Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.528
113
Osnove dečko, osnove. Že v tej temi jih je napisanih ogromno, večkrat.

Mash temperatura, po slovensko temperatura drozganja je vedno del recepta in je samo eno stran nazaj lepo razložena. Definirana je vedno temperatura mešanice. Pri infusion drozganju segreješ vodo na takšno temperaturo, da bo potem temperatura mešanice mash temperatura. Temperaturo vode moraš izračunat glede na količino vode, količino slada, temperaturo slada, opreme...obstaja cel kup kalkulatorjev na netu, še najlažje in na enem mestu imaš to, če investiraš nekaj EUR v Beersmith.

Količino sparge vode tudi izračunaš s pomočjo kalkulatorjev, še najlažje je pa v beersmithu. Temperatura je pa ponavad okol 72-75 stopinj.
Zanimivo mi je, da se spraviš kuhat pivo in šele naslednji dan sprašuješ osnove, pa ne jemnlji tega kot nevem kakšno negativo, jemlji to kot konstruktivno kritiko. Pivovarstvo je lahko precej enostavna stvar, samo brez da naštudiraš vsaj osnovne zadeve, bodo težave in potem boš spraševal, zakaj je kislo, pa zakaj noče fermentirat in podobno. V bistvu boš razočaran, ker ne bo na koncu rezultata in boš zamudil eno super izkušnjo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.528
113
Na enem tujem forumu je en dec, ki si je naredil čuda od opreme, ni da ni. Sam bi ubijal za tak set, kot ga ma on, pa mu pivo nikakor ni uspelo, vedno je blo kislo, pa ni fermentiralo. Nobenmu od nas nič jasno, ker ma tip res vrhunsko home made zadevo v garaži in nobenmu ni prišlo na misel, da tipu čiste pivovarske osnove niso jasne, dokler ga po njegovem ene desetem batchu en le vpraša, pa dec, povej kakšno si mel pa temperaturo drozganja in nazaj dobimo odgovor da nima pojma, ker ne uporablja termometra. Mene je vrglo skor na rit. No pol so mu nekak dotajčal, da ima pivovarsko okno nekje med 63 in 70 stopinjami in da se v teh 7 stopinjah zgodi vse in da naj si termometer le nabavi, ker na otip ne bo zadel teh 7 stopinj.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Amen!
nahrung002.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Kaj potem predlagate kateri mlin za ječmen?
A je kakšen uporaben v SLO trgovinah, da bi ga samo priklopil na štrom vrgu not 5kg pilsner ječmena in gasa delat pir, ker nisem doktoriral na mlinčkih pa mogoče ve že kdo napamet kje kaj kupit?
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Citat:
Pivovarstvo je lahko precej enostavna stvar, samo brez da naštudiraš vsaj osnovne zadeve, bodo težave in potem boš spraševal, zakaj je kislo, pa zakaj noče fermentirat in podobno.

Par dni nazaj sem skuhal en batch brez recepta, brez kalkulatorjev itd. Čisti freestyle, BIAB, no chill metoda, slad in hmelj po filingu... Trenutno zadeva izjemno lepo brbota, vzorec je tudi spodbuden.

Za sabo imam komaj kakšnih 20, mogoče 25 batchov, ampak kot si rekel, če so ti enkrat osnove jasne, je zadeva lahko precej enostavna, pa še vedno pride ven vsaj dobro, če že ne odlično pivo.

Vsak začetnik bi moral prebrati to temo od začetka do konca, prav tako bi moral prebrati How to brew od Johna Palmerja. Ko daš enkrat to skozi je na vrsti samo še praksa in preizkušanje različnih metod, okusov itd.
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kaj potem predlagate kateri mlin za ječmen?
A je kakšen uporaben v SLO trgovinah, da bi ga samo priklopil na štrom vrgu not 5kg pilsner ječmena in gasa delat pir, ker nisem doktoriral na mlinčkih pa mogoče ve že kdo napamet kje kaj kupit?

Na čemu pa sedaj mleješ?
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Uporabljajo se namenski mlinčki za pivovarstvo. Od Corone, do Malt mill do Barley crusher... Te so dražji, so pa boljši ker imajo po 2 vrteča se valja, katerima se da nastavljati potrebno širino.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Uporabljajo se namenski mlinčki za pivovarstvo. Od Corone, do Malt mill do Barley crusher... Te so dražji, so pa boljši ker imajo po 2 vrteča se valja, katerima se da nastavljati potrebno širino.

Sedaj pač kupujem že zmleto oz. že zmiksano po mojem receptu.
Rad bi pa kupil recimo 4x vrste slada po 5 ali 25kg in si sam mlel kolikor bom želel in kombiniral.

Slade bi pa verjetno kupil preko slo trgovih po 25kg.
Dam tja do 200 eur za mlin ampak pomoje kar na štrom in ne na roko.

Ali se lahko kakše linke objavi ali se ne sme?
smile-1.gif
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Use google... Da še zmeljemo namesto tebe...imena so napisana, sam pa poišči malo.
Na drazje se da namestit aku.vrtalnik, za direkt štrom pa niam pojma..kaj delas batche po 200 l.?
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.528
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kaj potem predlagate kateri mlin za ječmen?
A je kakšen uporaben v SLO trgovinah, da bi ga samo priklopil na štrom vrgu not 5kg pilsner ječmena in gasa delat pir, ker nisem doktoriral na mlinčkih pa mogoče ve že kdo napamet kje kaj kupit?
Barley crusher, edina prava stvar. Pobrskaj pa po tej temi malo nazaj, je Miškon kupil eno podobno zadevo, sam da je cenejša.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.528
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Uporabljajo se namenski mlinčki za pivovarstvo. Od Corone, do Malt mill do Barley crusher... Te so dražji, so pa boljši ker imajo po 2 vrteča se valja, katerima se da nastavljati potrebno širino.

Sedaj pač kupujem že zmleto oz. že zmiksano po mojem receptu.
Rad bi pa kupil recimo 4x vrste slada po 5 ali 25kg in si sam mlel kolikor bom želel in kombiniral.

Slade bi pa verjetno kupil preko slo trgovih po 25kg.
Dam tja do 200 eur za mlin ampak pomoje kar na štrom in ne na roko.

Ali se lahko kakše linke objavi ali se ne sme?
smile-1.gif

http://beersmith.com/barley-crusher/
http://www.barleycrusher.com/ordering.php

Sej ni težko. S carino in poštnino vred te pride okol 150 EUR. Uporabiš bormašino in deluje brezhibno.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
nabavil sem nekaj CC kegov, le te sem osnovno očisti, nisem se spuščal v demontažo ventilov in cevke in jih posušil. Ker jih nekaj časa še ne bom uporabljal me zanima ali naj jih zaprem nazaj, ali pustim odprte?, sprašujem ker je sedaj v njih zrak in da se mi nebi not razvili kakšni nezaželjeni organizmi,
tnx
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
še ena zadeva, katera me moti pri tej temi na forumu, sedaj je v tej temi že 100 strani, marsikaj je že bilo objavljeno, in ko greš nekaj iskat moraš pregledati X strani. A se ne da tema z organizirati s kakšnimi pod mapami, kakor imajo to drugi forumi, recimo ; oprema, surovine, sanitacija......itd. Blo bi lažje za iskanje željenega odgovora in odgovori se nebi duplirali.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.774
113
Ko sem jaz predlagal nekaj podobnega(linki do važnih zadev v prvem postu) sem bil popluvan
crazy1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.528
113
Fajn bi blo, če kritiko jemlješ konstruktino in ne vedno kot pljunek. Bi šlo? Kar se pa organizacije tele teme tiče pa piši landlordu, pa naj nam uredi podforum pivovarstvo, sam to bo mal težko pomojem. Specializirani forumi pa tud ne živijo dolgo ponavad, ker nas je v SLO absolutno premalo za kaj takega.

Predlagam pa forum beersmith.com, sam za tam vprašat je pa potrebno znat angleško, kar pa se marsikomu ne da, ker je lažje tu vprašat recimo. Sam tud tam ti noben ne bo razlagal osnov, te bodo napotili na že odprte teme in na literaturo, ki je je na googlu za izvoz. Malo nazaj so prilepljeni linki do bookdepositorija, kjer dobiš za đaparac vso literaturo, ki jo za homebrewing potrebuješ.

PS:Komur se da, tud na tej temi najde željen odgovor, komur se ne da bo tudi na specializiranem forumu direkt vprašal... čujte pobje, v kero smer mešate, ko stresate slad v vodo, v levo al v desno? Je to pomembno?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.528
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
nabavil sem nekaj CC kegov, le te sem osnovno očisti, nisem se spuščal v demontažo ventilov in cevke in jih posušil. Ker jih nekaj časa še ne bom uporabljal me zanima ali naj jih zaprem nazaj, ali pustim odprte?, sprašujem ker je sedaj v njih zrak in da se mi nebi not razvili kakšni nezaželjeni organizmi,
tnx

Moje toplo priporočilo:

Razstavi sode na prafaktorje in temeljito očisti z oxijem in potem sestavi nazaj in ko bodo suhi zapri, da ti kaj po cevkah ne splesni slučajno.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Fajn bi blo, če kritiko jemlješ konstruktino in ne vedno kot pljunek. Bi šlo? Kar se pa organizacije tele teme tiče pa piši landlordu, pa naj nam uredi podforum pivovarstvo, sam to bo mal težko pomojem. Specializirani forumi pa tud ne živijo dolgo ponavad, ker nas je v SLO absolutno premalo za kaj takega.

Predlagam pa forum beersmith.com, sam za tam vprašat je pa potrebno znat angleško, kar pa se marsikomu ne da, ker je lažje tu vprašat recimo. Sam tud tam ti noben ne bo razlagal osnov, te bodo napotili na že odprte teme in na literaturo, ki je je na googlu za izvoz. Malo nazaj so prilepljeni linki do bookdepositorija, kjer dobiš za đaparac vso literaturo, ki jo za homebrewing potrebuješ.

PS:Komur se da, tud na tej temi najde željen odgovor, komur se ne da bo tudi na specializiranem forumu direkt vprašal... čujte pobje, v kero smer mešate, ko stresate slad v vodo, v levo al v desno? Je to pomembno?
kalbo 100 strani je že preveč za ponovno iskanje odgovora, pol je lažje da še enkrat vprašam, pa mi nekdo drug poišče odgovor in mi napiše to smo že debatirali glej pot do tja...
za ostale foruma pa vem, da jih obstaja malo morje in jih tudi prebiram, ampak naše je vseeno naše in tam ni utiševalca
 
Nazadnje urejeno:

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Če je že podforum igralništvo, kjer je zadnja moja objava junija, potem bi si tudi pivovarstvo vsaj toliko zaslužilo svoj podforum, saj je tu tudi po 10 objav na dan in več.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.528
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Fajn bi blo, če kritiko jemlješ konstruktino in ne vedno kot pljunek. Bi šlo? Kar se pa organizacije tele teme tiče pa piši landlordu, pa naj nam uredi podforum pivovarstvo, sam to bo mal težko pomojem. Specializirani forumi pa tud ne živijo dolgo ponavad, ker nas je v SLO absolutno premalo za kaj takega.

Predlagam pa forum beersmith.com, sam za tam vprašat je pa potrebno znat angleško, kar pa se marsikomu ne da, ker je lažje tu vprašat recimo. Sam tud tam ti noben ne bo razlagal osnov, te bodo napotili na že odprte teme in na literaturo, ki je je na googlu za izvoz. Malo nazaj so prilepljeni linki do bookdepositorija, kjer dobiš za đaparac vso literaturo, ki jo za homebrewing potrebuješ.

PS:Komur se da, tud na tej temi najde željen odgovor, komur se ne da bo tudi na specializiranem forumu direkt vprašal... čujte pobje, v kero smer mešate, ko stresate slad v vodo, v levo al v desno? Je to pomembno?
kalbo 100 strani je že preveč za ponovno iskanje odgovora, pol je lažje da še enkrat vprašam, pa mi nekdo drug poišče odgovor in mi napiše to smo že debatirali glej pot do tja...
za ostale foruma pa vem, da jih obstaja malo morje in jih tudi prebiram, ampak naše je vseeno naše in tam ni utiševalca

za ostale foruma pa vem, da jih obstaja malo morje in jih tudi prebiram, ampak naše je vseeno naše in tam ni utiševalca ki bi prevedel podatke v slovenščino namesto nas....

Ja, je lažje, sej o tem govorim in dokler se nekomu da vedno odgovarjat na ene in iste stvari bo pač tako in bo 100 strani, čez eno leto jih bo 200 in podobno.
Pisat landlordu, pa naj nam uredi podforum.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.