temperatura je pa ponavad okol 72-75 stopinj.
Zanimivo mi je, da se spraviš kuhat pivo in šele naslednji dan sprašuješ osnove, pa ne jemnlji tega kot nevem kakšno negativo, jemlji to kot konstruktivno kritiko. Pivovarstvo je lahko precej enostavna stvar, samo brez da naštudiraš vsaj osnovne zadeve, bodo težave in potem boš spraševal, zakaj je kislo, pa zakaj noče fermentirat in podobno. V bistvu boš razočaran, ker ne bo na koncu rezultata in boš zamudil eno super izkušnjo.
Mash temperatura, po slovensko temperatura drozganja je vedno del recepta in je samo eno stran nazaj lepo razložena. Definirana je vedno temperatura mešanice. Pri infusion drozganju segreješ vodo na takšno temperaturo, da bo potem temperatura mešanice mash temperatura. Temperaturo vode moraš izračunat glede na količino vode, količino slada, temperaturo slada, opreme...obstaja cel kup kalkulatorjev na netu, še najlažje in na enem mestu imaš to, če investiraš nekaj EUR v Beersmith.
Količino sparge vode tudi izračunaš s pomočjo kalkulatorjev, še najlažje je pa v beersmithu. Temperatura je pa ponavad okol 72-75 stopinj.
Zanimivo mi je, da se spraviš kuhat pivo in šele naslednji dan sprašuješ osnove, pa ne jemnlji tega kot nevem kakšno negativo, jemlji to kot konstruktivno kritiko. Pivovarstvo je lahko precej enostavna stvar, samo brez da naštudiraš vsaj osnovne zadeve, bodo težave in potem boš spraševal, zakaj je kislo, pa zakaj noče fermentirat in podobno. V bistvu boš razočaran, ker ne bo na koncu rezultata in boš zamudil eno super izkušnjo.